Рак на ректума – причини, симптоми, лечение

Ракът на правото черво (рак на ректума) е злокачествен тумор, чийто източник са клетки, покриващи правото черво. Туморът може да расте в стената на червото или да излиза от отвора му.

рак на ректумаПрез последните 20 години заболяванията от рак на правото черво са се увеличили няколко пъти. При това колкото по-цивилизована е страната, толкова повече са там болните.

Лидери в списъка са САЩ, Канада, Израел и Австралия, затова пък Индия, Китай и страните от Латинска Америка са на опашката. Изключение прави само Япония – там въпреки развития капитализъм, това онкозаболяване се среща изключително рядко.

Ракът на ректума е съдбоносен преимуществено за възрастните хора: преобладаващото мнозинство от болните са прекрачили петдесетгодишната граница. Днес в света ежегодно се регистрират 510 000 нови случаи на рака на дебелото черво, от които ракът на правото черво е не-по-малко от 30-40%.

Причини за рак на ректума

Досега учените не са успели да разберат каква е истинската причина за рака на правото черво. Но все пак са откроили рисковите фактори, които способстват появата му.

 1. рак на ректума

  Правилното хранене предпазва от рак на ректума

  Особености при храненето. Ако в храната преобладават прекалено много месо и животински мазнини, а е малко растителната целулоза, има вероятност след време човек да се разболее сериозно.

 2. Висококалоричните и лесно смилаеми продукти водят до забавено предвижване на съдържанието по червата. Поради това канцерогенните вещества, които може да се съдържат в храната или се и изработват от бактериите в червата, въздействат твърде дълго върху лигавицата на правото черво. Известно е, че сред вегетарианците практически не се среща рак на правото черво.
 3. Работа с азбест.
 4. Продължителни възпалителни заболявания и полипи на правото черво.
 5. Папиломавирусна инфекция и анален секс. Учените са забелязали, че при пасивните хомосексуалисти, инфицирани от вируси, шансът да се разболеят от рак на правото черво е много висок.

 

Демир бозан билки за бъбреци

Рак на ректума – какво се случва?

Ракът на правото черво се развива не много бързо. Първоначално туморът расте в самото черво нагоре и надолу. Смята се, че за да обхване туморът напълно правото черво, са нужни 1.5-2 години.

В последствие туморът прораства през стената на червото, в съединителната тъкан и костите на таза, в съседните органи. Заедно с кръвта и лимфата раковите клетки се разпространяват в организма и образуват нови туморни огнища (метастази).

За рака на правото черво са характерни метастази в черния дроб, белите дробове и близко разположените лимфни възли.

Симптоми на рак на правото черво

Клиничната проява на рака на правото черво зависи от стадия на заболяването, от характера на развитието на тумора (в отвора на червото, вътре по стените или комбинирано) и от нивото на местонахождението му.

В клиничната картина на рака на правото черво се различават четири групи симптоми, особено характерни за даденото заболяване.

Най-често срещаният и постоянен симптом на рака на правото черво е кръвотечението. То се среща както в ранните, така и в по-късните стадии и се забелязва при повече от половината болни.

Интензивността на чревния кръвоизлив е незначителна, най-често той е във вид на смесена с изпражнения кръв или на тъмни съсиреци, но не е постоянен.

За разлика от кръвоизливите при хемороидалната болест, при рака те предшестват изхождането или са смесени с фекалии. При тумора алената кръв обикновено изтича в края на акта на дефекацията, покривайки отгоре екскрементите. Като правило обилни кръвотечения няма и анемията се появява в късните стадии на болестта.

При рака на правото черво от задното отверстие заедно с кръвта се отделят слуз и гной. Този симптом обикновено се появява в по-късните стадии на заболяването и е обусловен от наличието на съпътстващ ректит (възпаление на правото черво), проктокигмоидит (възпаление на правото и сигмовидното черво), разпад на тумора с възпаление.

Други причини за поява на кръв при изхождане ТУК

Вторият по честота симптом на рака на правото черво са различните видове разстройства на функциите на червата: промяна в ритъма на дефекацията, формата на изпражненията, диария, запек и изпускане на фекалии и газове.

рак на ректумаНай-тягостни са честите лъжливи позиви за дефекация (тенезми), съпроводени с отделянето на неголямо количество кръв, слуз и гной. След дефекацията болните не са удовлетворени, имат усещане за чуждо тяло в правото черво.

Лъжливите позиви могат да се наблюдават от 3 до 15 пъти в денонощието. Според увеличаването на тумора, особено при стенозиращ рак на горните части на правото черво, запекът става по-упорит, коремът на болния се подува. Подуването и куркането преминават след освобождаване на газовете и изпражненията.

След по-нататъшното увеличение на тумора и като се прибавят допълните възпаления настъпва частична или пълна чревна непроходимост. При това болният усеща стягаща болка в корема, съпроводена от задръжка на газове и изхождане, периодично се появява повръщане.

Усещанията за болка се появяват при болните от рак на ректума при разпространяването на тумора на мястото, на което е възникнал, и особено при проникването му в съседните органи и тъкани.

Само при рака с аноректална локализация, заради участието на зоната на сфинктера в туморния процес, болките са първият симптом на заболяването в ранния му стадий. При това положение болните се стремят да сядат само на едната половината на седалището си.

Нарушаването на общото състояние на болния (обща слабост, лесна умора, анемия, отслабване, бледа кожа) се обуславя от ежедневната загуба на кръв, а също така и от туморната интоксикация при по-късните етапи на заболяването.

Как да се разпознае рак на ректума?

Както при много други онкологични заболявания, в 5-15% от всички случаи ракът на правото черво се открива случайно при лекарски преглед. Признаците, по които човек може да заподозре, че има рак на правото черво, са:

 • Отделянето на слуз, кръв или гной от задното отверстие
 • Нарушения при изхождането (редуване на диария със запек)
 • Неприятни усещания и болки в правото черво
 • Болки при дефекация, лъжливи позиви за дефекация

Впрочем, дори при наличието на тези симптоми не винаги става дума за рак. Подобни проявления имат хемороидите, парапрокитът или синдромът на раздразненото дебело черво (СРДЧ).

Диагностика на рак на ректума

рак на ректумаДиагностиката на рака на правото черво се прави от лекар проктолог. Ако заподозре, че пациентът има рак, той най-напред ще проведе пръстово изследване на правото черво. Този прост метод дава възможност да се установи тумор, разположен на 15 см от аналното отверстие и даже малко по-нагоре. Също така лекарят дава направление за анализ на екскрементите, за да се установи има ли в тях скрита кръв.

За потвърждаване на диагнозата задължително се предписва ректороманоскопия: оглед на правото черво с ректоскоп – специална куха метална тръба, включена към източник на светлина.

По време на ректороманоскопията може да се направи биопсия – да се откъсне неголямо парченце от тумора за подробно изследване под микроскоп (хистологично изследване).

Единствено хистологичното изследване дава възможност да се разбере какъв е туморът: доброкачествен или злокачествен. Като допълнителни методи за диагностика лекарят може да назначи ултразвуково изследване (УЗИ) с датчик, който се вкарва в правото черво, колоноскопия, компютърна томография или рентгеново изследване.

 

Лечение на рак на ректума

Основният метод за лечение на рака на правото черво е хирургическото премахване на тумора. Каква да бъде операцията решава лекарят в зависимост от това къде се намира туморът и до каква степен е обхванал червото.

Ако техническите условия позволяват, заедно с тумора се отстранява и част от правото черво, след което неговата цялост се възстановява: зашива се образувалата се рана.

При операцията на Гартман туморът се отстранява, горната част на червото се извежда във вид на колостом (от кожата на корема се извежда участък от червото, изпълняващ функциите на задно отверстие), а долната част се зашива. Тази операция се прави в случай, че е невъзможно да бъдат зашити краищата на червото. По-късно може да се направи втора операция и да се възстанови целостта на червата.

В някои случаи правото черво се премахва изцяло заедно със задното отверстие и се оформя колостом. Такава операция се прави, ако туморът е разположен много близко до задното отверстие: под тумора няма здрави стени на червото.

За лечението на рака на правото черво преди или след операцията широко се прилага лъчева терапия (нерядко в съчетание с химиотерапия).

Лъчевата терапия преди операцията може да намали тумора и да облекчи отстраняването му, да се избегне поставянето на колостом. Приложена след операцията, лъчетерапията е насочена да подобри резултатите от лечението, като намали риска от появата на нови тумори (рецидиви) на мястото на операцията.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *