Рибата – любимата храна на топ тенисиста Рафаел Надал

Настоящият номер едно в мъжкия тенис и един от най-добрите тенисисти за всички времена Рафаел Надал е голям почитател на рибните ястия.

Испанският виртуоз на корта всъщност не спазва някакъв строг хранителен режим, както самия той споделя, а просто се наслаждава на различни храни, като рибата безспорно е любимата му храна.

Това определено е перфектен избор за любим вид храна, тъй като консумацията на риба предоставя огромен брой ценни минерали и витамини. Рибите съдържат значително количество витамин Е, Д, А и витамини от групата Б, както и голям брой минерали – йод, магнезий, калий, натрий, мед, цинк и фосфор.

Но безспорно това, което прави приема на рибни продукти толкова ценен и полезен за здравето, е съдържанието на мастни киселини и по-конкретно Омега-3. Мазните риби като сьомгата и скумрията са рибите предлагащи най-значително количество от тези така ценни мастни киселини.

Защо Омега-3 обаче са толкова полезни? Те оказват благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система, като могат да ви предпазят от атеросклероза или други сърдечно-съдови заболявания. Като допълнение тези мастни киселини имат изразено противовъзпалително действие, а освен това подпомагат функцията на имунната система.

Всъщност други две храни, които Надал обича да похапва – зехтин и маслини, са също толкова полезни. Те имат антиоксидантни свойства и се категоризират като полезни мазнини. Предвид факта, че любимите храни на Рафа са изключително полезни, това със сигурност помага на спортната му форма.

Вероятно затова ако погледнем към определени спортни залагания от bet365, ще видим, че той има коефициент от 1.40 за спечелване на откритото първенство по тенис за мъже във Франция от АТП сериите. Няма как добрата и полезна храна, която той консумира, да не оказва своето влияние, когато става дума за уникалните спортни постижение на испанеца.

Самият Надал често обича да се шегува, че ако не е във форма или пък ако страда от дадена контузия, единственото, което му остава, е да се прибере вкъщи и да отиде да лови риба. Със сигурност любовта към риболова и рибата на скара са ключови за успехите на Рафа, тъй като спортът на такова високо ниво изисква не само добра храна, но и адекватно разпускане след тежките мачове, а риболовът играе ролята на перфектна антистрес терапия.

Когато говорим за здравословни храни с безспорни качества, то морските дарове и най-вече рибата неизменно трябва да бъдат споменавани. Макар и с голямо съдържание на мазнини, те са далеч от вредни, тъй като съществуват различни видове мазнини, някои от които са полезни за нашето здраве.

Именно такива са полиненаситените мастни киселини или Омега 3. Това обяснява и значителната популярност, която добиха тези мастни киселини през последните няколко години, като редица здравни експерти ги препоръчват, най-вече при пациенти с увеличен риск от сърдечно-съдови инциденти.

Освен това фактът че на пазара се появиха безброй хранителни добавки именно с главна съставка – Омега 3, говори красноречиво за ефикасността и популярността на този вид мазнини. Дори и да не се казвате Рафаел Надал, преспокойно можете да си похапвате риба на скара или под друга форма, знаейки, че правите нещо добро за вашето здраве, защото обогатявате своето тяло с полезни мастни киселини.

Снимка: Официална страница на Рафаел Надал във Facebook

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *