Невероятните ползи за здравето от бамята

Бамята е един полезен зеленчук известен още от Древността

Бамята (Abelmoschus esculentus) е един от най-старите зеленчуци, отглеждани преди 3000 години в Етиопия, на брега на река Нил. Днес най-големите производители в света са Индия, Пакистан и Нигерия. Тя се използва широко в азиатската, арабската и африканската кухни.

Невероятните ползи за здравето от бамята

Невероятните ползи за здравето от бамята

Нарича се с различни имена – „quiabo“ в Бразилия, „kingombo“ в Куба „, бамя“ в Германия, „ladyfinger“ в Южна Азия, в някои части на Съединените щати и в други области, англоговорящи също така е известно, като „бамя“. В Турция кафето се вари от печени семена от бамя и в САЩ пикантната креолска яхния „Gumbo“ е направена от него.

Дървото, на което расте тя, е високо до 2,5 метра, а чушките растат 10-20 см, с бели семена в него.

Хранителна стойност на бамята

Бамята е богата на витамини от група В, А, С, на пектин и на минералите калций, желязо, магнезий, фосфор и калий. Хранителните стойности за 100 грама бамя са 33 калории, един грам мазнини, 3 г протеин, 7 г въглехидрати.

Невероятните ползи за здравето от бамята

Нискокалоричен зеленчук – само 33 калории в 100 гр, което го прави идеален за всяка програма за отслабване. Бамята помага при високи нива на кръвната захар, като забавя абсорбцията от червата и с това я стабилизира. Съдържа известно количество мазнини, които обаче действат като естествен лаксатив, който помага за премахването на запека по естествен начин. Също така фибрите в бамята са полезни за храненето на полезните бактерии в червата (пробиотици), които помагат за баланса на рН в храносмилателния тракт.

Бамята е много богата на витамин А и много други антиоксиданти. Нейните зелени шушулки съдържат лутеин, ксантин и бета-каротин, които са полезни за запазване на доброто зрение и поддържане на кожата здрава и свежа. Бамята е свързан с предотвратяването на катаракта, и за предотвратяване на появата на пъпки и петна. Поради изобилието на фибри и антиоксиданти, бамята често е свързана с предотвратяването на коварния рак, и най-вече с превенция на рака на дебелото черво.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза
Бамята е полезна за отслабване

Бамята е полезна за отслабване

В бамята се съдържа витамин К, който е много важен за здравето на костите и играе голяма роля за съсирването на кръвта. Тя предпазва от язва, бронхит и хипертония.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *