Д-р Гълъбова: Душевно и психично болните у нас не получават необходимата грижа

В обществото ни зачестяват трагични случаи, в които виновници са психично болни хора

Най-често срещаните психични заболявания у нас са тревожните разстройства, депресиите, различните фобии и панически разстройства, сочи анализ на националния консултант по психиатрия към Здравното министерство проф. Вихра Миланова. Според нея около 200 000 българи страдат от най-тежките психични болести – шизофрения и афективни разстройства.

200 000 българи са болни от шизофрения

Д-р Цветислава Гълъбова от психиатричната клиника в Курило пък заяви пред БНР, че душевно и психично болните у нас не получават необходимата грижа. Всичко, според специалистката, е сведено единствено и само до медикаментозно лечение. Останалата грижа, която тази категория хора трябва да получават, липсва. По принцип семействата на хора с психични отклонения, се справят сами и не искат да се разгласява в обществото какво е състоянието на техните близки и роднини.
Според д-р Гълъбова е необходима много по-сериозна грижа, за да се избегнат инциденти, които все повече зачестяват у нас. Тя визира последните случаи, при което момче с психично заболяване бутна жена на релсите в метрото в София, а така също друг пациент, който уби свой съсед в столичния квартал „Толстой“. През 2011 година още един психично болен човек закла двамата си родители. Според д-р Гълъбова у нас липсва превенция и болните могат да си правят каквото поискат. Тя смята, че поради липсата на тази грижа се стига до такива тежки инциденти.
Болните трябва да бъдат включени в програми, които да ги ангажират с някакъв вид труд.
Друг проблем с психично и душевно болните у нас е, че психично-здравната помощ така и не се е реформирала. Повечето специалисти в тази област смятат, че инцидентите, свързани с психично болни хора у нас, са зачестили.

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Д-р Гълъбова: Душевно и психично болните у нас не получават необходимата грижа

  1. психично болните ги прави държавата-няма работа,няма стабилност,банки,тревога за ежедневната прехрана за самия него(нея) и семейството….как да не откачи човек?

  2. ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ СА ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ, НО ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ Е ДА СЕ ОСВИДЕТЕЛСТВАТ…ОСОБЕНО, АКО СЕ ПРОЯВЯВАТ САМО ВКЪЩИ – НЕ БИЛИ "ОБЩЕСТВЕНО ОПАСНИ". ТОВА Е ПРИЧИНАТА ЗА УБИЙСТВАТА В СЕМЕЙСТВАТА!

  3. Когато спрат да ядат ГЛУТЕН, повечето се оправят………в Щатите е правено и проучване………

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *