Ревматоиден артрит – симптоми и лечение

Пълното излекуване на ревматоидния артрит е невъзможно. Целта на лечението е да се предотврати инвалидизацията

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което води до хронично възпаление на ставите. В случай че не се лекува, то може да порази и някои други тъкани, органи и дори и цели системи в човешкия организъм. Ето защо заболяването се нарича системно.
То има хроничен характер, прогресира бавно, но последователно. Съпроводено е с периоди на ремисия, когато настъпва известно подобрение. Подобрението обаче има временен характер, след което състоянието на болния се влошава.

Ревматоидният артрит не се лекува

Симптоми
В периода на обостряне на заболяването болните се оплакват от слабост, липса на апетит, мускулни и ставни болки, температурата им е повишена. Движението на ставите, които са силно болезнени е ограничено. Характерно за ревматоидния артрит е симетричното поразяване на малките стави на ръцете и стъпалата. По-рядко се наблюдават едностранни поражения на някоя от големите стави. Макар и много рядко могат да бъдат поразени и гласните връзки – тогава гласът на болния става нисък и хрипав.
Големият проблем е, че при ревматоидния артрит, както вече споменахме могат да пострадат и много други органи.
Лечение
Пълното излекуване на ревматоидния артрит е невъзможно. Целта на съвременните терапевтични методи е да бъде намалено възпалението, да се възстанови поне частично, двигателната способност на ставите и да се предотврати инвалидизацията на пациента. Колкото по-навреме започне лечението, толкова по-добра е прогнозата. Процесът трябва да включва не само медикаментозна терапия, но и лечебна физкултура, промяна в начина на живот, както и някои други мероприятия. Към хирургична интервенция се прибягва само когато ставите са много силно деформирани.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *