Рициново масло – невероятно средство за красота и здраве

Известното рициново масло може да се използва за здраве, красота, но трябва и да се внимава, защото е много отровно.

Съдържание на статията: Рициново масло. Рициново масло за коса. Маска за коса с рициново масло. Рициново масло за мигли. Рициново масло за лице. Маски за лице с рициново масло. Рициново масло за вежди. Ямайско черно рициново масло. Рициново масло – като разхлабително и предозиране. Рициново масло листовка. Рициново масло цена.

Рициново масло.

В наше време използваното позабравено рициново масло се свързва предимно с лечение на запек. Научното му име е Ricini oleum и е продукт на семената на растението Рицин, което е с научно име Ricinus communis, което се превежда като кърлеж и затова се нарича и така. Растението е от семейство Млечкови и е основен представител на своя род Рицин. Някои специалисти смятат, че той е даже единственият член на своя род. Наричат го ”кърлеж”, защото семената му имат вид на насмукал се с кръв кърлеж. Рицинът е култивиран в Източна Африка от дълбока древност, откъдето и произхожда. Днес се отглежда почти във всички страни с умерен климат, заради полезните му свойства и освен това става и за техническа култура. То е многогодишно растение, но не успява да презимува в умерения климат и затова се отглежда като едногодишно. Използва се и за производство на биодизел.

Отглеждането на растението рицин е ставало от дълбока древност, тъй като в древен Египет е използван в техните гробове преди хиляди години. Тогава са го извличали и използвали за осветление в маслени лампи. Херодот пише за него и нарича „кики“ и споменава, че родината му е именно Египет. Страбон дава информация как са го използвали за мазила и за осветление като са го слагали в маслени лампи. Диоскорид и Теофраст дават подробно описание на рицина като Диоскорид описва изчерпателно какъв е процесът за извличане на маслото от семената и как се прилага като слабително. То е било известно като силно слабително средство и като такова е описано в книгите на Плиний.

На древните римляни дървото Рицин е било известно с името Христова палма и с името Дланта на Христос, и с това име се е запазило и до днес. Това е било по време на християнската епоха. Растението е било известно и с полезните си свойства на местното население в Гвиана, от племе паликури, които го използвали външно след продължително боледуване за пациенти с висока температура. Това, че е отровно растението е било известно и на тях още тогава.

“Демир

Рицинът намира често приложение и като декоративно растение, тъй като има красиви цветове, с различно оцветяване – червено, виолетово-черно, зелено, с бронзов цвят и т.н. За украса полезният Рицин се е използвал масово в нашата страна до средата на първите 30 години на 20-ти век. След това се е отглеждало и като маслодайна култура, а обработваемата площ нараснала значително до 100 000 декара до към 1925 – 1930 година.

Растението рицин е многогодишно растение, но се отглежда като едногодишно.

Растението рицин е многогодишно растение, но се отглежда като едногодишно.

Състав на популярното рициново масло

Рицинът е известен и като отровно растение, и е опасно за всички селскостопански животни. Когато те го консумират винаги са умирали. Отравянето протича много тежко, защото всички системи и органи на животните са увредени. Отровните вещества в състава на растението са отровния белтък рицин и алкалоида рицинин. Ценните семенца на рицина обаче съдържат между 45-60% рициново масло, което е триглицерид и в което има рицинолова мастна киселина, олеинова мастна киселина и линолова мастна киселина. Рициноловата киселина е със силни антибактериални свойства. Семената на рицина външно напомнят тези на боба, но са съвсем различни. Консумирането на рицинови семена причинява тежко отравяне.

Благодарение на високото съдържание на рицинолова киселина, рициновото масло притежава своите благоприятни свойства. Не по-малко от 80% на мазнините в полезното рицинов масло се падат на рициноловата киселина, а останалите 20% са смес от мазнините на олеинова и линолова киселина. Олеиновата е 2-6% от всички мазнини в рициновото масло, а линоловата е 15%. Температурата на кипене на рициновото масло е  313 °С, а плътността му е 961 кг / кубичен метър.Рициновото масло е с най-високата плътност на всички други, има висок вискозитет, не образува филм и не изсъхва. Характерно за коментираното рициново масло в сравнение с другите растителни масла е, че е лесно разтворимо в етер и етилов алкохол, но е слабо разтворимо в бензин. Извлича се чрез топло и студено пресоване от семената.

Приложения на рициново масло:

То има слабително действие.

Възстановява структурата на косъма и ускорява неговия растеж.

Използва се за укрепване на мигли.

Има лечебен ефект, и затова е добре да се използва за натъртвания, порязвания, изгаряния, хемороиди и язви.

Семена на растението Рицин.

Семена на растението Рицин.

Укрепва ноктите.

То помага за различни ситуации – например, ако кърлеж се е забил в кожата, то помага да се отстрани.

Помага при лечение на настинки.

Има антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Помага за лечението на мазоли и брадавици.

Добре омекотява кожата, борейки се с фините бръчки. Отлично средство за запазване на красотата и младостта на кожата.

Противопоказания.

Внимателно да се използва, ако се налага по време на бременност – само за поддръжка и най-добре е да не се използва от бременни жени.

За да разберете дали имате алергия към това масло, направете тест – нанесете малко количество рициново масло върху малък участък от кожата. Наблюдавайте за реакция най-малко до 12 часа. Ако няма зачервяване на кожата, може да се използва.

Маслото предизвиква рефлекс свиване на мускулите на матката и затова преди е било използвано в акушерството за предизвикване на раждане. За бременни не се препоръчва, защото може да предизвика аборт.

В допълнение рициновото масло не може да се използва в случай на отравяне с фосфор, бензен и други вещества, които са разтворими в масло.

Какви вреди могат да се получат от рициновото масло?

Употребата на популярното рициново масло не трябва да е безконтролно, а умерено и да се внимава с дозите и продължителността на прилагане, особено при употребата му като слабително средство против запек. Ако се приема продължително може тялото да привикне и да не му действа повече, да накара червата да изгубят нормалната си перисталтика и да няма ефект. Не приемайте препоръчителното рициново масло с екстракт от мъжка папрат и с някои мастноразтворими вещества като фосфорорганични съединения, бензол и други. Противопоказно е напълно неговото приложение и при хемороидни кръвотечения, апендицит, перитонит, язвен ентероколит, остър холецистит, запек причинен от механични препятствия, като инкарцерирана херния, илеус и други.

Не го прилагайте и по време на месечната ви менструация, при жълтеница и хроничен запек, при висока температура, при хронични и остри бъбречни заболявания съпроводени също от хроничен запек. Ако усещате позиви за повръщане или болки в стомаха, не приемайте рициново масло, с изключение в случаите, когато е предписано от лекар. Рициновото масло създава и един друг проблем – то задържа резорбцията на мастноразтворимите витамини в организма. Вътрешната му употреба е противопоказна и при бременност.

Свойства на рициновото масло

Поле3зното рициново масло е жълтеникава течност, която се извлича от рициновите семена.Той има чудесен ефект върху човешкото тяло, притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които се използват за медицински цели от векове. Използването на рициновото масло се е наложило поради високата концентрация на ненаситени мастни киселини. Въпреки факта, че има неприятен вкус, то се използва в козметиката, за изготвянето на сапуни, фармакологията, за масажни масла, лубриканти, хидравлични и спирачни течности, бои, покрития, мастила, студени устойчиви пластмаси, восъци и лакове, найлон, фармацевтични продукти и парфюми. Рициновото масло е добро за човешкото тяло, само ако умерено се употребява. То може да се използва за кожни проблеми, против бръчки лечение на артрит, запек и ревматизъм.

Ползи от рициново масло

Той ефективно както вътрешно, така и външно, засилва имунната система, и е полезно при лечение на заболявания като множествена склероза, болест на Паркинсон, косопад, артрит или ревматизъм.

Рициновото масло е полезно срещу гъбична инфекция, запек, заболявания на стомашно-чревния тракт, менструални нарушения, мигрена, акне, слънчево изгаряне или възпаление. Той активира вътрешните резерви на организма, така че бременните жени трябва да се консултират с лекар преди да го използват и най-добре да не го изпозлват.

Как да се използва рициновото масло?

Артрит. То има силни противовъзпалителни свойства, което го прави идеално средство за ежедневен масаж, включително за болки в ставите, възпаление на нервите и мускулни болки.

Запек. Полезното рициново масло е силно слабително средство, и е ефективно при лечение на запек. За да се реши този проблем, е препоръчително да се взема по една чаена лъжичка масло всяка сутрин. За подобряване на вкуса, можете да го изпиете с портокалов сок. Курсът на лечение е не повече от три дни.

Чревни паразити. Рициновото масло е ефективно и срещу чревни паразити. В този случай с терапията приемате успоредно с тиквени семки. По този начин: сутрин на гладно трябва да вземат 100-200 грама тиквени семки, а след това се изпива от една до две супени лъжици масло. Лечението трябва да продължи седем дни.

Болки в гърба. Хората, които изпитват болка, причинена от възпаление на седалищния нерв могат да получат полза благодарение на лапа на рициново масло. Изсипете го в чиста кърпа и покрийте с нея болезнената област. Задръжте за 20 минути. Процедурата може да се повтаря на всеки два часа.

Успокоява раздразнена кожа. Рициновото масло е ефективно в случай на екзема, измръзване, изгаряния, повърхностни рани и суха кожа. Специалистите казват, че това средство помага в борбата с акне, възрастови петна неутрализират и отстраняват дразненето на кожата. Във всеки един от тези случаи се препоръчва да се мажат засегнатите области с рициново масло, да се маха сутринта с помощта на препарат за почистване и топла вода. През зимата, полезното рициново масло помага за суха и безжизнена кожа. Разбъркват десет капки масло с яйчен жълтък и се прилага на тънък слой върху лицето. Държи се до петнадесет минути и се изплаква с отвара от лайка.

Брадавици. То може да лекува и брадавици. За да направите това, трябва да направите масаж с рициново масло (два пъти на ден в продължение на петнадесет минути за всяка брадавица). Кожата се масажира с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.

Груба кожа и мазоли. При груба кожа като на лактите и на колената е полезно да се използва за лечение рициново масло. Поставете парче памучна тъкан, напоена с масло на кожата (най-малко за един час). Повторете лечението всяка вечер. Мазоли и груба кожа на стъпалата трябва да бъдат намазвани особено в засегнатите области с рициново масло, а след това да се обуят памучни чорапи, поне за 2-3 часа. Повторяйте лечението всяка вечер.

Използвайте чисто, студено пресовано рициново масло от аптеката.

Използвайте чисто, студено пресовано рициново масло от аптеката.

Отслабени нокти. За тези нокти, които се чупят лесно е показано да се ползва рициново масло. Вечер очистете лака от ноктите и приложете рициново масло, най-малко за един час. За да се постигнат резултати, лечението трябва да продължи най-малко два месеца.

Тънки и къси мигли. За тези, които искат по-дълги мигли – рициново масло ще им помогне да се удължат. Нанесете го всяка вечер преди да заспите, и да стои до миенето на сутринта. Освен прякото отпускане, това води до сгъстяване на миглите. Около месец по-късно, ще видите невероятни резултати. За допълнително удобство, можете да използвате четка (например спирала) за прилагането на маслото.

Вежди. Ако веждите ви изглеждат да са доста редки – използвайте рициново масло. Може да се използва всяка вечер и на сутринта, след което трябва старателно да се почиства лицето. За гладки и красиви вежди е достатъчно в продължение на един месец да ги смазвате, както е описано по-горе.

Загуба на коса. За тези, които имат проблеми с косопад а – рициновото масло е ефективно решение. Лечението включва масаж на скалпа с рициново масло. Масаж на кожата преди лягане в продължение на три дни в седмицата. На следващия ден, скалпа и косата трябва да бъдат старателно измити.

Прочистване на паразити при децата с използване на рициново масло.

През нощта, около един или два часа след полунощ, детето трябва да се събуди и да му се даде едно питие от някаква сладка течност (сок, сироп, сладък чай), след 30 минути то трябва да вземе рициново масло.

Дозата се избира индивидуално в зависимост от възрастта и теглото на детето (от 15 до 30 грама). Процедурата трябва да се извършва всеки ден, и можете да я спрете, когато паразитите в изпражненията вече отсъстват. Защо в два през нощта? – Това е времето за активиране на червеите.

Използването на рициново масло е полезно също и когато на детето не му расте коса. За да направите това, преди да заспи трябва да втривате маслото с леки масажни движения, а на сутринта то трябва да се измие.

Рициново масло за коса.

Най-лесният начин да се прилага рициновото масло е за косата, устните и миглите – това означава прилагането му в чист вид върху кожата.

Много добре възстановява косата, особено след раждане, за жени, които имат проблеми с косата. Можете просто да втривате в корените си рициново масло, а след това увийте косата, оставете я така за няколко часа и я измийте, както я миете по обичайния начин.

Рицин

Рицин

Използването на рициново масло за коса я укрепва, възстановява структурата, премахва се пърхота.

Рициновото масло за растежа на косата се използва както следва: малко масло се нагрява и се втрива в корените на косата и кожата на главата, след това главата се покрива с пластмасова торба и кърпа. Можете да я оставите за няколко часа, но можете да я  оставите и за цялата нощ.

За по-голяма ефективност, рициновото масло за коса може да бъде комбинирано с ленено масло или репей в съотношение 2:1. От отзивите и инструкциите за използването на това средство за косата, се разбира, че маслото трудно се отмива, така че е препоръчително да си миете косата си леко нагрята вода и с много шампоан.

Шампоанът може да се смесва с яйчен жълтък. Тази смес не само премахва остатъците от масло, но също така прави косата по-лъскава.

Маска за коса с рициново масло.

Някои правят дори такава маска и за цяла нощ. Можете да добавите към рициновото масло кокосово масло или зехтин. Маската се нанася по същия начин. Тази маска за коса с рициново масло укрепва космените фоликули и подобрява тяхното здраве.

Рициново масло за блестяща и здрава коса.

Рициново масло за блестяща и здрава коса.

За оформяне на косата, за да се укрепи може да се прилага маска за коса с рициново масло: в чаша топло мляко добавете 5 капки рициново масло, втрийте в корените и след това разнесете по дължината на косата. Дръжте маската за половин час до два часа.

Маска с рициново масло за пърхот и косопад.

Една много добра рецепта с рициново масло и водка. Пропорциите са на половина. Смесете и втривайте в кожата на главата – достатъчно, да се прилага такава маска 1-2 пъти седмично. Прекрасно е да се направи такава маска през нощта. На сутринта, точно миете косата си по обичайния начин.

Можете да смесвате рициново масло с рибено масло в съотношение 2:1, много внимателно втрийте в кожата на главата, по-добре е да оставите маската през нощта. Сутрин измивайте косата си обилно с шампоан. Нанесете маската 1-2 пъти седмично за 2 до 3 месеца.

Любима маска на много дами с рициново масло и сок от лук. Ароматът разбира се е не е приятен, но резултатът е впечатляващ. Някои дами я избягват, заради миризмата. Топло рициново масло (най-добре е да се загрява на водна баня) се смесва със сок от лук. Нанесете върху корените на косата. Покрийте с полиетилен отгоре да се запази маската топла. Можете просто да вържете кърпа.

Рициново масло за мигли.

Рецепта за мигли и вежди

Точно преди да си легнете с памучен тампон намажете си веждите и миглите с рициново масло. Козметиците казват, че след 2 седмици, няма да познаете своите вежди и мигли. Те стават по-дебели, по-дълги и по-силни.

Насърчете растенето на миглите с рициново масло.

Насърчете растенето на миглите с рициново масло.

Възможност за веждите и миглите да използват четката от тези за нанасяне на туш (преди това се измива и изсушава). Това е много удобно – да се използва четка.

Козметиците също препоръчват за миглите смес от рициново масло с витамин А (продава се в аптеките) в съотношение 1: 2. Методът на прилагане е същият като в предишната рецепта.

Рициново масло за нокти и за ръцете .

Втривайте масло в кутикула на ноктите, нанесете върху ноктите си. Здравите нокти ще Ви зарадват

Рициново масло за лице.

Масаж с рициново масло.

Рициновото масло е идеално за кожата. Не е по-лошо, а дори е и по-добре от много от най-скъпите подобни средства. За да направите това, най-добре е да се затопли малко рициново масло на водна баня и втривайте в лицето с масажни линии. Направете лек масаж. Излишното масло отстранете след 10 минути със салфетка. Също се препоръчва за лицето: лъжица се загрява в гореща вода, и се потапя в маслото за масаж, след което се нанася по линиите за масажиране.

Маски за лице с рициново масло.

Универсална маска с рициново масло. Подходяща за всички типове кожа.

Един жълтък и 10 капки рициново масло се разбъркват и се прилагат върху лицето. Държи се за 15-30 минути, след това се изплаква с топла вода. Тази маска е много добра за зимата. Подхранва кожата.

За старееща и суха кожа може да се направи следната маска: среден по големина картоф се обелва, вари се, прави се на каша с вилица, добавя се по супена лъжица топло мляко и рициново масло. Тук можете да добавите и жълтъка на яйцето. Всичко се разбърква. Нанася се върху лицето на достатъчно дебел слой за 15 минути. Изплакнете с топла вода.

Маска за лице за тонизиране.

Настържете една ябълка (без кожата) на фино ренде. Добавете супена лъжица рициново масло. Нанесете сместа върху лицето само за 10-15 минути. Следва изплакне с топла вода и с хладка вода след това. Вместо ябълка, можете да използвате киви, грозде, мандарини.

Рициновото масло за краката и премахване на мазоли.

Маслото омекотява кожата и премахва мазолите. Втрийте маслото след загряване на краката в долната част и най-добре е да се сложат за през нощта памучни чорапи. Процедурата се препоръчва да става на курсове. Най-малко една седмица всяка нощ.

Рициновото масло у дома. Перфектно почиства обувките. То е отлично средство за кожени изделия. Кожата получава блясък, тя изглежда като нова. Обувките стават с блясък и започват да притежава водоотблъскващи свойства.

Рициново масло за вежди.

Защо да използваме рициново масло за вежди?

Специалистите по дерматология заявяват, че използването на рициново масло за вежди е с големи предимства: здравни възстановителни терапии с рициново масло водят до удебеляване на космите на косата, правят я по-здрава и копринена, освен това за веждите маслото спомага за по-бързият им растеж. Можете да постигнете по-забележим ефект след месец на ползване на природното средство, но за тяхното сгъстяване ще отнеме най-малко шест месеца.

За растеж на веждите, рициновото масло се използва, както следва:

– веждите и кожата около тях се почистват внимателно с шампоан;

– с памучен тампон, импрегнирана с рициново масло и втривайте в една от веждите, след това вземете чист тампон и повторете процедурата за втората вежда;

-сутрин очите и веждите се измиват с хладка вода.

За да се постигнат осезаеми резултати, процедурата трябва да се повтори най-малко 4 пъти седмично, и същевременно но най-добре е да измиват веждите ежедневно.

За най-добри резултати, рициновото масло може да се смесва с:

– витамин А ;

– екстракт от невен;

– екстракт от лайка;

– зехтин, праскова, или масло от репей.

Ползи от прилагането на рициново масло за миглите.

Използването на рициново масло за миглите намалява крехкостта им и предотвратява оредяването им. В допълнение, рициново масло укрепва миглите и веждите, както и естествената коса, като я прави по-тъмна и изразителна.

Как да се подхранят миглите с помощта на рициново масло? Следвайки инструкциите на експертите. Да се прилагат превантивните средства  е от полза поне три пъти седмично за един час, а в присъствието на по-сериозни проблеми – активно опадване на космите на веждите, и прекалено крехки мигли – маслото се използва ежедневно, дори и през нощта.

Как се намазват миглите? Агентът за мигли се прилага със спирала и чиста четка от корена до върха, като се избягва контакт с очите. Сутрин миглите се промиват с топла вода.

Рициновото масло може да се използва както в чиста форма така и в комбинация с други съставки. Така, че дори, за да станат миглите повече кадифени към лечебното средство може да се добави маслен разтвор на мастноразтворимите витамини А или Е (капка витамин на 3-4 капки рициново масло).

За миглите рициновото масло се смесва с ром в съотношение 1:1 (това означава, че трябва да се прилага много внимателно, така че да не попадне в окото).

Добре е да се помни, че в някои случаи, маслото може да предизвика конюнктивит.

Ямайско черно рициново масло.

Това рициново масло се приготвя по традиционен метод и има най-голямо съдържание на пепел, то е наречено Еxtra Dark, с тъмен цвят и богато на полезни вещества. С него се прави най-ефективната терапия за кожа и коса.

Органичните зърна на растението рицин се изпичат, смилат, смилат се в ръчна мелничка и се варят, за да се извлече 100% органично масло, което е чисто и тъмнокафяво. В сравнение с другите рицинови масла от Ямайка, това е най-тъмното, което се дължи на традиционната технология, при която зърната се изпичат за по-дълго време. Така се произвежда повече пепел, от която се повишава неговата ефективност.

Ползите от него са, че то хидратира, уплътнява и укрепва косъма, растежът на косата се засилва, предотвратява се цъфтенето и накъсването, премахва се пърхота и се успокоява сърбящия и сух скалп. То е страхотно средство при алопеция (гнездовиден косопад) и косопад.

Колкото повече пепел има в маслото, толкова по е ефикасно. Коментаторки споделят, че хубавото черно масло е с тежка миризма на ядки и опушено. Има и добре отзиви за него.

След правене на маски с него косите стават меки, гладки, еластични, уплътнени и блестящи.

Особено е подходящо за коси с много дебел косъм, сухи, къдрави, както и при много суха кожа.

То се използва за терапии за лице, коса, вежди и мигли. Еxtra Dark стимулира добре растежа на косата, веждите и миглите, предпазва ги от накъсване. В допълнение при дългогодишно засилено премахване на косъмчета по веждите, то подпомага да израстват нови такива, ако са се появили оголени области. Когато се нанася по миглите вечер, то ускорява техният растеж, и с това ги прави не само по-гъсти, но и по-дълги.

В терапията за лице, то е подходящо за всички видове кожа, с изключение на сухата. Особено добре действа при акне. Много от конвенционални продукти използвани за акне пресушават кожата, и това я кара да отделя все повече себум, а това дава обратен ефект и проблемът се задълбочава. Ценното ямайско черно рициново масло марка Еxtra Dark не причинява прекомерно изсушаване, и успява да намали отделянето на себум по естествен път.

Рициново масло – като разхлабително и предозиране.

Ямайско черно рициново масло.

Ямайско черно рициново масло.

Оралното приложение коментираното рициново масло е показано за запек. Препоръчително за този проблем е да се взима по една чаена лъжичка масло всяка сутрин. Можете да го смесите с портокалов или друг сок за подобряване на вкуса. Продължителност – не повече от три дни.

Свръх доза

Предозирането се развива при употребата на дози по-големи от 7 г на килограм телесно тегло. Характерни симптоми на предозиране са:

– диария;

– остри коремни спазми;

– халюцинации;

– бъбречна дисфункция;

– загуба на съзнание;

– виене на свят.

Антидоти на рициновото масло са лоперамид и атропин сулфат. Лечението е насочено към:

– попълване на загубите на електролити и течност (обикновено на пациента се прилага комбиниран орален прием и интравенозни рехидратиращи агенти);

– намаляването им става в резултат на предозирането и вследствие на нарушенията от страна на различните системи и органи.

С развитието на невротоксични ефекти трябва да се влеят във вената от 5 до 10 мг диазепам .

Взаимодействие

Рициново масло намалява абсорбцията на витамините, които са мастноразтворими А, D и K. Приложение на доза от 4 г за ден увеличава усвояването на мастноразтворими лекарства – Мебендазол, Пробукол, Гризеофулвин, Дриоптерис – екстракт от мъжка папрат.

В комбинация с физиологичен разтвор лаксативите не изключват възможността за рязко усилване на слабителното действие.

Някои медикаменти като М-холинергични рецепторни блокери (Platifilin, Атропин сулфат и Пирензепин) и спазмолитични средства (дротаверин , папаверин) отслабва ефекта на маслото.

Глицеролът и инхибиторите на холинестераза (ривастигмин, пиридостигмин, неостигмин) потенцират слабителния ефект на агента.

Рициново масло – невероятно средство за красота и здраве.

Рициново масло – невероятно средство за красота и здраве.

Лекарството усилва ефекта на средствата, които повишават активността на свиване на миометриума (Окситоцин, Метилергометрин, простагландини, Ергометрин). Коментираната комбинация увеличава вероятността да се получи руптура на матката по време на раждането.

При локално приложение подобрява абсорбцията на лекарства, които едновременно с вътрешния прием се прилагат върху кожата.

Рициново масло листовка.

Важно е всеки да чете листовката на продукта преди употреба, защото в нея са посочени дозата и нежеланите странични ефекти. Така например е пояснено, че не трябва да се дава на деца на възраст под 6 години и че при предозиране може да се усилят стомашните болки. Да не се допуска деца да имат достъп до него и да не се взема вечер, защото действието му не е веднага, а от два до шест часа, след приемането му.

Рициново масло цена.

Билки ЕООД предлага рициново масло 40 за 1,14 лева – bilki.bg.

Друга фирма произведено в България – ОЛЕУМ РИЦИНИ има свой продукт рициново масло 40 г за 1,50 лева. Предлага се от аптеки Фрамар – apteka.framar.bg.

Обикновено цените и в аптеките са подобни като цената в тях  еоколо 1,80 лева.

В биомагазините е по-скъпо – над 5 лева.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *