Нещо повече за противопоказания при кърмене след раждане!

Детето трябва да бъде оставено в покой известно време и не бива да се кърми

след тежко раждане с травматични увреждания и съмнение за мозъчен кръвоизлив, който при сукателните усилия може да се увеличи.

Не бива да се кърми детето и при смущения в дишането и посиняване при усилия, както и при тежка недоносеност и липса на сукателен и гълтателен рефлекс.

В тези случаи най-често то се храни на 3 часа с изцедена кърма с лъжичка или със сонда, което става в болнично заведение.

Противопоказания за кърмене могат да бъдат различни заболявания на майката, при които кърменето е свързано с опасност за здравето на детето или майката.

Най-често това са тежки инфекциозни, сърдечни, бъбречни, обменни, кръвни и психични заболявания, при които се налага щадене на майката или детето.

В случаи, когато състоянието й позволява, тя може да изцежда кърма на 3 часа, за да поддържа млечната секреция, като по преценка на лекаря кърмата се дава на детето сурова или след термична обработка.

При остри грипоподобни заболявания на майката, като хрема, ангина и др., за да не се зарази детето, то се изолира от майката в отделна стая и се храни с изцедена и преварена кърма.

Майката може евентуално да влиза при него само за кърменето му с чиста, 4-слойна изварена маска, която да закрива носа и устата й, и с чиста дреха, след което стаята се проветрява.

Не бива да се забравя, че т. нар. „простудни заболявания“ са силно заразни вирусни или бактериални инфекции, към които кърмачето е особено податливо и трябва грижливо да се пази!

Затова при него не бива да се допускат посещения на много хора и особено на хремави, кашлящи и болни.

Забранява се временно кърменето и при изследване на майката с радиоактивни изотопи или с хормонални и др. препарати, които се отделят в кърмата и могат да бъдат опасни за детето.

Временно прекъсване на кърменето за 2—3 дни понякога може да се наложи и при деца с продължителна жълтеница, възникваща в ре­зултат на високо съдържание на някои мастни киселини и хормони в кърмата.

През това време гърдите се изцеждат редовно на всеки З часа. Жълтеницата изчезва след няколко дни и не е причина за отбива­не на детето.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Нещо повече за противопоказания при кърмене след раждане!

  1. По-големи глупости не бях чела!
    "При остри грипоподобни заболявания на майката, като хрема, ангина и др., за да не се зарази детето, то се изолира от майката в отделна стая и се храни с изцедена и преварена кърма."
    Явно този, който е писал статията си няма и понятие от нещата свързани с кърменето.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *