Причини за поява на главоболие отзад на главата

Има различни причини за поява на главоболие отзад на главата

Според една статистика всеки месец в Гугъл влизат 5000 души да търсят информация за „главоболие на главата“. Една част от тях се отнасят за причини за поява на главоболие отзад на главата.

Причините за главоболие отзад на главата са различни:

Главоболие причинено от врата имащ здравословен проблем с гените. Болката се причинява от горната част на ставите на гръбнака. Нарича се цервикогенно главоболие.

Има различни причини за поява на главоболие отзад на главата

Има различни причини за поява на главоболие отзад на главата

При класическия му вариант се получава болка само в едната задна част на главата. Болката може да се разпространи до горната част на гърба и закръгли на страната към ухото или над върха в челото. Причината при повечето хора е травма от удар. При други е от изкривяване от лоша стойка или лоши навици. При по-възрастните то се дължи на износване на ставите на горната част на гръбнака. Около 4% от възрастните получават цервикогенно главоболие. За щастие лечението му в повечето случаи може да се осъществи с физиотерапия, без да се прибягва до лекарства.

Тилна невралгия се нарича другия тежък проблем причинен от главоболие отзад на главата. То се разпространява до върха на главата или в окото от същата страна. Повечето хора ще имат прегледи на врата и една от възможните диагнози е отново цервикогенно главоболие. Предимно причината за тилна невралгия е пряко увреждане на комплекса на тилните нерви, проблем с костите и или нервите в основата на черепа или първите 3 шийни прешлена и влияние на болка от шийката на матката. Възможно още и да е предизвикана от проблеми с кръвоносните съдове, тумори, болки след операция.

Мигрена. Едно проучване от 1970 г. в Осло, Дания, установи, че едва 6% от хората с остра мигрена имат болка в задната част на главата. По-скорошно проучване през 2005 г. на д-р Келман, Атланта, констатира, че около 39% от хората с мигрена са докладвали за болка в задната част на главата или дори в областта на шията.

Много хора с мигрена имат неоткрита дисфункция на горния шийните прешлени и могат да бъдат подпомогнати с оценка от физиотерапевт.  Лечението на мигрената може да бъде от полза за хората, които я описват, особено ако тя е главоболие на главата, с все по-типични симптоми на мигрена.

Темпорален артериит. Тилните артерии, които преминават по задната част на главата често са засегнати от темпорален артериит. Тъй като тилните артерии лежат в непосредствена близост до по-големия тилен нерв, темпоралния артериит може да доведе до главоболие на главата. Диагнозата изисква да се направи ESR кръвен тест и процедура за биопсия на темпорална артерия То изисква незабавно лечение със стероиди.

“Фигурин

Други причини може да бъдат от субарахноидален кръвоизлив, оргазъм, при изкачване на висока надморска височина, плуване в басейн, пристъп на ангина и сърдечна атака, от въртенето на главата, очно и нервно напрежение, ниско кръвно налягане и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *