Причини за висок пролактин и лечение

Отделянето на големи количества пролактин над нормалните, можа да доведе до безплодие при жените

Хормонът пролактин се произвежда от предната част на хипофизата, наречена аденохипофиза. Под негово влияние при жените се развиват и нарастват млечните жлези, започва да се образува мляко – лактация. За да се осъществят тези процеси, е необходимо действието и на други хормони: естрогени, прогестерон, някои от надбъбречните хормони и инсулин. Не е установена ролята на хормона във физиологията на мъжа.

Отделянето на големи количества пролактин над нормалните, можа да доведе до безплодие при жените

Отделянето на големи количества пролактин над нормалните, можа да доведе до безплодие при жените

Днес все повече жени страдат от прекомерно отделяне на пролактин – хиперпролактинемия. Когато нивата му са много високи над нормата, той спира отделянето на гонадотропния хормон синтезиран от хипоталамуса, който влияе върху отделянето на FSH и LH от хипофизата, което пречи на отделянето на двата хормона естроген и прогестерон. Високите нива на пролактин са естествено високи при бременност и кърмене.

Симптоми

При жените се получава секреция от техните млечни жлези, нарушаване на менструалния цикъл и инфертилитет. При мъжете се получава намаляване на потенцията и половото влечение. Възможно е секреция и от мъжките жлези, окосмяване и обрив на тила. Ако пациентите имат аденом на хипофизата, се получава главоболие и намаляване на остротата на зрението.

Причини за висок пролактин

Те са няколко: аденом (доброкачествено образувание) на хипофизата – най-често срещаната причина за високите нива на пролактин и синтезирането на повече от нормалната му доза. Това не е рак.
Хипотиреоза, което представлява проблем във функционирането на друга важна жлеза – щитовидната.
Заболяване на яйчниците, например синдром на поликистозните яйчници.
Може да се причинява от някои лекарства, например противозачатъчни, в тях съдържанието на естрогени, антиеметици и антидепресанти е високо. други лекарства причинители могат да бъдат обезболяващи, антидепресанти, за високо кръвно, хормонални лекарства, а също така наркотиците и алкохола.
Цироза на черния дроб.
Мозъчни заболявания като менингит, енцефалит, ракови.
от хиперпролактинемията страдат 65 % от болните на хемодиализа. Затова се приема, че бъбречните заболявания имат връзка с аденома на хипофизата.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Лечение на високи нива на пролактин в кръвта

Изследване за пролактин

Изследване за пролактин

Първо се търси лекарска помощ и се прави тест за нивата на хормона и за това на хормоните на другите жлези. Ако причината е бъбречна недостатъчност се назначава терапия с хормони. Ако е от приемането на лекарства, съответно те се спират. При наличие на тумор в хипофизата, той се лекува с лекарства или се отстранява с операция, ако е голям. Най-често лекарите изписват лекарства за високите нива на пролактин като Парлодел, Лизурид и някои други.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Причини за висок пролактин и лечение

  1. Искам да споделя личният си опит с лечението на високи нива на пролактин, в моя случай стигащи до над 1000mIU/l. След близо 2 годишно лечение с традиционна медицина, прием на Дуфастон, Достинекс и 2 пъти влизане в болница за хирургични манипулации, стигнах до хомеопатия. Няма да изпадам в подробности, но днес резултатът от изследването на пролактин е 615.30 mIU/l. Отне ми 1 година да стигна до този резултат, и горещо препоръчвам на жените които имат този проблем да потърсят хомеопатия. Знам колко е трудно да се довериш на така наречените нетрадиционни методи, но когато си минал през традиционните без полза, не остават много възможности.

    • много моля да споделите по-подробно опита си! Какво хомеопатично лекарство приемахте? Знам, че е индивидално за всеки, но все пак за успокоение по-скоро докато посетя лекаря…Благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *