При порок на сърцето е важен начина на живот

Здравословният начин на живот е много важен за страдащите от порок на сърцето

С порок на сърцето се именуват онези заболявания, при които сърдечните клапи са увредени и се получава разстройване на кръвообращението. Разновидностите на това заболяване са над 50. Една от тях е вроденият порок на сърцето. То представлява неправилно формиране на сърцето или кръвоносните съдове около него по време на бременността и с този проблем се раждат бебетата, които са засегнати от порока. Той е и един от най-честит епричини на вроден дефект при бебетата.

Здравословният начин на живот е много важен за страдащите от порок на сърцето

Здравословният начин на живот е много важен за страдащите от порок на сърцето

Обикновено около 15 от новородените са с вроден пророк на сърцето, сочи световната медицинска статистика. Най-често срещаните форми на порок на сърцето са стеснение на аортната клапан, нейната недостатъчност, стеснение и недостатъчност на двукрилата клапан. Според вида на заболяването варират и симптомите. Най-честата причина за придобития порок на сърцето е ставен ревматизъм, освен него са ангината и п-рядко скарлатина и дифтерит.

В началото болестта бива компенсиран порок на сърцето, а след като се развие преминава в некомпенсиран. При компенсирания може да има благоприятна прогноза за болестта, но за некомпенсирания е сериозно.

Усложненията от порок на сърцето са инсулт от запушване на кръвоносните съдове на мозъка, инфаркт и оток на белите дробове и други.

Лечението се определя от според вида на заболяването и в какво състояние е болният.

При компенсирания трябва да се съблюдава правилен начин на живот и хранене. при некомпенсирания също трябва да се прилага правилен начин на хранене, препоръчано е вегетарианството, повече сурови плодове и зеленчуци, мед, мармалад без захар, а с грозде, да се пазят от преумора и други. При отоци по краката, болният трябва да лежи. При порок на сърцето се спазват упътванията на лекуващия лекар. Понякога се налага оперативна намеса.

Здравословният начин на живот е много важен за страдащите от порок на сърцето.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *