Подут корем – полезни рецепти, билки, лечение и причини

Причини и симптоми за подут корем, рецепти и билки народната медицина за неговото лечение, причини и хранене за това неприятно състояние

Съдържание на статията: Подут корем. Причини за подут корем. Препоръки от народната медицина при подут корем. Хранене при подут корем. Симптоми на метеоризъм. Билки за подут корем. Рецепти за подут корем Подут корем лечение.

Подут корем.

При продължителен симптом подут корем или метеоризъм означава, че страдащият има доста разпространено патологично заболяване, което може да се случи не само на малките деца, но и на възрастните. Подуването обикновено се дължи на натрупване на големи количества газ и течност. За повечето хора, това е съвсем естествено явление, но не и в случая, когато състоянието става редовно, причинявайки дискомфорт и в някои случаи е болезнено.

Подут корем причини

Подут корем причини

Ето защо, ако страдате от подут корем, трябва да се разбере, че твърде често неговото проявление може да бъде признак на сериозни проблеми на стомашно-чревния тракт причинени от болести и бъдете наясно от необходимостта си да посетите гастроентеролог.

Причини за подут корем.

Някои храни могат да предизвикат състоянието подут корем. Такива основно са млечните продукти. Факт е, че не всеки е способен да смила мляко.Това се дължи на липсата на ензим за „лактоза“, чиято основна цел е усвояването на млечните продукти. И в крайна сметка, след пиене на чаша мляко или изяждане на кофичка кисело мляко, в човешкото тяло се получава ферментацията от млечната захар и следва неприятен дискомфорт.

Демир бозан билки за бъбреци

Храните, които съдържат големи количества груби тъкани и по-трудно се абсорбират от организма, също водят до подуване на корема. Такива са фибрите, които се съдържат в бобовите растения, семената, зелето, овеса, ядките, маята и плодовете.

В медицината подут корем се нарича състоянието, когато стомахът ви е с площ по-голяма от нормалната, независимо дали е постоянно подут или временно от газове. Това състояние има редица потенциални причини. То е често срещано явление.

Какво причинява подуване на корема?

Вашият корем може да се е подул от редица различни причини. Те варират от яденето на твърде много храна до бременност. Само лекарят ще определи точната причина за това състояние.

Подут корем - храни причиняващи проблема

Подут корем – храни причиняващи проблема

Някои от най-често срещаните причини включват преяждане и газове. Поглъщането на въздуха, като част от навик или от хапването на храни с високо съдържание на фибри може да доведе до производството на газ. Ако не се освободи този газ следва подуване на корема.

Метеоризмът и подутият корем могат да бъде симптом на: апендицит, дисбиоза,запушване на червата, дивертикулит, холелитиаза, запушване на пикочния тракт, язви, неоплазми. Трябва да се разбере сериозността на това заболяване и ако отокът е ваш постоянен спътник, непременно се консултирайте със специалист.

Синдром на раздразнените черва.

Синдроът на дразнимото черво (СДЧ на англ. IBS)е заболяване, което причинява болки в стомаха, наред с другите симптоми. СДЧ може също да доведе до подут корем и газове, които биха могли да причинят разширение на корема. Според Международната фондация за функционални стомашно-чревни болести, около 1 на всеки 10 души има симптоми на СДЧ.

Лактозна непоносимост.

Непоносимостта към лактоза е състояние, което се случва, когато тялото ви не усвоява лактозата, млечната захар намираща се в млечните продукти. За това състояние се включват газове и подуване на корема. Тези симптоми могат да доведат до набъбване на корема. Подуване на корема след хранене – ако усетите подуване на корема в рамките на два часа след хапването на мляко заедно с други храни, причината може да бъде непоносимост към лактозата. Според клиниката Майо, непоносимост към лактоза е най-често при хора от африкански, азиатски, испанци и американци от индиански произход.

Асцит.

Асцитът е състояние, което се случва, когато се натрупва течност вътре в корема. Това натрупване обикновено се дължи на проблеми с черния дроб, като цироза. Цирозата се получава, когато черният дроб става изключително белези. Когато асцит се развива в неговия ранен етап, най-вероятно няма да забележите някакви симптоми. Тъй като течността се натрупва с течение на времето, вие ще започнете да забелязвате, че коремът ви все  се подува. Асцитът може да ви причини дискомфорт.

Други причини.

Вашият подут корем може да се е причинил от редица други по-рядко срещани симптоми. Например камъни в жлъчката, които са твърди маси и могат да се натрупат в жлъчния мехур. Панкреатитът е възпаление на панкреаса и също би могло да бъде причина. Повишаването на теглото също е причина и може да запуши червата. Кистата на яйчниците също.

Една от рядко срещаните причини за подут корем е болестта цьолиакия (непоносимост към глутен), която е нарушение на храносмилането, причинено от анормална имунна реакция към глутен.

Глутенът е протеин открит в храни в състава, на които има пшеница, ечемик, ръж, тритикале и. Също така е установен и в овеса използван в преработвателните предприятия, които боравят с други зърнени храни. Глутенът дори може да се намери в някои лекарства, витамини и червила. Някои хора с непоносимост към глутен имат лека чувствителност към него, докато други имат пълна непоносимост – цьолиакия.

Единственият начин за лечение на болестта цьолиакия е трайното премахване на глутена от диетата. Това позволява на увредените чревни въси да се лекуват и да започнат усвояването на хранителните вещества правилно. Вашият лекар ще ви научи как да избягвате глутена при следване на питателна и здравословна диета.

Симптомите могат да подобрят в рамките на дни след отстраняване на глутена от диетата. Въпреки това, не трябва да спре да яде глутен, докато се постави диагноза. Премахване на глутен преждевременно може да повлияе на резултатите от изпитванията и да доведе до неточна диагноза.

Още причини за подут корем могат да бъдат: бременност, апендицит, цироза, хранителна алергия, остър панкреатит, перитонит, предменструален синдром, извънматочна бременност, малабсорбционен синдром, чревна непроходимост, алкохолно чернодробно увреждане, херния, хепатит, миома, токсичен мегаколон, системна склероза (склеродермия), сърдечна тампонада, застойна сърдечна недостатъчност, хламидиоза, тумор на Wilms, глардиаза, рак на панкреаса, на стомаха и на черния дроб, инфекциозна мононуклеоза, сърповидно-клетъчна анемия и други.

Препоръки от народната медицина при подут корем.

Използването на народната медицина е много подходящо за премахване на това състояние. Но преди да използвате билки първо трябва да се нормализира храносмилането и да се премахнат от менюто храни, които могат да предизвикат появата на подуването.

Първо поставете си определен период, за да се откажете от млечните продукти, боб, зеле и лук. Освен това, намалете храните богати на въглехидрати. Задължително е да спрете употребата на газирани напитки.

Но риба, яйца, ориз и месо, напротив, могат да се включат в диетата. Тези продукти допринасят за това, ако не елиминират симптомите, поне се намалява размерът на подутия корем. Има полза, макар и малка от тях.

Някои практически съвети:

За да се ускори усвояването на храната и ускоряване на перисталтиката често ходете на чист въздух.

Да не се яде прекалено гореща и твърде студена храна.

Консумирайте билкови чайове.

Дъвчете храната старателно.

Опитайте се да се намалите количеството. Доста често, дискомфортът в червата е причинен от преяждане.

Във всеки случай, не оставяйте нещата да протичат без контрол, но търсете начин за решаването на проблема. Използвайте рецептите и препоръките в тази статия. Но ако забележите, че нищо не работи и не е невъзможно да се елиминира подуването, задължително се срещнете с гастроентеролог.

Хранене при подут корем.

Ако коремът ви е подут, защото отделя газове, опитайте се да избягвате храни, които могат да са причина за тях. Такива храни са: бобови растения, (грах, леща, боб), зеленчуци, лук, всички видове кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле, мляко и млечни продукти, моркови, банани, картофи, круши, праскови и ябълки, черен хляб и пълнозърнести храни.

Подут корем – храни, които трябва да се отбягват

Подут корем – храни, които трябва да се отбягват

Някои продукти (агнешко, черен хляб, пресен сок от цвекло) увеличават реакцията на ферментацията, която също причинява подут корем. Подобен ефект има и храната, в която процесите на ферментация като бира и квас, постоянно се получават.

Избягвайте да пиете газирани напитки и пиенето от сламка. Хранете се бавно, това също помага да се предотврати поглъщането на въздух.

Избягването на млечните продукти може да помогне за последиците причинени от непоносимост към лактоза. В случая на СДЧ, намаляването нивата на стреса и повишаването на приема на фибри са показани, за облекчаване на симптомите. Ако имате асцит, ще ви помогне почивка на легло и намаляване на приема на натрий, с което тялото ви ще се освободи от излишната течност.

Запекът е един важен фактор за подут корем. Ако страдате от него, от полза е да ядете ронлива каша: елда, просо, ечемик. Необходимо е да се откажете от кафе, силен чай, шоколад, бял хляб, гъста каша, макаронени изделия. Полезни са пресните зеленчуци и плодове, тъй като са богати на фибри, с изключение на такива, които причиняват затягащо действие: нар, дюли, боровинки. При тежък запек за един ден да се яде настъргано зеле и ябълки на салата, подправени със сок от зеле. Яжте колкото можете.

Противопоказания за лечението със зеле – в него присъстват гликозидите на растителната горчица, които могат да предизвикат образуването на гуша. То трябва да бъде изключено от храната в случай на панкреатит. Да не се ползва при ентерит и колит, остър гастрит, повишена перисталтиката, стомашни и чревни спазми, и на жлъчните пътища.

Срещу запек и подут корем помага сок от сурова тиква, като се консумират по 2-3 чаши на ден.

За справяне със запека помага една чаша мляко с лъжица мед вечер.

Не концентриран сок от алое смесен с мед – 3 към 1. Вземете лъжичка на гладно и преди лягане. Вие не трябва да се лекувате с алое за бъбреците, жлъчния мехур, ако имате застой на жлъчката, и за черния дроб. Алоето е противопоказано при хемороиди и бременност, защото предизвиква прилив на кръв към малкия таз.

За запек са полезни портокалите. Те са противопоказани при язви, гастрит с висока киселинност, възпалително заболяване на червата, алергии.

Симптоми на метеоризъм.

Симптоми на метеоризъм и подут корем

Симптоми на метеоризъм и подут корем

Често причините за образуване на газове, са съвкупност от някои от тях. Те са насложени едни върху други, и това води до неприятни явления причинявани от следните симптоми: тежест и дискомфорт в коремната област, болки в стомаха (хранопровода и червата), подуване на корема, къркорене и ферментация в стомаха, подуване, обгазяване, оригване и хълцане, запек.

Проявите на метеоризъм трябва да не се омаловажават, тъй като в действителност, това не е болест, а основният симптом, чрез който тялото ни сигнализира за нередности в работата на стомаха, червата, и метаболизма.

Често метеоризмът може да доведе до хронични заболявания. Например възможно е чревната лигавица да се повреди, което води до влошаване на абсорбиране на хранителни вещества и метаболитни смущения. Метеоризмът е причина за отравяне, водещо до намален имунитет, безсъние и лошо здравословно състояние.

Билки за подут корем.

Доказани традиционни лекове за подуване на корема.

Много билки са от полза да се отървете от чувството на дискомфорт.Освен това, те могат да бъдат доста евтин заместител на лекарствата. Те са безопасни и ефективни.

Отлично средство е добре познатото ни глухарче. Вземете няколко супени лъжици изсушени корени и ги сложете в топла вода, колкото за 2 чаши. Нека стоят един ден. Използвайте дозата два пъти на ден.

Много ефективен срещу метеоризма е и магданозът. За да се подготви запарка ще трябват няколко супени лъжици изсушени корени. Накиснете ги в топла вода и киснат 1 ден. Употребявайте няколко чаши за чай дневно.

Копърът е полезен за стомашно-чревни заболявания, елиминира ферментацията и гниенето, образуването на газове, облекчава стомашни и чревни спазми. Той стимулира апетита, премахва подуването на корема, изхвърля хелминти от тялото. По този начин той помага при метеоризъм, подуване на корема, за подобряване на храносмилането: лъжица семена от копър в преварена вода да киснат 1 час. Вземете по равни части през деня. Смлян копър използван като подправка храна, премахва метеоризма.

Копър за подут корем

Копър за подут корем

Лъжица семена от копър на чаша завряла вода се слагат в термос за 40 минути, прецежда се. Вземайте по 100 мл за около 1/2 час преди хранене. Семената от копър помагат да се разширят кръвоносните съдове, а това води до намаляване на налягането. Затова не трябва да бъдат използвани от хора с хипотония.

Ще ви помогне и маслото от копър  – 1:10. Добре е да се взема преди закуската и вечерята.

Девисил – идеалното средство за подут корем.

Когато имате подут корем, болки в червата и запек, на помощ идва подправката девисил:
Супена лъжица сушени смачкани корени се сипват в 450 мл вода и къкри на котлона за 10 минути, кисне час, прецежда се и се приема по лъжица 3-4 пъти половин час преди хапване за 12-15 дни. Девисилът е напълно полезен за целия храносмилателен тракт. На втория ден изчезват тежестта в стомаха и подуването на корема, получава се здравословен апетит.

Семена от кориандър за подут корем и метеоризъм.

Ако имате метеоризъм (подуване на корема) – ползвайте семена от кориандър смачкани в хаванче. Лъжичка смачкани семена се налива в чаша завряла вода и се вари 2 минути, след което се изчаква да се охлади и се прецежда. Пийте чай от кориандър по четвърт чаша 3 пъти преди ядене. Стомахът се успокоява веднага.

Какво да правим при подут корем?

Какво да правим при подут корем?

С повишеното подуване на корема и трудното отделяне на газове перфектно помагат и морковите. Просто трябва да се смелят семената му. Ефектът от тях е незабавен.

Билката офика също помага за подут корем. Смесете в равни части мента, офика, копър и валериан. Изсипете сместа в завряла вода и я оставя един ден. Ползвайте течността по 100 грама след събуждане, също и преди лягане.

Лайката също е полезна при подут корем и метеоризъм. Просто сложете цветове от лайка в завряла вода и оставете да се запари. Употребявайте три пъти през деня.

Добавете в полезния арсенал от билки и чай ​ от джинджифил. Той е не само полезен, но и вкусен.

Кимион за борба с метеоризъм.

Отделете няколко супени лъжици от подправката и ги добавете във вряла вода. Запазете ги в запечатан съд за няколко часа. След това вземайте по 75 мл на всеки 30 минути.

Билки за подут корем

Билки за подут корем

Лечебната сила на билките за всякакви заболявания.

Ако наскоро сте претърпели операция, подуването на корема в този случай е нормално. За да се облекчи състоянието използвайте следната инфузията. Вземете риган, листа къпина, мащерка и горски ягоди. Смесете всички съставки и изсипете две супени лъжици в половин литър завряла вода и да стоят 15 минути. Прецедете чая и пийте 100 мл преди ядене.

Ако заболяването е свързано с нарушено храносмилане, опитайте се да вземете ангелика. Смесете завряла вода със смачкани корен на растението и го оставете за десет минути. Пийте лека няколко пъти през деня. Ако е налице по-силен дискомфорт, и нямате време да приготвяте течността, то вземете само една малка част от листа от ангелика и дъвчете.

Следната рецепта е с: корени от тинтява, тръстика, ангелика и ревен да бъдат смачкани и смесени с жълт кантарион. Две лъжици от сбора се добавя към половин литър завряла вода и се накисват на водна баня за половин час. Прецедете течността и вземайте половин чаша дневно. По същия начин можете да се подготви отвара и за следващия ден.

Корен от глухарче за подут корем

Корен от глухарче за подут корем

По същия начин можете да си послужите с кора от зърнастец, корен от валериана, коприва и глухарче.

За да се премахне дискомфорта, използвайте тази рецепта. Вземете едно и също количество от билките бял равнец, пача трева и жълт кантарион. Сипете няколко супени лъжици на литър вряла вода и да седи два часа. Прецедете и вземайте по четири пъти на ден

Вземете мента, корен валериана и плодове от копър. Две лъжици от сбора се смесват с 200 мл завряла вода за половин час. Прецедете и вземайте половин чаша сутрин и вечер.

Отлично средство за отстраняване на газове по време на предменструалния период – чай от целина и хвощ.

Мента, копър и валериан – 2:1:1. В 300 мкл завряла вода трябва да се сложат 2 супени лъжици и да киснат захлупени за 20 минути. Прием след изцеждане по половин чаша сутрин и вечер.

Картофен сок. На сутринта на празен стомах, трябва да се пие половин чаша прясно приготвен сок. След получаването му е важно да лежите половин час. Приемът е за 10 дни, след което може да се повтори седмица по-късно.

За справяне с коликите и метеоризма на някои пациенти е помогнала веднъж и завинаги банята с лавандула. Тя успокоява ентероколита и веднага е дала добри резултати,  както и 6 дни пиене на чай от билката заедно с банята, и много пациенти са забравили за коликите.

Пелин. Лъжичка от билката се 1 ч.л. билкови пелин налива 2 чл. вряща вода, оставете, увити, на 20 минути., щам, добавете мед на вкус. Пийте 1/4 чаша 3 пъти 30 минути преди ядене. Използването на пелин през бременността е противопоказано.

В допълнение към използването на билковите лекарства не забравяйте за редовните физически упражнения и чист въздух, тъй като тези дейности помагат за укрепване на цялото тяло и стабилизира работата на всички системи, включително и на храносмилателната.

Рецепти за подут корем.

Народни средства за подут корем, запек и метеоризъм.

Народни средства за подут корем

Народни средства за подут корем

Ако страдате от подут корем и газове – запарка приготвена от смес от лайка цветя 2 части и по 1 част от ментови листа, корени валериана, цветове от невен. Сложете лъжица от сместа в чаша завряла вода и в термос за една нощ. Изпийте чаша от чая през деня, като народен лек час след всяко хранене.

Народните рецепти за подуване на корема с подбел предпазват стените на червата, намаляват възпалението, премахват метеоризма и подуването на корема.

Върху бучка захар капнете от 4 до 7 капки анасоново масло или от копър от аптеката и я изяжте. Препоръчва се да направите това 3-4 пъти за деня.

Сипете лъжица подбел в 300 мл преварена вода да кисне 1 час, и прецедете. Вземете по лъжица половин час преди хранене.

Запарете лъжица изсушени листа от живовляк в чаша завряла вода за 4 часа, прецедете и добавете лъжица мед. Дръжте запарката на тъмно и хладно, но максимум до два дни. Употребявайте по лъжица веднага след хранене.

Запарете лъжица сушена гроздовидна песъкиня в чаша завряла вода, след това дръжте още на слаб котлон за четвърт час. След още половин час се добавят 30 капки от 20% прополисова тинктура. Вземайте по 100 мл 1/2 час преди ядене.

За отстраняване на ламблиаза (протозойно възпаление на тънките черва):

Измиване и почистване на 12-15 г хрян и чесън, смилат се. Налейте чаша водка, престояват 10 дни, всеки ден се разклаща и се отцежда. Вземайте по лъжица половин час преди хранене с вода.

Рецепта за холецистит:

Равни части от ракия, мед, моркови и сок от цвекло се смесват. Съхранявайте на и тъмно хладно – употреба половин час преди ядене по половин чаша.

Сипете лъжица листа от живовляк на чаша завряла вода, оставете за 10-15 минути, прецедете. Изпийте тази доза за един час на малки глътки.

Ефективно лечение на причините за подуване на корема, язви със сок от зеле или от листата на марулята. Пресен сок се взема по 1-2 лъжици половин час преди ядене, постепенно се увеличава обемът до половин чаша. Оптималната единична порция салата от прясно зеле е 100 грама. Зелевите листа да се дъвчат добре. Когато преяждаме се получават киселини в стомаха и подут корем.

Зелевият сок за месец ще ви е от полза да се отървете от възпалението на тънкото и на дебелото черво и от оригването. Неговото стягащо и противовъзпалително действие се използва при лечението на стомашно-чревни заболявания.

Чай от жълт кантарион.

Сипете лъжица от билката в чаша завряла вода прецедете след 5 минути. Вземайте 2-3 чаши през деня в за няколко седмици.

Масло от жълт кантарион и зехтин.

Лъжица свежи цветове от жълт кантарион се смесват в стъклен съд с 10 лъжица зехтин. Да се съхранява в буркан или бутилка със светло стъкло. Без да затваряне буркана или бутилката, оставете за 5 дни на топло, за да започне да ферментира. Периодично се разклаща. Затворете съда след 5 дена и се слага на слънцето, докато стане червено за около 1,5 месеца. Полученото масло се прецежда и съхранява на тъмно. Вземайте по лъжица 2 пъти за деня за по-добро жлъчегонно действие, за дейността на стомаха, и за нервна възбуда.

Рецептите с жълт кантарион помагат и при обостряне на гастрит. При болките от стомашна язва могат да възникнат и чревни спазми. Нещо повече, жълтият кантарион увеличава чувствителността към ултравиолетовата светлина на кожата и затова трябва по-малко да се излагате на слънце, за да не се прекали с дозата UV лъчи.

Помощни природни средства за подут корем.

Билков чай от семена от копър (анасон или сбор от равни пропорции от мента, джинджифил и лайка). Две лъжички от билките сипете в чаша кипнала вода  и ги оставете за 10 минути. Пийте между храненията. Дозата не е ограничена.

Можете да успокои метеоризъм, използвайки подправки: босилек, кориандър, магданоз, копър, резене, маточина, риган, мента, градински чай и мащерка. Чрез добавянето им към храната или на чай, ще осигурите дискретно изпомпване на газ от храносмилателния тракт.

Морски водорасли (кафяви водорасли) – те неутрализират храната при метеоризъм. Добавете го по малко при приготвяне на храна с фибри (зеле, боб и т.н.).

За подут корем много помага и бадемовото масло – 6-8 капки върху филия бял хляб.

Хляб за червата.

Много хора имат проблеми с червата. Това е вярно, особено сега, когато ние живеем заседнал начин на живот и в диетата липсват плодове и зеленчуци. Перисталтиката на червата става слаба, изтощена, поради което маса храна остава за дълго време в червата, да стане гъста, груба. Резултатът е, че има тежест в стомаха, като става груба, а той се подува. За вас рецепта за хляб с трици и лук ще е полезна. Той ще ви помогне за тези проблеми.
Трябва да се снабдите с пшенични трици – 300 г, глава лук; брашно – 3-4 супени лъжици, лъжица захар, лъжичка сол, 0,5 чаша сода, оцет 2-3 лъжици, растителни масла – 1 лъжичка.
Лукът се смила в месомелачка. Содата се смесва с оцета. Всички съставки се смесват и се добавя вода, така че да можете да изваете от получената маса на дъното на тавата пласт с дебелината на 1,5-2 см. Намажете дъното с мазнина, поставете върху нея получената маса. Пече се, докато омекне на средна топлина на фурната. Яжте хляба, както обикновения.

Подут корем лечение.

Какви са възможностите за лечение на подут корем?

Помогнете си с билки и народна медицина, ако страдате от подут корем

Помогнете си с билки и народна медицина, ако страдате от подут корем

В зависимост от причината, може да се лекуват симптомите лесно у дома. Ако коремът е подут, защото сте яли прекалено много, просто изчакайте вашата храна да бъде смляна и може да решите проблема си. Хранене с по-малки количества храна, може да помогне за проблема в бъдеще. Също така помислете да ядете по-бавно, за да се даде време на стомаха да преработи храната.

Ако коремът ви е подут, защото отделя газове, опитайте се да избягвате храни, които могат да са причина за тях. За тях писахме по-горе.

Медицинско лечение.

Ако почивката и намаляването на количеството на натрий в диетата не действа за облекчаване на симптомите, лекарят може да предложи помощта на диуретиците. Те ще помогнат повече на бъбреците за преустановяване задържането на течностите. В редки случаи инфекции се получават в задържаната течност при асцит. Ако това се случи, ще трябва да се подложите на строго лечение с антибиотици.

Подуването на корема поради СДЧ и непоносимостта към лактоза, няма много възможности за медицинско лечение.

Асцитът обикновено е страничен ефект от друг сериозен проблем в организма, като цироза. Можете да говорите с вашия лекар за проблема. В допълнение към лечението на причиненото заболяване е нужно и отстраняване на излишните течностите. Процедурата за отстраняване на излишните течности или парацентеза, варира по продължителност, тъй като тя зависи от това колко течност трябва да бъде отстранена.

Главна ефективни и безопасни лекарства за подуване на корема са Мезим – Мезим форте. Те се отнасят до храносмилателните ензимни препарати, нормализират храносмилателната система, стимулира секрецията на панкреаса, имат аналгетични ефекти.

Еспумизан. Намалява метеоризма, като спомага за отстраняването на газовете и подобрява чревната перисталтика, ис това е полезен за подут корем.

Пробиотиците. Тази група от лекарства са съставени от лактобацили, bifidumbacteria. Тези вещества активират отделителната функция на стомаха, подобряват храносмилането и се предотвратява образуването на патогенна микрофлора в червата. Някои пробиотици, Linex, Laktovit, Bifidumbacterin, Лактобактерин, Хилак-форте и т.н.

Enterosorbents. Това са препарати, които абсорбират токсините и подобряват функционирането на храносмилателния тракт.

Активен въглен. Той предотвратява абсорбцията на вредни вещества в кръвта, нормализира храносмилането. Често се съпровожда от образуване на газове, диария, запек, болки. В такива случаи се взема предвид преобладаващите симптоми.

Подуване на корема, диария. Използват се лекарства като тримебутин малеат, „лоперамид“ и спазмолитици (Отилониум бромид Пинаверия бромид). За запек Макрогол, Сорбитол. Когато има силна болка се предписва Тримебутин малеат, Хиосцин бутилбромид и спазмолитици.

Малко е вероятно да имате подут корем в резултат от сериозно заболяване, но има няколко неща, които трябва да направите за това. Свържете се с лекар, ако коремът ви става все по-голям или ако имате други симптоми, които съпътстват подуването му като треска или гадене. Потърсете медицинска помощ, ако имате екстремна диария или кръв в изпражненията. Ако установите, че не сте в състояние да ядете или пиете в продължение на повече от осем часа, търсете вашия лекар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *