Чудодейният ревен действа антиканцерогенно и против запек

Главното лечебно действие на билката ревен е за подобряване на храносмилането и за запек

Чудодейната билка ревен с научното название Rheum officinale, е многогодишно подобно на киселица широколистно растение, което може да се използва и като зеленчук. Стъблото му достига до 2 м височина, а листната петура до 75 см в диаметър, която се разделя на няколко дяла. Той има червени, бели или розови цветове, а плодовете му са триръбести, крилати, широки орехчета.. растението цъфти през месеците юли и август. Билката вирее по влажните високопланински поляни. Листата му трябва да се берат или късат преди цъфтежа.

Чудодейният ревен действа антиканцерогенно и против запек

Чудодейният ревен действа антиканцерогенно и против запек

Състав на билката ревен

Установено е, че съдържа няколко вида астрахинони от 3% до 7%, антрхинонови гликозиди, минерали – повече калций, фосфор и магнезий, витамин К, и бетакаротин, пектин, нишесте и други. Съдържа и оксалова киселина в листата си, с което трябва да се съобразяват страдащите от чернодробни заболявания. Опасност от интоксикация с яденето на листа от ревен може да настъпи, ако човек изяде 5 кг от тях, без да повръща, което не може да стане. За лечебни цели с е използват корените и коренищата.

Ползи за здравето

В малки количества е полезен за подобряване на храносмилането, увеличава секрецията на стомашен сок и при висока киселинност, а в по-големи за запек като очистително. Освен това билката ревен е полезна и за варикозни вени, затлъстяване, жлъчнокаменна болест, холецистит, остър гломерунефрит.

Противоракови свойства

Действа против диабет и облекчава състоянието по време на менопауза. Ревенът има противоракови свойства, пише сайтът ncbi.nlm.nih.gov. Според изследванията, стъблата от ревен са полезни за лечение и профилактика на рака, особено ако са печени. Корените действат против него като спират пролиферацията на клетките и причиняват клетъчна смърт на раковите клетки, благодарение на някои от веществата му наречени антраквинони.

“Фигурин
Ревен - Rheum officinale

Ревен – Rheum officinale

Употреба

В 400 мл вряла вода сложете 2 супени лъжици корени от ревен и ги оставете да киснат 20 минути. Прецедете и пийте по 100 мл 4 пъти дневно, преди ядене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *