Простатит – причини и рецепти от народната медицина за лечение

Билки срещу простатит, лечение и симптоми, по които може да проверите дали имате опасното заболяване на мъжете

Съдържание на статията: Простатит. Простата. Причини за простатит. Симптоми на простатит. Остър простатит. Хроничен простатит. Лечение на простатит. Лекарства за простатит. Бактериален простатит. Таваник за простатит. Левофлоксацин за простатит. Простамол уно за простатит. Хомеопатия при простатит. Билки за простатит. Чай за простатит. Мед и простатит. Простатит и безплодие. Увеличена простата. Симптоми на увеличена простата. Билки за увеличена простата. Операция на простатата.

Простатит.

През последните няколко десетилетия честотата на заболяване от простатит непрекъснато се увеличава. Може да се потвърди в цифри от статистиката, която ще ни разочарова: сред мъжкото население на 30-годишна възраст разпространението на възпаление на простатата е 30%, сред 50-годишният контингент честотата достига до 50%. Ако не предприемете своевременни мерки, простатитът има тенденция да напредва. Ето защо, не може да игнорирате това заболяване, особено след като то може да доведе до развитието на редица усложнения: импотентност, мъжко безплодие и дори онкология. А навременното лечение до голяма степен определя успеха при преодоляването на това заболяване.

Нормална и уголемена простата.

Нормална и уголемена простата.

Простата.

Това е кръгъл орган, който участва в образуването на сперматозоиди. Намира се под пикочния мехур, и заобикаля началната част на уретрата. Простатата е предна част от първоначалната част на ректума, което я прави достъпна за усещане при ректален преглед. Под простатата по уретрата са структурните елементи на пениса (кавернозни тела). При еякулация, мускулните елементи на простатната жлеза допринасят за движението на спермата в уретрата. По същия начин, простатата участва в образуването на ерекция и ограничава неволното уриниране.

Простатата се състои от три лобула: десен, ляв и среден ограничени един от друг чрез съединителната тъкан.

Простатата участва в образуването на семенна течност. Сокът на простатата съдържа протеини, мазнини, някои витамини и ензими. Нейният секрет много разрежда сперматозоидите, допринасяйки за увеличаването на жизнеността и преминаването им през дългия път, в гениталния тракт на жената. Следователно, ако работата на този орган е нарушена, нарушението на състава на спермата може да доведе до мъжко безплодие.

Простатата е хормонално активен орган. Дейността й до голяма степен зависи от хормоналния статус. Самата простата обаче участва в образуването на полови хормони.

“Фигурин

Причини за простатит.

Понастоящем е невъзможно да се определи основната причина за възпаление на простатната жлеза – това е многофакторно заболяване.

Полово предавани инфекции. Широко разпространените полово предавани болести, много инфекции, които могат да прогресират без симптоми в продължение на няколко години, чести случаи на неадекватно лечение – всички тези фактори водят до това, че простатитът често се наблюдава на фона на развитието на полово предаваните болести като усложнения.

Сред причините за простатит са и урологичните инфекции и някои напреднали венерически болести, например гонорея или уретрит. Дори такива хронични заболявания в организма като бронхит, тонзилит, нетретирани кариозни зъби могат да бъдат причина за това заболяване.

Механизмът на лезиите на простатата при даден тип простатит е прост – инфекцията на простатната жлеза активно засяга нейната тъкан, което предизвиква възпалителна реакция. Често инфекцията може да бъде резултат от гонорея или уретрит, по-рядко в резултат на усложнения на възпалено гърло, грип или туберкулоза.

Възпалението от бактериален характер на простатата започва при попадане на инфекциозни контрагенти в нея чрез кръвта и лимфата, по време на незащитени сношения, с други думи чрез телесни течности. Различни микроорганизми, присъстващи постоянно в кожата на човек или дори в органите на коремната кухина, например червата, при определени условия могат да предизвикат развитието на болестта.

Възпалението в ректума или уретрата често е причина за вторична инфекция на простатата – по възходящ тип, ако микробите са попаднали в горната част на външния уретрален канал, или по низходящ, когато микроби влизат в простатата от инфектираната урина.

Предразполагащ фактор за развитието на простатит е и констипацията, която е хронична. Постоянните нарушения на изпражненията могат да доведат до възпаление в простатата.

Не последна роля в развитието на тази болест играе имунната система. Заради лошите навици, емоционален стрес, неправилното хранене, физическа умора, тя отслабва, и човешкото тяло става уязвимо за инфекциозни агенти от различни видове, включително и причинителите на възпаление на простатната жлеза.

Нарушаване на кръвообращението в органите на малкия таз. Причината за нарушаване на кръвообращението е заседналият начин на живот, модните здрави дънки и носенето на тесни слипове, наднорменото тегло, могат да доведат до развитието на този проблем в тазовите органи. В допълнение към нарушеното кръвообращение и нараняванията на органите и меките тъкани на малкия таз, често причиняват простатит. Като правило това най-вече се касае за шофьори, чиято работа е свързана с професионални вредности – постоянни вибрации, трясъци, повишено натоварване на мускулите на перинеума.

Тези фактори водят до това, че простатната жлеза се препълва с кръв, което се отразява вредно тъканите на съдовете, и от до нарушаване на транспорта на кислород и хранителни вещества, водещо до влошаване и на нейната работа.

Нарушаване на механиката на процеса на уриниране. Процесът на отклонение на урината се случва в резултат на постепенно отпускане на кръговите мускули на пикочния мехур, а простатата е с променен тонус на уретрата. Нарушаването на последователността на напрягане и свиване на тези мускулни структури води до нахлуване на урина в каналите на простатната жлеза. Това явление може да насърчи дразненето на тъканта на простатата и да причини простатит.

Дългосрочно въздържание, прекъснатият коитус или изкуственото удължаване на половия акт е доказано един от факторите, които водят до възпаление на простатата. В същото време, образуваният секрет на простатата не е отстранен от нея само частично е премахната. Застойните явления водят до увеличаване на простатата и до възпалението й.

Заседналият начин на живот засяга работата на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система. Влошаването на притока на кръв към малкия таз със застойни явления, кислородното гладуване на тъканите на простатата – всичко това предразполага за растежа и размножаването на патогенни микроорганизми, което от своя страна може да доведе до развитието на простатит. Всички тези фактори не са основната причина за образуването на възпалителния процес, но служи като врата за проникването на инфекция в простатната жлеза.

Преохлаждането може да бъде отправна точка на възпалителния процес. При сериозно охлаждане, защитните свойства на лигавиците се активират, а активността на имунните клетки намалява.

Нарушаване на хормоналния фон. Най-голямо значение има нивото на половите хормони. Техният излишък може да доведе до повишен риск от простатит в резултат на повишена или понижена активност на клетките на простатата.

Намален имунитет, невропсихична или физическа преумора. Тези фактори намаляват защитните свойства на тялото.

Във всеки случай, урологът индивидуално определя кои фактори могат да доведат до възпалителна реакция. Чрез идентифициране на причината за простатит, за много пациенти става възможно индивидуално да се избере лечението, без да се неутрализират неблагоприятните фактори.

Симптоми на простатит.

Признаците на остър простатит са повишаване на телесната температура и често уриниране, което е съпроводено с остър и слаб натиск. В допълнение към това са и парене по перинеума и болка в ректума по време на дефекация. При гнойно възпаление е възможно спонтанно пробиване на абсцеса и отделяне на гной от уретрата или ректума.

Признаци на хроничен простатит са и усещането за парене в уретрата и перинеума, отделяне на гной в края на дефекацията или уринирането, умора и раздразнителност на организъма.

Много опасно за простатита е затрудненото уриниране, което при отсъствие на навременна терапия може да доведе до остра задръжка на урината.

Хората не трябва да пренебрегват такива индиректни признаци за развитието на простатит, като пълно или частично намаляване на сексуалното желание, ускорена еякулация, понякога болезнена, продължителна ерекция през нощта. Всички тези симптоми са типични за възпаление на простатната жлеза, дори и в неусложнена степен и подлежат на адекватно лечение.

Ако говорим за видими дори за не експертните прояви, в повечето случаи, пациентите забелязват ясни или понякога гнойни секрети от уретрата, особено забележими през нощта и наличие в урината на бели люспи и влакна.

Остър простатит.

Както много заболявания, простатитът е разделен на остри и хронични форми. Общата симптоматика е типична за проявата на острата форма на заболяването.

Пациентът развива обща слабост, очевидно неразположение

Често се придружават от повишаване на телесната температура и главоболие

По правило болката в перинеума е ясно изразена, тя покрива ингвиналния участък и се усилва по време на уриниране или дефекация.

Усещането за често желание да отидете до тоалетната, което не води до облекчение поради непълно изпразване на пикочния мехур, води до повишена раздразнителност и нервна възбудимост на пациентите. В тежки случаи се развива остро задържане на урина.

Хроничен простатит.

За разлика от острата форма на простатит, хроничната има асимптоматичен ход и продължава латентно (т.е. без изразени характерни признаци). Клиничната картина е често замъглено, с леки симптоми, пациентите не обръщат достатъчно внимание на очевидния дискомфорт и не смятат, че е необходимо да се потърси медицинска помощ, обърква се симптомите на простатит с аденом на простатата, което е изключително опасно. Принципите на лечение на тези заболявания са напълно различни, както и възможните усложнения с нежелани последствия.

Често за общото влошаване на здравето, проблемите с потентността и нервните разстройства при мъжете, се отдава на умората и липсата на почивка, а именно, хората просто не искат да се знае, че са болни се нуждаят от лечение. Важна роля за навременното откриване на тази болест имат годишните превантивни прегледи, които позволяват да се установи диагнозата в най-ранните етапи.

Хроничната форма на възпаление на простатата се изразява в бързо преминаващи, леки болки в перинеума, в пубиса и в слабините. По правило продължителността на половото сношение варира, както в посока на удължаване, така и обратно, и степента на сексуалните усещания. От уретрата се получава изпускане, особено сутрин, или бели люспи се виждат в урината с невъоръжено око.

Тъй като възпалителният процес води до факта, че се присвива лумена на уретрата, има отделяне на урина, това, на което хората трябва да обърнат внимание на първо място е: дали струята на урината наналява, може да се наблюдава и спад в уринирането или затруднения в началото или в края. Много пациенти изпитват чувство на непълно изпразване на пикочния мехур или неконтролирано изтичане на урина.

Възпалителният процес дразни нервните окончания, което води до бързо уриниране, особено през нощта, обикновено на малки порции. Всички тези симптоми ясно говорят за развитието на патологичния процес и изискват незабавно лечение от лекаря. За да се установи правилната диагноза и да се определи правилното лечение е нужен специалист. За съжаление, тези симптоми могат да скрият такова ужасно заболяване като рака на простатата.

Възпалителният процес на простатната жлеза по времето на началното лечение, не води до груби нарушения в сексуалната сфера. Въпреки това, при отсъствие на лечение, най-често се предизвиква потискане на сексуалното желание и безплодие при мъжете в репродуктивна възраст. Сред честите усложнения при нелекуван простатит са получават различни вторични инфекции на пикочните пътища, може да се развие и хронична бъбречна недостатъчност. Камъните на пикочния мехур развити от острото задържане на урината са не по-малко опасни.

Заболяването прогресира и обхваща пикочния мехур – поради влошаване на кръвообращението има нарушение на изтичане на урина и склероза на стените, тези патологични промени са необратими.

Лечение на простатит.

Въпреки че болестта е известна от много време и е широко разпространена сред мъжете от всички възрасти, може да бъде трудно да се лекува.

Докато при лечението на остър простатит, като правило не възникват усложнения, корекцията на хроничната форма на простатит не винаги е възможна. И има много гледни точки за това как да се лекува хронично възпаление на простатата сред учените.

Въпреки това в следващите параграфи специалистите нямат разногласия:

– Ефективността на терапията зависи пряко от нейното навременно начало.

– Терапията трябва да се извършва в комплекс, като се вземат предвид всички специфични здравни условия на отделния пациент. Изключително важно е да се изчисли причината, довела до развитието на патологията.

– Няма единични лекарства и тактики за лечение. Каквото помогне на един пациент, на друг може да причини вреда.

– Самодиагностиката и самолечението са строго забранени.

При комплексното лечение на простатит често се използват фито-лекарства. Ликопрофит е комплекс от естествени компоненти. Които избирателно се натрупват в тъканта на простатата, намаляват проявите на възпаление, повишават защитната функция, защитават клетките от увреждане от свободни радикали и влияят върху процеса на прекомерен растеж на простатата тъкани.

Благодарение на комплексния и балансиран състав се стига до премахване на трудностите, свързани с уринирането, отслабване на синдрома на болката. Компонентите на Ликопрофит на фона на стандартна терапия ефективно повлияват основните симптоми на хроничен простатит, допринасят за подобряване на уринирането: намаляване на нейната честота и увеличаване на потока от урина, и имат възстановителен ефект при пациенти с хроничен простатит и общо взето, те се чувстват по-добре.

Терапията на хроничен простатит директно зависи от стадия на заболяването. Ако заболяването се влоши, тогава лечението е подобно на лечението на остър бактериален простатит.

Когато болестта е в ремисия, пациентът ще почувства следните симптоми:

– Незначителна болка, която се среща рядко, но редовно;

– Усещане за тежест в областта на простатата, лумбосакралния регион и в гениталната област;

– В някои случаи дисуричните разстройства са свързани с: повишено желание за уриниране, по време на изпразване на пикочния мехур и други;

– Може би влошаване на психоемоционалното благополучие, депресивни настроения, при които се случват сексуални неуспехи.

Съществуват редица противоречия при лечението на хронично възпаление. Учените все още не са стигнали до консенсус относно това дали трябва да се предписват антибиотици, или няма нужда от тях. Тези специалисти, които настояват да се приемат антибактериални лекарства, вярват, че бактериалната флора взета в секрета за анализ, просто може да не е попаднала.

Другата група, в която са повечето учени, посочват, че антибиотиците трябва да се приемат само ако е изолирана бактериалната флора. Простатитът с не бактериален произход, в отсъствие на симптомите на болестта, не се лекува с антибактериални средства.

Те предлагат следните тактики за пациентите:

– Курс на приемане на НСПВС.

– Назначаване на средства, насочени към нормализиране на изтичането на лимфа и подобряване на микроциркулацията на кръвта в тялото.

– Препарати имуномодулатори. Те могат да бъдат такива като: Тимолин, Витапрост, Т-активин, Тимозин. За отстраняване на отоците в простатната тъкан, премахване на левкоцити скок, намаляване на риска от образуване на тромби, нормализиране на кръвообращението и помагат Простатилен и Витапрост. Тези ефекти се постигат успоредно с имуномодулиращия ефект, така че тези две средства се определят от уролозите, които практикуват по-често.

В допълнение, има данни от изследвания, проведени от професор Ткачук В. Н. Той отбелязва, че по време на приема на Витапрост и Простатилен, болката в по-голямата част от пациентите (97% от тях) става по-слабо изразена в 3,2 пъти. Разстройствата при уриниране са намалели с 3.1 пъти. Също така е много удобна форма на емисията на лекарството под формата на ректални супозитории. Това ви позволява да ги възлагат дори и за пациенти, които не са хоспитализирани. Продължителността на терапията трябва да бъде от 21 до 30 дни. За да се отстранят проблемите с ерекцията, е показано използването на антидепресанти и успокоителни средства.

– За укрепване на тазовите мускули и нормализиране на кръвообращението, помага редовната физическа активност. Най-добре е тя да е специално разработен комплекс от физиотерапия. Добър ефект е предоставянето на физиотерапия – ректално електрофореза, трансректална микровълнова хипертермия, УВЧ, магнито-лазерна терапия и т.н. Много ефективни са тези процедури, които помагат да се отървете от синдрома на болката в таза.

Лекарства за простатит.

По известните лекарства са: Ликопрофит, Тимолин, Витапрост, Т-активин, Тимозин, Простатилен и други.

Лечението на хроничен простатит е дълъг процес и изисква интегриран подход. След това ще бъде представен методът за премахване на тази болест. Не трябва да се прилага на практика самостоятелно, без медицински съвет. Факт е, че такова лечение, ще бъде ефективно само, когато пациентът се диагностицира с конгестивен простатит, т.е., с изключение на вероятността от инфекция. Да направите това е възможно единствено, след като направите качествена диагностика на секретите на простатата – остъргване на епитела на уретрата (инфекциозният простатит се диагностицира при 10-15% от случаите).

Важно е да запомните, че конгестивният (стагнатният) простатит не изисква антибиотична терапия. Когато възпалението на простатната жлеза е инфекциозно, предписвайте антибиотици за простатит.

Хроничният конгестивен простатит най-често се лекува от лекари с метода на ректален масаж. Усещането за неговото осъществяване се свежда до подобряване на микроциркулацията на кръвта, нормализиране на метаболитните процеси, елиминиране на застояли явления. Независимо от това, тази техника често причинява не само физически, но и психологически дискомфорт. Следователно мъжете умишлено забавят посещението при лекар и влошават хода на заболяването.

Представената по-долу техника ви позволява да се отървете от застоял простатит без ректален масаж на простатата с пръст.

Схема за лечение на хроничен простатит

За да започнете терапията, трябва да се подготвите предварително, за това ще трябва да закупите:

– Лекарството Простатилен за интрамускулно инжектиране и вода за инжекции. Пълният курс ще изисква два пакета от лекарството.

– Апарат за акустична терапия Витафон.

Апарат за акустична терапия Витафон.

Апарат за акустична терапия Витафон.

– Витапрост под формата на ректални супозитории. Това ще е достатъчно за един пакет.

– Вобензим – таблетки 90 бройки. Пълният курс на лечение ще изисква 2 цели опаковки и една четвърт от третата.

– Пет опаковки от капсулиран витамин Е – Виардо (натурален, подобрява микроциркулацията).

– Спеман на таблетки – опаковка.

Преди това е необходимо да направите заявка за апарата Витафон. Това устройство ще замести пръста на лекаря, който използва при извършването на масаж на простатната жлеза, като го вкарва в аналния отвор. Устройството не трябва да се въвежда никъде, терапевтичният ефект се постига чрез действието на акустични вълни върху простатната жлеза. Прилага се външно.

Обърнете внимание! Има едно важно предупреждение, въпреки че е чисто индивидуално. В инструкциите се казва, че през първите седем дни от използването на апарата, стомахът трябва да се размаже с йод, за да се подобри ефектът. На практика се оказва, че такова количество йод за тялото е прекомерно и води до отравяне с повръщане и болка в бъбреците. Ето защо, ако има нежелани симптоми, най-добре е да се откажете от йода.

Бактериален простатит.

Лечение на остър бактериален простатит

Лечението на остър бактериален простатит директно зависи от степента на изразеност на симптомите на заболяването. Понякога състоянието на пациента е изключително трудно, което често се случва при интоксикация на тялото.

Заболяването се проявява с рязко увеличена телесната температура, втрисане, болка в областта на таза, в кръста, перинеума.

Възможно е да се появят гадене и повръщане, нарушение на процеса на изпразване на пикочния мехур с отравяне на кръвта, усещане за парене и т.н. Такова състояние е опасно поради усложненията му. Възможно е прикачване на бактериална инфекция, развитие на абсцес на простатата, септицемия и септикопемия. По-често възникват усложнения на фона на вече съществуващи хронични заболявания, например при наличие на захарен диабет.

Простатит – причини и рецепти от народната медицина за лечение.

Простатит – причини и рецепти от народната медицина за лечение.

Ако болестта е остра, човек непременно трябва да бъде хоспитализиран в болница, в катедрата на урологичния профил. Ако това не е възможно, пациентът се идентифицира в общия хирургически отдел.

Има обща стратегия за лечение на пациенти с остър простатит:

– Режим на почивка на легло.

– Прилагане на антибактериалните лекарства.

– Забранен е масажът на простатата, дори с цел изследване на простатата. Забраната се дължи на високия риск от развитие на сепсис.

– Целта на лекарствата е насочена към нормализиране на микроциркулацията на кръвта, увеличаване на нейната плавност и вискозитет. За това се прилагат интравенозни лекарства като Дентралекс, Пентоксифилин, Кавинтон, Трентал. Поради ефекта на тези лекарства е възможно да се постигне изтичане на лимфата и венозната кръв от възпалената жлеза, да се намалят токсичните прояви и да се премахнат продуктите от гниене от тялото.

– Перорален прием на НСПВС: Кетопрофен, Индометацин, Ибупрофен, Пироксикам. Те са предписани за намаляване на болезнените усещания.

– Възможно е да се използват други аналгетици, например Нимезил, Найз, Темпалгин, Кетанов. В допълнение към намаляването на болката тези лекарства до известна степен елиминират възпалението. В практиката си уролозите и андролозите широко използват ректални супозитории, за да осигурят аналгетично действие, за да се намали възпалението. Те съдържат същите съставки като таблетните препарати, но благодарение на местното приложение ефектът се подобрява. Можете да използвате свещи за простатит с прополис.

– Ако пациентът страда от тежка интоксикация, показано е въвеждането на реологични разтвори, например, Гемодез или Нео Компенсан, а също като детоксикационни агенти и електролити, сред които Дисол, Трисол, Лактосол, разтвор на Рингер, разтвор на калиев хлорид с добавена глюкоза.

Оперативна намеса е необходима, в случай че няма възможност за самоотцеждане на пикочния мехур или се образува абсцес на простатата.

Използването на антибиотици за лечение на бактериален простатит е задължително. Ако заболяването започва остро, симптомите на интоксикацията са налице, антибиотиците се прилагат възможно най-бързо.

Таваник за простатит.

След операцията на простатата, трябва да пиете много вода.

След операцията на простатата, трябва да пиете много вода.

Използва се при обостряне на синузит, хроничен бронхит, пневмония, инфекции на отделителната система преди да стигнат до усложнения, също и след тяхното усложнение и за пиелонефрит, инфекции на кожата и меките тъкани и за хтоничен бактериален простатит.

За употребата му се следват инструкциите от упътването в листовката или каквито е дал лекуващият лекар. Таблетките се вземат веднъж или два пъти дневно. Продължителността на приемане е най-малко 48 до 72 часа, докато изчезнат треската и повишената температура или се забележат доказателства за премахване на бактериалната инфекция.

Левофлоксацин за простатит.

Приложението на Левофлоксацин е подобно на това на Таваник, за описаните по-горе болести и състояния. Взема се по половин таблетка дневно при инфекции на отделителната система, пиелобефрит и хроничен простатит, или по лекарско предписание, защото този антибиотик се предлага по 250 и по 500 мг.

Простамол уно за простатит.

Простамол Уно – за простатит

Простамол Уно – за простатит

Простамол уно се предлага на капсули със съдържание на екстракт от Сереноа репенс, от плодовете на растението. Предназначен е за мъже с проблеми в уринирането причинено от уголемяване на простатата, доброкачествено, от неканцерогенен произход, в стадий I и II. Взема се по една капсула дневно след хранене, в точно определено време. Продължителността зависи от степанта на самото заболяване. След 6 седмици се очаква да се получат видими резултати, но за по-голяма ефективност понякога са необходими 3 месеца.

Хомеопатия при простатит.

Ето и някои от предлаганите хомеопатични продукти за простатит:

Селениум, Сулфур, Конуим, Пулсатила, Туя, Аристолочия клематитис, Сепия, Цинабарис, Карбоника, Чимафила умбелата, Дигиталис.

Те се вземат по предписание от лекар хомеопат.

Билки за простатит.

Инфузия с леска – ефективно средство за лечение на простатит

Основната съставка е леска. За лечение на простатит, трябва да вземете кората или листата на леска. Можете да направите двете съставки, като ги редувате. Просто знайте, че кората трябва да се приготвя два пъти по-дълго, тъй като е по-твърда.

Вземете лъжица листа (или кора) от леска и я варете в чаша кипяща вода. Затворете плътно и изчакайте половин час. Прецедете и приемате по 1/4 чаша 4 пъти на ден.

По-добре е всеки път да се използват свежи клонки, но можете да ги прилагате и да ги използвате по няколко пъти. Обикновено една седмица с процедурите е достатъчна – и простатитът преминава.

Тинктура от кората на трепетлика

При простатит, в допълнение към кората на леска, кората на трепетлика също помага. За подготовката на тинктури, ще трябва кората на трепетлика, събрани в началото на сокодвижението до изникването на пъпки и листа от дървото. Този период настъпва през втората половина на април. Желаната дебелина на кората е 3-5 мм.

След събирането кората трябва да се изсуши във фурната или на сянка. Когато тя изсъхне, вземете 100 грама, разтрошете я малко и я поставете в половин литров буркан. Нагоре до върха долейте с 200 грама водка, а кората трябва да се покрие напълно. Затворете буркана с капак и го поставете на тъмно място за 2 седмици. След този период прецедете тинктурата.

Тинктурата се пие трикратно за деня, разреждайки 20 капки в четвърт чаша течност. Вземайте я преди ядене. При ежедневно използване на този обем на тинктурата на кората на трепетликата е достатъчно за 2-2.5 месеца.

Пирей

Билка пирей

Билка пирей

Пирей – това е обикновена трева. Но се оказва, че подобно на всички други билки, и тя има лечебни свойства.

Това е вид лек, който носи чувство на лекота, тъй като има силни диуретични и противовъзпалителни свойства.

За да приготвите инфузията, сипете малко количество ситно нарязани корени от растението в чаша студена вода и я оставете да стои през нощта на тъмно.

Лечение на простатит с пелин

Терапията помага за почти всички възпалителни заболявания на гениталния тракт, включително и при простатит, убивайки пиогенната инфекция. За да се проведе пълен курс на лечение, 100 г сух пелин е достатъчно. Той се натрошава с ръце, и едновременно се смила възможно най-тънко, а след това се пресява през решето. Билката, която премина през дупките, се приема в сух вид вътрешно, а тази, която не е преминала през тях сечена, ще бъде полезна за подготовката на отвара за инжектиране на уретрата.

Горчивият сух пелин, преминаващ през човешкия стомашно-чревен тракт, действа върху почистването на тялото, освобождавайки го от патогени на инфекцията.

Последователност на лечението:

През първите 3 дни, на всеки 2-2,5 часа, трябва да погълнете щипка сух пелин, да го навлажнете със слюнка и да го изпиете с вода. Честотата на приемане на пелин не зависи от приема на храна. През този период не трябва да правите почивка между приемите на сушената билка, дори през нощта.

През следващите 4 дни, пелинът не се приема през нощта, а през деня се пие 5-6 пъти на ден.

Вечерта всеки ден трябва да направите микроклизми от пелин. За да ги направите, вземете чаена лъжичка от сух пелин. Изсипете един литър вряща вода, охладете инфузията до 40 ° С, филтрирайте, изсипете 100 мл. Половината от този обем се инжектира в ануса през нощта. Няма нужда да се страхувате от дефекация, те няма да се случи.

Втората половина (50 мл) се инжектира в уретрата. Да го направите не е толкова лесно – трябва да натиснете ръба на уретрата до върха на миниатюрна спринцовка и да се инжектира съдържанието му рязко. Ако всичко е направено правилно, тази процедура ще се отвара от пелин ще отиде до пикочния мехур. След 3-4 дни при хронична или латентна простата, започва да излиза стара гной. Инфузията не трябва да е твърде студена или гореща, най-добрата температура е телесната температура.

Дозирането с микроклизми се повтаря 7 дни. По време на лечението се изисква спазване на строга диета, без която лечението с пелин няма да има необходимата сила:

Изключват се храните от животински произход, риба, яйца, сладкиши, млечни продукти;

Количеството хляб е ограничено до 200 грама, разрешен е само в суха форма;

Не можете да приемате алкохол и да пушете;

Разрешени продукти: зърнени храни, зеленчуци и плодове, ядки, слънчогледово олио.

По време на лечението може да се обострят скрити заболявания, чувство на слабост, поява на болки в ставите. Микроклизмите могат да продължат повече от 7 дни до пълното облекчаване на симптомите на простатит. С профилактична цел е възможно да се проведе терапия с пелин през пролетта и есента.

Лечение на простатит с магданоз

Магданозът се използва при простатит.

Магданозът се използва при простатит.

Най-лечебната мъжка билка. Магданозът има широк спектър от полезни и лечебни свойства, по-специално премахва възпалителния процес и възстановява сексуалните функции. Въпреки факта, че постоянно използваме магданоз в готвенето, и го оценяваме заради пикантния вкус, магданозът е лечебна билка, тъй като съдържа огромно количество полезни минерали и витамини.

Така например, в 100 грама магданоз има две дневни норми на провитамин А, което, между другото, е полезно за очите. И витамин С е почти 4 пъти повече, отколкото в лимоните! В допълнение има инулин в магданоз – това е естествен аналог на инсулина, регулира нивата на кръвната захар и освен това е най-добрият източник на хранене за нашата чревна микрофлора.

Сокът от магданоз трябва да се приема по супена лъжица 3 пъти дневно, половин час преди хранене. Дневният прием на малко количество сок от магданоз половин час преди хранене ще увеличи неусетно потентността и ще премахне възпалителните процеси в простатата.

Също така е полезно да се използват семената от магданоза. Натрошете 4 супени лъжици семена на прах, напълнете с чаша вряла вода, оставете ги да заврат 15 минути, след което остава да се охладят. Вземете 4-6 пъти на ден по лъжица.

Лечение на простатит с тиквени семки

Тиквени семки за здрава простата и за простатит.

Тиквени семки за здрава простата и за простатит.

Тиквените семена отдавна са били използвани от лечители при лечението на простатит. Те са добро и много достъпно народно средство за лечение на това заболяване. Тъй като тези семена съдържат много цинк, което е необходимо за всеки мъж на всяка възраст, те бързо лекуват простатит.

Метод 1. Трябва само да ядете 30 сурови тиквени семки на ден преди хранене. Това е само дневното количество цинк за тялото.

Метод 2. Изчистете половин килограм тиквени семки и ги завъртете в месомелачка. Семената не трябва непременно да бъдат пържени, а сурови, в противен случай няма да има лечебен ефект! И добавете 200 грама мед. Разбъркайте разтвора и направете от него топки с размера на лешник или малко повече. Трябва да ги съхранявате в хладилника, но можете да поставите 10 парчета предварително, за да достигнат стайна температура.

Трябва да ядете по една топка половин час преди хранене 1-2 пъти на ден. В този случай топката не може да бъде поглъщана бързо, дъвчете я и я смучете в продължение на две до три минути. Това народно лечение на простатит има много силен лечебен ефект, така че един курс на година ще бъде достатъчно.

Чесън

Истински склад за витамини, макро и микроелементи. Препоръчва се за лечение на заболявания с инфекциозна и бактерицидна природа. Ежедневната употреба на този продукт в храната помага не само да се отървем от много неприятни болести, но и да укрепваме имунитета като цяло. В нашия случай той се счита за незаменим продукт в борбата срещу хроничния простатит. И всичко това се дължи на наличието на фитонциди в него.

Тайната на лечението е съвсем проста: ежедневно да се изява глава чесън към вашата диета.

Лук и целина за превенция

Ежедневната консумация на лешници, лук и целина намалява риска от простатит. За целите на превантивните действия любителите на маслините се препоръчват да ядат ежедневно 5 бр дневно и болестта няма да ви помни.

Първата стъпка към началото на превантивните мерки за предотвратяване на простатит трябва да бъде усещане за болка, дискомфорт и усещане за парене при сутрешното уриниране.

Коприва

Копривата е наречена както женска, така и мъжка билка, защото има влияние върху здравето на мъжете, което е изключително благоприятно. Отварите от листата, и от корените й помагат на оздравителните процеси на простатата. Според проучванията при доброкачествена хиперплазия над 80% от пациентите вземали екстракт от коприва, за шест месеца, са подобрили значително състоянието си.

Билки за простатит – червена боровинка

Билки за простатит – червена боровинка

Добавките с коприва също влияят изключително добре при простатит. Много ефективна е комбинацията от сао палмету и коприва.

Други билки полезни за простатит са: джинджифил, ленено семе, червена боровинка, целина и т. н..

Чай за простатит.

Отварите от теснолистната върбовка (Epilobium angustifolium) и дребноцветната върбовка (Epilobium parviflorum) са известни като лек за различни възпаления на простатата. Двете билки имат в изобилие вещества с активност, влияещи много благоприятно на пикочната система. Отварите съдействат за прочистването на тракта и освобождаването на простатата от инфекции. Чай Фитолек е предназначен за простатит и затруднено уриниране. Той представлява билкова комбинация.

Мед и простатит.

Хроничният простатит с нестабилни резултати от лечението с антибиотици и инфузии от билки се поддава на лечение с мед. Преди началото му е необходимо да се вземат предвид индивидуалните особености на организма – алергия към продуктите на пчеларството, наличие или липса на диабет, тъй като тези състояния са абсолютно противопоказани. Ще е нужен много мед, не по-малко от 10 кг и трябва да бъде естествена, липов или цветен.

За един ден трябва да се консумира заедно с чай около 100-200 г мед, като се използва вместо захар. След кратко време уринирането се подобрява, изпускането изчезва, болката също, другите показатели се нормализират. След пълно излекуване за профилактика се препоръчва да се приема мед всеки месец в малки курсове.

Рецепта за мед със змийско мляко

Това народно лекарство се използва след сложно лечение (антибиотици, супозитории, затопляне, терапевтична гимнастика). След отстраняване на острото възпаление, трябва да приготвите отвара от сушена билка змийско мляко. Сто грама от нея се изсипват в 700 мл завряла вода и се вари само за четвърт час. Когато охлади се охлади малко, се филтрира през марля. В отварата трябва да се разтворят 500 грама естествен мед.

Този разтвор се съхранява в хладилник в стъклен съд. Пие се преди хранене по супена лъжица трикратно за деня. По време на този курс на лечение, алкохолът и всички медикаменти са забранени. В същото време трябва да пиете отвара от овес. Той се приема по чаша (150-200 мл) 3 пъти на ден. Овесът се пие 1,5-2 месеца с прекъсвания – 2 дни след всеки 5 дни от започването на терапията. По време на такова лечение не е желателно да се натоварват мускулите на перинеума, посещение на фитнес залата трябва да бъде ограничено. Допуска се спорт – бягане, разходки, плуване в басейн.

Първите признаци на облекчение могат да се усетят в рамките на една седмица и постоянни резултати се постигат от всички, които са завършили пълен курс на лечение с мед и змийско мляко. Лечението се поддава дори на случаи на хроничен простатит на етап, в който не помага нищо освен хирургическа интервенция.

Пчеларството помага в борбата срещу простатит

Чаена лъжичка прополисово масло се разтваря в малко количество топло мляко. Това лекарство се използва ежедневно преди хранене.

Клизма с прополис

За да се приготви сместа, 40 грама прополис трябва да се разтворят в чаша алкохол и да се добавят около 2 грама какао. За да се приготви клизма, 2 грама от разтвора трябва да се разредят в малка спринцовка и да се впръскват за 24 часа. Процесът на лечение е 2 месеца. След известно време трябва да се повтори. Този проблем изисква задължително съгласие с лекуващия лекар.

Когато се използва прополис, пациентът трябва да съзнава, че съдържанието на голям брой смоли и други вещества в него може да повлияе върху постигането на желания резултат, а именно ефективността ще бъде значително намалена. Ето защо, при покупка на пчелни продукти, обърнете специално внимание на качеството му.

Не забравяйте, че естественият продукт трябва да е светъл на цвят и да има ненатрапчив деликатен аромат.

Простодин е натурален продукт на основа мед и билки, но е рускии е възможно да го няма в България.

Простатит и безплодие.

Много учени забелязват връзка с възпалението на простатата и състоянието на спермата. Острият простатит се отразява пряко на тестисите и тяхната температура се повишава, което води до понижаване на изработката на сперматозоиди и увеличава аномалиите на клетките. Примесите на гной в еякулата също така обездвижва сперматозоидите и променя киселинността на средата.

При простатит в хроничен стадий се наблюдават също промени в състоянието на спермата – от малки до много значими. Това обикновено се свързва с отслабване на имунната система, нервите на гениталиите, съдовете в малкия таз и тестисите.

Хроничният простатит в начален стадий има основен белег – намалена подвижност на сперматозоидите със запазени количество и общ брой на патологични форми, което се отдава на краткото време на процеса, който не е успял да въздейства на сперматогенезата.

Увеличена простата.

Увеличената простата представлява доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ), която е много характерна за над 50 – 60-годишна възраст. То представлява доброкачествено разрастване на нормални простатни клетки, които са увеличили броя, от което размерът на жлезата става по-голям. Това не е рак, а ракът се развива в периферната част на жлезата. Възможно е обаче да се развият и двете болести едновременно.

Симптоми на увеличена простата.

Билки за увеличена простата.

Операция на простатата.

Кой се нуждае от операция?

При хронично възпаление урологът може да назначи операция, ако има поне една от следните причини:

Липса на ефекта от приемането на лекарства, предписани от лекар.

Абсцес на жлезата.

Значително стесняване на преминаването на уринарния канал в уретрата.

Появата на сериозно състояние и външни усложнения.

Наличието на възпаление в малкия таз.

Наличие на гноен възпалителен процес в ректалната област.

Примесването на кръв в урината.

Патологии на пикочните пътища.

Проблеми при изпразването на пикочния мехур.

Липса на урина (анурия).

Голям брой утайки от урина.

Твърди образувания в бъбреците, които се дължат на тежки симптоми на простатит.

Изразена хиперплазия на простатата.

Простатит в хроничен стадий със съмнителен злокачествен тумор.

Хирургията може да е належаща, ако има кръв в урината.

Ако човек след операция следва всички предписания и инструкции на уролога и хирурга, тогава рискът от усложнения е сведен до минимум.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *