Тетанус и какво да правим за лечението на детето?

Как се развива болестта тетанус и какво да правим за лечението на детето?

Тетанус

Тетанус

Тетанус се причинява от бактерии, които образуват токсини, предизвикващи спазъм на мускулите.

Инфектирането става при попадане на тетанични бактерии в дълбока рана. Бактериите се намират нормално в почвата и оборския тор и затова градинари, животновъди са изложени на по-голям риск от заболяване. Децата също, тъй като обичат да си играят навън и често падат. Убождане от шип на роза, който е инфектиран, може да е достатъчно за развитие на болестта. Тетанични бактерии могат да се открият и в домашния прах.

 

Тетанус

Развитие на болестта: Попадналите в дълбоката рана тетатични бактерии се размножават и отделят токсини (отрова), която чрез кръвта стига до главния мозък. Може да минат дори 6 месеца от нараняването до появата на първите симптоми при детето ви. Затова понякога диагнозата е трудна. Заболяването започва с болки в гърлото, последвани от мускулни болки, особено в областта на врата. След това се появява спазъм на дъвкателната мускулатура, който, ако заболяването не се лекува, обхваща постепенно всички мускули.

Лечение: Ако се съмнявате, че вашето дете се е порязало или уболо с предмет, който може да е заразен, трябва да се посъветвате с лекар относно имунното състояние на детето. Ако са проведени задължителните имунизации и реимунизации, необходима е допълнителна доза ваксина, ако не – детето трябва да се ваксинира колкото е възможно по-скоро.

Още за тетанус четете ТУК

споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *