Рак на гърдата – лечение, народна медицина и хранене

Лечение на рак на гърдата, методи – химотерапия, лъчетерапия, народна медицина, билки и хранене. Какви са симптомите, видовете и причините на заболяването?

Съдържание на статията: Причини за рак на гърдата.  Симптоми. Видове.  Стадии.

Изследване. Видове химиотерапия. Лъчетерапия.  Странични ефекти. Хормонална терапия. Туморни маркери.  Преживяемост.  Метастази.  При мъже.  Лечение с билки. Хранене.

Какво е рак на гърдата.

Опасният рак на гърдата е сред най-разпространените онкологични заболявания сред жените. Той представлява поражение на гърдите от злокачествени новообразувания, които заместват тъканите на жлезите.

Млечните жлези са съставени от лобули или жлези за пренасяне на мляко към зърната и мастна и съединителна тъкан, кръвоносни и лимфни съдове.

Разкрива се най-често рак, който се развива в лобулите или жлезите, но освен това, има около 20 различни разновидности на злокачествени тумори на гърдата.

Най-често се случва при жените на възраст 40 години, на тази възраст имат най-висока заболеваемост, а максималният брой на заболяванията са наблюдавани на 60-65 години.

Раковите клетки имат анормална структура и висока степен на деление на клетките, на което се дължи бързия метаболизъм в тях. Появяват се в тъканите на гърдата, и с развитието на болестта навлизат в близките лимфни възли, а на по-късните стадии поразяват и отдалечени тъкани, включително костите и вътрешните органи.

Жизненият цикъл на злокачествените клетки, е по-кратък от нормалното, и причинява общо гниене и интоксикация. Основната причина за рак на гърдата, лекарите виждат в хормоналните промени. Най-често заболяването се развива при жени по време на менопауза, когато производството на хормона драстично е променена. Прогестеронът и естрогенът в този случай се произвежда по-малко, което се отразява на състоянието на млечните жлези.

Демир бозан билки за бъбреци

Липсата както и излишъкът на женски полови хормони се считат за неблагоприятни, като например рискът от развитие на рак на гърдата се повишава в жени раждали след 30 години и в резултат на аборт. Бременност, раждане и кърмене, напротив, значително намаляване на вероятността от раковите клетки в гърдата.

Причини за рак на гърдата.

Предпоставките, които са естествени появата на рак на гърдата:

Затова вероятно рак на гърдата се среща:

При мъжете, е изключително рядко, въпреки че хистологичната структура на клетките при мъжете и жените е абсолютно идентична;

При жените, скоростта на поява на рак не зависи от размера на жлезистата тъкан, той еднакво често може да се случи при жени с малки и с големи гърди, което също така показва хормоналния характер на рака на гърдата.

Отклоненията в клетъчните мутации възникват всяка секунда във всяко човешко същество, независимо от неговото здравословно състояние и пола. Освен това, не всички хора се разболяват от рак (включително рак на гърдата).

Ендогенни причини за рак на гърдата.

Група риск от рак на гърдата са жени на възраст 30-70 години с анамнеза за:

Ранен пубертет или късна менопауза;

Ранно започнала менстурация;

Хронични гинекологични заболявания;

Хормонални нарушения (диабет, хиптироидизъм, затлъстяване и други);

Такова заболяване при роднини;

Дългият прием на противозачатъчни таблетки;

Продължителността на хормоно заместваща терапия;

Много аборти и спонтанни аборти;

Нередовен секс или продължително отсъствие на релаксация след секс;

Липсата на деца или по-късно майчинството.

Нераждали жени.

Некърмили жени.

Жени с наднормено тегло.

Екзогенни причини за рак на гърдата.

Специалистите са определили след проведени дискусии и някои външни (екзогенни) фактори, които въздействат за появата и развитието на болестта. Може би те имат допълнително и съпътстващо значение на фактор стартиращ канцерогенезата.

Тяхното специфично въздействие върху развитието на рака на гърдата не е доказано, но те просто стимулират развитието на рака в комбинация с други фактори.

Екзогенните причини включват:

Гръдни травми;

Йонизиращо лъчение;

Химични продукти;

Пушенето и пиенето на алкохол.

Увреждането в областта на гърдите е възможна причина за ракови заболявания по вина на жлезистата тъкан. Доказано е, че йонизиращата радиация също оказва сериозно влияние върху развитието на такива заболявания, също и тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, въпреки че връзката не е надеждно установена, но това не се отхвърля.

За химичните продукти – в литературата има позоваване на ефекта на някои химикали за развитието и използването на женските полови хормони – естрогените. Известно е, че естрогените и техните метаболити, участват в канцерогенезата в гърдата. Повишените нива на естроген в урината е диагностичен критерий за диагноза на рак с естроген.

Кофеин.

Като специфичен стимулатор на естрогенната карциногенеза често е показан кофеинът. Кафето е популярна напитка, така че неговото въздействие върху организма при рак е интересно.

Кофеинът е съставка на:

Натуралното кафе;

Прясно сварения черен и други силни чайове;

Какао;

Мате – тонизираща напитка от Аржентина и няколко страни от Латинска Америка;

Гуарана – бразилска тонизираща напитка.

Кофеинът е алкалоид от групата на метилксантините. Тази група от лекарства е използвани за лечение на астма, подобряване на тонуса при заболявания на белите дробове и заболявания придружени от отоци, като диуретик.Известен е анти-раковия ефект на теофилин и пентоксифилин – това са препарати от групата на метилксантините.

Подобен противораков ефект на кофеина се потвърждава от шведски учени от Университета на Ланде и Малме, които изследвали гена CYP1A2 и неговите генетични модели – A / A, A / C, C / В. Установено е, че кофеинът в различни интензитети инхибира развитието на рак на гърдата при всички изследвани групи. В 15% от жените, които не консумират кафе, определен естроген независим рак, който трудно се лекува.

Така учените са решили, че кофеинът не е свързан с форми на естроген зависим рак на гърдата.

Видове рак на гърдата.

Ракът на гърдата се разпределя в 3 вида:

– Хормонално зависим рак;

– Отрицателен рак;

– Луминален рак на гърдата.

Нозологичните форми на рак са разделени в предракови или неинвазивни (на място), инвазивен дуктален и лобуларен. Ракът на гърдата е свързан с нивата на естроген и прогестерон в тъканта на гърдата и наличието на специфичен туморен протеин HER2/neu.

Хормонално зависим рак на гърдата

Поради физиологията на жената, тялото й е под много по-силно хормонално налягане от това на мъжа. Важните функции са от хормоните, произведени предимно в яйчниците – естроген, прогестерон, хипофиза – LH, FSH. По този начин има редовна хормонални промени, свързани с естествените физиологични процеси.

Рисковете свързани с дисбаланса в хормоналния статус е увеличен многократно на фона на съвременния живот. На първо място по уязвимост е ендокринната регулация на плодородието.

Забелязано е, че при много форми на хиперплазия на гърдата да маркирани ендокринни нарушения, както и много високи нива на естроген и пролактин поради по-ниските нива на прогестерон. Това съотношение се поддържа в клиничната проява на рака на гърдата. Има преимущество на естроген-зависими и най-вече прогестерон-зависими форми на рак на гърдата.

Хормоналният дисбаланс се третира с добър ефект в средната една трета от случаите на две форми на рак с използване на ендокринна терапия. Ефикасност в изследваната група достига 75%.

Заедно с дългосрочната употреба на хормони – аналози на гонадотропин-рилизинг хормоналното регулиране на функцията на яйчниците може да се извърши чрез физически метод (облъчване) и хирургическа кастрация.

Отрицателен рак на гърдата.

Най-тежката форма на рак на гърдата. Клинично протича през подобни на други форми на патогенезата при рак. Отличава се със сложност на лечението. Определяне на този вид рак може само в лаборатория за молекулярно-генетични изследвания. Класификацията се прилага на практика от 2000 г. насам. Обикновено заболяването се класифицира в медицинската практика като тройно негативен рак на гърдата. Тази форма на рак се открива във всеки трети пациент, 27-39% от пациентите. С много специфични проучвания е разкрито наличието на рак, чрез рецептори за всеки един от трите протеини на организма:

– естроген;

– прогестерон;

– специфичен туморен протеин.

Тройно отрицателният рак, се характеризира с наличието на клетки, в които липсват рецептори за всички тези три протеини. В резултат на канцерогенеза припомня борбата с дракона, който непрекъснато се изплъзва от преследвача. През последните години, лекарите са открили ефикасни начини за въздействие на тази форма на заболяването.

Луминален рак на гърдата.

Това се отнася до група от естроген-зависим рак на гърдата. Има две форми – тип А и тип Б.

Луминален рак тип А.

Той се среща при жените по време на менопаузата. На тази възраст той се диагностицира в 30-40% от наблюдаваните случаи.

Рецепторите на онкоклетките:

– са възприемчиви към естрогенни и прогестеронни клетки;

– малко чувствителни към маркера на клетъчния растеж на онкоклетките Ki67 в гърдата

– абсолютно не възприемат клетките на специфичния туморен протеин, неговото хистохимично наименование е HER2/neu.

Пациенти с луминален вид рак реагират добре на хормонална терапия с антагонист на естрогена – тамоксифен и също с ароматазни инхибитори. Ароматазата е надбъбречен ензим, участващ в превръщането на тестостерона в естроген. От терапията е регистриран висок процент на оцеляване с нисък процент на рецидив.

Луминален рак тип Б

Той е диагностициран при млади жени в детеродна възраст. Приблизително 14-18% от пациентките с естрогенно зависим рак имат тип Б.

Придружен е от метастази в лимфните възли и е с висок процент на рецидив. Заболяването обикновено трудно се лекува с химиотерапия и хормонална терапия. Само в малки случаи е възможно да се спре растежът на клетките чрез курс на имунотерапия с препарати от  транстузумаба. Транстузумаба е човешко моноклонално антитяло, специфично към туморен протеин HER2/neu. По този начин, за някои индикации, той стимулира специфичен имунитет на онкоантиген на подходящ клон.

Рак на гърдата симптоми.

Първи симптоми при рак на гърдата.

Често жените са изправени пред проблеми като възли на гърдата или обширна уплътнения и други функции, плашещи с приликата си с рак. За щастие, не всички формации са злокачествени.

Болките и уплътненията в гърдите са придружени от:

– Мастит – възпалително заболяване;

– Мастопатия – малки (възли) и обширни (дифузно) уплътнения;

– Фиброаденом – доброкачествен тумор.

Мастит – възпаление на жлезите с инфекциозен или травматичен характер. В някои случаи има разкрити връзки с мастит, несвързани с кърмене.

Обща характеристика на мастит. Обикновено страдат жените, копито за първи път раждат, а рядко не раждали млади жени.Заболяването се дължи на някои бактерии (стафилококи, стрептококи) чрез пукнатини в зърното влизат навътре в жлезите, получава се при хормонални смущения, хипотермия, травми, лошо закрепване на бебето. Рискова група: жените, които раждат за първи път.

Симптоми на мастит:

– Уплътнения в гърдите, в началото дифузни

– Силна болка, утежнено от кърменето;

– Повишена местна и обща температура;

– Възможно е образуването на гнойни кухина и нодуларна консолидация;

– Отделяне на секрет от зърното по време на кърмене (течен, вискозен, гноен, кървав).

От онкологията маститът се различава с бързи проявления, свързани с посочените по-горе фактори, които се определят по време на проучването и събирането на историята на пациента.

Мастопатия – това не е възпалително заболяване, тя е свързана с анормален растеж на алвеолите и каналите на гърдата под влиянието на хормонален дисбаланс – повишава се нивото на естроген и пролактин, намаляване на прогестерона в кръвта и тъканите на жлезата. Има нодуларна и дифузна форма на мастит. Поради разрастването на тъканите това заболяване се нарича фиброзно-кистозна патология Поради пролиферация на тъкани. В рисковата група влизат жени над 35 години.

Симптоми на мастопатия:

– При чувство на уплътнения, наподобяващи зърно (възли) или ленти (дифузни лезии).

– Възможно е съчетание от патология с нарушение на менструални или климактерически настройки на даден организъм;

– Болката се развива постепенно с увеличаване на уплътненията;

– В дългосрочен план могат да се присъединят и симптомите на мастита.

Фиброаденома – доброкачествена жлезиста тъкан, която има неизвестна етиология. Има зрели фиброаденом (с добре очертана форма) и незрели (с ронлива форма). Някои образования са склонни да се изродят. Рискова група: жени от 20-годишна възраст и нагоре.

Признаци на фиброаденом:

Единични или множествени уплътнения на гръдния кош;

Болка, в други признаци често отсъстват.

Препоръчително е да се обърнете за съвет към мамолог.

Самоизследване.

Техниката включва повърхностна и дълбока палпация на гърдата и с двете ръце едновременно.

Можете да се обърнете към мамолог, ако имате следните симптоми :

– Дифузно уплътнение в гърдите;

– Деформации с явна симетрия;

– Прибиране на областите на зърното или гърдата;

– Корички, ерозии на зърното и около него;

– Болка в подмишницата;

– Продукция, включително кървене;

– Подуване на гърдата под формата на целулит – лимонова кора;

– Зачервяване на кожата.

Други симптоми на рак на гърдата.

За да се изяснят основните симптоми, лекарят провежда допълнителни тестове, като се започне с проучване на пациентката, проверка и палпиране. Основната цел на мамолога на етапа на физически преглед – да се определи предварително злокачествени или доброкачествени са образуванията в хода на заболяването.

Трудности при диагностициране възникват при разглеждането на обемните уплътнения на тялото по-малки от един сантиметър, влакнести слепвания и възпаления.

Лекарят обръща внимание на:

– Естеството на уплътненията;

– Формата, размерът на зърното и ареолата около тях;

– Наличието или естество на изхвърлянето;

– Набръчкана кожа;

– Ограничено прибиране на кожата под формата на пъп;

– Промяна на регионалния размер на лимфните възли.

Следващото описание на уплътненията позволява предварително да се предположи злокачествено заболяване от болестта. Клиничните симптоми са непременно подкрепени от инструментални и лабораторни изследвания.

Уплътнители под формата на възелчета.

Откриват се един или повече възли, които са с ясен контур, често безболезнени, с гъста консистенция, с ограничена подвижност, с набръчкана кожа и оттегляне на мястото на тумора. Аксиларните лимфни възли са палпирани добре. В по-късните етапи на болестта кожата е под формата на лимонова кора, образуват се язви, зърното се сгъстява.

Дифузно уплътнение.

В този случай е възможно да се открият няколко варианта на уплътненията. В някои случаи те приличат на остра форма на мастит или мастопатии.

Има четири възможни варианта за дифузно уплътнение:

Първата е подпухналост. Понякога се развива по време на бременност и кърмене. Характерно е уплътнение на гърдата. Подуване на кожата, уплътненията инфилтрат, хиперемия, напомнящ на лимонова кора.Причината за оток – компресия на тръбите проникне.

Вторият се характеризира с инфилтрация на тъканите. Патогенеза може да се разпространи и в гръдната стена. Кожата е със синьо-червен цвят и набръчкана, не е активна. Напипват се множество възли. Установява се наличие на язва и кора под формата на черупка.

Възпаление на кожата – еризипел. Разкъсано зачервяване – характерен признак. Краищата на подутите места са с назъбени ръбове върху кожата на гръдната стена. Протича с треска до 40 ° C. Трудна е за лечение.

Подобно на мастит уплътнение. Засегнатата площ се увеличава, кожата е топла, зачервена, напрегната. Туморът е плътен, леко подвижен, и се открива върху обширни зони. Патогенезата се разпространява бързо, често е придружена от треска.

Болест на Пейджет.

Външно прилича на псориазис или екзема и се определя като рак на зърното на гърдата. За разлика от тях е придружена от силно зачервяване на кожата, зърното и ареолата се пълнят с кръв. На кожата на зърното и ареолата се формират сухи, след това се получава сълзене на кората и струпеи, и под тях влажни гранулации. Канцерогенезата се простира дълбоко в млечните жлези.

Рак на гърдата стадии.

Разделянето на коварния рак на гърдата на стадии става в зависимост от тежестта на патогенезата и е доста произволно. Ракът е многофакторно заболяване; степента на увреждане и размера на тумора  са основните критерии за оценка на тежестта на заболяването.

В медицинската литература стадиите на рак на гърдата се определят от:

– големина на тумора T 1 , T 2 , Т 3 , T 4 ;

– участие в патогенезата на регионалните лимфни възли N 0 , N 1 , N 2 , N 3 .

– наличие на отдалечени метастази – M 0 (отсъства), M 1 (има до момента).

Обозначения има също и за най-ранните неинвазивни тумори, но тях няма да уточняваме.

Първи стадий на рак на гърдата.

Тумор на гърдата е в начален етап и може да се опише по следния начин:

– T 1 (размер 2 см),;

– N 0 ( метатсатични, регионалните лимфни възли не са налични);

– М 0 (далечни метастази не се откриват).

Втори стадий на рак на гърдата.

Туморът на млечната жлеза във втори стадий на патогенеза може да се опише както следва:

– T 2 (размер 2 до 5 см);

– N 1 откриване на метастази в лимфните възли I, II, загуба на една или две лимфни възли в едната страна. Възлите осезаемо се напъпват като отделни единици;

– М 0 или М 1 може да се изолират далечни метастази.

Трети стадий на рак на гърдата.

Тумор на млечната жлеза в трети етап на патогенеза може да се опише както следва:

– Т 3 (по-голям от 5 cm);

– N 2 открити в метастази на лимфен възел в подмишничната падина I и II ниво, от една страна във вид на пакет, или се увеличава до определени стойности на близките лимфни възли на гърдата (обикновено не се открива), при липсата на промени в аксиларните лимфни възли.

– M 0 и M 1 липсват или има далечни метастази.

Четвърти стадий на рак на гърдата.

Тумори на гърдата в четвъртия етап на патогенезата могат да бъдат описани както следва:

– T 4 размера на тумора не е от значение, той се определя извън млечните жлези и кожата на гърдите, той е придружен от язви и възли;

– N 3 – метастази от двете страни на гърдата III ниво, осезаеми под гърдата, подмишничната и надключичната област.

– М 1 – множество отдалечени метастази.

Варианти на тези цифрови знаци, както и допълнителни номера за изясняване на описанието.

Изследване за рак на гърдата.

Основните методи за диагностициране на рак на гърдата:

– Мамографии;

– Кръвен тест за наличие на туморни маркери (за жени под 30-годишна възраст);

– Ултразвуково изследване (ехограф);

– Биопсия (отстраняване на тъкан парчета за изследване).

Оценката на общото състояние на пациента и нивото на разпространението на раковите клетки в организма позволява и други методи:

–  Кръвни изследвания – общ и биохимичен (за да се определи нивото на формени елементи, скорост на утаяване на еритроцитите, холестерол, амилаза, чернодробни функционални тестове, глюкоза, общ белтък, креатинин);

– Компютърна томография;

– Изследване на урината, за да се изключи патология от страна на сферата на урогениталния;

– Блокада на вътрешните органи;

– Радиография на костите на гръдния кош.

С определяне на хода на заболяването лекарите използват системата TNM, която означава:

Т – означава размера на тумора (0-4);

N – степента на включване на лимфен възел (0-3);

М – наличието или отсъствието на далечни метастази (0 или 1).

Прегледите при рак на гърдата се извършват съответно с описаните методи за изследване.

Химиотерапия при рак на гърдата.

Този метод се състои в прилагане на препарати, назначени да се вземат предвид характеристиките на пациента и са показани, ако:

– Диаметърът на туморите е по-голям от 2 см;

– Туморните клетки са низкодифференцировани ;

– Жената е в детеродна възраст;

– Раковите клетки не притежават рецептори чувствителни към прогестерон и естроген.

За химиотерапията при рак на гърдата се използват цитостатици – те имат противотуморно действие с разрушителен ефект върху раковите клетки. Примери за такива са – Циклофосфамид, Адриабластин, Митоксантрон, Доксорубицин, Флуороурацил.

Видове химиотерапия при рак на гърдата.

В онкологията, има три вида на такова лечение:

– Адювантна (превантивна, допълнителна) терапия – показана е, ако туморът е малък, и се прилага преди и / или след операция. Тя подготвя нова формация за хирургично отстраняване.

– Лечението е показано за напреднала форма на рак, който има метастатични лезии на други тъкани и органи. Този метод е насочен към унищожаване или намаляване на метастазите до минимум.

– Индукционен тип химиотерапия – показан е, ако туморът се е разраснал и размерите му трябва да се намалят, доколкото е възможно, за операцията.

Цитостатичните агенти имат редица странични ефекти, които са отрицателната страна на тяхното прилагане. Когато се прилага химиотерапия неизбежно ще умре и част от здравите клетки.

Неблагоприятни симптоми, които могат да се получат:

– недостиг на въздух;

– гадене и повръщане, диария;

– оцветяване в слизестата жълтеникав оттенък, пигментация на кожата;

– виене на свят, замъглено съзнание;

– намалена зрителна острота;

– подуване н акраката;

– хематурия (урина смесена с кръв);

– аритмия, изразено сърцебиене;

– косопад;

– сърбеж, алергични кожни обриви.

Тези проблеми са временни, те са след рехабилитация. Преди химиотерапията се извършва подробна консултация и внимателна подготовка на жените за процедурите.

Лъчетерапия при рак на гърдата.

Лъчетерапия при рак на гърдата.

Лъчетерапия при рак на гърдата.

Лъчетерапия е неразделна част от поддържащото лечение на жени, които са претърпели Лумпектомията (lump – възел, нодус) е хирургическа интервенция, която отстранява тумор или друга абнормална тъкан от гърдата и за разлика от мастектомията, е терапевтичен метод, който предпазва гърдата, т.е. отстранява се само част от нея – абнормална и здрава тъкан. Понякога тя се извършва след мастектомия. Неговата основна цел – е да се намали вероятността от поява на заболяването. Същността на процедурата е да се гарантира, че туморът или площта, която е била изложена на операция, се обработва с гама-лъчи или мощно рентгеново облъчване. Това на практика унищожава анормалните клетки, които могат да са останали в тялото след хирургията на жените, както и тези клетки, които могат да се появят отново.

Лъчевата терапия е от два вида:

– Контактна лъчетерапия, която се извършва от външен източник на лъча. За тази цел се използва линеен ускорител, който излъчва йони.

– Дистанционна лъчетерапия, която се нарича брахитерапия и се извършва по вътрешно канален начин. Радиоактивното вещество се доставя директно до тези тъкани, където се намира туморът. Размерът на това вещество се дозира точно и изчислява индивидуално.

С лъчетерапията може да се унищожи дори и най микроскопичните туморни клетки, което може да остане след изваждането му от организма. При това дозата не може да бъде незначителна, тъй като патогенната смърт на клетките трябва да бъде гарантирана. Но такова излагане на радиация не минава без вреда за здравите клетки. Загиват и нормалните клетки и тези, които изглеждат като рак. В резултат на това от терапията страда целия организъм. Резултатът е, че здравите клетки са загубили повече възможности за регенерация, но раковите тъкани нямат никаква способност. В тази връзка, лъчевата терапия се удължава, за да се позволи на нормалната тъкан, да се възстанови от периода на облъчване с почивка.

Лъчетерапия при рак на гърдата странични ефекти.

Страничните ефекти на външната лъчетерапия ще се появят веднага, а след известно време и след приключването й. Така че, след няколко седмици, след като получат експозиция, жените изпитват умора, поради възобновяването на здравите клетки. В допълнение кожата на мястото изложено на радиоактивните лъчи може да стане по-тъмно. Няколко месеца след процедурата кожата се възстановява, въпреки че е възможно да се промени цвета пожизнено.

Други нежелани реакции:

– Образуване на мек оток;

– Твърдост на мускулите;

– Развитие на лимфостада;

– Болка в третираната зона.

Също така, много от пациентите казват, че гърдата в тази страна, където въздействието е било извършено, е станала с по-малък размер и набръчкана. Най-често това се дължи на факта, че заедно с тумора се отстраняват и здрава тъкан от жлезата.

Пластична хирургия, насочена към възстановяване на формата на гърдата, не винаги е възможно след третирането с адювантна химиотерапия. Това е така, защото кожата на гърдите е склонна към фиброза и има тенденция да стане по-малко еластична.

Затова експертите препоръчват да се изчака провеждането на пластична хирургия, докато, в случай че на пациентката й предстои лъчетерапия. Освен това е желателно да се използва реконструкция на гърдата на собствените й тъкани, а не изкуствени импланти.

Има предположение за това, че дистанционната лъчетерапия дава по-малко странични ефекти, тъй като на обработка се подлага само част от гърдата. Постигането на това е възможно с използването на множество катетри, които позволяват на потока на радиация да бъде контролиран по-добре.

Хормонална терапия при рак на гърдата.

Тя се използва, когато раковите клетки имат рецептори чувствителни към естроген и прогестерон. За лечението на рак на гърдата се прилагат аналози или антагонисти на половите стероиди.

В някои случаи, в допълнение към хормоналната терапия се извършва отстраняване на яйчниците, защото те произвеждат хормони, които предизвикват растежа на тумора.

Установено е, че жени, които имат рак на гърдата са изложени на риск от рецидив на образуването на първичния тумор. Хормоналната терапия се предписва веднага след завършване на химиотерапията, ако естраген-зависимия тумор е отстранен.

Най-често се използва за тази цел следните хормонални препарати:

Тамоксифен. Назначава се за млади жени, които не влизат в менопауза. Лекарството е необходимо за блокиране на естрогенните рецептори.

Аналози на гонадолиберин – GnRH. Препаратите са насочени към потискане на работата на яйчниците при млади жени, които не са влезли в менопаузата.

Инхибитори на ароматаза. Предписват се за жени в период на постменопауза, за да се намали количеството на естрогена.

Така, чрез използването на естрогенната терапия, е възможно да се спре процеса на растежа на тумори, и още повече да се намалят по размер, при условие за ежедневна употреба на лекарства от тази група. Тази теза е приета на 31 годишен симпозиум в Сан Антонио. Той е бил на тема „Рак на гърдата“.

Общо 66 жени са участвали, и се наблюдава положителна тенденция в една трета от тях. Всички от тях са устойчиви на лечение с помощта на анти-естрогени и рак на гърдата с метастази. В същото време, докато приемат естрогените, ракът на някои жени започнал да напредва и те били прехвърлени обратно към антиестрогенна терапия. Учените били много изненадани, че тя започнала да действа.

Няколко месеца по-късно, ефектът от това отново изчезна, но след това започва да работи с естрогенна терапия. Така че, част от наблюдаваните жени получили лечение с естроген и се редуват и с ароматазни инхибитори. Това се е провеждало в продължение на няколко години. Преди започване на лечението с естроген и един ден след старта му е била извършена проверка на образите на позитронна емисионна томография.

Установено е, че туморите, които са чувствителни към хормони, са наситени с глюкоза и активна светлина. Защо се случва това, обяснение до момента не е било възможно. Установено е, че IGF-1 хормон провокира рак на гърдата с потиснат естроген.

Туморни маркери при рак на гърдата.

Един от видовете изследвания на кръвта са така наречените туморни маркери. Те се наричат и биомаркери или серумни маркери и имат по-високи стойности от нормата при някои пациенти с рак.

Рак на гърдата преживяемост.

Успеваемоста в онкологията е изчислена на 5-годишна преживяемост. След лечение на рак на гърдата, този праг престъпват малко повече от половината от всички пациентки. Тя е условна граница, тъй като се преодолява от много жени и те живеят в продължение на много години.

На продължителността на живота се отразява не само формата на рак, степента на агресивност (скоростта на растеж), но и етапа, на който започва лечението.

Най-лошата прогноза за живота има от дифузния вид тумори 4 стадий за рак на гърдата – от всички пациенти от 5 години след лечението не оцелява нито един.

При рак на гърдата в 2 стадий, живеещите 5 години след лечението и повече, дори цели десетилетия представляват около 80%. Повече от половината от тези жени живеят в продължение на 20 или повече години.

Шансовете са по-високи при ефективен подбор и комбинация от няколко терапии. Ако откриете рак в 3-ти стадий, продължителността на живота от 5 години могат да достигнат от 40 до 60% от жените в зависимост от подетап (3А, 3Б).

Ракът на гърдата е с тенденция да се появи повторно, в повечето случаи това е през първите две години след лечението.

Рак на гърдата метастази.

Ракът придружен от метастази в лимфните възли има висок процент на рецидив. Обикновено това се получава при луминален вид рак. В случай на туморни метастази в патологичния процес, които са включени и в лимфните възли и други органи, се извършва, обикновено само системно лечение на рак.

Рак на гърдата при мъже.

Ракът на гърдата при мъжете е възможен като злокачествен тумор, който започва да се развива в тъканите на гърдите. Но за мъжете това е доста рядко. За сравнение ракът на гърдата при жените е диагностициран 100 пъти повече. Шансовете на един човек да се разболяват от рак на гърдата се класира като един на 1000. Тези цифри остават непроменени за последните 30 години, т.е. степента на разпространение (както е в случая с някои други видове рак) си остава.

Що се отнася до медицинската прогноза, тя по-рано се приемаше за мъжете като малко по-лоша, отколкото при жените, но последните изследвания опровергават тази теза и дават и на двата пола абсолютно равни шансове за оцеляване.

Доброкачествени тумори на гърдата при мъжете.

Фактът е, че не всяко увеличение на рак на гърдата при мъжете е злокачествен  рак. Много по-често, то е точно обратното: гинекомастия – най-често срещания „мъжки“ проблем с гърдите. Гинекомастията е ненормален растеж на тъканите на млечната жлеза от доброкачествен характер. Тя започва да се появява като малко (с размерите на един бутон) образование в рамките на зърното или ареолата, което може да се види с невъоръжено око, а и при докосване. В някои мъже, гинекомастията е по-силно изразена и по-скоро напомня на гърдата на жената.

Симптоми на гинекомастия.

Когато възникне гинекомастия при юноши, това е съвсем естествено и е свързано с промяна в хормоналния баланс в юношеска възраст. Това, между другото, се отнася и за по-възрастните мъже. Има и други причини за гинекомастия – патологични: заболявания на ендокринната система и черния дроб, затлъстяване, страничен ефект от някои лекарства, синдром на Клайнфелтер.

Въпреки че гинекомастията при мъжете е много по-често, отколкото от рак на гърдата, но двете условия са много сходни по външен вид, така че всяко разширяване на зърното в региона следва да служи като условие, за да се направи преглед при лекар.

Видове рак на гърдата при мъжете.

Дуктален карцином или не-инвазивен дуктален карцином. Туморът се образува в тръбите на гърдата, но не и в мастната тъкан, расте без да надхвърля жлезата. Той представлява 10% от всички разкрити случаи на рак на гърдата при мъжете. Почти винаги успешно се лекува хирургично.

Филтриращ дуктален карцином. За разлика от предишния вид рак, този расте в мастната тъкан и метастазира до други органи и тъкани. На него се падат 80% от всички разкрити случаи на рак на гърдата при мъжете.

Филтриращ лобуларен карцином. Този рак започва разрушителните си дейности в лобулите на гърдата (групи от клетки, които произвеждат кърмата при жени), и след това расте в мастната тъкан. При мъжете, това е изключително рядко.

Болест на Пейджет. Този вид рак започва в проходите и се разпространява към зърното или ареолата.

Оточно-инфилтрационен рак на гърдата. Агресивен, но рядък вид рак.

Рак на гърдата лечение с билки.

Днес много хора търсят решение на здравните си проблеми с рецепти с билки от народната медицина и всякакви начини за оздравяване. Когато става въпрос за алтернативно лечение на рак на гърдата и на други видове рак, не трябва да се прекратява предписаното от лекаря лечение с химиотерапия и други подобни, защото болестта е тежка и смъртоносна. Въпреки вредните странични ефекти от стандартното лечение с химиотерапия и другите, то си остава одобрено от медицината. Ако го отхвърлите и започнете само с народна медицина, поемате голям риск. Такъв фанатизъм и вманиачаване са много опасни, макар че понякога народната медицина дава по-добри резултати. За рака на гърдата обаче е много опасно болният да прилага само нея без официалното одобрено от лекар лечение.

Билките от народната медицина могат да бъдат само спомагателна и съпътстваща терапия към основното лечение, а храненето е от голямо значение също, но трябва да се прилага, без да се преустановява основното лечение. Така например в книгата на Мария Требен е описан случай на болно от рак момиче, за което лекарите не дават никаква надежда за оздравяване. Лечителката й дава рецепта с билки и когато болното момиче я пие, започва да оздравява. След няколко месеца родителите й решават, че дъщеря им е оздравяла напълно и спират да й дават билковия чай. Наскоро обаче съвсем внезапно тя умира. Ракът се е върнал след кратка ремисия с нова сила и с метастази. Затова не трябва едностранчиво да се предприема лечение извън официалното, а да се подхожда комплексно – билките и народната медицина да бъдат само съпътстваща терапия към основното лечение.

Едно друго много полезно средство при лечение на болестите е молитвата и вярата в Бога. Има достатъчно случаи на излекувани хора с помощта и на молитвата, заедно с основното лечение. Установено е, че болни, когато се молят и когато други се молят за тях, оздравяват по-бързо, настъпват по-рано подобрения. Това са го забелязали и лекарите. Основното условие тука е вярата, че има Бог и че Той е силен да помага на болните да оздравеят и че след смъртта за тези, които са вярвали в Него според обещанията му има един дар и това е вечният живот, който започва с първото възкресение при Второто пришествие, а не веднага след смъртта.

Това е надеждата дадена ни от Бога, че има избавление от смъртта, но това става при условие на вяра в Бога, изучаване на Библията и съобразяване на живота ни с писаното в нея. Молитвата с вяра е ключът към този дар. Всички ние сме смъртни и нормално е да се запита човек има ли Бог, и има ли надежда за избавление от смъртта. Библията ни дава отговор на тези въпроси и затова трябва да я четем и изследваме, докато все още можем. В нея е описан спасителния план за нас, смъртните хора, грехопадението, борбата между доброто и злото и надеждата за вечния живот при условие на вяра в Исус.

Народни методи за лечение.

Един от най-важните етапи на лечението на рака е психологическото въздействие. Добре известен фактор е плацебото, което помага да се справят с болестта 30% от пациентите.

Какво да не правим с рак на гърдата?

Развитието на всяка болест е по-лесно да се предотврати на по-ранен етап от своето развитие, същото важи и за рака, но не трябва да забравяме, че прекомерната употреба на най-популярните методи може да изиграе жестока шега.

Правило 1.
В никакъв случай не правете затопляне компреси върху болното място без лекарско предписание. Не се затопля областта на всички видове рак и не се подлагат на ултравиолетови лъчи.

Можете да предизвикате увеличение на тумора и да влошите състоянието си.  Не се лекувайте самостоятелно!

Правило 2.
Премахване от менюто си главно всички млечни продукти.

Американски учени са провели изследвания и са показали, че когато страдащите от рак на гърдата жени консумират млечни продукти, включително всички видове кисело мляко, сладолед, сирене, и така нататък, те увеличават риска от влошаване на състоянието на до 50%! Това се дължи на съдържанието на естроген във всички млечни продукти.

Правило 3.
Смята се, че това заболяване може да се лекува с помощта на масаж. Това е спорен факт. За различните видове рак не е еднаква ползата. Във всеки случай никога не правете самостоятелно масаж!

За да направите това, там са специално обучени професионалисти, които знаят кои масла и кремове могат да бъдат използвани при рак и как да направят масажа. Само специалист може да предпише масаж при лечение и то само след необходимия преглед на пациента!

Правило 4.
Забравете за баня, солариум и слънчеви бани на плажа.

Слънчевите лъчи не проникват в областта на рака, но кожата на гърдата не е адаптирана към ултравиолетовите лъчи, защото дългото присъствие на плажа е противопоказано при пациенти с рак на гърдата. Същото важи и за всичко, което е свързано със затопляне на гърдите.

Като следвате тези прости правила, можете да се предотврати развитието на болестта в начален етап. След това, можете да отидете директно на лечение.

Природни продукти

Дългосрочната практика за лечение на рак на гърдата е доказала ползата от няколко природни продукти, които най-ефективно се борят с тумора. Сред тях са: прополис, някои видове гъбички, зеле, петнист бучиниш – билка, растителни отрови.

Всяко едно от тези средства е в състояние да е мнго полезен при лечението на рака, когато се прилага изчерпателно. Помислете за всеки метод на лечение детайлно.

Прополис

Лечебните свойства на прополиса не са напълно изяснени, но вече е известно, че има повече от петдесет активни вещества в състава му, което помага не само да се спре растежа на туморите, но и за насърчаване на премахването на мъртвите клетки от организма и да регенерира нови.

Трябва да се помни, че прополисът не може да се нагрява повече от петдесет градуса, в противен случай ще загуби всички свои полезни свойства. Вземайте този продукт при лечение или без никакво лечение: 5-7 грама на ден един час преди хранене до 5 пъти на ден.

Можете също така да се направи прополисово масло: до 1 кг масло, оставете да заври, добавете 160-180 грама прополис, отстранете от котлона, без да спира да се разбърква за половин час. Вземете по една супена лъжица 3 пъти дневно в продължение на един час преди хранене.

Тинктурата от прополис ще бъде ефективно допълнение при лечение на рак: необходимо е да се вземат 50 г прополис на 200 мл алкохол, фино се разбъркват и престояват за месец в купа на тъмно стъкло.

Гъби

Гъба червен мухомор.

Гъба червен мухомор.

Японските учени са идентифицирани няколко вида гъби, съдържащи вещество, което спира растежа на тумори и убива раковите клетки – лентинан. И всички тези гъби могат лесно да бъдат намерени в руската гора – мухомор, чага, веселка. Под понятието мухомор не се разбира срещата у нас гъба мухоморка, а специален вид, който не вирее може би у нас, а в Русия. Това е червена гъба мухомор, вид, който се използва в руската народна медицина. Тя е също малко отровна. Но освен тях има и много други гъби, които стимулират имунната система и имат противораково действие. Това са бяла гъба, боровик и други срещащи се в Русия.

Структурата им може да включва антибиотик, който се бори с раковите клетки.

Гъби срещу рак

Трябва да се помни, че гъбичките се приемат само под формата на екстракти, които трябва да бъдат получени съгласно рецептите на лекуващия лекар. Това лечение е с малки дози, трябва да се вземе най-малко 7-8 грама на ден. Същата гъба не може да се използва за повече от 8 седмици. Научно доказано е, че след този период, тялото ви ще свикне с характеристиките на гъбичките и лечението се преустановява.

Гъба шийтаке

Гъба шийтаке

Много от тези гъбички включват растителни отрови и на това се дължи техният ефект върху раковите клетки.

Зеле

Лечението с бяло зеле най-просто и ефективно, защото сокът на зелето помага против възпалението. Всичко, което трябва да се направи – е да направим зелеви листа за през нощта като компрес, вземат се лист и се правят няколко резки за отделяне на сока. Сложете ги един от друг, и след това увийте гърдите с кърпа или шал.

Освен компреси, се препоръчва да се взема и зелев сок 3 пъти на ден по 1 чаша половин час преди хранене. Най-добре е да използва зеле от късните сортове, и не го купувайте в магазина, и такива отгледани в град, а закупени от градинари, за да се предпазят от нитрати и пестициди.

Петнист бучиниш

Петнистият бучиниш е отровно растение, затова лечението трябва да започне под стриктния контрол на лекар. Той се използва като тинктура по строга схема. Самостоятелното приготвяне не отнема много време, но екстрактът е необходимо да престои най-малко три седмици. Разбира се, ако се изисква незабавно лечение, тогава може да се изчака само 3 дни, но е по-добре да се даде повече време на инфузията.

Необходимо е да се вземе три-литров буркан и се изсипят в него 2 чаши водка. Ситно нарежете билката бучиниш (но не го пускайте през месомелачка!) и я изсипете в същия буркан, докато се напълни до една трета. От време на време бурканът да се разклаща и билката през цялото време е потопена в алкохола. След това бурканът да бъде запълнен с водка до края му, до горе. Остава само да затворите капака и натиснете екстракта.

Трябва да се взема по схема: в първия ден на 150 мл вода, добавете 1 капка екстракт във втория ден 2 капки в третия ден – 3 и така нататък и така нататък, докато стигнете 13 дни, а след това е необходимо да се увеличи количеството на водата до 200 мл, и капките да продължат да нарастват, докато достигнат 20 на брой, и след това да започне намаляване на дозата до 1 капка.

След първия курс, което трябва да се направи почивка и да се повтори лечението по същия начин, и след това отново почивка и се повтаря процесът отново. Когато бъдат завършени три курса, трябва да си вземе почивка от един месец, след което екстрактът в напитката се увеличава до 40 капки.

Вземането на бучиниш по този начин е необходимо да бъде дългосрочно, а срокът се определя от лекуващия лекар, но веднъж в организма като се натрупат достатъчно вещества от това растение започва отхвърляне на настойката чрез повръщане. Това не трябва да Ви плаши, лечението трябва да се замени с други средства. В началото на отхвърлянето на тинктурата, туморът трябва вече да се с смалил значително или напълно да е премахнат, което означава, че е настъпила крайната победа над рака.

Хранене при рак на гърдата.

Правилното хранене при рак на гърдата е от голямо значение за страдащите от него. Тази диета е полезна и за жени с нарушен обмен на екстроген в организма, а също така и за всяка форма на мастит.

Ако тройният отрицателен рак на гърдата не изисква специална диета, защото този вид тумор няма рецептори за прогестерон и естроген, то естроген зависимият рак на гърдата зависи изцяло от диетата и храненето.

За хормонално зависимия рак на гърдата е много важна диетата – в нея се съдържа лечебна сила. Клетките на хормоналния рак по правило имат рецептори за естроген и прогестерон. Когато в храната присъстват тези хормони, тези тумори започват да се стимулират, да растат. И ако се изключат от храната тези продукти, които съдържат тези хормони, туморът започва бавно да забавя своя растеж.

Затова диетата и правилното хранене при рак на гърдата са огромна помощ към основното лечение на болестта.

Соя и рак на гърдата

Соята е растение, което често присъства в храната и е част от вегетарианската диета. Тя съдържа много хранителни компоненти, особено фитоестрогени, т.е. естрогени от растителен произход. Броят фитоестрогени в соевите продукти зависи от няколко фактора: мястото на отглеждане, вида на използвания тор и метода за промишлена преработка. Например в соево брашно фитоестрогените са много повече, отколкото в соевото мляко.

По отношение на фитоестрогените и тяхното влияние върху хода и прогнозата на рака на гърдата не е налице консенсус. От една страна, фитоестрогените  в соята могат да се свързват със същите рецептори на естрогена в организма и по този начин да пречят на действието на хормона върху раковите клетки. От друга страна, не е известно как фитоестрогените са в състояние да стимулират растежа и развитието на раковите клетки на гърдата. Тъй като туморите на гърдата често са хормонално-зависими, присъствието на фитоестрогени в кръвта, подобно на биологичен естроген, могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Открит в начален стадий, смъртоносният рак на гърдата може да се лекува.

Открит в начален стадий, смъртоносният рак на гърдата може да се лекува.

Консумацията на умерени количества соеви храни като част от вегетарианска диета помага да се намали количеството на животински протеини в диетата. Един – два пъти на соеви храни на ден, са безопасни за пациенти с рак на гърдата в етапа на възстановяване. Наред с другите неща соята съдържа диетични фибри, антиоксиданти и други полезни компоненти. В същото време за жените, които имат рак на гърдата се открива, че е необходимо да ограничат консумацията на соеви продукти. В допълнение, не използвайте соеви продукти с добавки фитоестрогени и / или изофлавони.

Здрави кости, калций и витамин D

Костна загуба – остеопороза – е нормално свързано с възрастта явление сред жените. Въпреки това жените с рак на гърдата, лекувани с химиотерапия или хормонална терапия, остеопорозата често възниква като страничен ефект от лечението. Ето защо, периодичните проверки, показващи костна плътност и определяне на нивото на витамин D в кръвта е наложително.

При жените с рак на гърдата, е налице липса на витамин D, и се препоръчва да се увеличи приема на храни, които съдържат този витамин. Сред тях са рибено масло, масло от дроб от треска, херинга, сьомга, сардина, риба тон, яйца, сирене. Така че е необходимо да бъдите внимателни и четете внимателно етикетите на опаковките. Дневен прием на витамин D повече от 1500 единици, може да доведе до други здравословни проблеми.

Тъй като витамин D регулира калциевия баланс в организма, се препоръчва да се приема в диетата 2 грама калций на ден за всички жени и 2.1 грама калций на ден за жените след менопауза.

Омега-3 и Омега-6

Мастните киселини като Омега 3 са жизнено важни за здравето. Сред хранте богати на тези киселини са мазната риба от северните морета: скумрия, херинга, сьомга, камбала. В допълнение, някои от омега 3 киселините се  съдържат в орехи, растително масло, ленено семе и други зърнени култури.

Мастни киселини като омега-6 също са нужни на организма, но съдържанието им в нормалния хранителен режим е над желаното ниво. Всякакъв вид растително масло е източник на омега 6: соя, царевица, слънчоглед и други. Поради това се препоръчва да се коригира диета, така че да се намали консумацията на омега 6 и увеличи на омега 3.

Трябва да се отбележи, обаче, че ползите от консумация на омега-3 при пациенти с рак на гърдата (и като цяло на всички видове рак), все още не е доказано. От друга страна, данните от изследванията показват ползите от тип омега 3 мастни киселини за намаляване на триглицеридите в кръвта и профилактика на сърдечносъдови заболявания. Затова се препоръчва да се яде една част от мазна риба (от списъка по-горе) най-малко веднъж седмично. Въпреки това, тази препоръка не се прилага на пациенти, приемащи лекарства, които намаляват съсирването на кръвта (например, аспирин). Тези хора не трябва да добавят киселини като Омега 3 храни.

Ленени семена

Лененото семе съдържа мастни киселини като Омега 3, диетични фибри, магнезий, селен, витамин Е и фитоестрогени. Както в случая на соята, дали лененото семе дава благоприятен ефект при пациенти с рак на гърдата не е доказано. По-специално, не е известно до каква степен ленените семена стимулират или, обратно, инхибират растежа на тумори. Според Американската асоциация за ракови изследвания, консумацията на ленено семе при жени, които никога не са страдали от рак, е съвсем безопасно. Същото важи и за жени, приемащи тамоксифен или друго анти-хормонално лечение. Нещо повече, семена с тъмен или жълт цвят са за предпочитане, а не ленено масло.

За подобряване на имунитета в храната трябва да има достатъчно количество качествени белтъчини, които са от значение и за синтеза н анатитела, на Т – лимфоцитите.

Нормализиране на телесното тегло. В периода на постменопаузата в мастните тъкани се синтезират екстрагонадалните естрогени чрез ензима ароматаза (CYP19). Той благоприятства за повишаване на нивата на естроегн.

Напълно е противопоказано да се гладува.

Подобряване на състоянието на черния дроб е важна стъпка при лечението на рака на гърдата.

Трябва да се коригира недостигът на витамини и минерали и да не се допуска анемия.

Почистване на тялото от токсини и нормализиране на киселинно-алкалния баланс. При повече кислород раковите клетки нарастват по-бавно.

Възстановяване на увредения ген Р 53. Кверцетинът има способността да възстановява този ген.

Трябва да се консумират храни богати на антиоксиданти, които да съдържат ликопен, селен, ресвератрол, витамините С и А. Витамин Е е също антиоксидант, но не се препоръчва при рак на гърдата – има ефекта на естрогена.

От храната трябва да се премахнат млечните продукти и да се ограничат или премахнат месните продукти. Да се премахнат всички захарани храни, с рафинирано брашно, пържените храни.

Препоръчват се магданоз, целина, лимони, ябълки, череши, грозде, броколи, лук, чесън, домати, сурови ядки, куркума, лайка, валериан, мащерка, живовляк. Кръстоцветни зеленчуци: зеле, броколи, рукола, карфиол, репички, хрян, горчица, кресон; билкови добавки като перуански корен Мака, конопено брашно и масло; бял и зелен чай; гъби шийтаке, скилидка елеутерокок, елда, билки и подправки: розмарин, кориандър и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *