При лечение на артрит и други болести помага ленено семе

Освен за лечение на артрит дребното ленено семе помага за предпазване на сърдечносъдови заболявания

С право дребното ленено семе може да се нарече една от най-полезните храни чудо за лечение и профилактика на много болести. Научни изследвания са доказали, че дребното ленено семе може да е полезно при много болести – от артрит до сърдечносъдови, рак, инсулт и диабет. То е използвано от хората от векове и неговите лечебни свойства са били известни отдавна, н някои от тях са открити едва след направените съвременни проучвания.

При лечение на артрит и други болести помага ленено семе

При лечение на артрит и други болести помага ленено семе

Лененото семе съдържа 3 главни полезни съставки:

Омега-3 мастни киселини, които имат много здравни ползи. Те са полезни за изчистването на кръвоносните съдове от лошия холестерол и по този начин помагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Лигнани – те са растителен естроген, притежават и антиоксидантни свойства. В лененото семе те са в голямо количество за разлика от другите храни – 75-80 пъти повече.

Фибри – лененото семе е богато на разтворими и неразтворими фибри.

Проучвания за ползите от лененото семе са доказали, че употребата му през пубертета намалява риска от рак на гърдата и да удължи живота на болните от тази болест, благодарение на лигнаните в него. Те действат срещу рака като блокират ензимите участващи в метаболизма на хормона и пречат на растежа на туморните клетки. Лененото семе не трябва да се ползва от кърмещи жени, от бременни и от такива с хормонален дисбаланс отново по причина на лигнаните, които действат като растителен естроген, също то съдържа и фитоестрогени с подобно действие.

“Демир

Един от страничните му ефекти е, че може да намали усвояването на някои хранително вещества от организма.

Семената трябва да се употребяват предварително накиснати или сварени. За предпочитане е първо да се смелят на машинка и след това да се съхраняват на прохладно място без достъп на светлина за няколко дни, не повече, защото бързо се окислява. Даже, ако може да се ползва за деня само.

Дребното ленено семе има свойства да предпазва от диабет като подобрява нивото на кръвната захар, също така помага и когато болестта е вече факт.

Благодарение на лигнаните и омега-3 мазнините, лененото семе намалява до 75% от склеротичните плаки в кръвоносните съдове. То помага при артрит, кашлица, високо кръвно налягане, възстановяване от пневмония, за изчистване на гной и токсини по тялото и особено в бъбреците и черния дроб.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *