Кои са най-честите причини за болка в краката?

Едни от най-често срещаните причини за болка в краката са варикозно разширените вени, артроза, травми и други

Често с напредването на възрастта се стига до появата на болка в краката. При по-младите тя може да е причинена от травми, от умора, натоварвания или по-рядко от причините за хората в напреднала възраст. Когато е от умора болката може да премине и да не се повтори, но в противен случай добре е да се посети ортопед или съдов хирург.

При варикозно разширените вени се стига до недостиг на необходимите за тъканите хранителни вещества и кислород.

Болка в краката

Болка в краката

Това допринася за натрупване на отпадъчни вещества поради нарушената обмяна и те дразнят нервните окончания в краката, които стават болезнени. Понякога се забелязват тънки сини „звездички” и „мрежички” по краката, от което се разбира, че този проблем съществува. Лекарите са на мнение вече, че всеки втори човек страда от това болестно състояние. Дори и да не се виждат такива синкави разклонения по краката това не означава, че не ви е пипнала болестта. Напоследък страдат и все по-млади от нея, срещат се и дори на възраст под 20 години, а на 25 – 40 години са по-често явление сред жените предимно.

Една от най-честите причини за разширените вени е недостатъчност на клапанния апарат предизвикван от заседналия начин на живот, понякога и от други причини. Също така може да се дължи на механичното възпрепятстване на притока на кръвта по вените или на вродена слабост на стените на вените, невроендокрините нарушения и функционалните смущения на имунната система.

Освен на кръвоносните съдове неприятната болка в краката може да се дължи на подагра, ишиас, мускулни спазми, артрит, ревматоиден артрит, дископатия, травми, целулит, ниско ниво на калий, периферна невропатия, травми, ставни заболявания, инфекция на гръбначния стълб и други .

За облекчаване на състоянието на хронична венозна недостатъчност се прилага екстракт от конски кестен, масла от кипарис, лавандула, миши чемшир и някои други. Ако причината за болка в краката е умората, то трябва да се прави по-често почивка между всеки по-големи натоварвания.

“Фигурин

Малко бабини рецепти при болка в краката може да прочетете – ТУК и  друга статия – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *