Ревматоиден артрит – лечение, рецепти от народната медицина

Помогнете си при ревматоиден артрит с билки и рецепти от народната медицина, рецепти на Петър Димоков и проф. Мермерски, със сода, джинджифил и други

Съдържание на статията: Ревматоиден артрит. Ревматоиден артрит причини. Ревматоиден артрит симптоми. Ревматоиден артрит изследвания. Ревматоиден артрит лечение. Ревматоиден артрит лекарства. Лечение на ревматоиден артрит с народна медицина. Ревматоиден артрит Петър Димков. Диета при ревматоиден артрит. Лечение на ревматоиден артрит със сода. Рецепти на Мермерски за ревматоиден артрит. Серонегативен ревматоиден артрит. Серопозитивен ревматоиден артрит. Ревматоиден артрит при деца. Джинджифил ревматоиден артрит. Ревматоиден артрит хомеопатия.

Ревматоиден артрит.

Заболяването ревматоиден артрит засяга съединителната тъкан. Това е хронично заболяване с инфекциозен и възпалителен произход, което засяга главно периферните малки стави. Характеризира се с деструктивни процеси в ставните тъкани, постепенното в хода на развитието му се стига до анкилоза (пълна неподвижност на ставите). В допълнение ревматоидният артрит се счита за автоимунно заболяване. Защитната система престава да разграничава непознатите чужди микроорганизми –бактерии и вируси от собствените си клетки и по този начин насочва агресия си към тялото.

Ревматоиден артрит - хронично възпаление на ставите.

Ревматоиден артрит – хронично възпаление на ставите.

В продължение на десетилетия, бяха направени опити да се намери патогенен инфекциозен агент, който причинява ревматоиден артрит.

В полза на наличието на инфекция са наблюдаваните симптоми като: остро начало, повишена телесна температура и потене, аденопатия.
От друга страна няма ясни критерии за ревматоиден артрит за причисляването към инфекциозните заболявания: заболяването не е сезонно; не се предава чрез преливане на кръв или трансплантация на органи; не съществува ефективно лечение с антибиотик.

Ако един член на семейството е болен с ревматоиден артрит, рискът за останалите членове е много малък.

Какви видове ревматоиден артрит има?

“Фигурин

Според броя на участващите в патологичния процес на ставите и наличието на ревматоиден фактор са определени няколко вида на ревматоиден артрит.

Видовете ревматоиден артрит:

полиартрит – едновременно отпадане на повече от четири стави;

олигоартрит – едновременно възпаление на 2 – 3 стави, максимална – 4;

моноаррит – възпаление на една става.

Всеки от тях може да бъде както серопозитивен и така и серонегативен. В първия случай – серумен ревматоиден – има фактор, който присъства, във втория случай – не.
Също така, има специални форми на ревматоиден артрит. Това са синдром на Фелти и болест на Стилла

Синдром на Фелти
Синдромът на Фелти е специален вариант за ревматоиден артрит, който се характеризира с увреждане на ставите и вътрешните органи. Проявява се с тежко заболяване на ставите, увеличение на черния дроб и далака, както и възпаление на кръвоносните съдове (васкулит). Синдромът на Фелти е особено тежка болест поради наличието на симптом като неутропения. Неутропения представлява намалени бели кръвни клетки, поради което е налице постоянен риск от инфекциозни усложнения.

Болест на Стилла
При болест на Стилла  артритът се придружава от повтарящи се треска и обриви. Температурата варира между 37 – 37.2 градуса. Въпреки това, тя периодично се появява и изчезва, т.е. възобновява се. Обривите при болестта на Стилла са крупнопетнисти или папулозни. Ревматоидният фактор е отрицателен.

Също вариант на ревматоиден артрит е ювенилният ревматоиден артрит. Този вид артрит се среща при деца и юноши до 16 години. Той се характеризира като ставни и извън-ставни прояви. От извън-ставните симптоми по-чести са кератоконюнктивит, склерити, ревматоидни възли, перикардит, невропатия. Деца болни от ювенилен артрит, често изостават във физическото развитие.

Какви са степените на активност на ревматоиден артрит?

Налице е ниска, умерена и висока активност на ревматоиден артрит. За да се определи неговата употреба са измислени различни кодове и методи. Към днешна дата най-често се използва, методът на Европейската антиревматична лига, която е предложила да се използва индекс DAS. За да се изчисли този индекс, е необходимо да се използват определени настройки.

DAS компонента на индекса са, както следва:

Общото здравословно състояние на пациента, според визуалната аналогова скала;

Брой на подутите стави;

Брой на болезнените стави чрез индекса RICHIE;

СУЕ ( скорост на утаяване на еритроцитите ).

DAS индекс се използва не само за оценка на активността на възпалителния процес, но също така за оценка на ефективността на лечението. Въпреки това, неговият недостатък е сложността на изваждане и необходимостта от допълнителни тестове. Затова лекарите в ежедневната практика не толкова често прибягват до използването му.

Налице е следното тълкуване на индекса DAS:

Ниска активност в DAS – по-малко от 2,4;

Умерена активност с DAS между 2,4 и 3,7;

Висока активност DAS при 3,7 или повече.

Стойността на индекса на DAS – това е непостоянна опция. Тя може да бъде намалена или увеличена в зависимост от заболяването и периода на лечението. По този начин, ако е предприето ефективно лечение, болестта преминава в ремисия. Ремисията на ревматоидния артрит е не по-малко от 1.6 – стойност по DAS.

Активен ревматоиден артрит, също може да бъде оценен по метода на Ларсен. При тази рентгенова техника се взема предвид наличието и дълбочината на разрушителните промени. Ларсен е идентифицирал шест степени на промяна – от 0 ( скорост ) до 6 (степен на сериозност на разрушителни промени ). Също съответния индекс HAQ, който взема предвид степента на функционалните промени.

В ежедневната практика, лекарят често се ръководи от функционалните класове. Функционалните класове отразяват степента на активност на патологичния процес, както и съответствието му с ежедневните дейности на пациента.

Използват се следните функционални класове на ревматоиден артрит:
1 клас – всички движения във всички стави без ограничение са запазени;

2 клас – запазена е мобилността при изпълнение на ежедневните работи;

3 клас – способността да се изпълняват ежедневните натоварване е ограничен;

4 клас – не съществува възможност за извършване на ежедневни дейности.

Ревматоиден артрит причини.

Генетично предразположение
В подкрепа на тази теория се казва, че при пациенти, страдащи от ревматоиден артрит се наблюдават специфични гени, които променят рецепторите на повърхностните мембрани на клетките в тялото. В резултат на това, имунната система не разпознава своите собствени клетки и произвежда специфични антитела срещу тях, за да ги унищожи и да ги премахнат от тялото. Към тези гени се отнася и DRB 1.

Инфекциозни заболявания
Има различни вируси, присъствието на които в организма увеличава риска от развитие на ревматоиден артрит. Те включват:

вирус на рубеола, херпес вирус, вирус на Epstein-Barr вирус, вирус на хепатит В вирус и т.н.

Ревматоиден артрит симптоми.

При разглеждане на клиничните симптоми трябва да се отбележи, че ревматоидният артрит е предимно системно заболяване, което може да се отрази на ставите, както и на различни органи и системи.

Клиничните прояви зависят от няколко фактора: суровост, локализация на огнища, обратим процес, поражение, наличието на усложнения.

В 70% от случаите заболяването започва през студения сезон. Отегчаващи фактори са: вирусни и бактериални инфекции, травми, хирургическа намеса, хранителни алергии и др Тя се характеризира с бавен поток с постепенно увеличаване на клиничните симптоми. При ревматоиден артрит се засягат предимно малките периферни стави на ръцете и краката. След това, в патологичния процес участват и други органи и системи – така наречените допълнително-ставни прояви на ревматоиден артрит.
По време на латентния (скрит) стадий на заболяването, преди появата на клиничните симптоми на увреждане на ставите се наблюдава: умора, слабост, загуба на тегло, немотивирана треска, мускулна болка, изпотяване.

Има няколко възможности за появата на болестта: остра и подостра.
В повечето случаи, ревматоиден артрит се характеризира с появата на субакутен. В същото време пациентът се оплаква:

Артралгия

Болките в ставите са характеризират с няколко функции:

Болката има възпалителен характер

Постоянни болки.

Временни болки.

Вълнообразен характер – болката може да се усилва през нощта.

Елиминиране, когато приемате противовъзпалителни лекарства.

Характерна е симетричност на ставните заболявания.

В повечето случаи в този процес участват малките стави на ръцете, краката, китките, колената, лактите. По-малко възпаления има по раменете и гръбначните стави. Броят на засегнатите стави варира в зависимост от активността и хода на заболяването. Най-често се проявява артрит (загуба на 3 или повече стави). По-рядко се срещат стави с две лезии (олигоартрит) или с една (моноартрит).

Мускулни болки

Симптом, който придружава остро възпаление. При него има болки с дългосрочен характер.

Треска

Треската отразява присъствието на възпалителен процес. Колкото е по-развита болестта, толкова по-висока става температурата на тялото.

Сутрешна скованост

Сутрешна скованост, чиято продължителност варира от 30 минути до един час или повече се появява сутрин след сън.Тя се характеризира с ограничена подвижност и увеличена болка в засегнатите стави, докато се опитвате да извършите всяко движение. Причината е, че през нощта в ставната кухина се натрупва възпалителен ексудат (течност), както и продукт от освобождаването на глюкокортикоидни хормони.

Кортикостероидите намаляват възпалителните реакции и размера на ексудат в ставите. Обикновено пикът на освобождаването на тези хормони се наблюдава в сутрешните часове.

От постепенното увеличаване на симптомите на нарушена функция на ставите, се стига до тяхното деформиране.

Патологични промени в отделните стави

Поражение на ставите на ръцете
В 90% от случаите на ревматоиден артрит, ставите са повредени. Обикновено се наблюдават промени в:

Проксималните (близо до китки) интерфалангеална стави, втори-трети метакарпофалангеални стави, стави на китката.

В началния етап на развитие на болестта се получава подуване около ставите, засегнати от процеса. Заедно със ставното заболяване се наблюдава възпаление и подуване на мускулните сухожилия и връзки. Намалява се подвижността поради появата на болка. Пациентът се оплаква от неспособност да свива дланите си в юмрук. Когато има чести обостряния или неуспех на лечението, има и други признаци и симптоми.

Вторият етап се характеризира с развитието на ревматоиден процес. В допълнение към основните прояви на болестта в начален етап, присъединяват се и симптомите, свързани с различни щамове на дланта и пръстите. Те включват такива видове като:

„Плавник на моржове“ – деформация на метакарпофалангеалните стави и пръстите 1-4 отклонение медиално – на лъчевата кост.

„Лебедова шия“ – деформация в огъванията на метакарпофалангеалните стави, проксималната интерфалангеални преразтягане и флексия на отдалечените (външните) стави на пръстите.

Вретеновидни пръсти – удебеляване в ставите на пръстите.

Към другите симптоми се отнасят:

Симптомът на нодуларния теносиновит е обособен от кисти. В такъв случай се усеща от пациента болка при свиване и разтягане на пръста (или няколко пръста). Теносиновит е възпалително заболяване, което засяга обвивката на съединителната тъкан, съседна на сухожилието (обвивката, вътре в която са сухожилията). Сухожилията, които са присъединени към ставите и предоставят двигателната функция. Основни симптоми: болка при палпация, подуване в областта на сухожилието, удебеляване на възпалените сухожилия, нарушение на двигателната функция на пръстите на ръцете и китките.

Ревматоиден артрит изследвания.

Изследванията за ревматоиден артрит ьза поставяне на правилна диагноза са следните:

Пълна кръвна картина (АОК).

Биохимичен анализ на кръвта.

Ревматоиден фактор в кръвта.

Тест за наличие на антицитрулинови антитела (АЦЦП).

Антинуклеарни антитела (АНА).

Анализ на синовиалната течност (течността в ставната кухина).

Артроскопия.

Рентгенографии на ставите.

Сцинтиграфия на ставите.

Биопсия на синовиалната мембрана.

Магнитен резонанс.

Ехография (ултразвук) на ставите и вътрешните органи.

Ревматоиден артрит лечение.

Висококачествени начини за предотвратяване на болестта не са налице. Въпреки това, лекарите все още се препоръчват да се пазят пациентите от някои от факторите, които се считат, че могат да провокират развитието на артрит. За да се възползвате максимално от тези методи за предпазване от болестта следва:

Да се предотврати хипотермията;

Да се спре тютюнопушенето;

Да се откаже пациентът от прекомерна употреба на алкохол;

Незабавно да се лекуват инфекциозните заболявания;

Навреме да вземат мерки за психо-емоционалното напрежение.

Такива действия са единственият начин за предотвратяване на ревматоиден артрит. В първите подозрения за развитието на това заболяване трябва да се потърси медицинска помощ. Само в началото на навременно лечение на болестта може да се очаква да се запазят ставите колкото е възможно повече за дълъг период от увреждане.

Ревматоиден артрит лекарства.

Лечение на ревматоиден артрит се разделя на две фази:
Първата фаза включва облекчение на острата фаза на заболяването.

Втората фаза е поддържаща терапия.

Лечението в острата фаза е за намаляване на възпалението. За тази цел, първо са назначени нестероидни противовъзпалителни средства ( НСПВС ).

Противовъзпалителни средства от групата на инхибитори на циклооксигеназа (СОХ) 1-2 – група лекарства, които потискат ензима, отговорен за физиологичните и възпалителни реакции.
Златният стандарт, изборът на лекарството от тази група се счита  циклофенак. Продуктът има най-оптимални свойства за лечение на остро заболяване.

Диклофенак до голяма степен намалява болката, подуването, премахва възпалението в тъканите, намалява местното зачервяване Максималната доза е 150 mg / ден.

Най-често използваните лекарства в низходящ ред по отношение тежестта на противовъзпалителен ефект, са както следва:
Диклофенак 100-150mg / ден

Индометацин 150 mg / ден

Напроксен 0.75-1.0mg / ден

Ибупрофен 1200-1600mg / ден

Характеристики на приема на лекарства в тази група

– Изборът на лекарство се произвежда последователно.

– Ефектът се постига на 3-4 ден на приема.

– При липса на лекарството може да се замени със слаб заместител на ефекта на действие.

– Не е желателно да се използва комбинация от две или повече лекарства в тази група поради повишен риск от странични ефекти.

– (НСПВС) винаги се прилага след хранене.

– (НСПВС) имат силно дразнещ ефект върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, като по този начин в дългосрочен прием може да доведе до появата на ерозивен гастрит, стомашна язва и дуоденална язва. Затова едновременно се приемат преди хранене лекарства за защита на  лигавица – 20мг омепразол или ланзопразол 30 мг.

Селективни СОХ-2 инхибитори – лекарството инхибира ензим, участващ само когато има възпалителен процес. Те включват:

Мелоксикам (мовалис) 7.5-15мг/ден.

Пироксикам 30-40мг/ден.

Рофекоксиб 12.5мг/ден.

Тези средства имат по-малко странични ефекти и действат само върху нивото на възпалителния процес. Те се използват в случай на непоносимост на лекарствата от първо поколение, заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и други вътрешни органи. Характеристики на приемане са същите, както при първата група от продуктите.

Лечение на ревматоиден артрит с народна медицина.

Билки и народна медицина за ревматоиден артрит.

Билки и народна медицина за ревматоиден артрит.

Лечението на ревматоиден артрит с помощта на народна медицина, е насочено към възпиране на рецидивите и поддържане на пациента в относително добра форма. Тази терапия обикновено се основава на прилагане на диети, компреси, съчетани с масаж, лечебна гимнастика и някои други методи. Някои традиционни методи се практикуват и от официалната медицина, но в леко променена форма.

Компреси от сурови картофи

Един от най-простите и най-ефективните средства за облекчаване на болката по време на обостряне на заболяването е лапа от сурови картофи. Картофите се настъргва на ренде грубо и се поставя пулпата в сито. След това се слага за няколко секунди в гореща вода. След кратко изцеждане картофите се слагат в торбичка от памучен плат. Такъв компрес се прилага през нощта на възпалените стави, покрива се с найлонова обвивка отгоре и се бинтова. Процедурата се повтаря всеки ден за една седмица.

Слаб разтвор на оцет

Със слаб разтвор на оцет се премахва острата болка и се помага да се затоплят ставите. Една супена лъжица 6% оцет се смесва с 0,5 литър топла вода. След това с получената смес се навлажнява кърпа, увийте с нея възпалените места и покрийте с топло одеяло.

Смес срещу болки в ставите

Две чаши пресен сок от черна ряпа се смесват с половин чаша водка, след това се добавя половин чаша мед. Към получената маса се разтваря една супена лъжица готварска сол и се разбърква старателно. Това средство се втрива в ставите, които след това трябва да се затоплят добре.

Домашен мехлем

Този крем помага за облекчаване на болката и намаляване на възпалението на атаката. В дълбок съд трябва да бъде внимателно разбъркан 1 жълтък от прясно домашно кокоше яйце, една чаена лъжичка ябълков оцет и терпентин. Получената смес намажете засегнатата зона преди лягане.

Пресни листа на растения

Много известни народни лечители препоръчват при появата на болки в ставите да се ползват пресни листа на растения като репей, подбел или зеле. За тази цел свежите растителни листа за малко време се намачкват в ръката или се пробождат на няколко места с игла и се прилагат на възпаленото място. Местото над тях увийте с топла кърпа. Тази лапа трябва да се сменя 2 пъти на ден до облекчаване на болката.

Червено вино

Отличен метод на лечение на ревматоиден артрит представлява червеното вино, което е богато на ценни антиоксиданти, премахващи възпалението на ставите. За да се подготви загряващо средство, ще трябва да се вземе чаша топло червено вино и две големи супени лъжици горчица на прах. С получената смес щедро се накисва парче плат и се прилага компрес върху засегнатото място за около 15 минути. Ако е необходимо, повторете процедурата за няколко дни.

Ключът към успешното лечение на ревматоиден артрит е ранен достъп до лекар и съответствие с всички препоръки. Едно допълнително средство в борбата срещу болестта може да са лечебните методи натрупана от народната медицина.

Всички народни средства за артрит могат да бъдат разделени на две основни групи: предназначен за вътрешна и външна употреба.

Към вътрешните спадат: билкови отвари, растителни екстракти, сокове, рибено масло.

На снимката: Вляво листо от репей, вдясно листа от подбел - за ревматоиден артрит.

На снимката: Вляво листо от репей, вдясно листа от подбел – за ревматоиден артрит.

Външните включват: мехлеми, лосиони, компреси, вани и корита.

За избор на специфичен метод от народната медицина е по-добре да се посъветвате с вашия лекар, тъй като някои от тях не са съвместими с аптечните лекарства, а други може да не са подходящи за индивидуалните указания.

Вътрешната терапия на ревматоиден артрит с народни средства е насочена към премахване на възпалението и стимулиране на регенеративните процеси в ставата.

По принцип, ако се вгледаме в средствата за действие, които се използват вътрешно и външно, можем да видим, определен модел. Домашните средства (отвари, настойки, сокове, рибено масло, …) действат, за да се стимулират възстановителните процеси. Но външни агенти (мазила, компреси ..) действат за премахване на възпалението и намаляване на симптомите на болката.

Сред най-популярните рецепти включват и следните препоръчани от народни лечители:

Картофена отвара

Два картофа не белени, нарязани на 3-4 части се заливат с 500 мл вода и се варят. От топлата отвара се взема 1/2 чаша преди всяко хранене. Структурата на картофа съдържа много аминокиселини, сред които метилметионин, който има силен противовъзпалителен ефект.

Действието на отварата ще бъде повишено допълнително чрез добавяне към парчетата картофи: корен от целина или корен от магданоз. Ползите от тези два продукта (целина и магданоз) е по-силна, когато се вземат на пресни сокове.

Отвара от билки

Лечение с пресни сокове

Всяка сутрин е полезно да се пие 1 чаша пресен зеленчуков сок. Най-добрият резултат дава смес от сок от моркови, цвекло и краставици. Сокът от моркови вече е признат в традиционната медицина като имащ силни противоракови ефекти. Сокът от цвекло се добавя в малки обеми. За 1 чаша сок от моркови – 1 супена лъжица сок от цвекло. Сокът от краставица е също е подходящ за смесване със сок от цвекло.

Добре е да се добави в сок от моркови: сок от магданоз или целина сок 210 мл и моркови 270 мл, или сок от спанак 180 мл и сок от моркови 300 мл.

Всички тези „допълнителни сокове“ не се препоръчват да се изстискват през сокоизстисквачка, а през тензух кат се добавят по 1-2 супени лъжици. Те осигуряват пълна гама от витамини и минерали, необходими за нормалното функциониране на ставите. В нашите условия е по-лесно да се практикува изстискване чрез сокоизстисквачка, тъй като другият начин с тензух е по-труден и той е по-подходящ за магданоз и подобните на него зеленчуци. Най-добрият начин на изстискване на сокове е чрез сокоизстисквачка на принципа на пресоването. Такива машинки са по-скъпи, а обикновените са с центрофуга.

Много добра за артрит за дневна консумация е сокът от грейпфрут. Препоръчително е случай на артрит да се изпива поне половин литър пресен сок от тези плодове на ден.

Смесете равни части от билките: бял равнец, лайка, листа от мента и листа от червена боровинка за ревматоиден артрит.

Смесете равни части от билките: бял равнец, лайка, листа от мента и листа от червена боровинка за ревматоиден артрит.

Лечение с рибено масло

Добър ефект дава при артрит рибеното масло. Този продукт е богат на мастни киселини, които блокират действието на ензими, които разрушават ставния хрущял. Това е добре да го запомним.

Всеки ден трябва да се вземат по 2 супени лъжици масло преди закуска. Подобренията са видими след 3 месеца лечение!

Народни средства за външна терапия

Средствата за външно приложение могат да донесат облекчение в периоди на обостряне на заболяването, което помага да се облекчи болката и херметичността.

Студен компрес с репей

През нощта се препоръчва ставите да се увиват със зелеви листа или репей. Предварително пресни листа или един лист от тези растения се накълцва или раздробява, за да се появи малко поне сок. Листът се притиска към засегнатата област наслага се и върху него се увива мястото с полиетилен и се връзва с превръзка или шал. Прилагането на тази терапия е неограничено.

Препоръчва се при ревматоиден артрит и тинктура от репей. Петстотин грама листа от билката се пускат през месомелачка и се смесват с половин литър прясна водка. Полученият състав се разбива добре и се поставя в хладилника. След един ден инфузията е готова. С нея се навлажнява памучна кърпа или марля и се прилага върху болните стави през нощта. Болките се отстраняват след няколко процедури.

Горещ компрес с пясък или сол

Друг вариант горещ компрес с пясък или сол. В малки платнени торби се изсипва обикновен пясък, който след това се нагрява в пещ при 70-80 градуса. Прилага се към ставите за 10-15 минути на всеки 2-3 часа. Топлината стимулира притока на кръв към фокуса на възпаление, което допринася за премахване на болката и подуването.

По-ефективно действие има, ако се загрее вместо пясък, едра морска сол.

Мехлем обезболяващ

Вместо затопляне с компреси може да се използва и мехлем. За мазилото Вие трябва да приготвите:

Медицински алкохол – 50 мл

Горчица на прах – 1 супена лъжица,

Камфор – 1 супена лъжица,

Яйца – 2 бр.

В 50 мл алкохол се разтварят 1 супена лъжица суха горчица и също толкова камфор. Добавете разбитите белтъци на пяна на двете яйца. Всичко се смесва. Да се ​ съхранява в хладилник. Разтривайте възпалените места вечер.

Вани за артрит

Това е много ефективна терапия и е достъпна за всички, които имат вана в своя апартамент или къща. Когато се прилага редовно лечението – резултатът ще бъде ясен. Не пренебрегвайте този вид народни средства. Нужно е постоянство и редовност! Това е важно – изборът на вида на баня, която ще е най-удобна за вас и най-подходяща.

Банята стимулира кръвообращението и спомага за възстановяването на подвижността на ставите. При лечението на артрит се практикува баня: с иглолистни клонки, с брезови листа и пъпки, с терпентин, с горчица.

Подготвя се баня с иглолистна дървесина или бреза. Терапията се провежда на курсове за 1-2 седмици. Процедурата се повтаря на всеки 1-2 дни. Достатъчно е да се запълни ваната до 1 / 4 – 1 / 2 от обема й – в нея се потапят само болните стави. Във ваната трябва да се добавят 500 грама сух материал към 10 литра вода. Стандартната вана напълнена до половината побира 30-40 литра в зависимост от теглото на човек, който се къпе в нея и съответния брой литри вода, които измества. Сушените борови иглички и листа от бреза се варят 10-15 минути в малко вода. Получената отвара се излива във ваната и след това топлата вода се регулира леко според нейния обем и температура, която трябва да е 36-38 градуса.

Как да си направим баня с горчица?

За да се подготви вана със 100 литра ще трябва 1 супена лъжица горчица, времето на процедурата не трябва да надвишава 10 минути. След вземането на ваната не трябва да се изплаквате с вода, мокрото тяло се обърсва с кърпа и трябва да легнете завити под одеяло за около 30-40 минути.

Как да си направим баня: с терпентин?

Вие трябва да изберете правилното решение. Разтварянето на терпентин във ваната може да бъде 2 вида: с бял и жълт разтвор терпентин. За лечението на ревматоиден артрит или от другите видове се използва жълт разтвор на терпентин, а курсът продължава 5-10 вани. Общото време на банята е 15-20 минути, а нейната температура трябва да бъде 36 градуса. Вие определено трябва да ползвате термометър, за да направите терпентиновата баня, без да се попарите и според инструкцията.

Във ваната се налива 40 мл жълт терпентинов разтвор. Във всяка следваща баня се прибавя по 5 мл разтвор повече, разбърква се добре и се разбърква във ваната, след това ние трябва да завъртим крана на чешмата с гореща вода и да доведем температурата на банята до 39-42 градуса за 10-15 минути. И след това да лежите още около 5 минути. Следва да излезете от банята и без да измивате тялото, избършете се с кърпа и легнете и се завийте с топло одеяло и изпийте чаша горещ билков чай. Изпотяване ще продължи за още 40 минути.

Важно! Лечението е много ефективно, но трябва внимателно да се проучат всички подробности за него, преди да започнете с това и ако държите да се възползвате!

Солен лед

Това е много прост, но и много ефективен метод. Приготвянето на солен лед е много просто, има и козметичен ефект. В 1 литър вода, добавете 4 супени лъжици сол и разбъркайте добре, докато се разтвори. Тогава изсипете солена вода в контейнер за лед и ги сложете във фризера.

Процедурата е както следва. Взема се едно кубче солен лед и се прилага към болните стави като се задържа с длани. Изчакайте, докато ледът се размрази. Разбира се водата тече не само по ставата, но също и на пода и той трябва да бъде подсушен или предварително покрит с кърпа. Когато ледът се топи, всичката му вода е солена и с нея трябва да се разтриват нежно засегнатата област. Процедурата се извършва редовно.

За облекчаване на възпалението и болката се използва и балсам от ела. За подготовката на това средство се вземат четиридесет грама пресни клончета от ела, две супени лъжици от шипки, една супена лъжица счукан лук с люспите и нарязани скилидки чесън. Всички съставки се изсипват в два литра топла вода и се варят на слаб огън за тридесет минути. След това отварата се покрива с капак и се поставя на топло място, за да се запари още за двадесет и четири часа. Лекарството се използва вътрешно. Пие се няколко пъти на ден, но не повече от един литър на ден. Лечението трае толкова дълго, докато усложняването на артрит намалее.

Едно добро средство е прилагането на горчица на прах. Една супена лъжица суха горчица се смесва с една супена лъжица зехтин и една супена лъжица мед. Всичко се разбърква до гладка консистенция. Този мехлем се втрива през нощта в болните стави и се увива с вълнен шал. Подобряване на състоянието на пациента се наблюдава след първата процедура. Курсът на лечение е две седмици.

Билки за ревматоиден артрит.

Билки за ревматоиден артрит.

Можете да се подготви за болки в ставите мехлем с жълтък от яйце. Един суров жълтък се смесва с една чаена лъжичка терпентин и една чаена лъжичка ябълков оцет. Полученият състав втривайте засегнатата става вечер преди лягане и изолирайте с вълнен шал. Курсът на лечение е десет дни.

Положителни резултати са получени чрез прилагане на компрес с листа от бреза. За него е необходимо да се налагат на болните съвместна брезови листа в няколко слоя и топъл вълнен плат. Промяна на листа два пъти дневно. Лечението продължава до пълно облекчаване на болката.

Ефективна билка при лечението на ревматоиден артрит е блатен очеболец (блатен петолистник).Използва се инфузия от корените му. За да се направи трябва една супена лъжица стрити корени да се налее в една чаша много гореща вода и да се поставят във водна баня. Лекът се вари четвърт час. След охлаждането се прецежда и се употребява вътрешно по една супена лъжица пет пъти на ден. Продължителността на лечението е един месец.

Друга рецепта, която може да помогне е лапа от блатен очеболец. За нейното приготвяне е необходимо да се вземат три супени лъжици пресни или изсушени листа от растението и да се сложат в половин чаша топла вода. Тази смес се довежда до кипене. След това се добавя червена боровинка листа и се поставят в ленена торба и така се използват за процедурата. Лапите водят до бързо облекчаване на болките и възпалението на ставите. Можете да използвате това средство за всички проблеми със ставите.

Могат да помогнат за лечението на ревматоиден артрит и кълнове от картофи. Осем килограма картофи се поставят на топло и светло място и се изчаква за появата на издънки дълги около пет сантиметра. Тогава кълновете се откъсват, измиват се и се смилат. След това те се смесват със същия обем алкохол, който заемат те. Лекарството престоява на тъмно място за десет дни. Използвайте лекът за втриване на ставите на пациенти четири пъти на ден, докато болката не изчезне напълно.

Картофи за ревматоиден артрит.

Картофи за ревматоиден артрит.

От картофените кълнове могат да се получат и други средства за триене. За другата рецепта кълновете се получават по същия начин, както в предишната рецепта и от същото количество картофи. Събраните кълнове се слагат плътно да запълнят буркан с капацитет половин литър и се поставят на слънчево място за две седмици. След това в буркана се излива алкохол почти до ръбовете горната част и две седмици престоява, но на тъмно. С това лекарство се втриват ставите преди лягане за три седмици.

Един добър ефект за ревматоиден артрит оказва действието на отвара от върбова кора. За получаването на лека се изисква да вземете една супена лъжица наситнена върбова кора и я залейте с чаша завряла вода. Престоява половин час за да се накисне. Пийте сутрин и вечер по половин чаша за един месец.

За външна употреба се ползва втриване с върбова кора. В този случай към един литър кипяща вода се изисква да добавите десет супени лъжици прах от кората. Престояват един час. Втриването се извършва сутрин и вечер. Затоплянето на ставата, след това не е задължително.

Инфузията от глухарче е полезна също при лечението на ревматоиден артрит. Една чаена лъжичка от сухата смес от корени и листа от растението се налива в чаша с вряла вода и престояват за един час. Употребата на лекарството е вътрешно – една четвърт от чаша преди ядене четири пъти на ден. Курсът на лечение е четиринадесет дни. При желание, инфузията може да се подслади предварително като добавите една чаена лъжичка пресен мед от елда.

Можете да използвате при ревматоиден артрит, вместо чай сварени листа от касис. За да се подготви една порция от този чай се изисква да вземете пет грама листа и да ги изсипете в една чаша кипнала вода. Лекът престоява шестдесет минути да кисне. Той се използва вместо чай. За един ден трябва да се консумира цялата част. Ограничения за продължителността на курса няма.

Ревматоиден артрит Петър Димков.

Препоръчва се лечението с рецептата на Петър Димков да се провежда от лекар.

Диета при ревматоиден артрит.

Изследователите със значителен опит в диагностиката и лечението са стигнали до извода, че заболяването ревматоиден артрит на коляното се основава предимно на приема на значителни дози консерванти. Независимо от факта, че ние говорим за остеоартрит на коляното, но на този принцип се получават и всички видове артрити – едни и същи причини за появата им, не само с храната, консервантите, но и от стреса и други. Затова е важно добавянето на полезни продукти в диетата!

При изключване от диетата на храни с консерванти, вие не само ще спрете заболяването, но и значително ще се подобри здравето на ставите.

Консервантите в храните се дължи на образуването на определени соли, които заедно с продуктите в тялото причиняват разрушаване на ставите.

Кои храни трябва да се изхвърлят?

Всякакви меса (колбаси, консерви от месо и риба, пушена риба, пушени месни и други като тези);

Месни бульони, в които има консервирано месо.

Можете да преминавате към лечението на дадено заболяване като използвате няколко диети, ако е необходимо.

Рибната диета насища организма с есенциални мастни киселини и спомага за забавяне на темповете на развитие на ревматоиден артрит. Към традиционното си меню, постепенно започнете да добавяте мазната риба. Направете го внимателно, за една седмица, увеличавайте дозата на рибата от сто грама до един килограма на ден. Диетата трябва да се спазва в продължение на най-малко един месец, за да се постигнат максимални резултати. По време на този период, ако желаете, може да направите пауза за няколко дни.

Витамин С в магданоза е 2,5 пъти повече от този в портокалите.

Витамин С в магданоза е 2,5 пъти повече от този в портокалите.

Втората диета се основава на използването на варен ориз. Смята се, че вареният ориз помага да се разтворят нежеланите депозити в сухожилията и ставите, които са причина за нарушения на гъвкавостта на съединителната тъкан. За подготовката на терапевтичен ориз, той се накисва за една нощ – чаша с ориз във вода. На сутринта водата, в която е киснал оризът, трябва да се отцеди и се наливат около две чаши чиста вода и го варете, докато омекне. След това той се промива и се разделя на четири части, които се консумират през деня.

Ако се придържате към диетата, след това за попълване на важни витамини в организма, през целия ден трябва да се пие прясна отвара от шипка. Половин час преди всяко хранене с ориз се пие половин чаша чиста вода. Продължителността на курса е десет дни. В допълнение към тези диети за лечение на ревматоиден артрит се забраняват вредните продукти.

При откриване на заболяването те са изключени от хранителния режим: животински мазнини; пушени; кафе; алкохол; консервирани храни; захарни изделия.

Известни продукти, които е желателно да се използва на ежедневно включват: млечни продукти; зеленчуци; яйца; плодове; риба; месо; зърнени култури; хляб с трици.

Диета при ревматоиден артрит.

Диета при ревматоиден артрит.

Придържайки се към правилното хранене, пациентът може значително да подобри своя статус и да забави прогресията на заболяването.

Диета за възстановяване

Традиционните методи за лечение включват не само различни компреси и лосиони. Много ефективен метод е т.нар диета за възстановяване. Един от най-ефективните методи е диета, основана на постепенното въвеждане в диетата на морски риби. Многократно е показано, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в големи количества в мазнините на морските риби, имат положителен ефект върху цялостното състояние на ставите и за намаляване на възпалението.

Лечение на ревматоиден артрит със сода.

Содата за хляб се разтворя лесно във вода и се усвоява бързо в червата. Алкализирашият ефект   води до разпадането на кристалите пбразувани от пикочна киселина, което намалява възпалението при ревматоиден артрит.

Разтворът на сода за хляб е най-правилно да се взема между храненията. При хранене може да причини нарушаване на храносмилането. За да ефекта на алакализация е достатъчно да се употребява 2 пъти по кафена лъжичка сода за хляб, разтворена в лека затоплена  вода.  Външно да се разтриват засегнатите области със смес от сода и вода 1 към 10 или си може да подходите с компреси с този разтвор.

Рецепти на Мермерски за ревматоиден артрит.

Проф. Мермерски колекционира и разпространява рецепти от всякакви пациенти и билкари от цялата страна

Серонегативен ревматоиден артрит.

Серонегативният Ревматоидният артрит е вид заболяване, при което е означено, че липсва ревматоидния фактор в кръвта на болни хора. Тази форма на заболяването протича в една пета от пациентите, страдащи от ревматоиден артрит ( т.е., 20 процента от пациентите ). Липсата на тази лабораторна стойност е критерий за благоприятно протичане на заболяването. В същото време патологията е по-лесно лечимо и реагира на основната терапия. Серонегативният ревматоиден артрит обикновено започва внезапно и рязко, което го отличава от другите форми.

Ревматоиден фактор – това е тип протеини, които действат като антитела. Тези протеини се синтезират от организма от собствения анти-имуноглобулин G, което те възприемат като антигени. След това се образуват комплекси, състоящи се от ревматоиден фактор и имуноглобулини. Известно време те циркулират в кръвта, и след това се отлагат върху повърхността на ставите. Тези съединения имат имунни свойства, които задействат каскада от имуновъзпалителни реакции. Въпреки това те са депозирани не само в ставите, но и други органи, когато има съединителна тъкан. Това обяснява вътрешното участие на полиоргана при ревматоиден артрит.

Липсата на този фактор не означава, че посочените по-горе разпоредби не се срещат при серонегативния ревматоиден артрит. Поражението на ставите и вътрешните органи също са типични за тази форма на артрит. Отрицателният тест за ревматоиден фактор, е доказан, че не е в повишена концентрация. Известно количество на този параметър все още присъства в кръвната плазма. Количеството на ревматоидния фактор е в диапазона от 25-30 IU ( международни единици ) на милилитър кръв, който се оценява като отрицателен резултат. Веднага трябва да се отбележи, че всяка лаборатория работи с тези граници.

Серопозитивен ревматоиден артрит.

Серопозитивен ревматоиден артрит означава, че ревматоидният фактор присъства в кръвта на пациентите. Този подвид на ревматоиден артрит има свои собствени клинични и прогностични функции. Наличието на ревматоиден фактор се оценява в полза на лоша прогноза.

В кръвта той реагира с ревматоиден фактор имуноглобулин G и образува имунен комплекс. След това, този комплекс е депозиран в ставите и кръвоносните съдове, които хранят ставата. Утаяването на имунния комплекс задейства каскада от възпалителни реакции, които увреждат хрущяла и други компоненти на ставите.

Ревматоиден фактор се получава не само при ревматоиден артрит, но също така и в много други заболявания. Например той може да се появи след наскоро преминали инфекции. Ето защо определен размер на ревматоиден фактор може да присъства в този стандарт. Разликата между положителния и ревматоиден артрит е, че скорошната инфекция ще бъде с размера на този фактор. Ревматоидният артрит се счита за положителен, ако сумата на ревматоиден фактор в кръвта е повече от 25 IU ( международни единици ) на милилитър. Ако анализът произвежда стойност по-малко от 25 IU / мл, след това тестът за ревматоиден фактор се счита за отрицателен.

Трябва да се отбележи, че наличието на положителен ревматоиден фактор ( дори в обхвата от 50-100 IU / мл ) не е абсолютно индикатор за ревматоиден артрит. Неговото присъствие е само един от многото критерии, необходими за поставяне на диагнозата.

Помогнете си при ревматоиден артрит с билки и рецепти от народната медицина.

Помогнете си при ревматоиден артрит с билки и рецепти от народната медицина.

Ревматоиден артрит при деца.

Ювенилният ревматоиден артрит се проявява чрез множество ставни и екстра-ставни симптоми. Това е форма на ревматоиден артрит, който се проявява при деца и юноши.

Проявите на ювенилен ревматоиден артрит са:

Загуба на големи и средни стави;

Треска;

Полиморфен обрив;

Бъбречно заболяване;

Сърдечна недостатъчност;

Увреждане на белите дробове;

Синдром на Банти си;

Лимфаденопатия.

Поражението на големите и средни стави за разлика от възрастните, при които са засегнати малките стави, при децата с ревматоиден артрит са обект на заболяване на големите стави. Най-често се отразява на коленете, глезените, лактите, и на темпоро-мандибуларните стави. Трябва да се отбележи симетрично участие на няколко съединения, т.е. артрит. Но също така е установено, и при две – три стави ( което се случва рядко ) – олигоартрит. Поражението на една става, или моноартрит, не е типично за тази болест. Ювенилният артрит е съпроводен с подуване, болка, а понякога и съвместна деформация. Въпреки това, следва да се отбележи, че по принцип, този вид артрит в рамките на 80-90 процента е относително благоприятен. Само в 20-10 процента са наблюдавани тежки разрушителни промени. По принцип, това се случва в тазобедрените и темпоромандибуларната става.

Болезненост в ставите се случва както в покой, така и по време на движение. Въпреки това, много често, децата не могат да опишат естеството на болката. Кожата над засегнатите стави често се променя и става бледа и суха. Също така, има промени в мускулите – мускулите прикрепени към засегнатите стави бързо атрофират ( стават тънки и губят своята функция ).

Джинджифил ревматоиден артрит.

Джинджифил за ревматоиден артрит.

Джинджифил за ревматоиден артрит.

Открити са в корените на растението две групи субстанции: гингеролови и негингеролови. Гингероловите имат противовъзпалителен ефект и се смяташе доскоро, че антиревматоидните си свойства джинджифилът дължи на тях. От по-нови изследвания, обаче, се установява, че другите субстанции – негингероловите също имат антиревматично действие.

Джинджифилът може да се използва на чай (запарка) или таблетки.

Запарка: към 500 мл завряла вода се добавят 50 грама парченца джинджифил ситно нарязани. Отстранява се от котлона и се оставя за половин час да кисне. Прецежда се и цялото количество се изконсумира за един ден. За всеки следващ ден се прави нова доза по същия метод.

Ревматоиден артрит хомеопатия.

Хомеопатията се използва и за лечение на ревматоиден артрит. За този вид лечения е най-добре да се обърнете към лекар специалист хомеопат.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *