Пчелен прашец – уникален природен продукт, който няма аналог

Полезни свойства на ценния пчелен прашец, народни рецепти, за сърце, за неврози, препоръчани дози и как го добиват пчелите

Съдържание на статията:

Пчелен прашец. Състав. Ползи от лековития пчелен прашец. Как се приема. Лечение с пчелен прашец. Приложение. Рецепти с пчелен прашец. Пчелен прашец за деца. Пчелен прашец за отслабване. Дозировка. Мед и пчелен прашец. Пчелен прашец при бременност. Добиване на пчелен прашец. Цена.

Пчелен прашец.

Работливите пчелички ни предлагат многобройни подаръци, които помагат при различни заболявания на нервите и тялото. Един такъв продукт  се нарича в някои страни амброзия (храна на боговете за вечна младост) или по друг начин – пчелен хляб и пчелен прашец използван за здраве и красота от много векове. За какво е полезен той, какви полезни свойства има, и как се приема?

Всеки знае колко полезни за човешкото тяло са медът и прополисът. Трудно е да се надценява ролята на тези продукти в лечението и превенцията на болести от всякакъв вид. Но съвсем малко хора са чували за лечение с пчелен прашец. Защото за това лечение, повечето дори не са достатъчно осведомени.

Лековитият пчелен прашец  е уникален продукт от естествен произход, създаден от пчелите. Вярно е, че тези насекоми не го приготвят за хората. В девствената природа пчелите го съхраняват като фураж за зимата. През студения период на годината пчелите получават от пчелния прашец всички необходими хранителни вещества, които присъстват в него и определят лечебните му свойства.

Хората от съвременния свят често мислят за това как и откъде да си набавят липсващите елементи в тялото. Веднага след като първите признаци на пролетта се забележат навън през прозореца, се появява и проблемът с пролетната умора, чупливите нокти, влошаването на имунитета и вялост на кожата.

При това разнообразие от полуготови продукти и закуски това не е изненадващо. Използването на едни и същи лекарства за запълване на дефицита на необходимите вещества е доста противоречиво, но от естествените и наличните добавки можете да използвате един необичаен продукт от пчеларството – полезния пчелен прашец.

Какво представлява той? Този продукт е получен от пчелите от пчелен прашец, който е по действието на слюнката на тези насекоми, дрожди и полезни бактерии, и тъй като кислородът напълно отсъства, след известно време той се превръща в пчелен прашец.

Работливите пчелички ни предлагат многобройни подаръци, сред които е и тяхната храна – пчелен прашец

Работливите пчелички ни предлагат многобройни подаръци, сред които е и тяхната храна – пчелен прашец

Млечната киселина в състава на консервирания пчелен прашец, го запазва като го прави здрав. Този процес е най-ценният, той изпълва пчелния прашец  с много полезни свойства, дори повече, отколкото може да ни предложи оригиналът, като естествен антибактериален агент.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Състав.

Той включва всички важни витамини и незаменими аминокиселини (тези, които не могат да бъдат синтезирани в тялото и трябва да произхождат от храната), такива като лизин, левцин, изолевцин, фенилаланин, триптофан, треонин, метионин, валин. Съдържанието на витамини и захар в пчелния прашец е значително по-голямо, отколкото в полена, има по-малко мазнини и протеини (но те се абсорбират по-добре) и минерални вещества, а понякога и повече млечна киселина. В малки количества се съдържат хормоноподобни вещества и ензими, които регулират важни биохимични процеси и играят важна роля в метаболизма.

Пчелният прашец е богат на К (калий), Fe (желязо0, Co (кобалт), Cu (мед). Също така съдържа Ca (калций), Mg (магнезий), Zn (цинк), Р (фосфор), Mn (манган), Cr (хром), J (йод) и други. Мастни киселини (включително Омега-6 и Омега-3), каротеноид (прекурсор на витамин А), Витамини К, Е, D, P, C и от групата B, органични киселини.

В прашеца събран от жълтата акация, има 20 пъти повече провитамин А, отколкото в морковите. Той е богат на витамини: A-ретинол, E-токоферол, С-аскорбинова киселина, D-калциферол, P-биофлавоноид, PP-никотиномид, K-филлохинолы, от групата B тиамин, рибофлавин, пиридоксин, цианокобаламин. В допълнение съдържа: фитохормони, стимулиращи растежа на растителната тъкан фенолни съединения, които спомагат за укрепване на капилярите, проявяват ефекти против атеросклероза, противовъзпалителен, диуретичен, антиоксидантен, противораков и холеретичен.

Съставът му зависи от растенията, от които се събира поленът, поради което всяка партида пчелен прашец има различен състав. Но независимо от състава, всяко количество пчелен прашец, произведено от пчелите, има висока хранителна и енергийна стойност.

Ползи от лековития пчелен прашец.

терапевтичните свойства на уникалния пчелен прашец са просто невероятни, тъй като помагат да се справите с редица патологии и нарушения в областта на здравеопазването и осигуряват превантивен ефект.

Полезни свойства на продукта:

 • Подобрява работата на цялата сърдечно-съдова система, включително нормализиране на кръвното налягане.
 • Нормализиране на работата на вегетативно-съдовата система.
 • Възстановява увредената чернодробна тъкан.
 • отстранява вредните вещества в организма, включително токсините и отровите.
 • Подобрява способността на тялото ни да устои на средата, в която живеем и не винаги е добра.
 • Подобрява имунната система, помага да се противопоставя на болести и инфекции.
 • Помага да се увеличи броят на микроорганизмите в червата, да се предотврати този процес и да се регулира работата на тялото като цяло.
 • За апетит и добро храносмилане.
 • Нормализира метаболитните процеси.
 • намалява нивото на количеството захар в кръвта.
 • увеличава значително умственото и физическото представяне.
 • В мъжката сексуална сфера, положително действа върху потентността и простатната жлеза, намалявайки признаците на хипертрофия.
 • Стимулира процесите на отделянето на урината и жлъчката.
 • Намалява нивата на холестерола.
 • Намалява ефекта на радиацията върху тялото, мобилизирайки го за конфронтация.
 • Активира възстановяването на тъканите и органите.
 • възстановява отслабените функции на надбъбречните жлези.
 • Има подмладяващ ефект върху кожата.
 • Бори се с излишните килограми и помага да се увеличат при нужда.
 • Бързо възстановява изразходваните сили при умора. Това качество се отнася за хора, които са преживели тежко заболяване и за възрастните хора.
 • Подобрява зрението и паметта.

Редовното използване на пчелен прашец значително ще подобри качеството на живота, ще увеличи устойчивостта на натоварване и ще запълни тялото с енергия, която липсва в съвременния живот.

При какви заболявания помага?

Народната медицина препоръчва уникалния пчелен прашец за различни болести

Народната медицина препоръчва уникалния пчелен прашец за различни болести

Този ценен биопродукт е показан за различни заболявания и, което е важно, той е в състояние да подобри ефекта на лекарствата, взети едновременно с приемането им. И понякога дори лекарствата, благодарение на него, могат да бъдат намалени.

При какви болести е показан този пчелен продукт:

 • Противовъзпалителното и антимикробното му свойство е полезно при такива чернодробни патологии, като холангит и холецистит с камъни в жлъчния мехур.
 • Действието на продукта се основава на пречистването на кръвта от токсини, регулирането на метаболитните процеси и повишената активност на чернодробните клетки, което помага на увредените тъкани да се възстановяват по-бързо. Хепатит С и В, цироза и тумори метастази в тялото също са включени в списъка на болестите, с които пчелният прашец помага.
 • При исхемия, високо кръвно налягане, ангина пекторис и атеросклероза – има основание за използването на пчелен прашец. Това се обяснява с наличието на калий в състава.
 • Продуктът има положителен ефект върху кръвната система, елиминирайки анемията, повишава индексите на хемоглобина, еритроцитите и желязото.
 • Способността на полезния пчелен прашец да подобрява метаболитните процеси прави възможно прилагането му при такива аномалии на стомашно-чревните органи при анамнеза за гастрит, колит, язви, дисбиоза, хроничен запек и диария.
 • Тъй като цветните гранули са богати на биологично активни вещества, те са показани за мозъчните клетки, увеличавайки яснотата на мисленето, паметта и вниманието.
 • За имунната система пчелният прашец е просто незаменим, като помага да се лекува без усложнения грип, ARVI, ARI и бързо да се възстанови тялото след операция или тежко заболяване.
 • При захарен диабет 1 и 2 вид той също са показан благодарение на способността му да нормализира панкреаса.

Важно: Лековитият пчелен прашец едновременно засяга самата болест и други проблеми в тялото, които абсолютно не са свързани с основното заболяване.

За да се направи панкреасът да произвежда по-добре инсулин, е необходимо да се синтезират протеините и да се нормализира метаболизма, за което допринасят ензимите с липидите, аминокиселините и витамините в продукта.

Както вече бе споменато по-горе, уникалният пчелен прашец е много полезен за всеки човек, дори и за превантивни цели.

За мъжете

Продуктът е в състояние да възстанови мъжката репродуктивна система. За да направите това, ще ви отнеме само един месец, като ползвате продукта редовно. Показания за приемането му са заболявания като слаба потентност, аденом на простатата и безплодие. Пчелният прашец е отличен заместител на известната Виагра, но без наличието на стрес, който съпътства приемането на синтетичните лекарства.

Важно: задължително е да се използва само пряк продукт, направен директно от рамката в кошера.

За превантивни цели мъжете, които са прекрачили 40-годишнината си, се препоръчват да вземат 15 грама продукт всеки ден.

При аденом на простатата допълнително се изисква да постави в ректума ректалната супозитория или с мехлем от прополис.

При редовното използване на пчелен прашец работата на цялата сексуална дейност ще се подобри, дори мобилността и броят на сперматозоидите се увеличава петкратно. В този случай проблемът с ранната еякулация също ще бъде решен.

За жените

Пчелен прашец

Пчелен прашец

Балансираното съдържание на биологично активните компоненти спомага за по-лесното пренасяне на женските несгоди, стрес и промени във възрастта на женския организъм.

Желязото в състава обновява кръвта, което е необходимо по време на месечното кървене.

За жените, които имат наднормено тегло, пчелният прашец ефективно ще помогне за решаването на този проблем. Но заедно разбира се, с правилно хранене и умерено физическо натоварване.

Той е полезен за нормализиране на хормоналния фон, който помага да се възстанови менструален цикъл и за смекчаване на симптомите на менопаузата.

Противопоказания за използването на този полезен продукт от пчеларството

В допълнение към положителните качества на лековития пчелен прашец има и противопоказания за употребата му. За съжаление към всички негови предимства можем да добавим и че не всички хора могат да го използват. Дори такъв полезен продукт може да навреди на тялото.

Пациентите на етапи 3 и 4 на онкологични заболявания изискват задължителни медицински съвети преди прилагането на пчелния прашец.

Маточните фиброми при жените също изискват експертно мнение относно включването на уникалния пчелен прашец в храната.

При автоимунните заболявания като „базедова болест“ пациентите се излагат на риск, тъй като полените стимулиращи имунната система, водят до неговата хиперактивност и са двигателят на тази болест.

Безсъние или повишена възбудимост. С повишено внимание, трябва да вземате продукта в тези случаи, когато са възможни екзацербации.

Не може да се приема при:

 • миома, тъй като насърчава растежа на фиброзните тъкани;
 • болест на Грейвс;
 • оток на Квинке;
 • уртикария;
 • тенденция към кървене;
 • сложни форми на захарен диабет;
 • нарушаване на метаболитните процеси;
 • алергични реакции;
 • наднормено тегло.

При бременност са необходими минимални дози под наблюдението на лекар. При кърмене трябва да се откажете от продукта, защото, прониквайки в кърмата, може да причини диатези на бебето.

Той е противопоказан и при:

 • ако детето е на диета, която изключва протеин;
 • диагноза гастродуоденит;
 • онкология;
 • метеоризъм;
 • лошо съсирване на кръвта.

Индивидуална непоносимост към компонентите на пчелния прашец. За да проверите дали имате алергична реакция, използвайте зърно от продукта. Наблюдавайте реакцията на тялото през деня, за предпочитане с участието на лекар. Ако не следва алергична реакция, приложете 3 пъти повече зърна и отново наблюдавайте още един ден. Ако има признаци на непоносимост, тогава в този случай е необходимо напълно да се откажете от приема му.

Въпреки че в повечето случаи пчелният прашец не е противопоказан и е безопасна добавка, при тежки или хронични заболявания е препоръчително да се консултирате със специалист.

Използването на силни лекарства също автоматично поставя пациентите в риск. Използването на биологично активни вещества трябва да се извършва само с разрешение на лекаря.

Също така е важно пчелният прашец да е напълно естествен продукт, да не причинява странични ефекти и да е приятен при употреба. Но не забравяйте, че във всички случаи златната среда е важна – не злоупотребявайте. Той съдържа мастноразтворими витамини, които имат свойството да се натрупват в тялото, и на свой ред водят до хипервитаминоза.

Как се приема.

Как се взема за определено заболяване? Ще бъде по-полезно за хипертониците да вземат този пчелен продукт на празен стомах, докато хипотоничните пациенти се чувстват по-комфортно, когато го приемат след хранене. Не злоупотребявайте с него, всички необходими вещества ще навлязат в тялото, ако се спазва дозата. За използване при удари се изчислява най-високата доза. Тя ще бъде около 5 грама на ден. И за нормализиране на кръвното налягане, това ще отнеме не повече от 2 грама за 2-3 дози. При лечение с пчелен прашец няма да имате никакъв дискомфорт, защото продуктът има приятен сладък и кисел вкус.

Лечение с пчелен прашец.

Лечение на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове

Най-често можете да намерите за него препоръки към лечението на сърдечно-съдови заболявания. Така се получава, че според световната статистика тези заболявания са най-много по отношение на броя на смъртните случаи и поради това въпросът за тяхната превенция е особено важен. Основната причина за появата на болка в сърцето е липсата на калий в тялото. От изкуствените препарати на химиците се получава усвояемост само от няколко десетки процента. Специфична особеност на лечебните свойства на уникалния пчелен прашец е повишеното съдържание на този макроелемент в него и високото усвояване организъма. Приемане на пчелен прашец ни позволява да се отървем от главоболие, тежест в гърдите, загуба на сила. Пчелният хляб има лечебни свойства за много заболявания на сърдечно-съдовата система, като удар и инфаркт, ниско и високо кръвно налягане. Има някои особености по отношение на вземането на  пчелен прашец с пчелен мед.

Пчелният прашец и цветният прашец са ефективни при лечението на заболявания на сърдечно-съдовата система. Чист пчелен прашец или смесен с мед помага при исхемична болест на сърцето – съдържащият се в него магнезий и калий стимулира работата на сърдечния мускул. В допълнение, те нормализират липидния метаболизъм, сърдечния ритъм, повишават умствената и физическата активност.

Отличен резултат е използването на цветен прашец и пчелен прашец при лечението на хипертония, особено в началния етап . В този случай се препоръчва да се взема половин чаена лъжичка три пъти дневно преди хранене. Курсът е проектиран за три седмици. Не по-малко ефективно е приемането на цветен прашец, смесен с мед в съотношение 1:1. Тази смес трябва да се консумира по чаена лъжичка три пъти дневно преди хранене. Пчелният прашец и цветния прашец са сред най-ефективните средства за лечение на хипотония. Те се препоръчват да се приемат в същите количества, както при хипертония, но след хранене, тъй като тогава нормлизират налягането след хранене.

Пчелният прашец и цветният прашец притежават съдоукрепващи свойства и помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, леко се намалява кръвосъсирването, проявяват анти-склеротични ефекти, нормализират липидния метаболизъм и кръвообращението.

Пчелният прашец и цветният прашец в капсули се използват добре при лечението на различни анемии, включително използването на определени медикаменти или лъчева терапия. Най-добрият резултат е използването на пчелен прашец при лечението на анемия с недостиг на желязо. И двата пчели продукта регулират липидния метаболизъм, за разлика от синтетичните агенти, които често не дават положителен ефект.

Отдавна те са използвани за лечение на заболявания на храносмилателния тракт. Ефектът от такова лечение често е по-забележим, отколкото при традиционната употреба на химиотерапевтични средства.

В допълнение към нормализирането на работата на стомашно-чревния тракт, поленът и пергата възстановяват функциите на панкреаса и черния дроб. Експериментално е потвърдено, че когато се използва перга, плодовитостта на експерименталните животни се увеличава с 70%, най-вероятно има същия ефект и върху хората.

Пергата увеличава нивото на хемоглобина в кръвта, подобрява апетита, дава жизненост, насърчава растежа и стимулира умствената активност.

Поленът нормализира работата на червата и предотвратява растежа на патогенни организми, като дизентерия, Е. coli и други.

Поленът се препоръчва за употреба при ентерит, гастрит, колит. Регулира активността на червата при хронична диария и запек, подобрява смилаемостта и ефекта на хранителните вещества. За тази цел се препоръчва приемане на 1/3 – 2/3 чаена лъжичка полен дневно в продължение на един до шест месеца.

Пергата и поленът са ефективни при лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника. При намалена киселинност на стомашния сок, цветният прашец и пчелният прашец трябва да се приемат преди хранене, като се увеличават – за 1-1,5 часа преди или три часа след хранене. По-голям ефект има от използването на смес от перга и полен с мед, който трябва да се консумира по десертна лъжица три пъти на ден.

Витамин К, съдържащ се в полена, може да се използва при кървене на язви, чревно и стомашно кървене.

Благодарение на тоничните свойства на полена, способността му да подобрява благосъстоянието, прашецът се използва за лечение на заболявания на храносмилателната система на хора с изтощено или отслабено тяло.

Заедно с приемането на перга или прашец, трябва стриктно да следвате специална диета. Мазила получени на основата на полен, се използват успешно като средство за излекуване на рани.

Пергата и поленът се препоръчват за заболявания на дихателната система , те се използват успешно при лечение на пневмония, абсцеси придружени от гнойна интоксикация, което отслабва имунната система и намалява устойчивостта на организма.

Те също помагат на организма да се отърве от вредните токсини, като флуориди и нитрати, както и тези, които се намират в много лекарства. Пергата и поленът засилват терапевтичния ефект на лекарствените продукти, като в същото време намаляват техния токсичен ефект върху организма. Те са особено ефективни при лечението на рак, при който се използват големи дози химиотерапевтични средства.

Пергата и поленът притежават антитуморни и радиозащитни свойства, забавят растежа на туморите, намаляват въздействието на патологичните процеси. Като спомагателни, те увеличават шанса за възстановяване при пациенти с рак.

Поленът е уникално лекарство за лечение на хроничен везикулит, аденоми и хипертрофия на простатата, простатита, бъбреците и пикочния мехур.

Използването на стандартни дози перга и полен допринася за премахването на неврологични заболявания. Едновременното приемане на цветен прашец и лекарства повишава ефекта им, като същевременно намалява страничния ефект на всички психотропни лекарства. Пчелният прашец и цветният прашец са добър заместител на психотропните лекарства при лечението на симптоми при хора с пристрастяване към наркотици и алкохол. Също така е добре да използвате прашецът за премахване на махмурлука.

Пчелен прашец и цветен прашец в състав, съдържащ йод, има положителен ефект върху ендокринната система, стимулира секрецията на инсулин от панкреаса, като по този начин се улеснява тяхното използване за лечение на пациенти с диабет, колит и хепатит.

Поленът засилва действието на много лекарства, което прави възможно намаляването на дозата им и понякога напълно пациентите отказват да използват лекарства, като ги заменят с полен. Лечебните свойства на цветния прашец зависят от типа растения, от които се събират. Сместа от полен и мед е по-ефективна от чистия прашец.

Много хора се страхуват, че лековитият пчелен прашец, може да предизвика алергични реакции, но причинява алергии обикновено прашецът, който се разнася от вятъра, и след това преминава в дихателната система. При приемане на полена вътрешно алергия не може да се получи повече от този, който е бил обработен с ензимите на пчелите и който почти никога не предизвиква алергични реакции. И за пергата, това е дори по-малко вероятно.

Приложение.

При неврози 

Вземете 1 чаена лъжичка пчелен прашец с мед трикратно през деня 20 минути. преди да ядете. Процесът на лечение е 2-3 седмици.

Хронични бъбречни заболявания 

Смесете пчелен прашец с мед в съотношение 1:1, вземете смес от 1 десертна лъжичка трикратно през деня 20 минути.преди да ядете. Лечението е 1,5 месеца. След двуседмична почивка трябва да се повтори.

За да се удължи продължителността на младежкото и енергийното хранене, се препоръчва да се вземат около 15 грама пчелен прашец (непълна супена лъжица) на ден. За децата количеството на пигмента трябва да бъде намалено на 5-10 грама (1/2 ч.л. сутрин и следобед). Не се препоръчва да се взема пчелен прашец с ударни дози. Прекомерното му използване, а той е много богат на витамин А, може да доведе до влошаване на коагулацията на кръвта. Продължителното предозиране с пчелен прашец води до хипервитаминоза, уврежда черния дроб, бъбреците, далака.

Ползвайте го спазвайки правилата

Пчелният прашец може да се използва за ентерит, ентероколит, дисбиоза, хроничен запек. Той лекува гастрит, пептична язва, чернодробни и панкреасни заболявания. В тези случаи сместа от пчелен прашец и мед е по-добра. Препоръчва се да се вземе пчелен прашец преди и след операцията.

За заболявания на сърцето, кръвоносната система и кръвта, използвайте пчелен прашец в смес с мед и за лечение на хипертония и атеросклероза – в чиста форма.

Пчелният прашец е ефективен при лечение на остра бронхопневмония, астма, хроничен бронхит, както и за лечение на мъжки и женски заболявания (простатит, импотентност, мъжки стерилитет, менопауза).

При лечението на всички тези заболявания използвайте следните препоръки

Вземайте пчелен прашец поне час преди хранене или час след хранене.
Ако направите това два пъти на ден, например, сутрин и следобед, тогава се взема по 1 ч. л. (можете да получите общо две супени лъжици цветен прашец на ден).
Ако искате да вземете пчелен прашец три пъти дневно, тогава дозата трябва да бъде намалена с една мярка: това е малко повече от половин чаена лъжичка.
Можете също да вземете перга в смес с мед в съотношение 1:1.

Рецепти с пчелен прашец.

Народната  медицина предлага голям брой рецепти с пчелен прашец, които помагат ефективно да се справим с различни здравословни проблеми.

Панкреатит. Той се третира с 1 малка лъжица пчелен прашец, взета 40 минути преди хранене сутрин и вечер. Курсът е до 2 месеца.

За стомашно-чревен тракт се препоръчва определената дневна доза.

При доброкачествени тумори се препоръчва да използвате половин чаена лъжичка пчелен прашец всеки ден един час преди хранене два пъти дневно. По този начин можете да избегнете операцията.

Ако страдате от захарен диабет, тогава този продукт трябва да се разтваря в количество 2 супени лъжици 3 пъти на ден, подобно на предишната рецепта.

За лечение на анемия вземете 50 г пчелен прашец и 200 г мед, добавете 800 мл варена и топла вода. Сега оставете напитката за 48 часа, след което изпийте до 100 мл 1 час преди хранене трикратно през деня.

В студения период яжте по 2 грама пчелен прашец трикратно през деня, намалете дозата до 0,5 грама за деца.

Тези, които страдат от високо кръвно налягане, се препоръчва да използват три пъти на ден по чаена лъжичка от него до 8 седмици.

Пчелен прашец за деца.

Внимателните родители, които са чували за ползите от пчелния прашец, и са притеснени за безопасността при приемането му от децата. Това уникално вещество има набор от медицински качества, които са полезни за растящия организъм:

 • подобрява визията;
 • укрепва мускулно-скелетната система и двигателната система;
 • нормализира метаболитните процеси;
 • засяга развитието на умствените способности;
 • укрепва нервната система;
 • подобрява качеството на кръвта.

Перга за деца е добра, защото почти не причинява алергии. Тя успешно се бори с анемия, повишавайки хемоглобина. Преди да започнете да давате този продукт на детето, е необходимо да се консултирате с лекуващия педиатър, така че той да коригира дозата въз основа на теглото и възрастта на бебето. Обикновено не се надвишава 1/4 чаена лъжичка.

Тъй като пчелният хляб понякога има горчив вкус, можете да добавите нектар, преди да го дадете на детето. Пчелният прашец за деца е доказано средство за балансирано развитие на детето, засилвайки имунитета му по време на студ и епидемични заболявания. Той допринася за възстановяването на силите след преминали заболявания.

Пчелен прашец за отслабване.

За жените, които имат наднормено тегло, Перга ефективно ще помогне за решаването на този проблем. Но заедно, разбира се, с правилно хранене и умерено физическо натоварване.

Дозировка.

За възрастни, в зависимост от целта на приложението, дозата варира между 10-30 грама на ден. Ако сте здрави, трябва да вземате от 10 до 15 грама на ден за профилактика.

За децата е 70-100 мг / кг телесно тегло. В случай на заболяване, дозата може да бъде увеличена (под наблюдението на лекуващия лекар).

Прекомерната консумация не води до по-добър терапевтичен ефект, а напротив, продължителното предозиране може да доведе до хипервитаминоза.

Дозировка за деца

Тялото на малките деца е много нежно и чувствително и затова изчисляването на дозировката е по-добре да се предостави на добре информиран специалист. Да се дава пчелен прашец на деца на възраст под три години не си струва изобщо. Обикновено препоръчителната доза в чаени лъжички е, както следва:

 • до 6 години – 1/5;
 • 6 – 9 години не повече от 1/3;
 • от 12 години – 1 цяла.

Дадената доза се изчислява на два приема сутрин и вечер 20 минути преди да ядете. Ако децата не харесват „пчелния прашец“, смесете го с храната.

Пчелен прашец - уникален природен продукт, който няма аналог

Пчелен прашец – уникален природен продукт, който няма аналог

Мед и пчелен прашец.

Обикновено се препоръчва да се взема смес от пчелен прашец с мед – 1:1. тази смес действа по-ефективно.

Пчелен прашец при бременност.

Лечебните качества на този „пчелен хляб“ при лечението и предотвратяването на различни заболявания са извън съмнение. Той е ценен за здравето на мъжете, жените и децата. Но може ли да се окаже вреден по време на бременност?

Този въпрос е много сериозен, защото има опасения не само за собственото здраве на бременната жена, но и за живота на бебето.

Пчелният прашец не се препоръчва много за бременни жени, и ако се налага да се взема през този период, то трябва да е с лекарско съгласие и под лекарски контрол, но все пак носи ползи за жената. Специалистите са с различно мнение за прилагането на прашеца при бременни жени и кърмачки

Можете да се уверите, че е незаменим за бременни жени, тъй като съставът му съдържа минерали, витамини, аминокиселини и въглехидрати, които са необходими за правилното развитие на плода. Той предпазва тялото на майката от отслабване, а в началото токсикозата на бременността намалява, предотвратява застрашаващия аборт, компенсира липсата на витамин Е.

Перга по време на бременност помага на една жена:

 • при безсъние, нервност, безпокойство;
 • нормализира нивото на хемоглобина;
 • премахва токсините, подобрява метаболизма;
 • да се отървете от лумбалната болка, крампи;
 • поддържа здрави зъбите, костите, косата при загуба на калций;
 • да регулирате хормоналните неуспехи;
 • укрепва плацентата.

Добиване на пчелен прашец.

Пергата или „пчелният хляб“, както се казва от народа е естествен продукт, чийто основен компонент е цветният прашец, приготвен от пчелите, за да нахранят своето потомство. Характерна особеност е бързото асимилиране и храносмилане не само на ларвите, но и от хората.

За да доставят това ценно вещество в кошерите, пчелите попиват сурови материали със слюнка, произведена от специални жлези, залепени за краката им. За едно пътуване търпеливите пчелички носят до 40 мг, а понякога дори и малко повече.

Всяко насекомо има своите задължения и функции, които стриктно изпълнява на интуитивно ниво. Доставяйки набраният прашец вкъщи, пчелите берачки се връщат за следващата партида.

 

Донесеният прашец се приема от други работници, които отново го обработват и които частично запълват с него пчелните пити. Останалото пространство е изпълнено с нектар и запечатано с восък. С това завършва работата по медоносните растения. Това е ясно, но възниква въпросът. И така, какво е пчелен прашец?

След тежката работа на пчелите, правилните бактерии се вземат за работа с дрождиеви гъби. Липсата на кислород им помага да преработват прашеца в ново вещество, което в крайна сметка се втвърдява. Млечната киселина, която е резултат от действието на микроорганизмите, действа като консервант.

Да започнем може би с това как изглежда пергата. Тя е полен, рециклиран от пчелите, който се поставя в клетки без достъп до въздуха и се заливат с мед.

От влиянието на пчелната слюнка и микроорганизмите се получава млечна киселина, консервантна маса.

Според вкуса си този продукт е подобен на ръжен хляб с мед и се счита за мощна биологично активна хранителна добавка, лекарствен продукт, както и добавка към козметични продукти.

Вероятно много хора се интересуват от въпроса: защо такова разнообразие от различни версии на състава на този продукт? Има логично обяснение за това. Ако наблюдавате работещите пчели, можете да видите, че събират цветен прашец от различни цветове.

Следователно той се събира от различни растителни видове. Всеки пчелин, всъщност, е уникален, защото ще има свой уникален набор от флора. Дори на десет километра от това място, процентът на тези или други растения ще бъде напълно различен, така че разликата в състава е неизбежна.

Цена.

Коментираният пчелен прашец се предлага по аптеки, диетични магазини и пазари обикновено в шишенца или опаковки от 50, 100 или повече грама. По аптеките може да се намери и на таблетки. Цената за 50 г на пазарите може да бъде от 3,50 лева до 5 лева и повече. Важно обаче е да бъде пресен, да не е престоял от по-миналата година.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *