Просо – храна за здраве и дълголетие

Вкусното просо е една удивителна и полезна храна, която зарежда организма с всички полезни вещества

Полезното просо е зърнена култура, която не е особено популярна у нас, но би могла много лесно да стане част от ежедневното ни меню. На вид то представлява малки кръгли зрънца, които могат да се добавят към всякакви ястия. Когато е сварено, то прилича на леко разварен ориз, кус-кус или на намачкан картоф.

просо

Вкусното просо е една удивителна и полезна храна, която зарежда организма с всички полезни вещества

Здравословното просо е много полезно и помага при различни болести. Обикновено по магазините се продава обеленото просо, но в зоомагазините се открива и небелено, което е много по-полезно.
В състава на това малко зрънце влизат витамините А, Е, В1, В2, РР и К, а от минералите – магнезий, фосфор, силиций, калий, цинк, никел, мед и йод. Според изследванията за състава му, полезната зърнена храна просо на каша съдържа 11,3% белтъчини, 3% мазнини и 69,23% въглехидрати.

Полезното просо е много полезно за сърцето, тъй като съдържа магнезий. Този елемент също така намалява високото кръвно, пристъпите от мигрена и риска от развитие на астма. Малките зрънца просо пазят и от атеросклероза.

просо

Вкусното просо е една удивителна и полезна храна, която зарежда организма с всички полезни вещества

Фосфорът в зърнената култура помага да се възстановят клетките и тъканите в организма, както и участва в структурата на всяка една клетка. Той е важна съставка в градивните блокове на ДНК – нуклеиновите киселини.

Фибрите в здравословното просо пък помагат за предпазване от появата на рак на гърдата и на камъни в жлъчката. Едно от най-положителните качества на зрънцето е, че не съдържа глутен.
Тази зърнена култура трябва да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място, за да се запази за по-дълго време.

Рисковете от консумацията на просо се свеждат до възможна поява на алергия към някоя от съставките на белтъчините му.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *