Помогнете си с билки при подут корем

Какво да правим при подут корем и как да се избавим от проблема?

Когато в храносмилателния тракт започнат да се събират газове и започвате да чувствате издуване на корема и неудобство, дори и да ги ограничавате, това явление се нарича метеоризъм. Един от най-често срещаните здравословни проблеми е подут корем.

Обикновено подут корем се получава, когато имате разстроени или слаби контракции в тънките черва или стомаха или са отпуснати стомашните мускули. Нормално е това да се получи при преяждане.

Помогнете си с билки при подут корем

Помогнете си с билки при подут корем

При пълен стомах и черва, особено с мазнини и рафинирани въглехидрати се получава проблемният подут корем от получените газове.

Това се получава и при храносмилателни проблеми като непоносимост към глутена, неспособност за усвояване на млечната захар – лактозата, запек, чувствителност към определена храна, гъбични инфекции и възпаление на лигавицата на стомаха или червата.

Имайте предвид да избягвате полуготови храни, заради химическите добавки, съдържащите много сол, също и рафинираните въглехидрати, те са една от причината за подут корем.

Освен отстраняването на причините за подут корем, може да си помогнете и с билки.

Когато причината е газове или храносмилателно разстройство, може да пиете запарка от билката лечебна пищялка. Вземете 30 г корен от билката предварително нарязан и го сложете в съд с половин литър гореща вода. Запарете я за 10 минути. Употребявайте по 2 супени лъжици от запарката трикратно за деня, преди ядене. Освен запарката може да дъвчете сурови листа или корени от лечебната пищялка.

След хранене може да пиете чай от някоя от следните билки: джинджифил, канела, мента, лайка, маточина или резене.

За спиране на подуването на корема ползвайте загряващите подправки джинджифил, кардамон, канела и лют червен пипер.

За жените с предменструално задържане на течности е полезно да пият чай от семена от целина или от хвощ.

Може да ползвате и чай от глухарче, което действа диуретично. То помага и за проблема с подут корем.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *