Природни продукти помагат при полипи по гърлото

Полипи по гърлото представляват разрастване на самата лигавица, а освен по традиционен начин, може да си помогнете и с природни средства

Хора, които работят с гласа си – като певци, актьори, учители, преподаватели и др., имат по-голям риск да развият както възли, така и полипи по гърлото.
Докато възлите представляват разрастване на тъканта, под формата на малки израстъци, то полипи по гърлото представляват малки отоци по лигавиците, които ги покриват. Полипите може да се движат по цялата дължина на гласните връзки или да бъдат локализирани.

полипи по гърлото

Полипи по гърлото представляват разрастване на самата лигавица, а освен по традиционен начин, може да си помогнете и с природни средства

Възелчетата и полипите по гърлото се различават по това, че първото представлява разрастване на епитела на лигавицата, а полипите всъщност са разрастване на самата лигавица.
Възли и полипи по гърлото се появяват в резултат от пренапрягане на гласа, при чести инфекции на ларинкса, при рефлукс и при проблеми с щитовидната жлеза. След алергични реакции и вдишване на химически дразнители, след активно тютюнопушене и злоупотреба с алкохол или кофеин, което води до прекомерно изсушаване на лигавицата и от там до образуване на възли и полипи по гърлото.
Възлите и полипи по гърлото могат да променят гласа ви, тъй като те пречат на въздуха да преминава свободно през гласните струни. Освен хирургически, този проблем може да се лекува и с билки и природни средства.
Може да си правите билков чай и запарки при възли и полипи по гърлото, а редовната хидратация и топлината спомага за редуциране на напрежението в тях, предпазвайки ги от изсушаване на лигавицата. Трябва да се избягват много студени и много топли напитки, а с приятно топли чайове и запарки да си правите запарки. Гаргара може да си правите и с медена вода и солена вода. За лечение на възли и полипи по гърлото може да полвате също така джинджифил, лопен, корени от червен божур и кафяви водорасли.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *