Кога и защо се появява себорейна брадавица

Себорейна брадавица, позната и като сенилна или възрастова, се появява след определена възраст и обхваща определени части от тялото

Ако сте преминали 45-50 години, сигурно и на вас са започнали да ви излизат едни малки и нежни брадавици по шията, гърдите и корема. Именно това е себорейна брадавица, позната още и като сенилна или възрастова. Много хора имат фамилна прадразположеност да им се появяват подобни брадавица.
Себорейна брадавица се локализира по т.нар. себорейни зони на тялото – по гърдите и под тях, могат да се срещнат и по корема и по гърба.

себорейна брадавица

Себорейна или сенилна брадавица се появява след определена възраст и обхваща определени части от тялото

Представляват малки и повдигнати брадавицовидни образувания с неравна, леко залющена повърхност. Себорийна брадавица е с големина от няколко милиметра до два сантиметра и има жълто-кафяв или по-тъмно кафеникав цвят. Когато расте, себорейна брадавица сърби.
Появява се под въздействието на слънчевата светлина и по-точно от слънчевата радиация. Много хора премахват себорейна брадавица или чрез химически пилинг, или пък с електрокоагулация.
Много хора се притесняват от появата на тези брадавици, някои имат основание, други не. Всичко зависи от вида на себорейна брадавица. Повечето са напълно безобидни и не представляват риск за здравето на хората, на които са изникнали.
Някои от тях обаче се налага да се проследяват и именно това трябва да направи лекарят специалист, към когото трябва да се обърнете, ако намирате за притеснително състоянието на някоя от брадавиците, които са ви излезли. Това е най-вече когато някоя себрейна брадавица е разположена на място, кадето има триене или натиск. Тогава брадавицата се възпалява и може да се уголеми.
Ако изведнъж са ви са се появили множество себо¬рейни брадавици, най-добре отидете на лекар, защото понякога това може да е знак, че може да имате злокачествено образувание в някой от вътрешните органи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *