Рецепти от народната медицина при болка в очите

При болка в очите може да ни помогне народната медицина с някои рецепти от билки като хвощ, очанка, бляскаво око и други

Причините за болка в очите могат да бъдат пренатоварване, умора, продължително стоене пред компютъра или телевизора, изкуственото осветление, разтъркване на очите и други състояния, които не са предизвикани от заболявания. Може да бъде предизвикана и от болестни състояния като офталмит, астигматизъм, анизометропия, пресбиопия, глаукома, хиперметропия, патологична миопия, алергичен, вирусен или бактериален конюнктивит, артрит и други.

Рецепти от народната медицина при болка в очите

Рецепти от народната медицина при болка в очите

Една от причините е много опасна и се отнася за бактерии засягащи очите и предизвикващи хориоретинит и ендофталмит. Това са гъбичките кандида и подобните на тях екантоабида и други. За тях сме писали ТУК и ТУК.

При болка в очите трябва да обърнем внимание на осветлението, то трябва да не е прекалено силно, но не и слабо. Изкуственото осветление е много вредно, особено луминесцентното. Трябва да се ползват витаминозни храни – цитрусови плодове или сезонни – ягоди, череши, кайсии и други.

За здравето на очите важен фактор е и изпотяването, това най-добре се постига със спорт или физическа работа.

Наберете синчец и счукайте една шепа от него, ако нямате пресен може и сушен. Сложете го в съд с малко дестилирана или розова вода и добавете още половин литър розова вода. Загрейте ги на слаб огън за един час. Свалете от котлона сместа и добавете докато е топла борова вода 10 капки. Прецедете и я пресипете в шише. Капвайте по няколко капки на ден за подобряване на здравето на очите.

При болка от уморени очи или от осветяване от електрожен сложете резенчета суров картоф върху очите за известно време, поне за половин час. По подобен начин може да се приложи и краставица, но с марля. Препоръчва се процедурата да се продължи поне 15 дни.

“Фигурин

Компрес на очите може да се прави и цвят от роза или с пакетче от чай лайка. Достатъчно е само да се потопи за кратко време в топла вода и да се сложи върху очите.

С чай от лайка или от очанка може да се прави промивка на очите. Очанката може и да се пие при проблеми с очите. При възпалени очи може да се пие компот дренки без захар, също о да се отрежат лозови пръчки и потеклата течност да се капва върху очите.

При болки в очите и възпаление може да приложите следната рецепта: накиснете в чист зехтин цвят невен в съотношение 10:1 или това прави в 100 мл зехтин 10 г цвят от невен. Трябва да престои 22 дни. Прибавя се 10 г течен натурален акациев мед и се капва от сместа сутрин и вечер по 3 капки в очите. Вечер преди лягане може да се намажат клепачите с тази смес. Да се прави в продължение на един месец и след 15 дни може да се повтори, ако се налага. Ако нямате невен може и само с чист зехтин.

Компрес с билката бляскаво око: една супена лъжица от билката се слага в 150 мл кипнала вода и се оставя да изстине. Памучни тампони се поставят в очите, които са напоени с настойката и се държат докато очите се стоплят. Настойката може да се ползва до 12 часа. По този начин се прилага и с цвят от бъз.

Чай от полски хвощ помага и при кръвоизливи в очите. Една препълнена чаена лъжичка от билката сложете в много гореща вода за около 40 секунди, прецежда се и се пие по една чаша на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Рецепти от народната медицина при болка в очите

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *