Поставянето на бебето по корем – разумен избор

По-дългото лежане по корем предпазва бебето от затлъстяване в по-късна възраст

Поставянето на бебето по корем – разумен избор

Поставянето на бебето по корем – разумен избор

Опасността от затлъстяване при децата може да се намали чувствително, ако бебетата лежат по-дълго по корем. Това твърдят австралийси учени в изследването си, цитирано от в. “Таймс ъв Индия”.

Редовното поставяне на бебето по корем се отразява не само на физическото, но и на интелектуалното му развитие. Според специалистите то подобрява координацията на движенията, укрепва раменния пояс и гръбначния стълб. Деца, оставяни по-често по корем се развиват по-бързо от връстниците си. Започват по-рано да се обръщат, сядат, пълзят и вървят.

Изследването обхваща 667 майки и техните първородни бебета. Медицински работник посещава всяко семейство в точно определен момент – когато детето навършва месец, 3, 5, 9 и 12 месеца. По време на визитите на майките се обяснява защо е необходимо и каква е ползата от това бебето да лежи по-дълго по корем, като едновременно се следи и теглото му. Изследването продължава до навършване на петата годинка на децата.

Ръководителят на изследването Ли Мин Вен от университета в Сидни споделя тревожна статистика за наднорменото тегло и затлъстяването при децата между две и три годишна възраст. Той твърди, че в наши дни 23% от момченцата и и около 18% от момиченцата на тази възраст имат проблем с теглото.

Според Ли Мин Вен, ако се спазват препоръките и указанията на специалистите за по-продължителното лежане на бебетата по корем, при голяма част от децата проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването може да се предотврати.

Изследването започва преди четири години и първите резултати са много добри, споделят учените.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *