Растения, използвания при лечение на заболявания на дихателните пътища

Ето кои са растенията за лечение на заболявания на дихателните пътища!

Голям брой растения намират приложение при лечение на заболяванията на дихателните пътища. Едни от главните пока­зания за използването им са възпаленията на горните дихател­ни пътища, острите и хроничните бронхити, бронхиектатичната болест. При подбора на лечебни растения за едно или друго заболяване на дихателните пътища трябва да се излиза от съ­държанието им на биологично-активни вещества, които опреде­лят едно или друго преимуществено действие. Така при остри възпалителни процеси на горните дихателни пътища следва да се прилагат лечебни растения, богати на слузни вещества, при хроничните бронхити, с цел облек­чаване на експекторацията, са подходящи растения, съдържащи сапонини. Растения с бронхолитичшо действие са мащерка, риган и др.

Към централно успокояващите кашлицата лечебни растения спадат жълт мак, полски мак и сънотворен мак.

Подбелът е употребяван в медицината от дълбока древност като облекчител на кашлящата и оттук произлиза латинското му наименование, а на български – кашлица.

В българската народна медицина чаят от горски* слез и от подбел, отварата от бяла ружа, иглика и теменуга се употребя­ват основно за лечение на възпалителни заболявания на диха­телните пътища, но и при възпалителни заболявания на стома­ха, червата, черния дроб и щр.

Външно отвари и запарки от тях се използват за гаргари при пресипнал глас, а под формата на лапи или компреси при кожни заболявания (циреи), (фурункули, изгаряния, рани на зър­ната на кърмачките, възпаление на очите и др.

Отварата от мащерка, от цветовете на игликата, от листата и коренищата на миризливата теменуга действа и слабо въз­будително на нервната система и затова се използва в народна­та медицина против главоболие, световъртеж и безсъние, болки в гърдите и коремните органи.

“Фигурин

Поради богатото съдържание на етерично масло мащерката притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, газогонно и болкоуспокояващо действие.

Риганът има много ширака употреба в народната медицина главно под формата на чай, който действа възбуждащо на слизестия епител на храносмилателната и дихателната система и на нервната система. Същият чай помага и за разнасяне втвърдяванията в млечните жлези на кърмачките. Траките са го упот­ребявали като упойващо средство. Обикновено след вечеря те хвърляли в огъня връхчетата на растението и чрез инхалация се упойвали и заспивали.

Отварата от плодните кутийки на градинския и полския мак се използва от дълбока древност за успокояване на мъчителна кашлица, силни болки във вътрешните органи, при сърцебиене и др. Употребата им днес в. домашни условия е недопустима поради опасност от отравяне.

Счуканите пресни листа от сънотворния мак във вид на ка­ша са превъзходно средство в народната медицина против от­оци от ухапване от оси, пчели и др.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *