Симптоми и лечение на полиартрит

Какви са симптомите при полиартрит и как се лекува?

При полиартрит се получава възпаление на няколко стави едновременно или една след друга. Той е хронично заболяване и се причинява от възпаление на ставната тъкан. При него е засегната синовалната обвивка, която обгръща ставата, за разлика от артрозата, при която се получава разрушаване на хрущяла. Тъканите  в ставата съдържат много кръвоносни съдове и нервни окончания.

Съществуват няколко вида полиартрит според причините на възникване:

Симптоми и лечение на полиартрит

Симптоми и лечение на полиартрит

Инфекциозен полиартрит се получава след тежка инфекция като например туберкулоза, гонорея, бруцелоза и други. Ако се лекува основната болест, то и полиартритът изчезва. Обаче, ако не се лекува инфекциозния полиартрит, той може да разруши ставата.

Ревматоидният полиартрит е тежко заболяване, ако не се лекува още в ранен стадий, може се разпространи по другите органи. Той се получава от попадане на инфекция засегнатата става и води до увреждане на няколко стави. Това заболяване уврежда съединителната тъкан.

Обменният полиартрит се получава от нарушение на обмяната на веществата. Той е свързан с болестта подагра. При него се получава натрупване на соли на пикочната киселина в стаите, които дразнят и се получава възпаление.

Псориатичен полиартрит се получава след прекарано увреждане на кожата. Развива се няколко месеца от 6-8, след псориатично увреждане на кожата.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Реактивен полиартрит се получава от инфекция в организма.

Симптомите за всеки отделен вид полиартрит са различни.

Например при Инфекциозен полиартрит се подпухва и зачервява кожата над ставата. Подвижността е ограничена.

Ревматоидният полиартрит в началото има леки симптоми. Чувствителен е към промяната на климатичните условия, понякога се повишава температурата, може да се загуби апетит и да се отслабне малко. В началото подпухването е малко. Често се получава висока температура и заболяване на вътрешните органи.

При децата се получава често след 2-годишна възраст. Освен с увреждане на ставите, се получава и подуване на лимфните възли.

Лечението на полиартрит се извършва по лекарско предписание.

Народната медицина предлага: бани с борови клонки и шишарки, пиене на настойка от боровинки – прави се от 1 супена лъжица в чаша гореща вода. След като престои 2 часа, сместа е готова за пиене – по 2 супени лъжици преди хранене. Освен това от полза е да се яде настъргана ряпа, да с епие ябълков оцет, също и масло от евкалипт да се взема.

За обменния полиартрит помага диета, която е и за подагра, без люто, пикантно, мазно и алкохол. Да не се прекалява с белтъчините от животински произход.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *