Тези рецепти за диабетици помагат за нормално ниво на кръвната захар

С няколко примерни рецепти за диабетици ще си помогнете и ще държите нивата на кръвната захар в норма

Хората, страдащи от диабет – тип 1 или тип 2 – се нуждаят от специален хранителен режим, за да не вдигат прекалено високо нивата на кръвната си захар. Въпреки че двата типа диабет са различни и при тези от тип 1 са инсулинозависими, все пак и те трябва да внимават с какво се хранят. Особено полезно е здравословното хранене за хора с диабет тип 2, тъй като при тях храната е от основно значение за поддържане в нормални граници на кръвната захар.

рецепти за диабетици

С няколко примерни рецепти за диабетици ще си помогнете и ще държите нивата на кръвната захар в норма

Диетичният режим за всеки е строго индивидуален и зависи от неговите показатели, така и рецепти за диабетици също са индивидуални. Като цяло обаче важи едно – трябва да се избягват храни, богати на мазнини и особено животински такива, а да се набляга на храни, богати на витамините С и В комплекс. Препоръчително е да се избягват богато въглехидратни храни като бял хляб, ориз и картофи и е буквално забранено да се ядат сладкиши, захарни изделия.
В препоръчителните рецепти за диабетици трябва да бъдат включени нискомаслено мляко – прясно и кисело, яйца, бяло нетлъсто месо, най-добре варено, всякакви салати от пресни зеленчуци, спанак, зеле, типов или пълнозърнест хляб, извара.
Към тези рецепти за диабетици може да бъдат включени и плодове, но тяхното количество трябва да е ограничено. Най-добре е плодовете да са по-кисели и сочни – череши, ягоди, вишни, диня, праскови, кайсии.
Може да се хапват и млечни продукти, но по-нискомаслени – например козе сирени и кашкавал, а така също варено-пушени колбаси като шунка или диетични салами.
В примерните рецепти за диабетици може да се използват полезни мазнини като зехтин, шарлан, конопено масло и да се пият зеленчукови сокове. Позволени са и всякакви пости или местни манджи, но да бъдат на основата на зеленчуци и нетлъсто месо.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *