Учени създадоха списък на храните, които пазят от рак (таблица)

Всяка година тежката диагноза рак чуват над 12 млн. души , а около 7,6 млн. умират от нея

От няколко години лекари, учени и изследователи тръбят, че болестта рак е станала една от най-разпространените, а наскоро дори започнаха да говорят, че заболяването има направо пандемичен характер. Защото въпреки всички мерки, изследвания, скрийнинги, напреднала техника и профилактика, все повече хора заболяват от страшната болест.

рак

Всяка година тежката диагноза рак чуват над 12 млн. души , а около 7,6 млн. умират от нея

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза рак, а около 7,6 млн. умират от болестта. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Близо 3,2 млн. европейци пък чуват тази страшна диагноза. Ако не бъдат предприети съответните действия, през следващото десетилетие коварното заболяване ще погуби 84 млн. души, предупреждават от Световната здравна организация.

Лекарите съветват хората, които искат да се предпазят от коварния рак, на първо място да променят хранителните си навици и начина си на живот, да не пушат, да не злоупотребяват с алкохол, по-малко да се излагат на слънце и да поддържат здравословно тегло чрез добро хранене и достатъчно движение.

рак

Всяка година тежката диагноза рак чуват над 12 млн. души , а около 7,6 млн. умират от нея

Миналата година канадски учени съставиха списък на храните, които имат способността да предпазват от рак и да не позволяват на болните клетки да се развиват. Списъкът е съставен въз основа на хиляди изследвания. Учените смятат, че хранейки се с тях ежедневно, можем да накараме раковите клетки да спрат да се развиват.

На първо място в списъка на храните, пазещи от рак, са поставени зеле и броколи. Става въпрос за всякакъв вид зеле, от което трябва да ядем поне по една купичка или около 250 грама. На следващите места са поставени чесън и лук. От чесъна е достатъчно да изяждате по две скилидки, а от лука – поне 200 грама. Следващият продукт е спанак или кресон, чието количество дневно трябва също да е 250 грама или една малка купичка. След тях е лененото семе и лененото масло, от които се приема по една супена лъжица семе или една чаена лъжица масло.

“Фигурин

Доматите също не са пропуснати. От тях на ден трябва да хапвате поне 150 грама или да го замените с една супена лъжица доматено пюре. Следва черният пипер, който може да слагате на храната си. Половин чаена лъжичка дневно е напълно достатъчно. Толкова е количеството и куркумата, която е следващата полезна подправка в списъка.

В списъка на храните, пазещи от рак, не са пропуснати и горските плодове – боровинки, къпини, малини, ягоди. От тях е достатъчно да хапнете половин чаена чаша, но кой ли би се задоволил с такова малко количество. Следва блатната боровинка със същото количество. В списъка е включено и гроздето. От него е достатъчно да изядем 250 грама. Следващият продукт е черният шоколад или 40 грама чисто какао.
Накрая са класирани и цитрусите – на ден е хубаво да изядете 1 портокал, 2 мандарини и половин грейпфрут.
От напитките, които пазят от рак, трябва да пиете поне 3 чаши зелен чай и една чаша червено вино.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *