Помогнете си с билка лобелия при кашлица и астма

Лобелия  е билка полезна при астма, кашлица и други заболявания на дихателните пътища и белите дробове

Родината на билка лобелия е Северна Америка, където се среща на много места сред природата. От там тя е пренесена и в България и се отглежда за лечебни цели. Тя е едногодишно растение и се ползва надземната част, когато цъфти, тогава се жънат стеблата й. Тя има красиви светловиолетови цветове и разположени пирамидално по стъблото. Цъфти през месеците юни и юли.

Помогнете си с билка лобелия при кашлица и астма

Помогнете си с билка лобелия при кашлица и астма

За да се запазят полезните й качества, тя трябва веднага да се изсуши след жетвата. В нея се съдържат гликозиди, органични киселини и алкалоиди. При засаждане е важно да се избират почви не съдържащи влага и богати на хранителни вещества за растенията.

Билката лобелия е известна и смятана за една от най-полезните билки. Тя съдържа алкалоида лобелин, характерен със свойството си да прекъсва набъбването на лигавицата в дробовете и дихателните пътища и да разрежда секретите. Освен това билката стимулира отделянето на адреналин от надбъбречните жлези и с това отпуска дихателните пътища и помага да се облекчи дишането, също така помага и за отпускане на гладката мускулатура и затова е използвана в много медикаменти срещу простуда и кашлица. Благодарение на тези свойства, тя е използвана за респираторни болести като астма, бронхит и пневмония. Тя действа отхрачващо и помага за изчистване на дихателните пътища, което е важно за страдащите от астма. Използва се за отказване на цигарите от пушачи в продукти за тази цел, но е обявена за неефективна и ползването й за тази цел в САЩ за незаконно. Ако се ползва в средни или неголеми дози, тя може да предизвика негативни реакции като гадене и може да се стигне дори до кома.

Билката лобелия е смятана за една от най-полезните, защото като са я давали на конете, те можели да дишат по-дълбоко. Поради парливия вкус на билка лобелия тя се използва почти винаги с лайка.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *