Пушене и кърмене. Отказване на цигарите от майката

Тютюнопушенето е вредно за здравето, още повече за една майка, която кърми.

Същото се отнася и за жените по време на бременност, затова е нужно отказване на цигарите

пушене и кърмене

Пушене и кърмене. Отказване на цигарите от майката

Установено е, че при пушенето се образуват повече от 4 хиляди различни съединения, много от които са токсични или дразнят дихателните пътища.

Между тях има дори радиоактивни и канцерогенни вещества (вещества, предизвикващи развитие на злокачествени забо­лявания). През белите дробове повечето от тях попадат в кръвта, раз­насят се чрез нея из целия организъм и могат да увредят различни органи.

При майки пушачки много от вредните вещества на тютюневия дим попадат в организма на бебето както чрез вдишвания задимен въздух, така и чрез кърмата.

Радиоактивните частици на цигарения дим, задържани в белите дробове или попаднали в други органи, облъчват клетките и пре­дизвикват тяхното увреждане, или дори злокачествено израждане.

А тъканите на плода и малкото дете са много по-чувствителни към ток­сични и канцерогенни вещества, отделяни при тютюнопушене.

Установена е дори по-голяма честота на туморите при деца, чиито майки са пушили през време на бремен­ността, а не са предприели отказване на цигарите.

пушене-тютюнопушене-кърмене-отказване-на-цигари-бебе-майка

Пушене по време на бременност

Трябва да се има предвид, че около 50 % от химичните вещества, образувани при горене на цигарата, остават в страничния дим, който се поглъща неволно от т. нар. пасивни пушачи. Такива са и децата на пушачите.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Установено е, че пасивното поглъщане на цигарен дим при деца увеличава честотата на пулса, покачва кръвното им налягане, свързва и инактивира около 10 % от хемоглобина на кръвта и влошава кръвоснабдяването на мозъка и снабдяването с кислород на всички тъка­ни. Появяват се невротични прояви.

Основното токсично вещество на цигарения дим е никотинът.

Неговата смъртоносна доза за човек е 10 до 80 мг, а в дима от една изпушена цигара се отделя 1 —1,5 мг никотин.

Никотинът преминава в кърмата в почти същата концентрация, в каквато е в кръвта на майката.

Попаднал в организма, той предизвик­ва отделяне на адреналин, свиване на кръвоносните съдове и наруша­ване кръвоснабдяването на тъканите. Нарушават се функциите на жлезите с вътрешна секреция.

Заедно с никотина в кърмата премина­ват и въглеродният окис, амонякът, циановодородът и още над 400 други химични съединения.

Въглеродният окис се свързва с хемогло­бина на кръвта и затруднява снабдяването на тъканите с кислород. Циановодородните съединения също нарушават тъканното дишане и растежа на организма.

Затова при деца на пушачки, които освен чрез кърмата поемат ток­сични вещества и чрез задимения въздух, се наблюдават много по-често нервност, безсъние, повишена раздразнителност.

Те растат по-бавно от връстниците си. Боледуват 2 пъти по-често от астма, бронхи­ти, пневмонии и имат намалена дихателна функция.

В училище са разсеяни и нервни, по-бавно научават уроците си, често страдат от главоболие и други нервни прояви.

Очевидно е, че майките и бащите, които пушат вкъщи или в градин­ките край количките на децата си, не познават и недооценяват всички тези рискове, на които подлагат здравето на собствените си деца. Те сигурно не биха си позволили да увреждат здравето им, ако имаха ясното съзнание за рисковете и последствията, с които е свързано тю­тюнопушенето.

При майките, които кърмят и пушат над 20 цигари дневно, са наблюдавани остри никотинови отравяния на кърмачето, проявени с повръщане, диария, неспокойствие и нарушение на общото състояние.

Днес, когато вредните последици от пушенето и огромните рискове, свързани с него, са изяснени, ежегодно милиони хора по света се решават за отказване от цигарите.

Тютюнопушенето вече не е модно и сред младите хора. То се счита за израз на изостаналост и ниска култура.

Нашите майки не бива повече да бъдат в тази група.

споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *