Нормалната продължителност на кашлицата е 18 дни

Лекарите погрешно изписват антибиотици при бронхит и настинка

Хората, които боледуват от настинка и бронхит в студените дни трябва да знаят нещо много важно – кашлицата при тези заболявания продължава средно 18 дни. Този срок е доста по-дълъг от времето, което повечето хора смятат за нормално.

Кашлицата нормално продължава 18 дни

Кашлицата нормално продължава 18 дни

Това откритие са направили учени от Института за публично здраве в САЩ. Те са анализирали множество предишни проучвания, при които на кашлящите хора са били предписвани повече антибиотици, въпреки че те не са необходими. Учените са провели анкета по телефона с 500 души, като са ги запитали колко дълго според тях продължава кашлицата при настинка или бронхит. Отговорът на 99% от анкетираните бил между 7 и 9 дни. Истината обаче е съвсем друга. Анализът на медицинските данни от проучванията в много държави по света показал, че не хроничният бронхит продължава средно 18 дни.
Хора, разболели се от бронхит, които след 4-5 дни не получавали подобрение, отивали при лекаря, за да получат антибиотик, който щедро бил изписван от доктора. Това е грешка, тъй като вече се знае, че ползата от антибиотиците при акутен бронхит клони към нула. По думите на учените при акутен бронхит се възпаляват по-големите разклонения на дихателните пътища. Обикновено се случва след настинка или грип и в повечето случаи е безобидно. Основният симптом е мъчителната кашлица. Бронхитът е често срещано заболяване. Възрастните страдат средно 2-3 пъти годишно от него.
Така че, не се притеснявайте, ако кашлицата ви при простуда или бронхит продължава повече от седмица и не пийте на своя глава антибиотици, които не помагат в този случай.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *