Ползите от дъвченето на дъвка

Дъвката освен за забавление, се оказва и много полезна

Първоначалната цел на дъвката била за забавление на децата, да пукат балончета и да се наслаждават на сладкия й вкус. Оказва се обаче, че дъвката е особено полезна за нашите зъби, венци и устна кухина. Разбира се най-важно е редовното миене на зъбите. Но дъвчейки след храна ние отделяме по-често и по-голяма слюнка, с която по-бързо и лесно се отстраняват полепналите по зъбите ни остатъци от храна. За това именно специалистите съветват да дъвчем дъвка след ядене, за да избегнем ходенето на зъболекар и неприятните кариеси.

Дъвката помага за постигането на здрави и красиви зъби

Дъвката избелва зъбите” са често чувани по рекламите думи. Да, това от части е така! Но нека на първо място да сложим отново миенето на зъбите поне три пъти дневно, а самото дъвчене на дъвка подпомага избелването на зъбите. Особено когато консумираме червено вино, кафе или пък сме пушачи задължително трябва да имаме дъвка в устата си.

Дъвката помага и при лош дъх. Разбира се не го отстранява напълно, но пък освежава устата и ни връща усмивката на лицето.

Хората, претърпели операция от рак на червата, е добре да дъвчат дъвка без захар, за да бъде по-бързо нормализирано храносмилането им, твърдят британски лекари. Според докторите от Лондонския университетски колеж, ако болните дъвчат три пъти на ден по час, те може да се приберат у дома по-рано.
Една от причините, заради които хората след операция се задържат по-дълго в болниците, е чревната непроходимост, казват хирурзите. Дъвката стимулира отделянето на слюнка, която пък активизира производството на ферменти в задстомашната жлеза и така ускорено се възстановява работата на стомашно-чревния тракт.
Скорошни опити показали също, че дъвката помага на родилки след цезарово сечение да се възстановят по-бързо, както и на хора след стомашни операции да страдат по-малко от спазми.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *