Поликистозни яйчници – лечение, диета, народна медицина и симптоми

Симптоми и причини за появата и развитието на поликистозни яйчници, които са водеща причина за безплодие, диета и народна медицина

Съдържание на статията: Поликистозни яйчници. Поликистозни яйчници симптоми. Поликистозни яйчници забременяване. Лечение на поликистозни яйчници. Поликистозни яйчници лечение с билки. Поликистозни яйчници диета.

Поликистозни яйчници.

Заболяването поликистозни яйчници представлява хормонално разстройство получаващо се на фона на липса на овулация в женския организъм. Симптомите им се изразяват в значителното им увеличаване и на други специфични проявления, което довежда до формирането по повърхността на много специфични кисти като фоликули изпълнени с течност с намиращи се в тях неузрели яйцеклетки. В резултат поликистозата и специфичната пролиферация на кистите, са характерни за болестта и в допълнение се получава невъзможност да забременеят жените и по този начин съответно се получава безплодие.

Яйчник с кисти

Яйчник с кисти

 

Поликистозата на яйчниците е и синдром, на който морфологичната проява са многобройните кисти в половите жлези. Функционирането на женската полова система се осигурява от ефективната работа на следните жлези: хипоталамус, хипофиза, яйчници, надбъбречна жлеза и щитовидна жлеза. В този случай при поликистоза в яйчниците се задейства механизъм като „хълцане“, което води в крайна сметка до безплодие.

В резултат на поликистозата се образуват на повърхността много овариални кисти, които могат да бъдат единични, но и да се сливат в сложни „клъстери“ (гроздове).

Образуването в тялото на яйчниците доброкачествени тумори води до факта, че в тях не съзрява доминиращ фоликул, и в резултат у жените преобладават ановулаторни цикли, което прави невъзможно забременяването.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Към причините, които предизвикват заболяването поликистозни яйчници, могат да се отнасят такива като – наследственост, предишни респираторни заболявания (особено ангина) на пациентките и стрес. Към тези фактори в допълнение се явява и нередовният сексуален живот и също така и някои хронични заболявания (на гърдата например), които се случва да бъдат предизвикващи появата и развитието на заболяването.  Имайки предвид факта, че за синдрома на поликистозните яйчници, причините, които го предизвикват наистина са доста трудни, за да бъдат идентифицирани, лекарите не могат да пренебрегнат необходимостта от интегриран начин на лечението на болестта.

Прави впечатление, че това заболяване се получава в около 5-10% от дамите. Ако отидем в по-големи подробности в естеството на процесите, които са свързани с появата на поликистозни яйчници, те могат да бъдат идентифицирани, както се оказва поради дисбаланс на хормоните в женския организъм. Репродуктивният цикъл, характерен за женското тяло, системата му е доста сложна за регулиране. От една страна може да се отбележи неговото регулиране чрез хипофизните хормони (FSH и LH) и от друга – хормоните, които се произвеждат от яйчниците (прогестерон и естроген) в комплекс с малко количество от мъжкия хормон андроген.

Поликистозните яйчници са придружени от повишен синтез на мъжкия хормон наречен андроген, което води до значително по-малко често явление на овулацията. Тази патология се нарича олигоовулация (т.е. овулацията рядко се случва), след известно време може да се получи и липса на овулация (при която овулацията изчезва напълно).

По този начин яйцеклетката, която вече е в състояние да бъде оплодена, не се отделя от фоликула, и това води до безсмислието на жената да се опитва да забременее. В допълнение към възникващото безплодие, поликистозните яйчници водят до други, доста неблагоприятни ефекти, а такива са хронична тазова болка и акантозис нигриканс (получава се потъмняване на кожата в подмишниците, в слабините и под гърдите).

Прави впечатление, че поликистоза на яйчниците често се получава във връзка с растройства, свързани с други проблеми с жлезите с вътрешна секреция (хипоталамус, хипофиза, надбъбречна, тиреоидни). В допълнение, поликистозата също е пряко свързана с високи нива на инсулин в кръвта. С регулирането на инсулина възникващ в процеса на усвояване на глюкозата в организма се наблюдава увеличение на съдържанието му, при което пропорционално на този процес се получава и отделянето на андроген от яйчниците.

Причини за възникване на поликистоза в яйчниците

Промените в хормоналния баланс са едни от основните причини за гинекологични заболявания.

Поради тези промени се получава удебеляване на обвивката на яйчниците от съединителна тъкан наречена албугинеа, което води до липса на овулация. През ежемесечния менструален цикъл, яйцеклетката се превръща в космен фоликул и е готова да бъде оплодена. Но той не може да премине през дебелата обвивка албугинеа.

При тази ситуация не възниква сливането на мъжки и женски ядра, и образуването на зиготата (оплодената клетка), тъй като е невъзможно. Образуваните кисти, водят до напълване на мехура на фоликула с течност. От подобна съдба могат да пострадат много фоликули и яйчниците ще имат формата на сфера, обвити с кистозни образувания.

Какви са причините за поликистозни яйчници, и какво е това заболяване? Синдром на поликистозните яйчници – това е едно много често срещано гинекологично заболяване, при което в тялото на жената се появяват следните нарушения:

Яйчниците: нормалното им състояние и състоянието им с поражение от поликистозата.

Яйчниците: нормалното им състояние и състоянието им с поражение от поликистозата.

– В яйчниците е нарушено съзряването на яйцеклетките, в резултат, на което една жена може да изпита големи трудности при зачеването на дете.

– Яйчниците могат да образуват множество кисти (мехурчета пълни с течност).

– Мензисът се случва рядко с дълги паузи или дори се прекратява.

– В тялото на жената се произвеждат голям брой мъжки полови хормони (андрогени).

Точната причина все още се разследва. Има няколко теории, които се стремят да дадат обяснение на механизма на развитието на поликистозните яйчници, но те са без достатъчно доказателства, така че резултат няма да има.

Смята се, че следните фактори предразполагат към развитието на това състояние в яйчниците:

– възпаление на репродуктивните органи;

– наследствени фактори (ако жените в семейството и в рода са имали такава патология);

– генитална травма (особено на яйчниците);

– затлъстяване;

– чести аборти;

– сложни и трудни настъпили раждания,.

Също така се прави разлика между първичен синдром на поликистозни яйчници (синдром на Щайн-Левентал) и вторичен синдром на поликистозни яйчници. Вторичен синдром на поликистозни яйчници развива в надбъбречна хиперплазия, заболяване на щитовидната жлеза, диабет, затлъстяване.

Поликистозни яйчници симптоми.

Симптоматиката на заболяването преди нас, независимо от неговата необятност, може да носи неизразен характер и затова диагностиката на поликистозните яйчници в ранните етапи е проблематична. Най-честите симптоми на коментираното заболяване, включват:

Нередовна менструация или пълнатата й липса. Ако се появява, тя се характеризира с редки и незначителни екскрети или, обратно с тяхното прекомерно изобилие. Във всеки случай, менструацията е придружена от силни болки.

Наднормено тегло. В съответствие със специфичността на затлъстяването, основната област на концентрация на мастната тъкан е в коремната област, включително корема.

Увеличено производство на андрогени.

Безплодие. Както вече писахме, то се появява в случаите на липса на овулация при дамите или е рядко явление.

Смущение в хормоналния баланс. То се проявява със значителна загуба на коса или косопад, което е специфично за този процес, но е характерно за мъжете (образуването на плешиви петна отгоре и отстрани на челото).

Внезапна поява на себорея и акне. Кожата в допълнение също става характерно омазнена.

Формиране на кожни гънки, които са бръчки и фини линии по кожата.

Стрии. Те са разположени по кожата на корема и бедрата, тяхната поява е предизвикана от нарастването на теглото, което е резултат от действителния хормонен дисбаланс.

По кожата се появяват старчески петна. Те могат да бъдат с различни оцветявания, нюанси – от светло бежов цвят до черен.

Сънна апнея. По време на сън – спиране на дишането. Това води до чести събуждания през нощта от своя страна.

Дълга продължителност на периодите със симптоми, характерни за предменструален синдром. Те включват по-специално промени в настроението, отоци, силни болки в долния участък на корема и гърба, подувания или болки в гърдите.

Хронични болки в долните места на корема или гърба. Обяснява се с лекото притискане на органите концентрирани в областта на малкия таз и яйчниците, в резултат на повишен поток поради поликистоза или хиперсекреция в ендометриума и простагландините на яйчниците. Като цяло, хроничната болка в даден момент не обяснява конкретните причини, тъй като те са несигурни.

Дисфория и депресия. Проявите им могат да се изразяват в раздразнителност, нервност и агресивност. Често се отбелязва също летаргия, апатия, вялост и сънливост.

Има няколко характеристики на симптомите на поликистозните яйчници, за които се случва да се появят в различни комбинации, които имат различни проявления:

– Неправилен менструален цикъл характеризиращ се с дълги прекъсвания (над 35 дни) между периодите; понякога при поликистозни яйчници вагиналното кървене настъпва 2-3 пъти месечно.

– Оскъдно (по-често) или тежко (по-рядко) циклично кървене.

– Продължителността на менструацията е различна: 2-3 до 7-10 дни.

– Забележителен ръст на тъмни косми по лицето, гърдите, корема – хирзутизъм. Симптомът възниква в резултат на прекалено големи количества на андрогените в кръвта на жените.

– Груб (мъжки) глас.

– Затлъстяване. Разпределение на прекомерни количества на мастната тъкан по мъжки модел (в коремната област, докато ръцете и краката са с нормалния размер).

– Мазна кожа плюс акне или пъпки по тялото.

– Алопеция. Мъжки модел с характерно оплешивяване на скалпа (отдръпването на линията на косата на челото и другаде).

– Фиброциститно заболяване на гърдите.

– Хиперинсулинемия. Поради инсулинорезистентните тъкани  се увеличава съдържанието на инсулин в кръвта,.

– Безплодие. Обяснено е от хронична липса на овулация или рядка овулация (по време на руптурата на фоликула и отделянето на яйцеклетката, тя не може да пробие през твърде гъстата обвивка на яйчниците).

Както можете да видите, поликистозата се проявява по своеобразни по-особени начини, в зависимост от причините, поради които са я предизвикали. Най-често, заболяването се характеризира със симптоми като повишена размер на яйчниците и нередовни менструални цикли. Жена, която се наблюдава е длъжна да предупреждава за дългото забавяне. Това е сериозна причина да отиде на лекар. Струва си да се обръща внимание на базалната температура, която обикновено се получава да се увеличи след първата половина на цикъла, а при поликистоза тя остава една и съща през цялото време.

Диагностика

Диагнозата на поликистозата на яйчниците се поставя с помощта на ултразвук, но за правилна диагноза, това не е достатъчно. Чрез ултразвук може да се наблюдава понякога един и същи модел както и при напълно здрави жени. В тази връзка, диагностицирането на поликистозните само на базата на ултразвук е погрешно.

Поради това е належащо да се вземат кръвни изследвания на хормони като :

– лутеинизиращ (LH);

– фоликулостимулиращ хормон (FSH);

– тестостерон;

– инсулин;

– кортизол;

– 17-ОН-прогестерон;

– DHEA-сулфат;

– тироксин (Т4);

– трийодотиронин (Т3);

– тиротропин (TSH).

Диагнозата на поликистозните яйчници не е редно да се направи, докато болестта не се изключи, че дава точно същата клинична картина:

– синдром на Кушинг – увеличено количество на кортизол;

– андрогенитален синдром – повишен тестостерон;

– хиперпролактинемия – излишък от пролактин;

– хипотиреоидизъм – ниска функция на щитовидната жлеза.

Като цяло диагностиката на поликистозните яйчници е надеждна само ако се основава на резултатите от ултразвуковите и лабораторните изследвания и се вземат под внимание целия комплекс от симптоми, клиничните прояви на болестта. Синдромът на поликистозните яйчници е съвкупност от симптоми, включително менструални смущения, безплодие, и проява на андрогенни дермапатии.

Поликистозни яйчници забременяване.

Въпреки факта, че разглежданото заболяване достатъчно често става главна причина при жените за безплодие, неговото присъствие все още ще позволява на жените да забременеят и да раждат по-късно напълно здрави бебета. В случай на поликистоза на яйчниците, бременността е напълно възможна с медицинска помощ, но в някои ситуации става невъзможна.

Причината за това твърдение се крие в това, че жените с поликистоза са придружавани, както вече отбелязахме с прекомерно отделяне на андрогени, които затрудняват процеса на узряването на яйцеклетките, и така се премахва възможността за бременност без медицинско лечение. То се състои в употребата на хормонални лекарства, действието, на които е насочено към потискане на синтеза на мъжки хормони, а също и за помагане на узряването на фоликулите, изцяло в техните функции, което трябва да доведе до овулация.

В отсъствието на желаните резултати от употребата на заместителна хормонална терапия се определя лапароскопия. Използването на лапароскопия при поликистоза дава възможност за определено време да се възстанови, нормалните функции присъщи на яйчниците. Положителните точки на този вид хирургична интервенция, се състоят в ниски травми на пациентките и достатъчно бързо възстановяване след нея.

Лапароскопията при поликистозни яйчници е подходяща в следните ситуации:

възраст на пациентките – повече от 30 години;

използване на хормонална терапия насочена да доведе до нужната ефективност;

когато пациентките се отличават с удължени смущения в менструалния цикъл.

Лапароскопията е хирургична процедура, която се извършва с помощта на малки разрези с помощта на електрод или лазер. Предвидено е чрез тези разрези да се достигне кухината на яйцеклетката в матката. Тази операция определя възможността за формиране на цялостната яйцеклетка, а от своя страна това значително увеличава шансовете за нейното оплождане, а оттам и за бременността.

За съжаление, лапароскопията има и някои свои недостатъци, състоящи се в това, че продължителността на нормалната работа на яйчниците след интервенцията е кратка, и е от порядъка на шест месеца. Едва тогава става възможно бързото затихване на функциите на яйчниците, които протичат във връзка с процеса на сраствания в тях. При това, лапароскопията може да стане почти единствената възможност за пациентките с поликистозни яйчници да забременеят.

За бременност при поликистоза може да бъде в състояние да Ви обясни Вашият лекар. Добре е да отбележим, че бременността е придружена често от стабилизиране на нивата на хормоните, които в крайна сметка позволяват на жената да се възстанови от болестта.

Поликистозни яйчници лечение.

Когато се диагностицира поликистоза на яйчниците, лечението е сложен и многостепенен процес за възстановяване физиологичните параметри на целия организъм. Коментираните поликистозни яйчници са не само гинекологична болест, така че лечението трябва да бъде насочено към елиминиране на нарушенията, които са довели до развитието на патологията на яйчниците. Обемът на терапевтичните мерки се определя, като се вземат предвид колко е сериозен процесът и когато жената иска да забременее.

Поликистозните яйчници изискват лечение, към което се отнасят следните точки :

– регулиране на метаболитните процеси в мозъка (или терапия, в качеството на хипоталамо-хипофизната система);

– потискане на андрогените над нормално произведените от яйчниците;

– нормализиране на теглото, отстраняване на действащите метаболитни разстройства;

– терапия фокусирана върху възстановяването на месечния цикъл, както и премахването на безплодието на фона на поликистоза.

Как се лекува? Що се отнася до лекарствата, понастоящем на първа линия лекарствата при лечението на поликистозни яйчници са метформин и глитазони (пиоглитазон, розиглитазон). Те могат да бъдат комбинирани, ако е необходимо, с антиандрогенни средства (спиронолактон, ципротерон ацетат), естрогени (етинилестрадиол като отделен препарат или хапчета), прогестини, ниски дози от дексаметазон (0,5-1 мг вечерта за потискане секрецията на надбъбречните андрогени) ,

Лечение растежа на излишните косми

Вашият лекар може да препоръча контрацептиви, за да се намали производството на андроген, или лекарство, наречено спиронолактон (Aldactone), който блокира действието на андрогените върху кожата. Въпреки това, спиронолактон може да причини вродени дефекти, така че употребата на това лекарство трябва да бъде ефективна контрацепция. Спиронолактонът не се препоръчва, ако сте бременна или планирате да забременеете.

Ефлорнитин (Vaniqa) крем е още една възможност да се забави окосмяване на лицето при жените. Възможни варианти за епилация без употребата на лекарства: това е електролиза и лазерна епилация. Лазерната епилация работи най-добре за много тъмна коса и покриване на големи зони.

Нормализиране на телесното тегло

Физическата активност за жените с поликистозни яйчници в съчетание на затлъстяване, правилно е да се комбинира с определена диета и хранене:

– ограничаване на калориите с прием до 1500 – 1800 ккал на ден с 5-6 пъти хранене на ден, но здравословното хранене изисква трикратно през деня с интервал примерно от 5 часа между храненията;

– консумирането на храни нискокалорични (плодове, зеленчуци);

– увеличаване на съдържанието на протеини в диетата (риба, месо, сирене);

– ограничаване на въглехидратите в храната (конфитюр, сода, захар, сладки напитки, мед);

– елиминиране на животинските мазнини и да се заменят с растителни, дневният прием на мазнини, да не е повече от 80 г;

– изключване на пушени и мариновани храни, сосове, подправки;

– пълно отстраняване на алкохола;

– разтоварващи дни 2-3 седмично (може на ябълка, кефир, извара, зеленчуци).

Особено внимание следва да се обърне на сладките храни, а именно, да се отстранят от менюто напълно. Заедно с диетата е необходимо дамите с поликистоза и да се упражняват (фитнес зала, плувен басейн, джогинг, йога).

Регулация на менструалната функция

За тази цел се използват, комбинирани хормонална контрацептива с орално приемане (комбинирани орални контрацептиви), които не притежават андрогенна активност. Например, Жанин, Марвелон и други. По една таблетка за курс от 5 до 25 дена, за време от три месеца. Следва пауза от един месец.

Лекарствата ефективно възстановяват цикъла, и в същото време защитават от „натрупване“ на неслучваща се ендометриума. Ако ефектът на андрогените са изразени значително, по-добре е да се използват вместо антиандроген (в комбинация с естроген) – лекарство Диане-35.

Лечение с операция

Когато хормоналната терапия за шест месеца е неефективна, хирургичната интервенция за пациента е показана. В такива случаи тя може да се наложи при риск от развитие на ендометриоза.

Два вида операции са най-често пшрилагани:

– Клиновидна резекция – с нея се премахнат част от яйчниците и от двете страни. Този метод е с висока степен на ефективност – в 85% от случаите е възможно да се постигне овулация.

Лапароскопска електрокоагулация – на различни места с помощта на игловидни електроди се правят специални прорези. В сравнение с метода на резекция, той е значително по-лек, тъй като вероятността от образуване на адхезия е сведена до минимум.

Има ли полза от народните методи за лечение на поликистозни яйчници?

Лечението на поликистозните яйчници с народни средства не се препоръчва, казват лекарите, с оглед на ниската им ефективност. Народните лечители обаче предлагат рецепти и твърдят, че може да се помогне като се спазва и диета. Като се има предвид броя на хормонални нарушения при жени с поликистозен овариален синдром, билковата терапия според лекарите не може да донесе ефекта, който идва с правилното хормонално или хирургично лечение.

Прогноза на лечението

Напълно излекуване на синдрома на поликлистозни яйчници е невъзможно, така че целта е да се създадат възможности за зачеване. При планирането на бременността при жени с диагноза „поликистозни яйчници“, те трябва да се подложат на лечение, за да се възстанови и да се стимулира овулацията.

С възрастта поликистозните яйчници се развиват, така че проблемът с бременността е редно да се реши възможно най-рано.

Поликистозни яйчници лечение с билки.

Терапията с народни средства може да се справи с много болести, а поликистозата не е изключение. При спазване на дозировката и продължителността на курса с поликистозни яйчници можете да си кажете довиждане.

Билката ортилия се използва за поликистозни яйчници.

Билката ортилия се използва за поликистозни яйчници.

Билка ортилия, в някои места е известно и като ниваличе. Почти универсален лек за болести на жените. За да се реши проблемът с яйчниците трябва да се приготви тинктура с нея. Първо 50 грама изсушени листа на растението се смесват с 500 мл водка с много високо качество. След това плътно затворете с капак съда, в който сте ги сложили и го дръжте на тъмно за 30 дни с редовно разклащане. След един месец получената тинктура се прецежда като се използва марля. Употребява се по 40 капки 4 пъти на ден, без да се свързва с времето за хранене. За да се постигне лечебен ефект, тя трябва да се взема в рамките на 21 дни. Следва да си вземе почивка от 7 дни и повторете процеса отново. Общо за пълно възстановяване се изисква от 3 до 6 курса, в зависимост от стадия на заболяването и състоянието на жените.

Радиола (лат. Rhodiola quadrifida) – нарича се и червена четка – вълшебна билка за женско здраве.

Радиола (лат. Rhodiola quadrifida) – нарича се и червена четка – вълшебна билка за женско здраве.

Полезна при лечение на поликистоза е и инфузията с билка радиола (лат. Rhodiola quadrifida), тя е различна от известният Златен корен (Rhodiola rosea). 80 грама сушени билки се заливат с 2 чаши водка с високо качество и плътно затваряне на съда (бутилка или буркан) с капак, и се слага на тъмно и топло за 1 седмица. След това се филтрира през фин медицински филтър или марля сгъната на три слоя. Готовата тинктура се приема само по половин лъжичка от 1 на всеки 8 часа за 30 дни. При необходимост лечението се повтаря след 10 дни почивка.

Известната билка босилек може да спаси жените от поликистоза на яйчниците. За да се получи билково лекарство трябва да се вземат 2 големи лъжици смлени листа от растението и се заливат с кипнала вода 250 мл. След това, се загрява до кипене и се вари 7 минути. Изчаква се да нормализира температурата, и се филтрува. Използвайте получената отвара сутрин и вечер по 120 мл. Лечението продължава най-малко 30 дни. Това лекарство има положителен ефект не само върху яйчниците, но и на отделителната система и кръвотворната система.

Билка женско биле

Билка женско биле

Добре е да се използва срещу тази болест отвара от женско биле. За да се пребори поликистозата на яйчниците е нужна лъжица стрити корени да се залеят с чаша кипнала вода, покрийте купата с капак, и да престои 60 минути. След това отварата се прецежда. Използвайте получената доза на празен стомах. Продължителност на лечението – 30 дни. Това лекарство може да се използва и за профилактика на заболяването.

Друго отлично средство за връщане на здравето на дамите е коренът от глухарче. За лекарство се вземат 5 супени лъжици смлени корени (може и сушени) и се добавят към литър вода. След това ги сложете на котлона, варят се до кипене и продължава още под капак 20 минути. Тогава лекарството престоява 45 минути и остава само да се прецеди. От него се изпиват по ¼ чаша сутрин и вечер преди хранене. Лечението продължава 21 дни, а след това прекъсва с пауза от 7 дни.

Билка наклонен божур - Paeonia anomala

Билка наклонен божур – Paeonia anomala

Билката наклонен божур (Paeonia anomala), се използва при поликистоза на яйчниците с голяма ефективност. За приготвянето на лекарството е нужна 1 суп. лъжица смлян корен, който се залива с 750 мл кипяща вода и престоява 12 часа в емайлиран съд. Следва филтриране на лекарството. Пийте отварата 15 минути преди хранене по голяма лъжица от 1 до 4 пъти дневно и времетраене от 30 дни.

За поликистозни яйчници не забравяйте и билката риган, която много хора обичат да добавят в чая. За получаване на лечебен чай е необходимо да се вземат 2 супени лъжици суши растителен материал и се изсипва в 300 мл кипяща вода. Освен това, съставът се оставя да се запари под капак за 60 минути. Остава да прецедите отварата. Използвайте я 3 пъти на ден по лъжица за 90 дни.

Лечение на кисти на яйчниците със змийско мляко (жълтениче)

Често, след като се направи ултразвуково изследване на малкия таз, всяка жена може да чуе диагнозата, „поликистозни яйчници“. Причината за кистите често е хормонално недостатъчност, но често се предизвика и от различни възпалителни заболявания. Като правило, в 7 случая от общо 10 кистата сама се появява с нов менструален цикъл, но често тя трябва да се лекува, тъй като може да бъде причина за безплодие при жените. Да се отървете от кистите ще ви помогне жълтеничето.

Отвара от жълтениче при поликистозни яйчници

Една чаша промито и ситно смляно жълтениче изсипете в 0,5 л завряла вода и още една минута се вари. Сваля се от котлона и трябва да престои около 20 минути. За да проверите дали сте алергични към билката, първо изпийте лъжица отвара. Ако няма никакви странични ефекти, от отварата със змийско мляко се пие двукратно за деня половин час преди хранене по 50 мл.

С отварата може също да се правят промивки сутрин и вечер.

Рецепта с комбинация от билки и жълтениче

Смесете по лъжица ситно нарязани жълтениче, вратига, пелин, дъбови кори и зърнастец. Сместа се залива с кипяща вода един литър. Оставя се да престои четвърт час. Прецежда се. Съхранявайте течността в хладилника.

Вземайте по половин чаша инфузия половин час преди хранене трикратно през деня за 10 дни. След прекъсване от седмица, може да се продължи. Следвайки тази схема е необходимо да продължите лечението.

Превенция на поликистозни яйчници

С цел да се запази здравето си, за жените е да помнят редица превантивни мерки срещу поликистоза на яйчниците. За профилактика на болестите лекарите препоръчват следното:

Туртата е полезна за лечение на поликистозни яйчници.

Туртата е полезна за лечение на поликистозни яйчници.

– да се пият поне зелен чай 3 чаши дневно (той има положителен ефект върху хормоните);

– да се поддържа здравословно тегло;

– да се води активен начин на живот;

– да се използват презервативи за предотвратяване на нежелана бременност;

– да се придържаме към една балансирана диета.

Тези мерки, макар и не на 100%, намаляват риска от синдрома поликистозни яйчници и способстват за запазване на здравето на жените.

Още билки за кисти на яйчници – ТУК.

Поликистозни яйчници диета.

 Диета за поликистоза на яйчниците: характеристики

Диетата за поликистозни яйчници не е плод на въображението, а важен етап от ефективното лечение. Правилното хранене може да помогне да се установи нормално производство на хормони, необходими за намаляване на симптомите на поликистозните яйчници и ще помогне за премахването на излишните килограми и всичко това, разбира се, ще допринесе за по-бързото възстановяване

Синдром на поликистозни яйчници: правила за хранене

Да разгледаме най-важните правила на хранене при лечението на поликистоза.

В основата на дневния хранителен прием трябва да бъдат храни, които имат нисък гликемичен индекс (ГИ).

Панкреас – един важен орган, който попада под прицела на болестта. Когато андрогените се увеличават, рисковете за жените, е да спечелят диабет или панкреатит. Ето защо, този орган трябва да бъде защитен. За това ще ви помогне диетата на Мишел Монтиняк, която се основава на предпочитание на продукти в съответствие с техния гликемичен индекс. Този индекс показва степента (или скоростта), с която, в отговор на повишаване на нивото на захарта да се произвежда инсулин за нейното понижаване. Рязкото нарастване на нивата на инсулин и довежда до производството на андрогени и ако то се случва равномерно и бавно, нивото на андрогените е под контрол.

Нисък ГИ – това е по-малко от 50. Тези продукти са: боб, грах, извара, кисело мляко, риба, месо, маруля, гъби, карфиол, чушки, аспержи, череши, сливи, броколи, тиквички, киви, портокали, соя, фъстъци, фиде, кафяв ориз, яйца, ръж. Също така, тези продукти могат да бъдат наречени бавни въглехидрати.

Среден ГИ – е със стойност 50-70. Такива продукти могат да се използват е възможно, но рядко. И от тези, при които индексът е по-голям от 70, трябва да бъдат напълно избягвани. Те включват: картофи, грис, дини, мед, просо, вафли, понички, захар, конфитюр, печени изделия. Всичко това са бързи въглехидрати.

Напълно забранен е полираният бял ориз – това води до развитието на диабет (научно е доказано).

Голяма киста на яйчник е премахната по метода на олекотено гладуване с плодове, чай и мед.

Голяма киста на яйчник е премахната по метода на олекотено гладуване с плодове, чай и мед.

Необходимо е да се спазва съотношение на протеини и въглехидрати в равно количество.

Какво означава това? Фактът, че една жена трябва да консумира едно и също количество бавни въглехидрати и протеини. Научните изследвания са доказали, че като се откажете от въглехидрати, или обратно, да отидат твърде далеч с техния брой, резултатът ще бъде същият и не е най-доброто за тялото. Започнете с факта, че малко по малко да свикнете организма си да се храни с бавни въглехидрати, а след това дори и една ябълка или банан ще ви се строи по-сладък от торта.

Синдромът на поликистозни яйчници изисква хранене по 5 – 6 пъти през деня.

Разделно хранене – това е чудесен вариант на диетата, дори ако просто искате да отслабнете, но и на поликистозните яйчници той носи само ползи. Една жена трябва да направи индивидуален режим на хранене.

Най-подходящ се счита, както следва:

– един час след събуждане – обилна закуска;

– минимална закуска – преди обяд;

– обяд – за предпочитане течна храна (супа);

– вечеря;

– един час преди лягане – най-малко – лека закуска.

При лечение на поликистозни яйчници се използва и диета.

При лечение на поликистозни яйчници се използва и диета.

При спазване на такъв режим може лесно да се поддържа нивото на захар под контрол, с минимален брой калории и без да получите допълнителни килограма.

Не забравяйте, че ако жена страдаща от синдром на поликистозните яйчници в никакъв случай не се препоръчва да се придържа към строга, изтощителна диета и да не се храни след 18.00 ч. Опитайте се да ядете минимални порции, и да яде много малко сол – до 5 грама на ден.

В диетата трябва да присъства риба и месо.

Най-добре е, ако те са органични, отгледани без химични добавки, пестициди и хербициди.

Това, което се предлага на пазара и в супермаркетите не е подходящо за правилното хранене, когато една жена има поликистоза.

Основните доставчици на месо са продукти от животни, отглеждани с хормони във фуража, антибиотици и крайният продукт се обработва с хлор. Впоследствие, тези продукти са заразени, те имат естрогенни ефекти, което подкопава и хормоналното здраве. Например като месото в колбасите такова няма, а и в някои от тях нивото на холестерола е високо, а са обявени по-ниско стойности.

Следователно, трябва да се търсят още повече чисти екологични продукти, които са по-добри за здравето. Съветът на специалистите е да не жалите средства за качествена храна – цената оправдава качеството на продукта.

Намалете съдържанието на животински мазнини в диетата.

Холестеролът е суровина, която произвежда полови хормони, включително андрогени. Тялото на жената има два източника на холестерол: храната от животински произход и собственият синтез от черния дроб.

Обикновено, при диагнозата „синдром на поликистозни яйчници“ започва да страда черният дроб, а това довежда до повишаване на нивото на холестерола и се развива хиперандрогенизъм. Това означава, че и без да се храните с животински мазнини холестеролът в организма е достатъчен. В същото време, ако имате акне или пъпки, препоръчва се да се откажете от мазни и пържени храни: когато няма изобилие от мазнини – няма да има и повишено ниво на андрогени.

Така че, човек не трябва да яде: маргарин, колбаси, бекон, млечни продукти с повишено съдържание на мазнини, полуготови продукти, пържени и пушени.

Има изключения. Например мазни видове риба ще бъдат полезни, тъй като насищат организма с мастни киселини, които ни обогатяват с желани вещества. Можете също така да помислете за това, да се включат в порциона и храните с растителни масла: сусам, тиква, лен, зехтин.

Приемане на различни диетични фибри.

По принцип тези компоненти не съдържат нищо свръх полезно, но те отделят всички ненужни и вредни продукти от организма. Също така помагат за по-ниски нива холестерол, захар, намаляват апетита и насърчават здравословното отслабване. Диетичните фибри се съдържат в трици, плодове, зеленчуци, сушени плодове.

Имайте предвид следните храни, които следва да бъдат изключени от менюто:

– плодове: пъпеш, райска ябълка, ананас, личи, диня и манго;

– зеленчуци: ряпа, картофи, тиква, пащърнак, цвекло, моркови;

– хлебни изделия, брашно от всякакъв вид, печене;

– алкохолни напитки;

– мед, конфитюр, бонбони;

– шоколад: млечен и бял;

– сладолед;

– ориз, булгур, грис;

– тестени изделия;

– кетчуп, майонеза, различни сосове;

– кафе и силен чай;

– консервирани храни;

– тютюн, цигари;

– храни от заведения за бързо хранене;

– полуготови продукти;

– мастни, пържени и пушени храни.

Можете да консумирате:

– месо и риба със занижено съдържание на мазнини;

– ръж, ечемик, хлебни изделия, базирани на тях;

– бобови растения: леща, нахут, грах, соя, боб;

– кафяв ориз;

– яйца;

– млечни продукти: кисело мляко с ниско съдържание на мазнини, извара;

– гъби;

– плодове и горски плодове: круши, кайсии, ябълки, грозде, къпини, праскови, ягоди, череши, ягоди, дюля, малини, нектарини, черница, грейпфрут, мандарина, слива портокал;

– ядки: бадеми, лешници, борови ядки, фъстъци, кашу;

– зеленчуци: броколи, карфиол, лук, брюкселско зеле, чушки, аспержи, тиквички, патладжан, чесън, домати, царевица, краставици, зеленолистни;

– шоколад: черен (поне от 85% какао);

– сладолед на базата на фруктоза;

– конфитюр без захар.

В малки количества също е разрешено:

– зърна;

– ананаси и банани;

– елда;

– тестени изделия, пълнозърнести;

– хляб от пълнозърнести храни;

– овесена каша.

Препоръчва се и питеен режим по време на диетата

Ако една жена има синдром на поликистозните яйчници, тя също трябва да пази режим за пиене на вода. През деня между храненията е необходимо да се изпиват най-малко 1,5 литра течност. Може да се пие вода: изворна, филтрирана, минерална, негазирани напитки и без захар. Също така е полезно да се използват отвари, чайове и отвари от лечебни растения, които могат да помогнат за възстановяване.

През нощта и преди лягане не се препоръчва да се пие, последният прием на течности може да бъде два часа преди лягане.

Поликистозни яйчници – лечение, диета, народна медицина и симптоми.

Поликистозни яйчници – лечение, диета, народна медицина и симптоми.

Разбира се диетата е добро нещо, но трябва да се засили тялото и за това ще помогне народната медицина.

Използването им помага за:

– повишаване на имунната защитна функция;

– провеждане на детоксикация;

– нормализиране на черния дроб;

– подобряване на функцията на половите хормони и щитовидната жлеза;

– възстановяване на здравето на жените.

С цел поддържане на хормоналния баланс в норма, можете да използвате следната рецепта.

50 грама сухи цветове радиола, заливат се с етанол, сместа се изсипва в термос, запушва се и се съхранява за 7 дни с разклащане веднъж на ден. Готовата инфузия се пие трикратно през деня по лъжичка преди хранене.

Една чаена лъжичка радиола и корен левзея се добавят в завряла вода, излива се в термос, варят се 3 часа и след това се филтрува. Употребява се трикратно през деня преди хранене по 100 мл.

Тези рецепти са подходящи за подкрепа на здравето на жените:

Взема се лъжичка радиола и планинска ортилия, сипват се в 300 мл кипяща вода стоят за 5 часа и след това 3 пъти се прецежда през марля; употребява се по 3 пъти за деня по 100 мл преди хранене.

Смесват се по лъжичка наклонен божур и женско биле, сипват се в 300 мл кипяща вода и киснат 5 часа, прецежда се през сито; пие се 4 пъти на ден половин час преди хранене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *