Усещането за постоянна жажда сигнализира за проблем

Ако усещате постоянна жажда, обърнете внимание на здравето си, защото тя сигнализира за проблеми

Обръщаме ли сигнали за някои здравословни проблеми, които тялото ни изпраща понякога? Един такъв сигнал е чувството за постоянна жажда, което сигнализира за здравословни проблеми. Както знаем водата е много важна за здравето и ако пием недостатъчно сме изложени на много болести. Без вода не можем да съществуваме, а също и всеки жив организъм е зависим от водата.

Чувството за постоянна жажда сигнализира за проблем

Чувството за постоянна жажда сигнализира за проблем

Възможните причини да усещаме жажда могат да бъдат провокирани от горещината, големи физически натоварвания, обилно изпотяване, повръщане, стомашно-чревно разстройство и други подобни. След като утолим жаждата си, този симптом изчезва, а водното равновесие в организма се възстановява бързо.

В други случаи обаче ние продължаваме да изпитваме постоянна жажда и това вече е сигнал за здравословни проблеми в тялото. В такъв случай най добре е да се направи преглед при лекар с необходимите изследвания и лечение.

Една от главните причини да изпитваме постоянна жажда е признак за диабет. При него се увеличава рязко отделяната урина, предизвикано от наличието на излишна захар в кръвта. Освен това симптомът може да е предизвикан от нарушен баланс на хормоните, които отговарят за координацията на водно-солевия баланс в организма.

Ако болен от диабет човек взема инсулин и други лекарства за болестта, а продължава да изпитва постоянна жажда, това означава, че диабетът му се е обострил.

“Фигурин

Понякога този симптом се изпитва след неврохирургични операции. При такива случаи се развива незахарен диабет, а болният помни деня и часа на травмата, която е получил. От изпитваната постоянна жажда той пие по 10 и повече литра вода на ден. Това се получава поради недостиг на хормони, които ограничават уринирането.

Повишената функция на паращитовидната жлеза също предизвиква постоянна жажда. При нея се получава загуба на калций, зъбите опадват, костите болят, усеща се постоянна умора. При този здравословен проблем се ходи на ендокринолог за лечение.

При увреждане на бъбреците се получава също усещане за постоянна жажда. Те отделят прекалено много течности с уринирането и от това се получава по-голяма потребност от вода. При бъбречна недостатъчност се усеща жажда даже и когато се намали количеството на отделяната урина, то се придружава и с появата на отоци.

Някои лекарства също са причина да изпитваме постоянна жажда.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *