Психосоматика – как психиката влияе на тялото и на здравето ни

Науката психосоматика посочва каква връзка има между състоянието на психиката и тялото. Мислите влияят на тялото и могат да ни разболеят.

Съдържание на статията: Психосоматика. Причини за психосоматика. Симптоми на психосоматика.  Психосоматични заболявания. Психосоматични болки. Психосоматични проблеми. Психосоматика при болести. Психосоматика за стомах. Психосоматика за бъбреци. Психосоматика при астма. Психосоматика при кашлица. Психосоматика за уши. Психосоматика при хемороиди. Психосоматика при затлъстяване. Психосоматика при анемия. Психосоматика за щитовидна жлеза.

Психосоматика.

През цялата история на човечеството велики лекари, медици, шамани, алхимици и херменевти разглеждат здравословното състояние от метафизична гледна точка. Всички те са вярвали, че процесът на изцеление трябва непременно да започне с изцеление на душата и постепенно да се премести към физическите проблеми на тялото. Науката психосоматика посочва каква връзка има между състоянието на психиката и тялото, как влияят потиснатостта и други

Още Сократ е твърдял, че не можеш да имаш отношение към очите без главата, към главата без тяло и към тялото без душата. Хипократ е написал, че изцелението на тялото трябва да започне с премахването на причините, които пречат на душата на пациента да изпълнява своето Божествено дело. Древните лечители са единодушни, че всяко физическо заболяване възниква от дисоциацията на човека с неговата духовна природа. Те са били сигурни, че само след елиминиране в пациентите на неестественото поведение и грешните мисли, физическото тяло на болното лице може да се върне към естественото си състояние на здраве и равновесие.

Почти всеки велик лечител e съставял свои собствени таблици, в които е показвал, че умът, душата и тялото трябва непременно да работят в тандем. Да третираме хората означава да полагаме всички усилия, за да освободим човешката душа, като й позволим да изпълни истинските си задачи. Всеки човек има енергийна черупка, която е над физическото тяло.

Психосоматика: Кажете какво ви боли, за да ви кажа какви са житейските ви проблеми!

Психосоматика: Кажете какво ви боли, за да ви кажа какви са житейските ви проблеми!

Човешкото тяло е толкова чувствително към възникващите мисли, че ако те са нездравословни, то веднага започва да се защитава, причинявайки разминаване между физическия и духовния аспект на човешкия живот. Това нещо е болест, така че всеки проблем винаги се усеща не само във физическото, но и в енергийното тяло.

Тези две тела (енергийното и физическото) са колеги, които си оказват взаимно влияние един на друг. Ето защо, не трябва да се приравнява изцелението към лечението. Това са напълно различни понятия. Лечението работи изключително на нивото на физическото тяло, а изцелението лекува на всички нива – физическо, умствено, емоционално и духовно.

Доскоро всички болести бяха разделени на физически и психически. Но в средата на миналия век д-р Е. Александър идентифицира трета категория болести – психосоматични. Оттогава науката психосоматика разглежда и лекува успешно телесни заболявания, причинени от психологически причини. Първоначално такива са „класическите седем“ болести, които включват инфаркт на миокарда, язва на стомаха, бронхиална астма, колит, хипертония, хипертиреоидизъм и захарен диабет. Днес психосоматиката работи с всички физически нарушения, причинени от умствени причини.

Психосоматиката като наука се основава на следните твърдения:

Грешните мисли неизбежно водят до болестно състояние на тялото. Променете мислите си и ще получите здраво тяло!

Лечението става възможно, ако болното лице успее самостоятелно да открие и отстрани нерешени психологически проблеми.

Всеки човек има всичко необходимо за самолечение. Във физическото тяло първоначално съществуват мощни механизми за самолечение. Човек може да спре самолечението само ако не вярва в тази способност на тялото си и не му дава най-необходимото: достатъчно храна, физическа активност и спокоен нощен сън.

Пациентът сам може да се излекува! Никой не може да го направи вместо него. Други хора могат да проследят нездравословните модели на поведението си, но той може само да промени мислите си!

Първо трябва да излекувате умственото си състояние, а след това ще последва изцелението на тялото и ума. Какво трябва да се направи за това? Да започнете да живеете смислено и радостно, постоянно да се развивате и да не се колебаете да изразявате вашите нужди.

Прошката ви прави по-здрави хора. Когато сърцето на човека е изпълнено с тъга, страх, гняв или отчаяние, в него няма място за здрави чувства. Опрощението премахва старите белези в нашата енергийна обвивка: всички тези подсъзнателни страхове и „болни“ настройки, които се крият в гръбначния стълб, както и всички отравящи емоционални натрупвания във вътрешните органи.

Любовта наистина лекува! Това чувство е различно от всичко, което не може да бъде сравнено с лечебната енергия. Изпращайки любовта към болните части на тялото, Вие го запълвате с мощна възстановителна сила!

Вътрешната промяната в нас е единственото необходимо действие за изцеление. Само промените разширяват мисленето, помагат на човека да се движи напред. Да живееш означава да променяш и постоянно да променяш света около себе си!

Винаги мислете за това, което искате да постигнете, вместо да се притеснявате за това, което искате да избегнете. Не забравяйте, че това, за което човек мисли, това става! Има добър начин да проверите колко здрави и правилни са вашите мисли – спокойно и последователно да анализирате начина си на живот, взаимоотношенията с хората, както и общото състояние на вашето тяло. Ако това, което намирате в резултат на такъв анализ, не ви харесва, просто го променете!

Науката психосоматика показва, че съществува дълбока връзка между болестите и нашите мисли, между емоциите и вярванията, между убежденията и подсъзнателните вярвания. Тя изследва как всички тези неща засягат човешката душа, ум и разбира се, тялото. Задачата й е да учи хората да откриват в себе си истинските причини за своите болести, внимателно покрити от психологически маски. Психосоматичните таблици помагат да се премахнат телесните проблеми, освобождавайки лечебните качества на душата.

Освен връзката между нашите мисли и болести, има и още една връзка близка по смисъл с мислите. Става въпрос за вярата в Бога и както сте чували, вярата и молитвата ни помагат, когато сме болни да оздравеем. Има и връзка както между мислите и болестите, така и между това, което правим на духовно ниво с болестите или как се разболяваме при нарушение на някой природен или Божий закон.

Десетте божии заповеди, които са от значение за нас са записани в Библията в книгата Изход глава 20 от 2 до 17 стихове. Какво става в тялото и какви импулси подава мозъкът към органите вследствие на тяхното нарушаване можете да разберете от лекцията на д-р Лий Санг Ку, в края на статията. Разбира се човек се спасява само чрез вяра, а не чрез закона, но Божиите заповеди са в допълнение към вярата. Не забравяйте, че Божият дар за всеки човек е вечен живот, но в деня на пришествието, не сега, когато ще бъде първото възкресение на мъртвите. Подробности четете в Откровение 20 глава, Евангелие от Йоан 3 глава стихове 16, 17, 18,  също  5 глава стихове 21 до 25 и т. н..

Това е важен повод да четем и изучаваме Библията и да вярваме в Бога.

Причини за психосоматика.

Как плаче тялото заради неизплаканите сълзи!

Как плаче тялото заради неизплаканите сълзи!

Нашите болести винаги отразяват колко успешно взаимодействат тялото, душата и ума с нас. Психосоматиката отговаря на въпроса как човешкото тяло реагира на възникващите вътрешни и външни влияния, дали може да се адаптира към тях, да се адаптира към тях. Всяка болест показва на човек, че според неговите думи, дела, мисли и начин на живот има нещо, което му пречи да бъде реално.Това несъответствие води до неизправност в нормалния процес на взаимодействие на душата, ума и тялото.

Науката психосоматика се основава на убеждението, че скритата цел на всяка болест е следната – да се изпрати на човек тревожен сигнал, че той се нуждае от нещо, за да промени спешно, ако иска да бъде здрав.

Науката психосоматика казва на хората: да променят отрицателните и ограничаващи мисли, които пречат на тялото да се развие и да създаде илюзорно възприятие за себе си. Болката ни кара да мислим какви мисли водят до погрешни нагласи. Но именно погрешните нагласи водят човек към грешни действия, решения и действия.

Болестта също ни принуждава да променим фундаментално нашия начин на живот и да преосмислим навиците, които застрашават физическото състояние на тялото. Тя посочва неотложната необходимост от провеждането на трезва преоценка на отношенията с околните хора и да се сложи край на отношенията, които ни унищожават емоционално. Понякога болестта ни помага най-накрая да се научим да изразяваме, а не да потискаме силните си емоции. И това е прекрасно, защото коментираната психосоматика просто казва, че потискането на емоциите е незабавен удар върху нашата имунна и нервна система!

Неразположението се проявява в нашето тяло много различно: внезапни остри атаки, продължителни соматични болки, мускулно напрежение или други очевидни симптоми. Но независимо от това как се проявява, психосоматиката дава на човека ясно разбиране за необходимостта да се направи нещо със своята душа, ум и тяло.

Друга цел на всяко заболяване е да повиши нивото на осъзнаване на физическите ни нужди. То винаги обръща внимание на това, което се случва в тялото ни. Не винаги обаче такива сигнали се виждат веднага. Например при стрес човек често забравя най-важните физиологични нужди, като сън и правилно хранене. И тогава тялото му започва постепенно да укрепва посланието си, симптомите стават по-изразени. Това ще става, докато човек не разбере съществуващия проблем, това е положителната роля на болестта.

Симптоми на психосоматика.

Болестите са отражение на нашите мисли

Болестите са отражение на нашите мисли

Ето някои поведенчески модели, които имат хора склонни към сериозни физически заболявания:

– Невъзможност за справяне със стреса;

– Постоянно потапяне в личните си проблеми;

– Усещане за безпокойство и ужасяващо „предчувствие“, че нещо лошо ще се случи скоро;

– Песимизъм и негативен мироглед;

– Стремеж към пълен контрол над живота и на хората около тях;

– Неспособност да се даде на хората любов и да я приемат, както и липса на любов към себе си;

– Липса на радост и чувство за хумор;

– Определяне на нереалистични цели;

– Възприемане на проблемите на живота под формата на препятствия, а не на възможности за промяна;

– Вътрешна забрана на неща, които повишават качеството на всекидневния живот;

– Пренебрегване на телесните нужди (например липса на подходящо хранене и липса на време за почивка);

– Лоша приспособимост;

– Загриженост за мнението на другите хора;

– Невъзможност да се говори откровено за техния емоционален опит и да се изисква това, което е необходимо;

– Невъзможност за поддържане на нормални граници в междуличностната комуникация;

– Липса на смисъл в живота, периодични атаки на дълбока депресия;

– Устойчивост на всякакви промени, нежелание да се разделим с миналото;

– Неверието във факта, че стресът може да разруши тялото и да причини соматични заболявания.

Разбира се, всеки от нас може сам да научи на всяка една от тези точки. Важно е да разберем, че горните поведенчески черти определят нашето предразположение към болести само когато се проявяват за дълго време.

Психосоматични заболявания.

Психосоматичните заболявания са болести, в развитието, на които водещата роля играят психологическите фактори, включително психологическия стрес. Психологическите фактори играят важна роля при други заболявания: мигрена, ендокринни разстройства, злокачествени новообразувания.

Списъкът на психосоматичните заболявания е доста разнообразен и може да бъде групиран по следния начин:

– Болести на дихателната система (бронхиална астма, хипервентилационен синдром).

– Сърдечносъдови заболявания (есенциална хипертония, исхемична болест на сърцето и миокарден инфаркт, кардиопатична невроза, нарушения на сърдечния ритъм, вегетаваскуларна дистония).

– Психосоматика на хранителното поведение (затлъстяване, анорексия невроза , булимия ).

– Стомашно-чревни заболявания (язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек, емоционална диария, синдром на раздразнените черва и други).

– Болести на ендокринната система (хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, захарен диабет).

– Кожни заболявания (копривна треска, сърбеж на кожата, атопичен невродермит и други).

– Гинекологични заболявания (аменорея, дисменорея, функционална (психосоматична) стерилност и други).

– Болести на мускулно-скелетната система (различни ревматични заболявания …).

– Психо-вегетативни синдроми.

– Функционални сексуални нарушения (импотентност, ранна или късна еякулация, фригидност и т.н.).

– Онкологични заболявания.

– Депресия.

– Инфекциозни заболявания.

– Главоболие (нервно напрежение, мигрена).

Психосоматика при болести.

Апендицит. Страх. Страх от живота. Блокиране на най-добрите неща.

Безсъние.

Страх. Недоверие към жизнения процес. Чувство за вина. Избягване от живота, не желание да се разпознаят сенчестите му страни.

Вегетативна дистония.

Кърмене, ниско самочувствие, склонност към съмнение и самоувереност.

Тегло: проблеми.

Апетитът е прекомерен. Страх. Самозащита. Недоверие към живота. Твърдото преливане и избавяне от чувството на омраза.

Целулит (възпаление на подкожната тъкан). Натрупан гняв и самонаказание. Принуждавайки се да вярва, че нищо не я притеснява.

Възпалителни процеси. Страх. Възпалено съзнание. Условията, които трябва да видите в живота, причиняват гняв и разочарование.

Хирзутизъм (прекомерно окосняване при жените). Скрит гняв. Най-често използваното покритие е страхът. Тенденцията да обвиняваме. Често: нежелание да се ангажира със самообучение.

Очни заболявания. Очите символизират способността да се вижда ясно миналото, настоящето, бъдещето. Може би не ви харесва това, което виждате в собствения си живот. Нежелание да видим какво се случва в семейството.

Астигматизмът. Не харесвам собственото си аз. Страх да се вижда в истинска светлина.

Късогледство. Страх от бъдещето.

Глаукома. Силно нежелание да прощаваш. Притиснат от хронични оплаквания. Всичко това Ви смачква.

Далекогледство. Чувството, че не сте от този свят.

Катаракта. Неспособност да очакваме с радост. Мъгляво бъдеще.

Конюнктивит. В живота е имало събитие, което е предизвиквало силен гняв и този гняв се влошава от страха от това да се прояви отново това събитие.

Слепота, отделяне на ретината, тежка травма на главата. Твърда оценка на поведението на друго лице, ревност, съчетана с презрение, арогантност и скованост.

Сухота в очите. Зли очи. Нежелание да гледаш с любов. По-скоро ще умрете, отколкото да простите. Понякога се показва злоупотреба.

Ечемик. Един много емоционален човек, който не може да се справи с това, което вижда. Болният изпитва гняв и раздразнение, когато осъзнава, че други хора гледат на света по различен начин.

Ангина. Вие се въздържате от груби думи. Вие чувствате неспособността да се изразявате. Чувства гнева от факта, че не можете да се справите с никаква ситуация.

Ларингит. Гневът ви пречи да говорите. Страхът Ви пречи да говорите.

Възпаление на сливиците. Страх. Потиснати емоции. Заглушено творчество. Утвърждаване на тяхната неспособност да говорят сами за себе си и независимо да търсят задоволяване на техните нужди.

Херния. Прекъснати отношения. Стрес, влошаване, неправилно творческо изразяване.

Аденоиди. Дете, което се чувства нежелано.

Астма при деца. Страх от живота. Нежелание да бъда тук.

Отит (възпаление на външния слухов канал, средното ухо, вътрешното ухо). Гняв. Нежелание да слушате. Къщата е шумна. Родителите се карат.

Навикът да се нагъват ноктите. Безнадеждност. Самоедство. Омраза към един от родителите.

Стафилококи при деца. Непримиримо отношение към света и към хората от родители или предци.

Рахит. Емоционален глад. Необходимостта от любов и защита.

Диабет.

Диабетът се причинява от необходимостта да се контролира, тъгата и невъзможността да се приеме и поеме любовта. Един диабетик не толерира обич и любов, макар да копнее за тях. Той несъзнателно отхвърля любовта, въпреки факта, че на дълбоко ниво чувства най-силната нужда от него. Пациентът е в конфликт със себе си, като се отхвърля, не може да приеме любовта от другите. Намирането на вътрешно психическо спокойствие, откритост да се приеме любовта и способността да обичаш – в началото на заболяването.

Дихателни пътища: болести.

Страхът или отказът да се вдигне животът е пълен. Не разпознавате правото си да заемате място или дори да съществувате. Страх. Съпротивление на промените. Недоверие към процеса на промяна.

Психосоматични болки.

Нито една от болките не се появява в телата ни случайно, те носят послание. психосоматиката ни идва на помощ и се опитва да обясни посланието и значението им.

Болката трябва да се приеме, че е най-големият източник на телесна трансформация, който можем да търсим. Можем да благодарим на болките дори и иронично да звучи. В живота ни има опитности, които се проявяват на телесно ниво. При изпитване на емоционален стрес, телата ни ще покажат къде е проблемът. Това съобщение обаче трябва да се декодира, а това е много трудно. За това ни помага науката психосоматика, която се стреми да даде обяснение на влиянието на психиката върху тялото.

Психосоматични проблеми.

Учените Георг Гродек (1866- 1934), Вилхелм Райх, Сандор Ференц, поддържат, творят и пишат за психосоматичната теория. Това продължава и сега. Днес вече е достъпно и ясно за всички, че има определена връзка между психическата и емоционалната болка, в това, че медицинските проблеми могат да се разглеждат като психосоматични проблеми.

Психосоматика за стомах.

Стомахът контролира храненето. От психологическа гледан точка дейността му се равнява на ума с преглеждане и усвояване на идеи.
Проблемите със стомаха са страхове, страх от новата неспособност да се асимилират новите. Обвинявайки се за състоянието на нещата, желанието да изпълня живота си, още повече се принуждавам да направя всичко.
– Кръвотечение – в душата се таи ужасно нещо.
– Стомашно изпразване и атрофичен гастрит (ниска киселинност, анемия, поради липса на витамин B – 12) – заболяване, което придружава пасивността, както и когато човек не виновен, сам се заставя да докаже невинността си.
– Улцерозен гастрит – принуждението да надделее над страха, не му се харесва и с активност се заема с работа.
– Повишена киселинност – принуждавайки всички да се обърнат, като ги засипва с обвинения.
– Понижена киселинност – чувство за вина за всякакви дела.
– Рак на стомаха – злонамерено насилие над себе си.

Психосоматика за бъбреци.

Нефритът е възпаление на бъбреците. От гледна точка на психосоматиката може да се каже, че причината е прекомерно реагиране при неприятности и неуспех.

Пиелонефрит – възпаление на бъбреците и таза. Болният обвинява другите, че вината за някои проблеми е в тях.
Страдащият е унижен от противоположния пол или любовник / любовница.

Бъбречната недостатъчност е жаждата за отмъщение, което води до проблеми с пропускливостта на кръвоносните съдове на бъбреците.

Бъбреците са органите на ученето. Човек се учи от препятствията, които са страшни.
Колкото по-силен е страхът, толкова по-трудно е препятствието. Развитието има в процеса на освобождаването от страха. Органите на дясната страна символизират ефективността, деловитостта, а на лявата – духовността.

– Не потискайте емоциите си, не се насилвайте, принуждавайки се да се въздържате от желанието да бъдете интелигентни. Имате способността да мислите, с което можете да се освободите стреса си и да спечелите достойнство.
– Проблеми – критика, разочарование, неуспех, провал, липса на нещо, грешка, неуспех, неспособност. Реагирате като малко дете.
– Възпаление – хроничен нефрит, сбъчкани бъбреци – чувствате се като дете, което „не може да направи нещо правилно“ и което е „недостатъчно добро“. Неудачник, причинява си загуба.

Психосоматика при астма.

Астма – потиснато желание на човек да плаче. Потискане, задушаване на сетивата.
Страхът, че другите не Ви харесват, причинява необходимостта от подтискане на паническия Ви гняв, да не протестира, след това те ще обичат, таен страх, потискане на чувствата и вследствие на това – астма.
При детето – страхът от живота, репресивните чувства на семейството, потиснатия плач, депресивното чувство на любов, детето изпитва страх преди живота и не иска да живее повече. Възрастните налагат на детето на техните тревоги, страхове, разочарования и т.н.

Психосоматика при кашлица.

Кашлица, кашляне – желание да лае по хората. – Виж ме, слушай ме!

Психосоматика за уши.

Уши – персонифицирайте способността си да чувате.
– Звънене в ушите – отказ да слушате, упоритост, не чувате вътрешния глас.

Психосоматика при хемороиди.

Хемороиди – разширение на вените в долната част на ректума.
Болезнено усещане. Болният се страхува да се откаже от нещо. Страх от забранена черта, ограничение. Гняв към миналото.

Психосоматика при затлъстяване.

Затлъстяването е проблем на меките тъкани.
„Всичко в живота не е така, както искам“. Това означава, че човек иска да получи повече от живота, отколкото да даде. Злобата прави човека дебел.
Злокачествените заболявания се натрупват в мастните тъкани. Майките например преживяват много стрес и водят безмилостна борба в живота. Отървете се от гнева преди всичко чрез прошка!
Тъгата се крие зад радостното изражение на лицето.
Състрадание, но обществото от състрадателни хора бързо се стопява.
Ограничаване на своите нужди и опит за подобряване на живота на другите с надеждата, че това ще намали сълзите му.
Затлъстелите хора са принудени да живеят с други, които се съжаляват, и така те повече има търпение и желание да останат с тях, без значение, че ще бъдат в тежест. Увеличаването на теглото след заболяване е израз според науката психоматика, че страдащите иска хората да научат за трудния им живот, но в същото време не говорят за това. Важно е да освободите страха от самосъжалението. Продължителното освобождаване от самосъжалението помага за намаляване на теглото, но човек трябва да стои далеч от състрадателните хора.

Постоянно нарастващата мастна тъкан е форма на самозащита, страхът от отслабване преодолява желанието да отслабнете.

Психосоматика при анемия.

Анемията е намаляване на количеството хемоглобин в кръвта.
Липса на радост в живота. Страх от живота. Анемичните хора чувстват, че не са достатъчно добри за света около тях.

Психосоматика за щитовидна жлеза.

Щитовидната жлеза е органът на комуникацията. Нарушението на функциите – депресиращо чувство за вина, унижение, „никога няма да получа разрешение да направя това, което искам, кога ще бъде моят ред?“ Едновременно с това, работната способност на всички органи и тъкани намалява, защото тя регулира комуникацията помежду им.
Левият лоб – способността да се общува с мъжкия пол,
Десният – с женски пол.
Провлакът между тях – съчетава двата вида комуникации в едно цяло като че ли да се каже, че без това животът е невъзможен.

Лиз Бурбо, Луис Хей и Карол Ритбергер, авторки на книги за науката психосоматика.

Лиз Бурбо, Луис Хей и Карол Ритбергер, авторки на книги за науката психосоматика.

Таблицата за заболяванията, основана на книгите на Лиз Бурбо, Луис Хей и Карол Ритбергер, ще ви помогне да разберете по-добре психологическите предпоставки на вашите заболявания и да поемете пътя на изцелението.

Болест или състояние Лиз Бурбо Луиз Хей Каръл Ритбергер
Алергия (всяка от алергичните реакции) Болестта е начин да се привлечете вниманието особено, когато тя е придружена от затруднено дишане. Такава болест символизира вътрешно противоречие. Тя се случва при човек, който е раздвоен и една част от него се стреми към нещо, а другата потиска тази нужда: Неприязън, отвращение към човек или положение. Лоша приспособимост към света. Зависимост от другите. Желание да се направи впечатление. Алергията е като реакция на възмущение, обида. Алергията е като защита от някого или нещо. Любовта към някого с едновременно страх от зависимостта си от този човек. Неправилни родителски отношения. Луиз Хей е уверявала, че има велик начин да се отървем от алергиите завинаги. Просто си задайте въпроса: Кого не толерираш? И ще откриеш причината за алергията си. Алергията се проявява, сред хора отричащи силата си. Можете да забравите за алергиите, ако вярвате, че всичките ви действия и мисли са действително правилни и необходими. Алергията е една от болестите, свързани със страха. Тялото реагира на външен или вътрешен стимул, предизвикващ емоции. Алергията се получава по време на преживяването на страх за близките или за себе си, както и с тежко негодувание или гняв.
Остеоартрит, артрит Проблемът със ставите сигнализира за: Вътрешна несигурност, умора, нерешителност и отказ за действие. Злоба и скрит гняв: по отношение на други хора (артроза) и на себе си (артрит). Нежелание на страдащите да са отговорни за грешките си, а предпочитат да обвиняват другите. Чувство на несправедливост. Ставите символизират движение. Остеоартритът или артритът сигнализират, че е належаща промяна на посоката на житейския път. Съвместните проблеми говорят за остро неудовлетворяване от самите нас, от живота, от взаимоотношенията, от тялото ни или здравето: Пациентите са раздвоени между изискванията на другите и собствените си нужди. Емоционална уязвимост. Агресивно-пасивно поведение. Преживени разочарования. Скрито негодувание или силен гняв, които не позволяват да излизате.
Астма В това заболяване е налице обосновката на причините, заради тях човек не е толкова силен, колкото му се иска: Много хора искат от големи неща от живота, вземат повече, отколкото се нуждаят, но трудно дават. Астмата е като отражение на желанието на човека да изглежда по-мощен. Не е налице правилна оценка на реалните възможности. В желанието си човек да има всичко, точно както иска и когато той не работи подсъзнателно привлича вниманието към себе си. Астмата е символ на страха от живота. Астматикът е убеден, че не разполага даже с правото да диша самостоятелно. Метафизичните причини на заболяването, които са най-често срещани: Подтиска любовта към себе си и истинските си чувства. На пациента не му е възможно да живее за себе си. Съвестта му е силно развита. Образованието е по вид тотален или покровителствен контрол (причината е често срещана при деца и юноши). Астмата сигнализира за склонност към тревожност. Астматикът постоянно чувства страх и тревожност, че скоро ще преживее нещо лошо. Той или постоянно се притеснява за бъдещето или мисли за последните негативни събития. Защо те възникват? Неспособност да изразяват нуждите си и потискане на емоциите им. Силната зависимост и възмущение, обида в близки отношения (чувството, че партньорът го души). Очакването, че решението ще бъде взето от други хора, а своят избор се възприема като погрешен. Силно чувство за вина, защото хората си мислят, че всички проблеми, са от даден проблем.
Безсъние Водеща причина за безсънието според Лиз Бурбо е недоверието на човек към своите мисли и решения. Безсънието се случва и при прекомерна тревожност и емоционалност. Причините: На човек всичко му изглежда неправилно, на него винаги нещо му липсва, обикновено, време или пари. Ежедневното натоварване и напрежение. Нестабилен живот постоянно напрегнат. Такива хора не умеят да си почиват. Безсънието е свързано с въпроси към доверието, по-скоро с липсата на някаква увереност в себе си, отколкото на другите. Основните страхове са 3, които предизвикват безсъние: Страх директно свързан с нуждата за оцеляване (липсва защита на безопасността). Човекът, който изпитва несигурност и страх от бъдещи събития (липса на контрол). Страхът, че може да е отхвърлен или изоставен (чувства, че няма любов).
Бронхит Заболяването показва, че пациентът трябва да се отнася към живота си по-просто и по-лесно. Не трябва толкова емоционално да се преживяват всички конфликти. Към бронхит води нервната атмосфера и редовните конфликти в семейството. Децата с бронхит, изпитват остра родителска злоупотреба. ето най-честите причини за бронхит: многогодишната липса на свобода в емоционалната връзка, забраната на някаква дейност, Невъзможността за себереализация.
Загуба на коса (алопеция) Косата започва да пада при силни преживявания, от загуба на близък човек и страх от други загуби: чувството на пълна безпомощност в дадената ситуация, такова отчаяние, че хората имат буквално готовност цялата си коса да искубят, самообвиняване от вземането на погрешно решение, водещо до загуба на близък човек или друга тежка загуба. Падането на косата често се среща сред тези хора, които прекалено се тревожат за материалното си състояние или обръщат внимание на факта, какво ще кажат другите хора. Силен стрес имащ връзка както с погрешни решения и действия, така и с действията на другите, на които няма как да се повлияе.
Синузит Дишането символизира живота, така че запушеният нос показва неспособността да се живее пълноценно и радостно. Запушването на носа, показва, че собственика му не устоява на някой човек, ситуация или друго нещо. Заболяването се среща при хора потискащи истината в известен смисъл, тъй като не желаят да страдат или да се разбере пред другите страданието на любим човек.
Гастрит Заболяването се предизвиква от силен гняв, за който няма възможност да бъде изразен. Гастритът причинява сериозна несигурност и предчувствие за предстояща гибел. Гастритът разкрива емоционално тежък стрес в отношенията с другите. Спомнете си за някого, на когото не сте обърнали внимание или не зачитате?
Хемороиди Те се развиват по причина на преживяване на страх и емоционален стрес, за които страдащият не желае да разкрива и обсъжда. Болестта се проявява в хора, които имат постоянно притеснение, принудени са да правят нещо, което не искат, като в материалната сфера и други. Например, болният се принуждава да прави нещо, което той не желае или работи някаква неприятна за него работа. Хемороидите се причиняват по няколко причини: страхът не успява за някакъв период от време, силният гняв, не преминала напълно в миналото, страх от раздяла, болезнени чувства към човек или ситуация. Хемороидите се проявяват при някои нечистоплътни хора. Повечето това се отнася за мислите. Колко често си позволявате да имате нечисти мисли или действия?
Главоболие Главата отразява нашето самочувствие отношението ни към самите нас си. Главоболието (например в задната част) показва, че е налице ниско самочувствие и преживявания на самостоятелни упреци: приписва на себе си всякакви неизправности, сам се обвинява в глупости, предявява към себе си самостоятелно завишени искове: постоянно се подценява, сам се унижава. Главоболието е характерно за хора невярващи във възможностите и усилията си: вследствие от твърде строги възпитателни действия от родителите като дете, лошо приспособяване към заобикалящия ни свят, прекомерна самокритика, интензивен страх, преживян в миналото. Главоболието се случва като резултат на отхвърлянето на себе си или на непроменима ситуация, от която не можете да се отървете. Главоболието се появява повече, когато някой се опитва да манипулира потърпевшия, а той подсъзнателно му се противопоставя.
Гърло Възпаленото гърло, се съпровожда от затруднено дишане от живот без стремежи. Когато се усещане стягане, Лиз Бурбо приема, че това е, когато някой ви принуждава да кажете или направите нещо. Чувства, че някой държи потърпевшия за гърлото. Болки в гърлото, които се проявяват при много силно нежелание или емоция да се приеме някой човек, идея или ситуация, при преглъщане. Задайте си въпроса: Каква жизнена ситуация не мога да преглътна?. Проблемите с гърлото, показват, че човек заема позицията на онеправданите и бедните, смята себе си за жертва. Болките в гърлото, пречат при разговор, изразяват страх. Тази болка е и сигнал, че на човека е оказан натиск от други хора.
Депресия причини от метафизично естество за депресията: Силно желание на страдащите да изразят любовта си и да бъдат обичани, Грижа за себе си и се пазят от безсилие или предателство, Нежелание да участват в жизнените процеси, Животът се възприема трудно, като много тежък, или не си струват усилията да се живее както трябва или изобщо да се постигне нещо, Вътрешна празнина, пустош, Невъзможност правилно да изрази своите чувства. Това състояние на психиката, показва, че човекът отказва да контролира нещата. Той реагира просто на ситуацията, но не може да контролира своето жизнено пътешествие. Болният трябва да спре да мисли, че всичко е срещу него и че реалният живот не е толкова добър, колкото изглежда. Депресираният човек е с убеждения, че животът хората като цяло, не оправдават неговите очаквания. Той си мисли, че не може да се обърне за емоционална подкрепа. Освен това има себе си за самотен и се счита за жертва на обстоятелствата.
Стомах Всички заболявания на органа са свързани с това, че не могат да се приемат истински някои ситуации или хора. Така, че какво не ми харесва? Към какво изпитвате антипатия или страх? Стомашните проблеми показват резистентност към новите идеи. Пациентът не иска или не успява да се приспособи към други ситуации и хора, различни от начина му на живот, планове и навици. Болките в стомаха също показват вътрешна критичност, пречеща да чувате сигналите на интуицията.
Зъби Здравето на зъбите показва как хората преживяват промените в обстоятелствата, идеите и мислите. Лошите зъби се срещат при загрижени и нерешителни хора, които не успяват да си направят изводи от ситуациите. Още проблемите със зъбите символизират житейска невъзможност и безсилие да се грижат самостоятелно. Здравите зъби олицетворяват правилни решения. Проблемите със зъбите показват продължителна нерешителност и неспособност за самоанализ при вземане на решения. Всички проблеми с тях са в отговор от извършена агресия, зло, или просто лоши мисли: зъбите болят, ако човек желае да навреди на някого, кариесът е от най-ниската енергия в резултат отлагането на шлаки.
Инсулт Към инсулт води по-дългото редуване на силни емоционални възходи и падения: Човек е със смесени чувства: ту на върха на света, ту на дъното му, Постоянните лоши мисли изкривяват възприемането. Чувството, че светът е опасен, а инсултът е мъчение от неуспял опит да бъде контролиран. Скрит характер и потискане на чувствата. Фиксиране на проблема, а не неговото решение. Експлозивен характер. Инсултът предизвиква силно безпокойство, раздразнителност, и липса на доверие към хората: Нахален и арогантен характер, Страх от неизвестното, Необходимост да се контролира всичко, Реакция на предателство, Страх за оцеляване.
Кашлица Тя показва проблеми с емоциите вътре в човека: силна вътрешна раздразнителност, силна самокритика. Кашлицата отразява проява на желанието да се каже на всички наоколо: Слушайте ме сега! Обърнете внимание на мен!. Кашлицата също говори за това, че в тялото има енергиен процес, сменяне на перата или протичат значителни промени в емоциите. Основните причини за кашлицата са: внезапна кашлица, тя е мощен удар по егото, непреминаваща периодична кашлица, страх от комуникации.
Черва невъзможността да се възприемат неща, които могат да бъдат полезни в ежедневието, води до заболявания на тънкото черво. Придържането към дребните детайли, вместо обръщане на ситуацията в световен мащаб. Престанете да правите слон от малката муха! Заболявания на дебелото черво: вкопчване в ненужни, остарели убеждения или мисли (при запек) вярвания, утвърдяването на полезни идеи (диария). Изразени житейски противоречия, които човек не успява да усвои. Болестите в червата показват силна самокритика, перфекционизъм и, вследствие, неизпълнени очаквания: При раздразнения във всяка ситуация, отказва да я види по положителен начин. Големи амбиции, които рядко са оправдани, Човек постоянно се критикува, но е трудно да се промени. Проблемите с червата показват, хронична тревожност и стрес: безпокойство и нервност, страх от поражения, желание да контролират всичко, скриването на вашите мисли и чувства, страх от действие, сила мощност, страх от агресивни действия на други личности или неприятни ситуации.
Кървене от носа Кървенето от носа се получава, когато човек чувства тъга или неудовлетвореност. Това е вид проява на стрес. Кървенето се появява, когато човек иска да плаче, но той не е сам, че да си позволи. Стар случай на състоянието, разкрива за липсата на интерес към текущите дейности. Кървенето от носа е като претекст за спиране на такива дейности. То е свързано с неизпълнените нужди: Огромната потребност за признаване на заслуги или чувството, че не сте забелязани, Отсъствие на любовта на партньора, При децата кървенето от носа е от незадоволена нужда от родителска любов според Луиз Хей. Кръвта се явява символ на радостта. Кръвотечението от носа е начин за изразяване на нужда от любов и на скръб. Липсата на признаване на радостта се проявява като кръвотечение от носа.
Наднормено тегло Излишното наднормено тегло защитава всеки, нуждаещ се от закрила и от който се възползват от неспособността му да каже не и тенденцията да вземе всичко в ръцете си. Усещането за сковани отношения между роднини и пренебрегването на собствените си нужди. Подсъзнателно нежелание на човек да бъде привлекателен за противоположния пол, защото има страх от провал или невъзможност да се противопостави. Желанието да заемат място в живота, което се възприема като неправилно или нездравословно. На какво се казва наднормено тегло? На силната нужда от защита, на чувството за страх, и нежеланието да се чувства емоционална болка. Усещането за липса на любов към себе си или несигурност. Тук храната играе ролята на подтиснато желание за самоунищожение. Излишното тегло зависи от различни фактори, но общо взето човек страдащ в детска възраст от затлъстяване преминава през не малко страдания. В напреднала възраст, той се страхува да не се окаже в срамно положение или да постави други в такава ситуация. Храните заместват духовната празнота.
Мигрена Мигрената е като чувство за вина, при опит да се противопоставите на важните за вас хора. Човек изглежда, че живее в сянка, Проблеми в сексуалния живот като човек потиска своята креативност. Мигрена – заболяване на вродения перфекционист. Човек се опитва да купува любов към добрите дела на другите. Но при това не е готов да търпи, ако те ръководят. Това заболяване е повлияно от прекомерния стремеж, строгост и самокритика. Хроничната мигрена показва чувствителност към критика по своя адрес, склонност да потискат емоциите и тревожност. Постоянен страх от отхвърляне или изоставяне.
Миома на матката Всички проблеми с матката, е правилно да се разглеждат като нарушение на приемане на убежище и липсата му. Миомата на матката е символ на подсъзнателното желание на една жена, която иска да има дете, обаче в тялото й има страх, който създава физически блок. Пациентките се ядосват на себе си, затова че не са успели да създадат нужните условия за появата на бебето. Жените с миома на матката изтъкват постоянно най-различни идеи, но не им позволяват да узреят напълно. Те също могат да обвиняват себе си, че не биха могли да създадат прилично семейство. Миомата на матката може да бъде разгледана като един вид изблик на негодувание, гняв, чувство на неудовлетвореност и срам, насочени към себе си: Жената е събрала в себе дълбоко вкоренена психологическа травма, също и чувство за изоставяне, ниско самочувствие и предателство. Проблеми с чувството за собственото си самочувствие и привлекателност. Постоянно желание да докажат нещо, опитвайки се да постигнат приемане и уважение.
Млечница (кандидоза) Тя се отнася до преживявания на чувства за духовната ни чистота. Болестта е и проява на преживян и потиснат гняв, насочен към сексуалния партньор. Млечницата символизира вътрешния гняв към себе си за взетите погрешни решения. Жена песимистично настроена към живота, която за нейните нещастия, обвинява другите, а не себе си. Тя се чувства безпомощна, раздразнена или ядосана. Кандидозата е отзвук на емоционалното напрежение, получено от проблеми в личните отношения, особено в отношенията с майката. Усещане, че няма подкрепа, любов и уважение. Отношението към света се проявява чрез гнева и горчивината на целия свят.
Хрема, назална конгестия Хремата се случва при загубата в момента на сблъсък със сложна ситуация. Чувството, че ситуацията се е нахвърлила върху лицето, тя дори може да изглежда, че това мирише лошо. Задръстванията на носа могат също да символизират нетърпимостта на конкретно лице, вещ или ситуация в живота. Запушеният нос според Лиз Бурбо има връзка с невъзможността да се радвате на живота, и потискането на чувствата си за страха от силни преживявания. Носът е символ на приемането на личността. Затова хремата е винаги с молба за помощ, вътрешният вик на тялото. Човек може да получи хрема поради подсъзнателно намерение. Например, че ще бъдете оставени на страна, страх от заразяване. Ако проблемът с носа е в ограниченото пространство с други хора, това означава бедна социална адаптация.
Онкология За появата на онкологичните болести има много причини, но в повечето случаи от психогенна гледна точка причина се явява обидата, която е дълбоко загнездена в човека. Психогенният рак засяга моногамният интровертен тип хора, който е преживял безрадостно детство. Те са много себепожертвувателни, и имат често твърда връзка с партньора си или някакви житейски обстоятелства (финансови, емоционални или психологически). Хората около тях ги характеризират, като много добри и отговорни. повечето заболели от рак поставят над себе си емоционалните нужди на другите. Този тип поведение се наблюдава, че насърчава мъченичеството, а се подхранва от страховете на човека да не бъде изоставен и отхвърлен. Ракът е заболяване на добрите хора. Най-голяма предразположеност се наблюдава в три случая: При потискане на своите емоционални желания и чувства. При стремеж непременно да се избегнат конфликти (даже и когато губят). Неспособността да поискат помощта, от която се нуждаят, защото имат силен страх да са в тежест.
Отравяне (интоксикация) Вътрешната интоксикация е сигнал на тялото, когато животът е отровен от лоши мисли. Външната интоксикация според Лиз Бурбо се случва, когато подозрението, че животът на определен човек е отровен от прекомерното външно влияние. Интоксикацията показва постоянен отказ от идеи, както и страхът от нови идеи и други неща. Отравянето показва, че този начин на живот, който се налага да живее човек е категорично отхвърлен от тялото.
Черен дроб В него като в естествен резервоар се натрупва гняв от минали депресирани години. Проблемите с органа могат да възникнат при преживяни тревоги, притеснения и гняв. Човекът не може съвършено да бъде гъвкав. Той не се приспособява към ситуацията, защото се страхува от последствията, страхува се да не загуби това, което има. Безсъзнателната депресия е характерна за чернодробните заболявания. Чернодробните болести символизират съпротивления на всякакви чувства и промени като силен гняв, омраза и страх. Черният дроб се явява средство за съхраняване на гняв и чувства. Проблемите на черния дроб показват постоянни оплаквания и измама: Чернодробното заболяване се среща при недоверчиви и озлобени хора, които мислят, че са използвани от другите за собствените си цели. Интензивен страх от загуба на работа, пари, здраве или имущество. Запазва се тенденцията за подозрителност, параноя, цинизъм и предразсъдъци.
Панкреас (панкреатит) Появата на заболяването се наблюдава след силен гняв поради неизпълнени очаквания или силни емоции от някои събития. Прекомерното безпокойство за близките вследствие води до панкреатит. Панкреасът е орган на емоциите, а проблемите с него, показват силен емоционален заряд.
Бъбреци Липса на неспособност за вземане на решения или достатъчна разсъдливост за да се отговори на нуждите. Нарушение на умственото и емоционалното равновесие. Пиелонефритът е остро чувство за несправедливост. Силно излагане на чуждо влияние. Пренебрегване на своите интереси. Бъбречните заболявания посочват остро разочарование, постоянна критика, преживяване на провал. Острият пиелонефрит е реакция на срам, подобен на този, наблюдаван и при малки деца. Липсата на разбиране какво е лошо и какво е добро. От бъбречните заболявания страдат най- емоционалните и уязвими хора, твърде притеснени за своите любими. Усещането за безсилие или неспособност в междуличностните отношения или в работата си.
Болки ниско в гърба, в кръста, в пояса Страхът от бедност и изпитване на финансови затруднения се наблюдават при болки в кръста. Болката посочва подсъзнателното желание на човека да притежава, и това да му дава увереност. Необходимостта постоянно всичко да правят сами, до границата на възможното. Нежеланието на личността да помоли другите за помощ, тъй като отказът причинява силна емоционална болка. Кръстът (поясът) е свързан пряко с чувството за вина. Всичкото внимание на такъв човек постоянно е приковано към това, което е останало в миналото. Болките ниско в гърба ясно сигнализират на другите: Трябва да ме оставят на мира, в самота и мир!. Силен страх и невъзможност да изразят духовност, свързани с изява. Липсата на време и финанси, също и страхът, който е свързан с оцеляването.
Простатит Съзидателните и творческите способности на мъжете се символизира в тялото от простатата. Заболяванията на органа говорят за чувството на безпомощност и безсилие. Умора от живота. Проблемите с простатата показват, че страдащият не успява да контролира всичко. Според Луиз Хей значението на простатита е да се освободим от всичко старо и да създаваме нещо ново. Хората с рак на простатата, се чувстват прекалено самодостатъчни, те не считат, че е нужно да се разчита на някого. Те не си позволяват да проявят емоции, защото другите го възприемат като слабост. Невъзможността и неспособността да се справят с отговорността и да се отговори на очакванията на друг човек представлява за страдащите от простатит най-големия срам.
Акне Акнето разкрива прекомерна загриженост за чуждото мнение. Неспособност на човека да бъде себе си. Акнето по тялото показва силно нетърпение, придружено с лека раздразнителност и скрит гняв. Част от тялото, където то се появява, показва, тази сфера на живота, което причинява такова нетърпение. Обривите по лицето символизират връзката на индивида в света, че не са съгласни с него, или към себе си отсъствието на любов. Появата на акнето по лицето става, когато човек се страхува да загуби лицето си, например при грешка във важна ситуация. Идеите му за самия него са вредни и погрешни. Акне по тялото и лицето често се появява при тийнейджъри, през техния период на самоидентификация.
Псориазис Човек страдащ от заболяването, иска да промени кожата си, напълно да се промени, понеже се забелязва тежък дискомфорт. Той изпитва страх да признае недостатъците си, слабости и страхове да се приемат без страх или срам да не бъдат отхвърлени. Псориазисът отразява страха от атака. Заболяването се отнася до загубата на самостоятелно приемане и отказ да се поеме отговорност за преживените чувства. Псориазисът според Каръл Ритбергер е отражение на омраза към себе си, смесена със съжаление. Вътрешното убеждение, че всичко става не както трябва, че нещо ще се обърка. Отчаяние и опити да се усамотят, силно самосъжаление и избягване на социални контакти.
Захарен диабет Диабетиците имат много желания и са уязвими. Те се безспокоят, че всички са получили парче хляб, но те имат вътрешни безпокойства за съперничества, когато някой ще получи изведнъж повече, отколкото тях. Тяхната умствена дейност е интензивна, зад която се крие незадоволена потребност от обич и нежност и скрита тъга. Диабетът при децата се развива при отсъствие на родителско разбиране. Той се жалва, че е болен, за да привлича внимание. Диабетиците живеят в миналото, защото в тях се забелязва, че са били силно неудовлетворени от живота, липса на самоуважение и ниско самочувствие. Чувство, че сладостта на живота се изплъзва непрекъснато. Психологическите причини за коварния диабет са свързани винаги с чувство за някаква липса: радост, страст, щастие, благоденствие, възможност и надежда да се насладите на простите удоволствия на живота.
Сърдечен пристъп Човек сам създава сърдечния удар докато се опитва да се избави от потока от емоции, които ограбват радостта от живота му. Той се отнася скептично за всичко и не се доверява на никого. Към сърдечен удар води страхът, свързан с оцеляването и страхът от неизвестното. Сърцето е органът на радостното приемане на света. Към сърдечно-съдовите заболявания, водят прекаленото въодушевление, подтиснати и отхвърлени прояви на радост. Болестта се случва с хора, живеещи в дългосрочен стрес, и се отнасят към поведенчески тип A: агресивни, бързо възбудими, взискателни и недоволни. Те се опитват постоянно да контролират всичко. Чрез напрегната битка те са постигнали успех в живота, а изпитват гняв, обида и възмущение от това, че са длъжни да се грижат за членовете на семейството си.
Температура Потиснат гняв. Потисната ярост и тежко нараняване. Разочарование или усещане за мръсна енергия.
Цистит Болестта винаги показва голямо разочарование. Човек го гори отвътре нещо, което другите не забелязват. Той действа много непоследователно, защото не разбира какво се случва. Той очаква много от своите любими, и изгаря буквално от вътрешен гняв. Циститът отразява тревожност, пациентът се придържа към стари идеи, разгневяване и страх да получи пълна свобода. Заболяването се причинява от самоизолация и негодувание. Циститът е съпътстван от отделеност и изолация, породени от страха да преживеят нова обида.
Врат Болката във врата е знак за ограничена вътрешната гъвкавост. Когато човек не желае да види реалистично ситуацията, тогава боли вратът, защото не може да я контролира. Недостатъчно гъвкавият врат не позволява да се погледне назад, съответно човек се страхува да чуе или види какво става зад гърба му. Просто той се преструва, че не го притеснява ситуацията, макар че е много притеснен наистина. Вратът е символ на способността да се види какво се случва зад гърба и гъвкаво мислене. Болките във врата според Луиз Хей има връзка с нежеланието да се разгледат различните страни на ситуацията, силната упоритост и липсата на достатъчна гъвкавост в мислите и поведението. Физическото ограничаване на движението на врата говори за безразличие и инат към неволите и радостите на хората. Болките във врата са свойствени за хора, които често се объркват, умишлено пренебрегват съществуващата ситуация. Привидно такова безразличие лишава от гъвкавост.
Щитовидна жлеза Тя е пряко свързана с волевите качества на човека и способността му да взема възвишени решения, всъщност с възможност за изграждане на живот съответствен с желанията на болния, развиващи индивидуалността. Увеличението на щитовидната жлеза означава, че човекът таи скрит гняв и негодувание, в него се издига буквално буца в гърлото му. Слабата й активност според Луиз Хей има връзка със страха да защити интересите си и нежеланието да се говори за собствените потребности. Преживени чувства за самосъжаление и малоценност. Възприятието за себе си, не е като на всички останали, чувство за черната овца. Пациентите имат склонност да потискат емоциите си и да потайват поведението си.

Много хора смятат диетата, природата, упражненията и т.н. за източник на здравето. Малко мислят за оздравяването от болести и укрепването на здравето във връзка с Бога. Правилно ли казва Библията, че болестите се появяват поради греха? Вижте в клипа на д-р Лий Санг Ку, а също и другите клипове!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *