Пречистване на черния дроб – методи, лекарства, диета и билки

Методи за пречистване на черния дроб по д-р Генади Малахов, д-р Михайлов, диета и билкови рецепти полезни за важния орган

Съдържание на статията: Пречистване на черния дроб. Пречистване на черния дроб от токсини. ♠ Детоксикация на черния дроб.  Лекарства за пречистване на черен дроб. Пречистване на черен дроб с лимон и зехтин. Пречистване на черен дроб с билки. Пречистване на черния дроб по Малахов. Диета за пречистване на черния дроб. Пречистване на черен дроб и жлъчка. Пречистване на черен дроб по д-р Михайлов. Чай за пречистване на черен дроб. Пречистване на черния дроб от алкохол.

Пречистване на черния дроб.

Един от най-важните вътрешни органи на човека е черният дроб. Той отговаря за очистването на кръвта. За съжаление, поради лошите условия на околната среда и погрешния начин на живот, той натрупва много токсини, както и други вредни вещества. Следователно е необходимо процедурите да се извършват от време на време, за да се улесни препоръчителното пречистване на черния дроб. В къщи не е трудно да почистите черния дроб с народни средства, но е важно само да знаете спецификата на тази процедура и най-ефективните средства.

Експертите казват: ако черният дроб функционира правилно, то здравето на тялото е добро. Органът се намира в коремната област, заема дясната й част и част от лявата, който е отговорен за метаболитните процеси, осигурява на тялото необходимите вещества и правилно кръвообращение. Необходимото пречистване на черния дроб е необходимо, за да се гарантира, че той изпълнява функциите си гладко.

Най-важната дейност за човешкия живот е бариерната функция на органа. Не всеки знае какво означава това. Кръвта, която идва от червата през порталната вена, влиза в черния дроб и е наситена с различни вещества, който е отговорен за отделянето на вредните от полезните вещества и разпространението на вече пречистената кръв към другите стщо толкова важни органи. Той е нещо като бариера. Всички вредни вещества остават в него и накрая излизат. Ако премахнете този орган, тялото ще умре, тъй като няма да има кой да го изчисти от вредни вещества и токсини.

Разбира се, черният дроб може да се изчисти сам от всички вредни вещества, но не напълно. Ето защо всеки човек трябва да поеме половината от своите задължения за себе си. Черният дроб трябва да се почиства поне веднъж годишно. Ако това не се прави систематично, рискът от развитие на различни патологии ще се увеличи и състоянието на човека ще се влоши значително.

Пречистване на черния дроб от токсини.

Много хора със сигурност поне веднъж са си задавали въпроса: „Защо всъщност е необходимо да се прави пречистване на черния дроб?“ Някои смятат, че такива процедури трябва да се извършват в случай на някаква болест. Това мнение е погрешно, защото тялото вече е болно.

Пречистването е необходимо, за да не се съхраняват в черния дроб токсини и други вредни вещества, така че органите винаги да функционират изключително правилно. Токсините се съхраняват практически в цялото тяло, по-специално в мастните тъкани. Особено много от тях се натрупват в черния дроб, който всъщност е филтър на тялото.

Демир бозан билки за бъбреци

Според статистическите данни повече от пет килограма вредни вещества влизат в човешкото тяло всяка година заедно с консумираната храна и алкохола. Всичко това попада в черния дроб и остава там. Колко дълги вредни вещества ще останат в тялото зависи и от човека.

Хората, които не обръщат внимание на чернодробното почистване, рано или късно започват да се разболяват и в резултат на това се озовават в болницата. Замърсеният или дори леко замърсеният черен дроб не може да изведе сам всички токсини за изчистване и в резултат на това държите в тялото си бомба, пълна с пет или дори повече килограма отрова.

Античният философ и лекар Авицена е казал: „Ако човек прави грешка при лечението на черния дроб, тази грешка ще се предаде в другите органи, в съдовете и из цялото тяло.“ С почистването на черния дроб започва терапията на някаква болест. Това тяло участва във всички метаболитни процеси, детоксикира вредни вещества. Ако органът е пълен с токсини, сърцето или бъбреците няма да могат да изпълняват функциите му, и като следствие – организмът отслабва и се развиват различни патологии.

Трябва да се разбере, че почистването на черния дроб е определена основа за благосъстоянието и правилното функциониране на всички други органи и системи.

Детоксикация на черния дроб.

Пречистване или детоксикация на черния дроб е добре да се извършва най-малко веднъж годишно. Много често тялото сигнализира, че то (по-специално черният дроб), е леко наситено с вредни вещества. Ние обаче игнорираме тези сигнали, или просто не ги разбираме.

Първото нещо, което трябва да направите, е да „станете приятели“ с тялото. И тогава можете да разберете всичко, за което то ви казва. Замърсяването му се показва предимно на външен вид. Дори и да не изпитвате никакви болезнени усещания, факт е, че черният дроб не е чист.

Появата на следните симптоми показват, че имате много шлаки в черния дроб:

– нарушения на съня;

– безсъние;

– избледняване на кожата;

– загуба на апетит;

– общо неразположение;

– горчивина в устата;

– чести и бързи промени в настроението;

– повишена раздразнителност;

– главоболие;

– замайване;

– чревни разстройства;

– пигментирани петна.

Какви резултати могат да се постигнат след почистване на черния дроб?

Почистването на черния дроб допринася за:

– подобряване на самочувствието;

– нормализиране на функционирането на всички органи и системи;

– нормализиране на метаболитните процеси;

– укрепване на имунната система;

– подобряване на съня;

– подобряване на състоянието на косата, ноктите, кожата;

– подобряване на настроението.

Изчиствайки тялото, ще почувствате лекота, сила и енергия. В допълнение, цветът на кожата значително ще се подобри, нежеланата пигментация ще изчезне.

Подготовка за почистване на черния дроб

За да изчистите този орган, трябва да се подготвите предварително. Такава подготовка по правило продължава не по-малко от пет дни и включва предварително почистване на червата и затопляне на организма. Важен нюанс: можете да почиствате червата само след пълното им изпразване.

В процеса на подготовка за процедурата е необходимо постепенно да се премине към чисто вегетарианство. Консумацията на риба, месо, гъби, туршии, сладкиши, яйца, млечни продукти е напълно изключено от диетата. Всеки ден сутрин трябва да ядете салата от черна ряпа. Веднага след като преминете към вегетарианска храна, можете да включите в диетата си използването на сурови каши, приготвени с накисване във вода, салати, зеленчукова яхния, зеленчукови и плодови сокове.

Лекарства за пречистване на черен дроб.

Фармацевтиката предлага лекарства за чернодробно почистване. Ето някои от по-известните широко прилагани лекарства за лечение на черен дроб: Хепатофелин, Есенциале, Хепа-мерц, Вердин, Хепавитал, Карзил, Силимарин с екстракт от бял трън, Хепкарзил, Heptral, Allochol, Bondjigar, Hepatrin, препарати на основата на силимарин. Много от тези лекарства съдържат екстракти от лечебни растения с холеретично действие. Те са таблетирани, капсулирани, лесни за употреба. Помислете какви лекарства можете да ползвате за черния дроб – просто и евтино.

За медикаментозно лечение на черния дроб, се предлагат лекарства като в по-голямата си част те са т.н. хепатопротектори. Тяхното действие е насочено към насърчаване на детоксикиращи процеси, потискане на възпалителни процеси, и насърчаване на регенерацията.

Важно действието на тези медикаменти е за разграждането на мазнините – те да бъдат изгаряни, а не да остават в чернодробната тъкан.

Например allohol е предназначен за орално приемане. Таблетките са жълти, покрити с лъскава обвивка. Всяка таблетка съдържа: суха жлъчна от животни (в повечето случаи свине); екстракт от чесън; екстракт от коприва; активен въглен.

Таблетките allohol действат като нормализират процесите на жлъчката и по този начин и функциите на черния дроб.

Лекарственият продукт нормализира процеса на образуване на жлъчката, подобрява функционирането на черния дроб и намалява вероятността от образуване на камъни в жлъчния мехур. В допълнение към положителните ефекти върху чернодробната функция, лекарството подобрява секрецията на всички органи на храносмилателната система.

Нормализирането на формирането на жлъчката и нейното отделяне укрепва двигателната функция на червата, намалява гнилостните и ферментационните процеси и поради това елиминира запека и метеоризма. Алохол е предназначен за лечебни нужди при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

Пречистване на черен дроб с лимон и зехтин.

Пречистването с масло е едно от най-суровите и най-неприятните почиствания. За процедурата се препоръчва да се използва зехтин (няма силна миризма, съдържа голямо количество мастна киселина за секрецията на жлъчката). Но можете да използвате и други растителни масла (ленено семе, царевично, слънчогледово).

Маслото причинява свиване на жлъчния мехур и освобождаването на жлъчката, както и отварянето на жлъчните пътища. Лимонът подобрява изтичането на жлъчката, причинява излизането на жлъчните задръствания.

За процедурата се нуждаете от половин чаша зехтин и половин чаша лимонов сок. На всеки 15 минути трябва да изпиете по супена лъжица зехтин и супена лъжица лимонов сок. За 1.5-2 часа сокът и зехтинът се изпиват напълно.

За по-нататъшно отпускане на каналите, за улесняване на освобождаването на слуз и пясък, по време на процедурата се слага бутилка с гореща вода в горния десен квадрант (загряване на тази зона).

Важно: ако в рамките на 4 часа няма дефекация, тогава трябва да направите клизма.

Пречистване на черен дроб с билки.

Народната медицина предлага лечебни билки за пречистване на черния дроб

Хората отдавна използват растения за медицински цели. С помощта на билки те лекуват различни заболявания и изчистват тялото от токсични вещества и отпадъци. Много дори и днес използват растения, за да очистват тялото. Почистването на черния дроб с лечебни билки е ефективно и действа, и е тествано от векове.

Този метод е един от най-нежните и щадящите. Като цяло билките са също лекарства, но те са много по-меки и не причиняват никакви странични ефекти. Свойствата на всички растения, използвани за пречистване на черния дроб, са безценни. Повечео от най-ефективните билки, които насърчават чернодробното почистване са ни познати.

Билки за пречистване на черния дроб:

– мента;

– бял трън;

– глухарче;

– безсмъртниче;

– пелин;

– змийско мляко (жълтениче);

– коприва;

– живовляк;

– цикория;

– шипка;

– царевична коса;

– лечебен росопас.

Всяка билка има свои собствени свойства, всяка по свой начин действа върху различни части на тялото. Растенията могат да се използват поотделно и можете да използвате билкови препарати.

Всички билки са разделени на две групи: с лек и изразен холеретичен ефект. Растенията с подчертано почистващи свойства включват: лайка, невен, безсмъртниче, валериана, копър, мента, аир, риган, подбел, мечо грозде и хвощ. Горските ягоди и боровинките са растения, които имат лек холеретичен ефект.

И двете групи могат да се използват за пречистване на черния дроб. И тъй като тялото на всеки човек е индивидуално, народните лечители препоръчват да се редуват растенията. Така че можете да изберете за себе си най-ефективното растение или билкова комбинация.

Всички тези растения могат да бъдат закупени в аптеката, да са събрани и ще трябва само да подготвите лекарство с тях. Също така можете да събирате, сушите и да подготвите сами всички необходими растения. Изборът е ваш. Основното нещо е, че ефектът от тях ще бъде същият – пречистване на черния дроб и подобряване здравето на тялото.

Правила за пречистване с билкови средства

Когато използвате народни средства, по-специално билки за пречистване на черния дроб, трябва да спазвате определени правила.

– По време на почистването е строго забранено да се пие алкохол и лекарства. Ако провеждате курс на лечение за някакво заболяване, първо завършете лечението и започнете да почиствате черния дроб.

– Прекратяване на използването на мастни, пържени, пушени храни, както и със синтетичен произход: чипс, полуфабрикати, консерви.

– Включете следните храни в ежедневната си диета: тиква, тиквички, домати, краставици, моркови, патладжан.

– Първото хранене трябва да бъде не по-късно от 10.00 часа.

– Храната трябва да бъде честа и разделена, поне пет пъти на ден.

– Преди процедурата за почистване на черния дроб е препоръчително да преминете към хранене с храна с растителен произход. След това можете да добавите към диетата нискомаслени сортове риба и месо.

– Движете се повече. Веднъж седмично (ако няма противопоказания) се препоръчва посещение на сауна или баня.

Рецепти за ефективни прочистващи билкови комбинации

– Смесваме в равни пропорции мента с безсмъртниче, живовляк, змийско мляко, пелин, глухарче, цикория, шипка и царевична коса. Всички съставки трябва да бъдат изсушени и смлени. Можете да ги използвате в комбинация или по отделно някое от горепосочените растения. Изсипете няколко чаши от приготвената смес в огромен стъклен съд и напълнете с варена вода – половин литър. След това оставете лекарството да престои за три часа, след което филтрирайте композицията, трябва да я употребите през деня. Продължителността на курса е две седмици. Всеки ден трябва да подготвите ново лекарство.

– Комбинирайте по 10 грама изсушени цветове от лайка с жълт кантарион, змийско мляко, корен от женско биле, листа от мента. Раздробете и разбъркайте добре съдържанието. Разбърква се сместа с варена вода – 300 милилитра. Необходимо е съставът да кисне за един час, за предпочитане в термос. На сутринта пийте от филтрираната инфузия 200 мл и на обяд и вечер по 50 мл. Използвайте пречистващото средство преди хранене. Продължителността на курса е месец.

– Смесете в равни пропорции сушените нарязани коренища цикория с мента. Смелете растенията и ги разбъркайте добре. Запарете две супени лъжици от сместа във вряща вода – 300 мл. Покрийте съда с капак и оставете да стои в тъмна стая за два часа. Трябва да използвате половин чаша от средството най-малко четири пъти през деня. Продължителността на курса за пречистване е три седмици.

– Пригответе едно и също количество пача трева, с хвощ, цветове от невен и царевична коса. Нарежете фино всички съставки и разбъркайте добре. Изсипете 20 г от сместа с вряла вода и поставете в метален съд. Сварете съставките и продължете да ги варите още двадесет минути. Охладете и вземайте 100 мл от лекарството три пъти на ден, без да се откажете от храненето. Пречистването на черния дроб с това лекарство трябва да продължи един месец. След това вземете седмица почивка и повторете курса.

– Сварете 20 г нарязан и изсушен жълт кантарион във вряла вода – 200 мл. Оставете агента да престои, за предпочитане в термос. Употребявайте по четвърт чаша от лекарството четири пъти през деня за месец.

– Запарете няколко лъжички смлени семена бял трън в завряла вода – 300 мл. Оставете запарката в затъмнено място за два часа. Вземете половин чаша от лекарството три пъти дневно преди хранене, за един месец. Задължително условие за приемане на лекарството е то да бъде топло и на малки глътки.

– Смесете в равни пропорции цветове ревен с коренище женско биле, шипки, мента и змийско мляко (жълтениче). Раздробявайте съставките и разбъркайте добре. Сипете сместа в завряла вода – 300 мл. Оставя се да престои една нощ. На сутринта на следващия ден започнете да приемате 50 мл от очистващия препарат четири пъти на ден. Лечението е три седмици.

Основното предимство на лечението на черния дроб с лечебни билки е, че компонентите са естествени. Седмица по-късно ще се почувствате по-леко. Подобрява се цялостното здраве, състоянието на кожата, косата, нормалното функциониране на храносмилателния тракт. В никакъв случай не си заслужава да спрете,. Само пълен курс на пречистване ще допринесе за отстраняването на всички лоши вещества от тялото.

Противопоказания. Не трябва да се прави пречистване с билки по време на бременност и кърмене, наличие на стомашно-чревни патологии. Ако сте болни от някакво заболяване и сте на медикаментозно лечение е лекарства, прочистване на черния дроб е по-добре да се отложи. Проведете го след възстановяването.

Пречистването на черния дроб е доста продължителен процес и отнема време, но си струва. Основното нещо е да се настроите за успеха и да разберете, че това почистване за вас е необходимо. За да бъде ефективно пречистването, следвайте всички препоръки и дозировки.

Пречистване на черния дроб с цвекло

Продължителността на терапията за пречистване на черния дроб с цвекло рядко ни принуждава да прилагаме този метод. Въпреки това, този метод е ефективен, освен че допринася за отстраняването от организма не само на старите камъни и нараствания, но и нормализирането на функционирането на черния дроб. По този начин подновяването на черния дроб се извършва почти през цялата година.

Пречистването на черния дроб с цвекло е един от най-нежните методи. Общоизвестно е, че цвеклото е много полезно и освен това с многостранно действие. Цвеклото съдържа голямо количество целулоза и органични киселини, които стимулират стомашната секреция и чревната подвижност. В допълнение, този зеленчук има много витамини, макро- и микроелементи, по-специално желязото. Именно желязото е, което насърчава хемопоезата (синтеза н акръв). Затова използването на този зеленчук се препоръчва в присъствието на такива патологии като анемия, атеросклероза, затлъстяване.

Подготовка за прочистване. Ще трябва да подготвите специална смес. Вземете няколко големи зеленчуци, нарязани на малки кубчета и ги сложете в трилитрова бутилка. Добавете брашно към нарязаното цвекло – няколко супени лъжици и захар – половин килограм. Съдът със състава е плътно затворен и поставен в затъмнено място за два дни. Разбърквайте сместа всеки ден. За да направите това, желателно е да използвате дървена лъжица.

След два дни съчетайте настоящата смес със стафиди – около 700 грама, захар – четири чаши, вода – 100 мл. Оставете средствата да стоят за една седмица. Не забравяйте да разбърквате всеки ден. Резултатът е един литър квас.

Извършване на прочистването. От приготвеното средство трябва да се използва една супена лъжица три пъти през деня половин час преди хранене.

За един курс на терапията ще ви трябват три литра квас. Затова ще бъде по-добре да започнете да приготвяте лекарството предварително, а не когато старият квас е свършил. След пълния курс на прочистване, направете почивка около три месеца, след което продължете процедурата с цвеклото.

Този метод е като никой друг подходящ за заети хора, тъй като няма нужда човек да се занимава с подготвителните процедури – клизми и диети. За да се ускори процесът на почистване, се препоръчва да се бяга (достатъчно е сутрешно половинчасово бягане).

Резултат. Разбира се, прочистването с цвекло е доста продължително, но си заслужава. В края на краищата, в резултат на това напълно ще се изчистите, ще подобрите здравето си и ще се чувствате много по-добре и по-леко.

Противопоказания. Строго е забранено този метод да се прилага за хора с диабет, сърдечно съдови заболявания и на храносмилателната система. В допълнение не трябва да се извърши такова прочистване по време на бременност и лактация.

Пречистване на черния дроб по Малахов.

След като ще се консумира зехтин и лимонов сок, е необходимо да направите няколко дейности, насочени към повишаване на почистващия ефект на черния дроб. Приблизително 1-1,5 часа след изпиването на маслото със сока, да застанете в удобна позиция (най-подходяща е на пети). Затворете лявата ноздра с памучен тампон и дишайте през дясната. На върха на езика сложете малко – малко лютив червен пипер, и на чернодробната област да се сложи апликатора Кузнецова, за предпочитане с метални игли. Тези дейности са насочени към генериране на енергия и топлина в черния дроб.

Освен това дишайте бавно и гладко (4-6 вдишвания в минута), което да става с диафрагмата.

Това перфектно масажира черния дроб, подобрява кръвообращението, шлаките и съсиреците се измиват от черния дроб. Поради това дишането трябва да се направи в рамките на 15 до 30 минути, след това се почива за един час и отново да се повтаря. По време на почивка в областта на черния дроб, поставете магнитен апликатор или просто магнит. Използването на магнит е важен фактор, който укрепва капилярната циркулация.

Допълнителни препоръки

Обикновено за хора с телесно тегло 60 – 65 кг, и за хора с лоша поносимост към маслата, 150 – 200 мл са достатъчни за първо пречистване на черния дроб, за да се избегне повръщане. При по-нататъшно пречистване дозата на маслото може да се увеличи до 300 мл, а също можете да приемете предишната доза, това е достатъчно.

Ако изведнъж, след известно време се получи повръщане и в повърнатото присъства зелен или черен цвят, това говори, че лимоновият сок и зехтина действат в стомаха, докато ни избави от патологичната слуз. Най-често това се случва по време на първото пречистване. За второто, след това използвайте по-малко сок и масло, но за третото, с още малко трябва да се увеличи сока и маслото.

По време на пречистването от Малахов добре е да се отпуснете. Обикновено пречистването на черния дроб с помощта на масло и лимонов сок преминава безболезнено. По-често има силно изпразване, експулсиране, с усещането, че черният дроб „диша“. Ако внезапно почувствате страх, тревожност или нервност, всичко това е свързано с очакването, има усещане за „свиване“, то изпийте 2 хапчета NO-SPA, които успокояват. Целият процес на почистване на черния дроб ще върви добре.

Иглоапликатор Кузнецова

Иглоапликатор Кузнецова

Почистването е противопоказано при продължително гладуване или след тежка работа. Трябва да си почивате, за да спечелите сила за 3-5 дни. В противен случай тялото просто ще изяде маслото и лимоновия сок, или ще се изтощите сериозно. Необходимо е да разберете, че вие навлизате в черния дроб и за това се нуждаете от сили за такова силно напрежение.

Брой пречиствания

Първото пречистване е най-трудно, защото тялото се нуждае от много енергия. Случва се при първото пречистване на черния дроб да излезе много стара жлъчка, белезникави нишки, плесен, а камъчетата не излизат. Това не означава, че прочистването е неуспешно. Всичко е нормално, очевидно е, че черният дроб е толкова запушен, че ще трябва повече от едно прочистване, за да достигне до излизане на камъните. Второто и другото почистване се правят с оглед на собственото Ви самочувствие, те ще преминат вече по-лесно. Например, първите 3 пречиствания се правят с почивка за 3 седмици, четвъртото – за един месец, петото – за два месеца. За още една година прекарайте още 2, а през следващата година само едно. Като цяло е необходимо да се направят приблизително 9 – 12, а дори и повече пъти пречистване на черния дроб.

Хранене след почистване на черния дроб

Добре е да започнете да се храните с апетит, след като пречистете черния си дроб по метода на Малахов. Първо изпийте прясно изцеден сок от моркови или ябълки заедно с цвекло. Най-добре е да вземете ябълки с кисел вкус, и с цвеклото, ще получите много приятна смес.

След изпиването на сока, яжте салата от пресни зелени зеленчуци, подкиселени или осолени с натурални съставки (лимонов сок, червена боровинка, морско зеле). След това можете да ядете овесена каша накисната във водата, да я ароматизирате с масло и морско зеле. Така че можете да обядвате и вечеряте, а на следващия ден можете да променяте храната.

Това е подходящият момент да се храните правилно, така че да спомогнете за укрепването на черния дроб. Изключете от диетата си месо и риба на скара, подхранващи бульони, рибен бульон, консерви, пушени, мастни закуски (особено студени) и престояли изложени на високи температури. Продуктите с високо съдържание на нишесте, особено бяло брашно, печени, запушват чернодробната тъкан, което я прави твърда. Лошо се понасят бобови растения и гъби.

Противопоказани са: оцет, черен пипер, горчица, кисели краставички, ряпа, репички, маринати, лук, чесън, спанак, силно кафе и какао, алкохол. Отрицателно действат на черния дроб, ястията с остър и с остър вкус. Работата на черния дроб и жлъчния мехур се стимулира и от киселия вкус. Леко соленият вкус непряко стимулира черния дроб. Горчивият и пикантен вкус – потиска функцията на черния дроб.

Диета за пречистване на черния дроб.

Преди да започнете да почиствате черния дроб, трябва да почистите червата си. Това може да стане чрез преминаване на вегетарианска диета, като е необходимо да включите зърнени храни и трици в ежедневната си храна.

Подготовката по правило продължава не по-малко от пет дни и включва предварително почистване на червата и затопляне на организма. Важен нюанс: можете да почиствате червата само след пълното им изпразване.

Много важно е постепенно да се премине към чисто вегетарианство. Консумацията на риба, месо, гъби, туршии, сладкиши, яйца, млечни продукти напълно се изключва от диетата. Всеки ден сутрин трябва да ядете салата от черна ряпа. Можете да включите в диетата, зеленчукови и плодови сокове.

През първия ден можете да ядете само храна от растителен произход или напитки ябълков сок, през втория добавете овесена каша с вода и чайове. Включете следните храни в ежедневната си диета: тиква, тиквички, краставици, моркови, патладжани. Доматите се ограничават. След очистителната процедура можете да добавите към диетата нискомаслени сортове риба и месо.

На следващия ден след пречистването на черния дроб, би било добре да започнете с прясно приготвен сок от моркови, или цвекло и ябълков сок. Тези сокове могат да имат слабително действие и това ще помогне да се отстранят останалите вещества за изхвърляне в черния дроб и червата.

За да се предпази черният дроб, е необходима здравословна диета – подхранваща обикновена храна без консерванти, оцветители, аромати.

Пречистване на черен дроб и жлъчка.

Натрупването на токсични вещества води до стагнация на жлъчката. За да се изчисти жлъчката и каналите, е необходимо:

– Нормализиране на отделянето на жлъчния сок (което ще помогне за отстраняване на токсините).

– Разтворете и отстранете токсичните вещества.

– Почистете ( да се изхвърлят) съществуващите плътни отлагания (пясък, камъни в жлъчката).

Важно: преди почистване на черния дроб е необходимо почистване на червата.

В противен случай токсините се отстраняват обратно в кръвта, връщат се в жлъчните пътища. Следователно, преди процедурата, се извършва курс на очистване с клизми. Също така, след почистване на черния дроб се прави клизма, за да се премахне мръсотията, отстранена от жлъчните пътища.

Почистване на черния дроб трябва да започне с процедура за промиване на жлъчния мехур и каналите. Целта е да се почистят каналите и жлъчния мехур от стагнация на жлъчката. В същото време от жлъчните пътища се отделят съсиреци, слуз, пясък, токсини, които са причина за образуването на камъни.

Важно: противопоказано е пречистването на черния дроб при наличието на камъни в жлъчните пътища.

За да почистите жлъчката и каналите, използвайте билки, вода или продукти с холеретичен ефект.

Те отпускат мускулите, причиняват отварянето на каналите и също така предизвикват свиване на мускулите на жлъчния мехур (за отделяне на жлъчен сок).

Може да пиете вода с разтворена сол и сода. На 0,5 л топла вода 1 супена лъжица сол и 1 чаена лъжичка сода. Рецепти за почистване на черния дроб в дома често използват холеретични и хепатопротективни билки – корен от глухарче, корен от репей и семена от магарешки бодил.

За да се предотврати стагнацията на жлъчката, може да се добавя маслото от магарешки бодил към салати и готови ястия (супи, зърнени храни – след подготовката им).

Природата предоставя на човек всичко необходимо за живота. Плодовете и зеленчуците са не само храна, но и лекарство. Компетентното използване на плодови сокове помага за пречистването на черния дроб, предотвратява по-нататъшното натрупване на токсини в клетките му.

При почистването на черния дроб по метода на д-р Мориц се използва пресен плодов ябълков сок. Той се пие по литър на ден за една седмица. В този случай ябълчната киселина разширява жлъчните пътища, инициира освобождаването на жлъчката.

Храната трябва да бъде лека, вегетарианска, както и при пречистването на черния дроб с другите методи. Самият сок може да се разрежда с вода и е необходимо – да се използва между храненията.

Още за пречистване на жлъчката и за жлъчна криза – ТУК, а за пречистване на черен дроб – ТУК и още една статия – ТУК.

Пречистване на черен дроб по д-р Михайлов.

Д-р Михайлов предлага рецепта за пречистване на черния дроб със следния състав: чаша с бадемово мляко, лъжичка с кокосово масло, лъжичка мед и паста от куркума.

За приготвянето й се смесват всички описани съставки, но без меда и се сипват в тенджерка или друг съд. Котлонът се включва на умерени градуси и сместа трябва да се разбърква без прекъсване и постоянно.

Преди още тази лечебна смес да заври, трябва да се свали от котлона, а после да се изчака да изстине. Когато не е гореща вече, нито много топла, прибавяме и меда към нея.

Пастата от куркума се приготвя като вземем 1/4 или ½ лъжичка куркума, черен пипер половин лъжичка и преварена вода половин водна чаша.

Съставките се загряват на печката при умерена температура и също се бъркат до получаване на гъста паста. След изстиването й, сипете я в бурканче и съхранявайте в хладилника.

Тази паста може да се консумира и отделно или като я смесвате със салати, кисело мляко и т. н..

Чай за пречистване на черен дроб.

Рецепта: Пригответе си следните съставки: безсмъртниче 0,5 супена лъжица; царевична коса 0,5 супена лъжица; плодове шипка 1 супена лъжица; стафиди 100 г.

Необходимо е да смесите всички съставки и да ги залеете с 1,5 л вряла вода. Получената смес се загрява за 5 минути и се оставя да престои. След един час сместа се филтрира и се добавя малко лимонов сок.

Приложение: От сутринта на празен стомах е необходимо да се изпият 300 мл чай. След 1 час, трябва да вземете някакво лекарство с лаксативен ефект или вместо това да направите клизма. След това трябва да легнете на дясната страна и да прикрепите бутилка с топла вода към тялото в областта на черния дроб. В деня на процедурата е по-добре да не ядете нищо, само да пиете (вода, сокове или зелен чай) е позволено.

Втора рецепта за чай: Съставки: пача трева; жълт кантарион; мечо грозде; царевична коса.

Приготвяне: Всички съставки се взимат в количество по 0,5 супена лъжица, разбъркват се и се заливат със завряла вода 1 литър. Сместа се загрява при ниска температура за около 10 минути. Получената отвара се завива добре и оставя да се запари за 30 минути.

Приложение: Процесът на пречистване с този чай продължава 4 седмици. Пийте го всяка сутрин 10-15 минути преди хранене. Първите две седмици се пият по 100 мл на ден, а останалите 2 седмици – по 200 мл.

Рецепта с магарешки бодил. Можете да си направите чай и от отделни билки. Особено ефективен в този случай е магарешкият бодил. Освен това се използва както надземната част на растението, така и неговите семена. В аптеките дори се продават капсули въз основа на това растение.

Пречистване на черния дроб със семена от магарешки бодил. За да се приготви продуктът, е необходимо семената да се смелят на прах. Всяка сутрин преди ядене, изсипете супена лъжица от този прах в чаша гореща вода и престоява за четвърт час. Прилага се 3 месеца.

Рецепта с магарешки бодил и мента. За да подготвите настоящия чай, се нуждаете от билките магарешки бодил 2 супени лъжици и мента 1 чаена лъжичка. Компонентите се смесват и се сипват в 2 чаши гореща вода. Съдовете със сместа са плътно затворени и се оставят да престоят 40-45 минути. Този чай е необходимо да се взема през целия ден по супена лъжица на всеки час само за 2 дни.

Преди да започнете пречистване на черния дроб с билки, не се колебайте, убедете се, че пациентът няма алергии към някоя от съставките на отварите.

Пречистване на черния дроб от алкохол.

Редовното пиене на вода, ще ви помогне да се освободите от алкохола. Вечер се хранете рано между 5-6 часа, а след това, след 2 часа само вода.

Сутрин пийте вода, ако е възможно добавете и малко лимонов сок. Трябва да водите активен живот. Движение, бягане, колоездене и разходки в планината.

По въпроса за пречистване на черния дроб от алкохол, трябва да уточним, че не е необходимо да се почиства, но да се възстанови след увреждания от консумацията му.

Един от известните медикаменти с активна съставка силимарин е Карзил (Карсил). Той е за черния дроб. Силимаринът се извлича от белия трън и е полезен за увредените чернодробни клетки. Той има антиоксидантно действие, подобрява мембраните, активизира процесите на синтез. Така медикаментът действа за цялостно регенериране на нашия черен дроб, предписва се при токсично въздействие върху него, при омазняване на дроба, след хепатити, за профилактика, когато е налице прекалена употреба на вредни храни, медикаменти и алкохол.

Обикновената доза при увреждания на черния дроб е 3 пъти по 1 капсула, с много вода. За деца под 12 години не се дава. За профилактика е достатъчно по 1-2 броя дневно. Лекарството добре се понася и има редки нежелани ефекти като обриви, диария и световъртеж.

Пречистване на черния дроб – методи, лекарства, диета и билки

Пречистване на черния дроб – методи, лекарства, диета и билки

Друг медикамент за черен дроб с растителен произход е Нукс вомика, който е предназначен за ред храносмилателни патологии, сънливост след ядене, главоболие, объркване след събуждане, горчив вкус в устата, отвращение към храна, колики, неразположения, чувствителност в областта на черния дроб, неприятни усещания във връзка с дефекацията, прекалено влечение към пикантни храни и алкохол. Предписва се при булимия и при преяждане, гадене и повръщане, при заседнал начин на живот и прекалена употреба на алкохол, цигари и медикаменти. подобрява цялостно дейностите на черния дроб.

При големи дози и продължителна консумация на алкохол, той има токсичен ефект върху черния дроб, предимно изпит на празен стомах. Вредният алкохолен ефект често води до увеличено отлагане на мазнините в клетките на органа и постепенно се развива тяхното „затлъстяване“. Активността на ензимите разграждащи алкохола с течение на времето намалява, и така неговият токсичен ефект върху чернодробните клетки. Появяват се свободни радикали, от своя страна те увреждат клетъчните мембрани, увеличава се съединителната тъкан, започва постепенно да се увеличава черния дроб. Активността на ензимите губи сила и затова става затруднено изолирането на жлъчката. Тя започва да застарява, а в кръвта е наличен излишък от жлъчни киселини.

Ето как черният дроб може да се подпомогне да се очисти от уврежданията от алкохола:

– Спазване на режим;

– Диета;

– Отстраняване на остатъците от алкохол от тялото;

– Ако има привързаност към алкохола, – трябва да се лекува;

– Използване на мултивитамини, антиоксиданти, хепатопротектори.

За възстановяването на хепатоцитите се използват:

– фосфолипиди;

– антиоксиданти;

– препарати от аминокиселини;

– растителни екстракти;

– биологично активни добавки.

Витамините С и Е осигуряват най-голяма антиоксидантна защита. Приемането им отделно или в мултивитамини действа полезно на чернодробните клетки и ги защитава от активни форми на кислород, които увреждат мембраните. Употребата им за няколко дни само е от полза за възстановяване на черния дроб от злоупотреба с алкохол.

Есенциалните фосфолипиди се съдържат в мляко, яйчни жълтъци, хайвер, месо, черен дроб. Те също действат регенеративно върху мембраните на чернодробните клетки, но не всички могат да бъдат изядени на след консумация на алкохол, затова един вариант е да се използват синтетични източници на лецитин, като Essentiale или биологичната добавка Лецитин. Последният се взема само по лекарски съвет.

Други средства полезни за изчистване на черния дроб от алкохола е вземането на билки като бял трън, овесени ядки на отвара и на каша и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Пречистване на черния дроб – методи, лекарства, диета и билки

  1. Струва ми се, че най-доброто пречистване на черния дроб е превенцията! Доста безмислено е да товарим дроба с алкохол и вредни храни, а после да пречистваме ;).

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *