Пролактин – причини за високите му нива и лечение

Хормонът пролактин е важен за лактацията и за здравето на жените, но високите му нива причиняват проблеми и е необходимо лечение за нормализирането им

Съдържание на статията: Пролактин. Пролактин норма. Изследване за пролактин. Висок пролактин. Причини за пролактин над нормата. Лечение на висок пролактин. Достинекс пролактин. Билки и народни средства.

Пролактин.

Пролактинът е един от човешките хормони, характерен и за животните бозайници, който се произвежда в хипофизата, в главния мозък, по-специално в предния му дял. Важните биологични компоненти на човешкото тяло, които контролират не само нашите поведения и чувства, но и почти всички физиологични процеси са хормоните. Основният хормон при жените пролактин – отговорен е за гениталните функции, регулира овулацията и менструалния цикъл, и най-важната функция е за производството на мляко – хормон на лактацията.

Най-важната функция на хормона пролактин е за производството на мляко - хормон на лактацията.

Най-важната функция на хормона пролактин е за производството на мляко – хормон на лактацията.

Какво е той? До днес не всичко е ясно за него. Многобройните проучвания са установили следните характеристики на биологично активното вещество в женското тяло: Този хормон има пряко въздействие върху растежа на млечните жлези при момичетата по време на пубертета, и ги подготвя за кърмене. В допълнение по време на кърменето, хормонът пролактин стимулира и регулира производството на мляко.

Една от най-важните характеристики считани за хормона е за поддържане на съществуването на жълтото тяло в яйчника. По този начин поддържането на високи нива на прогестерон са необходими за инкубацията на бебето. Под влияние на важния пролактин се формира така наречения майчин инстинкт и подходящите поведенчески реакции. Регулира се надбъбречната активност (хормонът пролактин стимулира производството на андрогени).

Хормонът пролактин е отговорен за следните функции:

Той допринася за формирането и развитието на вторични полови белези.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

За контрол на сексуалното поведение.

При жените по време на кърмене предотвратява овулацията (в резултат на временно безплодие).

Отговаря за работата на майчиния инстинкт.

Подпомага имунната система като се бори с вредните микроорганизми.

Той стимулира баланса на вещества (съотношението между калций, натрий и магнезий) в организма.

Една важна функция е да помага да се справяме със стреса.

В допълнение се отразява на телесното тегло като го увеличава.

Контрацепция по време на кърменето и през първите няколко месеца след раждането;

Анестезия на клетките. Хормонът е отговорен за осигуряване на удобно и безболезнено раждане, като са по-високи нивата на пролактин, по-нисък е прагът на болката при жените.

Стимулиране на първия полъх при новороденото.

За мъжкото тяло хормонът също е много важен, защото:

Участва в регулирането на сперматогенезата.

Хормоните FSH, LH и пролактин са тясно свързани, което от своя страна активира дейността на други биологично активни вещества, които регулират сексуалната функция.

По-специално пролактинът е отговорен за производството на тестостерон.

Той стимулира производството на секрети на простатата.

От това следва, че пролактинът има огромно влияние върху репродуктивната система както на жените, така и на мъжете. В допълнение хормонът е естествен „контрацептив“ – предупреждава за зачатието по време на бременността и кърменето.

Повишените нива на пролактин е една от най-честите причини за безплодие при жените. Поради това е важно да се знае какви функции се изпълняват от всички хормони в тялото и че не предполагат излишък или недостиг на даден хормон.

Лекарите казват, че действието на хормона пролактин до момента не е изучено напълно: възможно е той да изпълнява и някои други функции, които са все още неизвестни за медицината.

Този хормон допринася за кърменето и помага коластрата да узрее и да се превърне в зряло мляко.

Благодарение на хормона пролактин се стимулира растежа, пълното развитие и производството на женските гърди.

Пролактинът е важен елемент в процеса на имплантиране на оплодената яйцеклетка. Също така този хормон спомага за бърз метаболизъм, помага да се ускори синтеза на протеините.

Пролактин норма.

Нивото на пролактин в женското тяло.

Хормонът пролактин трябва да е в норма за жените, дадени промени в нивото на хормона са в зависимост от деня на менструалния цикъл. Нормата на тези стойности са: във фоликуларната фаза – от 4.5 – 33 нг / мл; във фаза овулация – 6.3 – 49 нг / мл; в лутеалната фаза – 4.9 – 40 нг / мл. Мярката нг / мл – ng/ml – е нанограма пролактин на милилитър кръв.

Концентрацията на пролактин в кръвта по време на бременност, когато се получават промени в жената, се променя и той. Процентът за жените в този период е както следва: I триместър – 3.2 – 43 нг / мл; II триместър на – 13 – 166 нг / мл; в триместър III – 13 – 318 нг / мл.

Увеличението на нивото на хормона пролактин започва в 8-ата седмица от бременността. Максималната стойност се наблюдава при неговата 20-25 седмица. Преди раждане съдържанието на пролактин е намалено. Увеличаването му се получава по време на кърмене.

Нивото на пролактин в мъжкото тяло.

Както бе споменато по-горе, една от главните роли в организма на мъжете играе хормонът пролактин. Стойностите му за мъжете е малко по-ниска, отколкото за жените и е в рамките на 2,5-17 нг / мл.

Как да се определи съдържанието на пролактин в организма? Анализът на кръвта ще помогне за идентифициране на съдържанието в организма на дадено вещество като хормона пролактин. Кога трябва да се тества? Жените са насърчавани да дадат кръв за изследване през първите 3 дни на менструалния цикъл (ако няма конкретни препоръки).

Нивото на хормона пролактин може да се определи по-точно само чрез комплексно медицинско изследване:

ЯМР на мозъка в хипофизата и хипоталамуса. Ако резултатите от ядрено-магнитен резонанс, не са достатъчни е нужно и друго.

Рентгенография на скелета и костите, за да се определи възможно дразнене в костната тъкан.

Анализ на общото състояние на щитовидната жлеза.

Ултразвуково изследване, насочено към състоянието на някои органи (бъбреци, черен дроб, яйчници и млечни жлези), за да се идентифицира възможна патология.

Ако човек има наднормено тегло, то допълнително се определят по-точно съдържанието в кръвта му на кръвната захар и холестерола.

В случай на откриване на аномалии от изследванията с ЯМР, се извършва допълнителна проверка от офталмолог.

Нормалната норма на хормона пролактин варира от 120-600 mIU/L, в зависимост от възрастта, пола и здравословното състояние. Когато допустимите стойности на хормона пролактин са превишени се предписва лечение.

За да се определи концентрацията на хормона пролактин е необходимо да се премине тестове от 5 до 8 дни на менструалния цикъл.

В навечерието на провеждане на анализите трябва да се опитаме да елиминираме всякакъв стрес и да останем в покой, имайте пред вид, че емоционалното състояние има значително влияние върху резултатите от изследванията. В деня преди изследването са изключени секс и излагане на топлина (сауни, продължително излагане на слънце, и т.н.).

За да се определи нивото в кръвта на хормона пролактин, взема се кръв от вената, винаги на празен стомах. През деня нивото на пролактин в организма се променя, така че се избира оптималното време, за да бъдат най-точни тестовете, те трябва да се извършат от 8-10 ч. преди обяд.

Изследване за пролактин.

В кои случаи трябва да се насочите към изследване за пролактин?

Пролактин изследване.

Пролактин изследване.

Когато има нарушени характерни симптоми за високи нива например, тогава обикновено човек решава да предприеме да се тества за хормона пролактин,. За женското тяло такива симптоми могат да бъдат увеличаване на млечните жлези, внезапното освобождаване на мляко в небременни жени, в нарушение на менструалния цикъл, както и липса на овулация (безплодие). При мъжете, основните симптоми могат да бъдат намаляване на общото сексуално желание, импотентност и безплодие, внезапни главоболия и растеж на гърдите.

В случай, че човек има някои специални симптоми трябва да се тества за хормона пролактин.

Такива са:

И мъжете и жените могат да получат често главоболие, внезапна загуба на зрение, постоянно състояние на депресия и стрес, повишаване на телесното тегло. Също, ако е открит аденом на хипофизата.

Резултатите от тестовете могат да бъдат ненадеждни в резултат на влиянието на редица фактори, пролактинът може да се увеличи поради стрес, заболявания (дори и простуда), лошо настроение и т.н. По време на периода на бременността и кърменето на бебето, хормонът пролактин винаги се произвежда в големи количества, а това означава, че в този период няма смисъл жените да бъдат тествани за висок пролактин – при бременни жени това е нормално. Той отговаря главно за производството на кърма на майките.

Висок пролактин.

Симптоми и последствия.

Симптомите на високи нива на пролактин при жените включват:

Внезапно освобождаване на мляко от гърдите, когато жената не е в състояние на бременност..

Загубата на коса (окосмяване) в областта на гениталиите.

Аномалии в месечния цикъл (нередовен, оскъдно отделяне).

Много силно понижаване на сексуалното желание.

Повишена умора, проблеми със съня, внезапен спад в настроенията.

Невъзможност да се забременее: проблемите при овулацията не позволяват да се зачене дете.

Проблеми с функционирането на щитовидната жлеза, последствията, от които са увеличение на нивата на пролактин.

Остеопороза (тя също е типична за ниски нива на естроген).

При условие на бременност, дори в 8-та седмица за бременните жени, нивата на пролактин се покачват значително. Също това се получава и при кърмене, силен стрес, при кръводаряване нарушаване на съществуващите разпоредби в лабораторията.

Бременните и кърмещите жени, винаги следят високите нива на пролактин: за тях е характерно да имат повишено съдържание на пролактин в кръвта, то е в норма в това състояние.

Ако подозирате, че имате симптоми, които показват високо ниво на пролактин, не забравяйте за консултация. Ще Ви трябва гинеколог и ендокринолог.

Основният проблем в резултат на увеличаването на пролактин при жените е невъзможността да забременеят. Значителното увеличение на пролактин инхибира синтеза на някои хормони, които допринасят за нормалното развитие на овулацията. Поради тази причина се получава липса на овулация – всеки опит да заченат жените е напразен.

Симптоми и последствия от висок пролактин при мъжете.

Проявленията на повишените нива на пролактин при мъжете се характеризират с отслабване на активността и липса на сексуално желание като цяло, тъй като намалява броя на произведените от тялото мъжки полови хормони и сперматозоиди.

Намалява се количеството на производство на мъжкия хормон (тестостерон), и в същото време се получава значително увеличение на производството на женския хормон (естроген).

Високите нива на пролактин при мъжете може и да са от определени заболявания. То може да е следствие на хипофизен тумор, цироза на черния дроб, постоянен стрес, травма на гърдите и т.н.

Пролактинът може да скочи и от физиологични причини: въздействието на физически упражнения, липса на сън, прекомерен прием на протеинови храни и т.н. В този случай той се увеличава с времето и не влияе на хормоналния баланс в организма.

Съдържанието над нормата на пролактин може да доведе до следното: нарушения на съня, продължителна депресия, наднормено тегло, растеж на гърдите, намаляване на жизнеността като цяло, възможно е безплодие и импотентност.

Пролактинът и тестостеронът в мъжкото тяло са в следната зависимост: колкото повече е съдържанието на пролактин в организма, толкова по-малко е произвеждания тестостерон. Следователно, колкото са по-ниски нивата на тестостерон при мъжете, толкова по-големи и различни проблеми може да предизвика пролактинът.

Причини за пролактин над нормата.

Нормалните нива на пролактин е различна за мъжете и жените: например, за не-бременни жени се счита за нормално съдържанието на пролактин да е 4-23 нг / мл, за бременни жени -34-386 нг / мл за мъже – 3-15 нг / мл. За момичетата и жените след менопауза индексът на пролактин не трябва да надвишава 19-20 нг / мл.

Пролактин – причини за високи нива.

Пролактин – причини за високи нива.

В зависимост от методите за научни изследвания, използвани в лаборатории, лабораторните резултати могат да се различават във всеки случай и да се използват различни показатели на стандартите за хормона пролактин за определена лаборатория.

Наднормените количества на пролактин не е задължително да показват наличието на някакво заболяване, хормонът може да бъде повишен в напълно здрави хора.

Защо се увеличава пролактинът при жените?

Жените по-често са засегнати поради нарушения, свързани с пролактина в сравнение с мъжете. Етиологията на хиперпролактинемия при жените е малко по-различна от тези на мъжете. Има причини, които не могат да бъдат намерени в силния пол. Жените по-често увеличават пролактина по причина на:

Хипотиреоидизъм, т. е намалена функция на щитовидната жлеза.

PCOS (поликистозен овариален синдром).

Тумор на хипофизата.

Лекарства.

Хипотиреоидизъм и пролактин.

В 40% от случаите на първичен хипотиреоидизъм, заболяването е придружено от увеличаване на пролактина. Като правило то се нормализира след нормализирането на повишеното ниво на TSH хормоните на щитовидната жлеза.

PCOS и пролактин.

В 30-60% от случаите при жени с поликистозен овариален синдром се разкрива хиперпролактинемия. Смята се, че това се дължи на стимулиращия ефект на естрон в производството на пролактин, което се повишава при това заболяване.

Засега няма ясни препоръки за диагностика и лечение на пациентки с комбинация от тези патологии.  Клиничната картина напомня за синдром на поликистозни яйчници, но диагнозата все още е необходима, за да се изключи повишаване на пролактина.

Аденом на хипофизата.

При жените, както и при мъжете, се получават мозъчни заболявания като тумори и други и при това сравнително по-често през последните десетилетия. Средната възраст на жените в този случай е 36 години, а туморите пролактиноми са с малък размер.

Известно е, че хипоталамусът има инхибиращ ефект върху секрецията на пролактин и при прекъсване на тази връзка (хипоталамуса и хипофизата) пролактинът започва да се покачва, което обяснява леката хиперпролактинемия при увредената основа на хипофизата от всеки тумор.

Тези тумори се наричат псевдопролактиноми. Така, че при 40% от пациентите с акромегалия, 25% от пациентите с болестта на Кушинг и 50% от пациентите със синдром на Нелсон има увеличение в нивото на пролактин в кръвта.

Медикаменти и пролактин.

Получават се високи нива на пролактин и на фона на редовния прием на някои лекарства, особено OK (орални контрацептиви), когато в неговия състав има естроген. Жените изказват своите мнения, че нивото на пролактин скача веднага след приема на ОК.

Доста често в младите жени причината за висок пролактин е както в антидепресантите така и в антиеметиците. Понякога причината не може да се разбере, а заболяването се счита за идиопатично.

Причини за повишаване на пролактина при мъжете

При мъжете високият пролактин се среща много пъти по-малко от това на нежната половинка.Сред основните причини има и някои особености. Сега да видим какво най-често причинява изобилие на хормона пролактин в мъжката половина:

Хроничен простатит.

Цироза.

Хипофизен аденом.

Медицина.

Хроничният простатит увеличава пролактина.

При хроничен простатит мъжете се оплакват от намаляване на сексуалната функция, както и от намаляване на половото влечение, когато имат повишени нива на пролактин в кръвта.

Продължителното възпаление намалява производството на тестостерон, което води до относително увеличено количество естроген, който на свой ​ ред стимулира увеличаването на пролактина от хипофизата.

Цироза на черния дроб и висок пролактин.

За това заболяване е необходимо да се помни, че може да доведе до увеличаване на размера на хормона в кръвта.

При цироза на черния дроб се забелязват умерено повишени нива на пролактин в кръвта, както и развитие на гинекомастия, т.е. увеличаване на гърдите при мъжете. Това е особено вярно за алкохолна цироза. Причината за това увеличение на съдържанието на естроген е присъствието на синдрома на нисък T3, който идва от нарушение на протеиновия метаболизъм.

Аденом на хипофизата при мъжете.

Най-честата причина за увеличението на пролактин е тумор на хипофизата, или по-скоро, доброкачествен аденом. Сред всички аденоми се среща най-често тумори на клетките, които произвеждат пролактин, т.нар пролактиноми.

Те могат да бъдат големи – макропролактиноми с повече от 10 мм в диаметър, както и с малък размер – микропролактиноми с по-малко от 10 мм в диаметър. При пролактиномите нивото на  пролактина е много високо, средната стойност е повече от 200нг/мл или 4000мЕд/л, но в редки случаи, тези проценти могат да бъдат по-ниски.

Заболелите мъже са на средна възраст над 49 години. Мъжете често са диагностицирани с макроаденоми.

Лекарства, които влияят на нивото на пролактин.

Факторите като лекарства не са за пренебрегване, които могат да повлияят на нивото на пролактин. Сред тях са общи за лечение на гастрит и пептична язвена болест, лекарства с психотропни ефекти, наркотици и халюциногени.

Повишени нива на пролактин при здрави хора.

Хормоналното ниво може да бъде по-високо от нормалното за здрав човек в следните ситуации:

Медицински манипулации.

Прекаляване с натоварванията при упражняване и спорт.

Безсъние и недостатъчно сън.

Хипогликемия или може да се нарече глад.

Психологически стрес.

Периодът на бременността.

Кърмене.

Възпаление на зърното на гърдата.

Секс, мастурбация.

Изобилен прием на протеинови храни.

Въпреки това, повишените нива на пролактин могат да бъдат индикатор за откриване на някои болести:

При развитието на тумор в хипофизата, се получава излишък на произвеждания хормон, заболяването се нарича пролактином.

Други заболявания на хипофизата: смесен аденом,  синдром на турското седло, краниофарингиом, мозъчна киста, менингиом.

Други заболявания: първичен хипотироидизъм (когато щитовидната жлеза произвежда твърде малко хормони), поликистозен овариален синдром, хроничен простатит, хронична бъбречна недостатъчност, цироза на черния дроб, надбъбречна недостатъчност, вродена надбъбречна хиперплазия, естрогенпродуциращи тумори, заболявания на клетките на гърдите: херпес зостер и т.н.; извънматочна секреция на пролактин, т.е. секреция на хипофизата клетки не, клетките на система APUD или лимфоцити, или ендометриума, идиопатични (с неясна причина) хиперпролактинемия.

Анорексия.

Синдром на поликистозните яйчници, когато се спре менструалният цикъл, се увеличава окосмяването по тялото, възможно е и безплодие.

Бъбречни заболявания, тумори на хипоталамуса и други.

Някои лекарства също могат да предизвикат високо съдържание на пролактин:

Невролептици (еглонил, хлорпромазин, халоперидол, хлорпромазин, и т.н.).

Антиеметици (мотилиум и церукал).

Резерпин.

Метилдоп.

Наркотични препарати от типа на опиати серия морфин, промедол и т.н.

Антидепресанти – амитриптилин и неговите производни.

Естрогени.

Антагонисти на хистамин Н2-рецептори (ранитидин, циметидин, и т.н.).

Амфетамини.

Пролактин - за производството майчино на мляко - хормон на лактацията.

Пролактин – за производството майчино на мляко – хормон на лактацията.

Халюциногени.

Верапамил.

Причини за намаляване съдържанието на пролактин.

Инфаркт на хипофизата.

Приемане на лекарства.

Инфаркт на хипофизата (синдром на Шихан)

По време на бременност се увеличава хипофизната жлеза, но нейното кръвоснабдяване не се подобрява. При жените, когато имат масивна загуба на кръв или спад на налягането по време на раждането, което може да причини инфаркт на този важен орган. В резултат се получава смърт на клетки и дефицит на хипофизни хормони включително и на пролактин. При тези пациенти в анализите пролактинът е намалял, така че те не могат да кърмят бебетата си. Ако хипофизната жлеза е претърпяла некроза, която е твърде голяма, жената трябва да изисква заместителна терапия.

Приемане на лекарства.

Приемането на някои лекарства и вещества намалява секрецията на хормона: допамин, пиридоксин, диуретици, никотин. Последното обяснява проблемите с кърменето, докато пушат, когато пролактинът е под нормата.

Лечение на висок пролактин.

То зависи от това колко над нормалното е хормонът пролактин.

Ако увеличението му е леко – до около 50 нг / мл, след това нивото му се намали само, в такъв случай само трябва да се коригира начинът на живот и да се спрат приема на лекарства, които стимулират увеличаването му.

Ако една жена е бременна или кърми бебето си, не е необходимо лечение на пролактин.

В други случаи, да се намали нивото на пролактин в нормални граници със следните методи: медикаментозен, билки и средства на народната медицина и други.

Медикаментозен.

За намаляването на съдържанието на пролактин може да се ползват групи лекарства:

Ерголинови (препарати от алкалоиди на моравото рогче): лечението се извършва с бромокриптин, лактоделем, парлоделем, серокриптин, апо-бромкриптин, бромергон, абегрином (Abegrin), достинексом, а също и препарати каберголин (достинексом).

Неерголинови: лечение с хинаголид (норпролак). Средства за намаляване на нивата на хормона пролактин са произведени от големи компании, доказани на фармацевтичния пазар: Pfizer, Novartis Farma, Apotex, Gedeon Richter, Serono, Lek и други.

Всички тези лекарствени средства са налични под формата на таблетки или капсули. Употребата им може да бъде предписана само от специалист.

Достинекс пролактин.

Достинекс е лекарство от продуктите предназначени като пролактинови инхибитори. Активното му вещество е каберголин и освен него съдържа левцин и лактоза. Преди употреба трябва да сте сигурни, че черният дроб и бъбреците Ви са здрави и лекарят да определи дали е подходящо за Вас, ако вземате и други лекарства. То не е подходящо за пациенти със сърдечносъдови и други заболявания.

Достинекс – лекарство за високи нива на пролактин.

Достинекс – лекарство за високи нива на пролактин.

Нежелани странични реакции: сънливост, понижаване на кръвното, депресия, запек, болка в гърдите.

Когато се взема за спиране, потискане на лактацията: световъртеж, гадене, главоболие, болка в корема.

При лечение на различни състояния с повишена секреция на млечния хормон пролактин: повръщане, горещи вълни и други.

Отзивите за него са различни и противоречиви. На едни пациентки е подействал добре, а други не са дали много добри отзиви. Споменава се, че не е в списъка за лекарства инхибитори на пролактин в САЩ, Канада и Китай. Други изказвания в коментарите са, че младите майки са имали болки в гърдите, когато са вземали лекарството, а има и добри отзиви, с благодарност, че го има и че освен главоболието, гаденето и болките в гърдите, друго всичко било много добре.

Жените, които не могат да забременеят, защото както се оказало те са имали високи нива на пролактин, доста над нормата, доказват, че вземането на лекарството 2-4 седмици високите нива са стигнали физиологичната норма и след спирането на Достинекс, настъпила дългоочакваната бременност. Има, разбира се и нежелани реакции към използването му. Въпреки страничните ефекти почти никога жените не се произнасят лесно за отстраняване на лекарството или за намаляване на дозата.

Билки и народни средства.

Пролактин рязко се увеличава в присъствието на стреса в живота на човек. В тази връзка е необходимо да се вземат средства за ликвидиране на стреса и безсънието. Тези инструменти включват в народната медицина билките жълт кантарион, пасифлора, глог, бъз, хмел и маточина. От тях се правят отвари и чайове, които се пият вечер няколко часа преди лягане или според инструкциите в упътването им.

Пролактин – причини за високите му нива и лечение.

Пролактин – причини за високите му нива и лечение.

Когато има повишение на хормона пролактин, при жените се засяга тяхното психологическо състояние, народната медицина може да облекчи малко настроението.  Споменатите по-горе билки ще помогнат за стабилизиране на емоционалното равновесие, и правилният начин на живот ще допринесе за по-бързо възстановяване. Дяволска уста и валериан се препоръчват, за да помогнат за нормализиране на състоянието на пациентките, да се успокоят.

Билки балансиращи нивата на естрогена и прогестерона, могат да се окажат полезни като помощно средство макар и не директно за пролактина. Тези два хормона влияят върху синтеза на пролактин. Ако те са в норма и пролактина се нормализира. Подходяща е комбинацията на салвия с червена детелина, която трябва да се взема 2 седмици след началото на цикъла. Салвията действа стимулиращо по естествен начин за синтеза на естроген и прогестерон.

Припомняме ви, че народните средства са само за леко облекчаване на състоянието Ви, но без професионална намеса не е правилно да ги вземате на своя глава.

Циклодинон.

Има едно много добро средство, което понижава пролактина – Циклодинон (Cyclodynon). Има го на капки и хапчета, лекарството не е химическо и е много добро. В състава му влизат сух екстракт от K. Prostrata, която е обикновената (Agnuscastus) – Vitex agnus-castus, на български – витекс и по-точно аврамово дърво.

Аврамово дърво.

От аврамовото дърво се използват плодовете, листата и семената. То е ползвано още от древността заради лечебните си свойства. Известно е, че монаси през Средновековието от Средиземноморието са го използвали за потискане на половото влечение. То е популярно и с други имена като: Дървото на целомъдрието, Свещенния храст, Монашески пипер, Витекс, Дървото цар.

Аврамово дърво за високи нива на пролактин и за нормализиране на нивата на други хормони.

Аврамово дърво за високи нива на пролактин и за нормализиране на нивата на други хормони.

Достига до 10 м височина, но по-често се среща като храст до 1,5 – 4 метра висок. Цветовете му са лилаво сини, а листата яйцевидни. Дървото е медоносно, привлича много пчели и се получава мед с високо качество. Разпространено е в умерените топли райони, субтропика и главно в Средиземноморието.

В състава му влизат: флавоноиди (кастицин и витексин), терпеноиди, етерично масло, агнузид, витрицин, иридоидни гликозиди, стероидни прекурсори на хормони, р-хидроксибензоена киселина.

Действието му се заключава в нормализиране на количествата на естроген и прогестерон. То влияе върху хипофизната жлеза и хипоталамуса, които отговарят за регулиране на хормоните. Освен това то намалява и съдържанието на пролактин. Високият пролактин и ниският прогестерон са причина за женски стерилитет при 62 % от изследваните 753 жени.

Използва се за женската полова система; учестен или тежък менструален цикъл; тежък предменструален синдром; стимулиране при кърмене на млечната жлеза; ако е налице проблем със забременяването на хормонално ниво; липсваща менструация.

Употребата на аврамовото дърво под формата на хапчета, капки или на чай не се препоръчва при хормонална терапия.

Запарка се приготвя като се запарят за 20 минути 2 лъжички плодове в 300 мл гореща вода. Употребата му е по 100 мл след ядене трикратно през деня.

Народната медицина препоръчва алкохолna тинктура: 40 грама сухи плодове от авраамово дърво да се добавят в 220-230 мл етилов алкохол (70%). Престояват най-малко 12 дни.

Вземайте тинктурата при нарушения в менструалния цикъл, аменорея, болки в гърдите, фиброми и стрес. Употреба: една лъжица около половин час (но не повече от 40 минути) преди да започнете да се храните. Тинктурата се разрежда с вода (60 мл). За да има добри резултати трябва да се взема 10-12 месеца.

Бял оман.

За нормализиране на хипофизната жлеза, на менструалния цикъл, овулацията, премахване на хирзутизъм и намаляване на количеството на хормона пролактин в кръвта – отвара от бял оман. Една лъжица ситно смлени корени се сипва в 220 мл гореща вода (95-100 ° С). Оставете да заври и да престои в термос 4 часа. Приема се 25 мл 4 пъти за деня (като се започне от 13 ден до 27 ден на менструалния цикъл).

Очиболец.

За нормализиране на хормона пролактин може да се използва и приема на лекарствени форми на билката очиболец.

За нормализиране на хормона пролактин може да се използва и приема на лекарствени форми на билката очиболец.

За нормализиране на хормона пролактин може да се използва и приема на лекарствени форми на билката бяло прозорче (очиболец). 50 г счукани корени на растението се изсипват в половин литър спирт. Престоява за месец, а мястото за подготовка на тинктури се избира тъмно или закрито от слънчева светлина. Вземайте три пъти дневно преди хранене по 30 капки.

Други методи за лечение.

В подкрепа на нормалните нива на пролактин трябва жените, а и мъжете да се придържат стриктно към баланса на работа и отдих. Вие трябва да се опитате да намалите силното физическо натоварване, да не прекалявате с него, да се съобразявате със спането, да не допускате безсъние и недостатъчно сън, и да направите спортните натоварвания в границите подходящи за вашето тяло. Трябва да се изключат от хранителния режим кафето и алкохола.  Яжте здравословни храни, богати на йод, калций и витамини; прекарвайте повече време на чист въздух; закалявайте се, избягвайте стреса.

Ако причината за повишени нива на пролактин се намира в друго заболяване, след лечение на самото заболяване би трябвало да се нормализира и пролактина.

Пролактинът може сам да влезе в нормите без лечение в следните случаи:

Край на бременността и на периода на кърмене с мляко на бебето.

Намаляването на нивата на стрес до минимум при мъжете и небременните жени.

В края на пубертета, когато момичетата са развили достатъчно гърдите си.

Режима на сън се възстанови.

В резултат на лечението на заболявания, които предизвикват увеличаване на пролактин, например, лечение на мастит (абнормен растеж на съединителната тъкан).

Профилактика.

Срещу висок пролактин няма постоянна профилактика. Необходимо е да се храним здравословно, да изключим кафе, алкохол и т.н., да не се лекуваме самостоятелно и да се постараем много да не изгаряме на слънцето. При проблеми със съня, по-добре е да се заменят приспивателните с валериан или други подобни билки действащи сънотворно.

Ако една жена в рамките на две до три години след раждането или аборта забелязва оскъден секрет от зърната на гърдите си, тя не трябва да се тревожи: това е нормално състояние на организма в даден момент и не е необходимо лечение на повишен пролактин. Основното нещо е да не се изтръгва съдържанието на зърното принудително, иначе пролактинът ще продължава да се произвежда с по-високо ниво.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *