Разширените вени трябва да се лекуват навреме

Лимонов сок с лъжичка мед действат много добре на разширените вени

Поне 30% от мъжете и 47% от жените страдат от разширени вени. Или болестта засяга около 2 милиона българи. Склонността към разширени вени се предава по наследство главно от майката, но от значение са и други фактори. Най-съществен е начинът на живот. Страдат предимно хора , които седят или стоят на едно място, както и работещите до източници на топлина.

Ако не се лекува венозната болест води до сигурна инвалидизация

Напредналата възраст и наднорменото тегло са допълнителни фактури. Пациентите идват с поставена диагноза, защото отоците и разширените вени се виждат – те усещат тежест, чувство на парене и затопляне в краката. Ако не се лекува венозната болест води до сигурна инвалидизация и съпътстващи заболявания – хипертония и сърдечна недостатъчност, тромбофлебит. Лошото е , че в началните си етапи тя се подценява.
Най-леката профилактика е почивката с поставяне на краката на високо и обливането им с хладка вода всяка вечер. Може да се използва и душ като се редуват топла и студена вода за свиване и отпускане на вените. Важно е да се консумират храни богати на витамини C и P. Много добър ефект има лимоновият сок с лъжичка мед. Може да се прима всяка сутрин 15-20 дни в месеца. Трябва да се носят еластични чорапи до и над коляното в зависимост от стадия на болестта. Те се обуват сутрин и се свалят преди лягане. Полезни са бягането, тенисът, туризмът. Лекарственото лечение включва различни медикаменти. Челен препарат сред тях е детралексът, който се приема леко от организма. Помага за поддържане на венозния тонус.
Оперативното лечение е за по-тежките случаи. То цели премахване на разширените вени с разрушен клапен апарат.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Разширените вени трябва да се лекуват навреме

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *