Каша от просо – една много полезна и превъзходна закуска

Вкусното просо е една удивителна и полезна храна за здравето на хората

Зърнената култура просо (Panucum sp.) е едногодишно растение достигащо височина от 40 см до 2 м според неговите разновидности. То представлява малки и кръгли зърна, които могат да се добавят към всякакви ястия. Когато е сварено, то прилича на зърна от ориз и на намачкан картоф. Просото може да се ползва за закуска и за всяко друго ядене през деня. То е полезно за различни болести и като храна за здрави хора. Обикновено в магазините може да го видите с лъскаво като перла зърно, такова е, когато е обелено, но понякога се среща и в натурален вид, особено в магазините за храни на птички.

Просо – една много полезна и превъзходна храна

Просо – една много полезна и превъзходна храна

Родината на зърненото растение просо е Северна Африка и се приема, че това е Етиопия. То издържа на суша и затова се отглежда в страни, където климатът не е подходящ за други зърнени култури. Днес основни производители са Индия, Китай и Нигерия. Средният добив от декар е 80-90 килограма.

В състава на просото влизат витамините А, Е, В1, В2, РР и К, от минералите има представители на магнезий, фосфор, силиций, калий, цинк, никел, мед и йод. Според изследванията за състава му, полезната зърнена храна просо съдържа 11,3% белтъчини, 3% мазнини и 69,23% въглехидрати. Това се отнася за каша просо, приготвена без вода или с малко само, която е попила в зърната и без значение на добавените подправки.

Просото трябва да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място, за да се запази за по-дълго време. Особено много трябва да се пази от влагата.

Просото е полезно за сърцето. Магнезият, който се съдържа в него намалява пристъпите от мигрена, риска от астма и намалява високото кръвно налягане, с което предпазва сърцето. Полезен е и за атеросклероза. Магнезият, който се съдържа и в другите пълнозърнести храни участва в процесите в клетките като кофактор на повече от 300 ензима, в това число и за синтеза на инсулина и глюкозата.

“Демир

Фосфорът в просото помага да се възстановят клетките и тъканите в организма, той участва в структурата на всяка една клетка и участва във важни функции. Той е важна съставка в градивните блокове на ДНК – нуклеиновите киселини.

Фибрите в просото помагат за предпазване от появата на рак на гърдата и на камъни в жлъчката. Това се отнася и за другите пълнозърнести храни, богати на фибри. Резултатите от изследванията са доказали, че диета богата на фибри от плодове и зърнени храни намалява риска от рак на гърдата в годините преди менопауза с 52%.

Просото намалява риска от появата на диабет тип 2 и от натрупване на камъни в бъбреците.

Рисковете от консумацията на просо се свеждат до възможна поява на алергия към някоя от съставките на белтъчините му.

То не съдържа глутен и това го прави подходяща храна за алергичните към него.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *