Причини за появата на кожни екземи и лечение

Появата на кожни екземи се дължи на алергична реакция от автоимунен отговор на тялото

Причините за появата на кожни екземи не са точно установени, но се счита, че са предизвикани от силен стрес, от различни алергени при допир с кожата, нездравословно хранене, проблем с усвояване на храната, контакт с домашни животни, инфекции от гъбички, неподходящи хигиенни сапуни и препарати, алкохол, цигари, лекарства, наследствен фактор и други. Екземите са алергия на кожата получена от инфекциозна, нервно – възпалителна реакция. Те са алергии от втори тип, поради факта, че след зачервяването се получава сърбеж и ускорено изменение на структурите на кожата, мехури, струпеи, огрубявания, надебеляване, излющване.

Срещу кожни екземи помага ароматната билка мащерка

Срещу кожни екземи помага ароматната билка мащерка

Всички тези изброени причини водят до нарушения във вътрешно-течностния имунитет (слюнчен, жлъчен, лимфен, кръвен), след което падат и способностите на клетъчния имунитет. Когато се получи превес на болестотворните бактерии започва рушене на клетките в епидермалния и роговия слой. Затова основните форми на екзема са по отношение на измененията на структурата на кожата и причинителя на алергията.

За кожни екземи няма пълно лечение засега с някои изключения. В отделни случаи се стига до пълно оздравяване, но това зависи от самия организъм. При лечение на кожни екземи се ползват лекарствени и билкови средства за облекчаване на симптомите, възпалението и подсилване на имунната система. Такива например са „Дермалек” – билкова течност, „Унимед-2” – мехлем за външно мазане, „Дексем” – крем за мазане. Препоръчва се да вземете това, което ви изписва вашия лекуващ лекар.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Храненето е от голямо значение. Счита се, че е полезно да се подложи страдащият от кожни екземи на диета без млечни храни, соеви, ядки, яйца, кофеин и царевица. За полезни се считат куркумата, сокът от мента, пастата от нийм, масло от кокос и иглика.

Билката мащерка помага срещу всякакви възпаления на кожата благодарение на своето антисептично действие. Може да се направи компрес от билката – в 400 мл вряща вода се слага 1 супена лъжица от сушени цвят и листа от мащерка и се оставя да кисне 10-15 минути. С получената запарка се прави компрес на болното място на кожата.

Крем за лице с ароматната мащерка. От него често отшумяват гнойни пъпки, екземи, сърбежи. За крема ще са и нужни 1 чаена лъжица от билката мащерка, 50 г свинска мас безсолна, 10 х прясно масло и 1 чаша за чай с вода. Мащерката се запарва във водата и кисне половин час. Прецежда се и се добавят маслото и маста, които са топени заедно и бъркани предварително. Съхранява се на хладно в порцеланов съд. Кремът е подходящ за лице, с него се мажи вечер кожата след почистване.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *