Розмарин – при изтощение, слаба памет и за отслабване

Популярната билка розмарин е с многостранни ползи за здравето, сред които подобряване на мозъчната дейност, за отслабване, при изтощение и полова слабост

Билката розмарин (Rosmarinus officinalis) е широко разпространена в Средиземноморието. Тя е многогодишно храстовидно вечнозелено растение. Името й от латински преведено означава „морска роса” и принадлежи към семейство Устноцветни, към което са мащерката, ментата и много други билки. На височина достига до 80 см, при някои изправени видове и до 1,5 м, много рядко до 2 м.

Популярната билка розмарин е с многостранни ползи за здравето

Популярната билка розмарин е с многостранни ползи за здравето

Листата на розмарина са оцветени в морско синьо или виолетово, на което вероятно е предадено името на билката. Цветовете му са прибрани в снопчета, които имат различни оцветения – бели, розови, морави и сини.

Той е бил използван още от древността в Европа като първи са го оценили и ползвали в древна Гърция, откъдето е пренесен по другите страни. У нас в миналото е била използвана в съставка от няколко билки наречена „гюлбюл” билката розмарин може да се разсажда чрез отрязване на 10-15 см от върха и на долните му листа, след което е достатъчно да се забоде в пръстта. От време на време трябва да се подстригват листчетата му. Розмаринът цъфти през летните месеци, а плодовете му са малки орехчета. Използва се много в кулинарията в страните от Средиземноморието. Установено е, че съдържа вещество, което му предава свойства на консервант.

“Фигурин

Лековитият розмарин е богат на полезния за очите и кожата витамин А, калций, калий, мед, манган, магнезий и желязо. В листата му се съдържат дъбилни вещества, смоли, етерично масло 2%, (в него се намират веществата камфор, цинеол, лимонен, борнеол, пинен, борнилацетат, камфен), флавоноиди, танини, тритерпинови киселини  и други.

Ползите за здравето от билката розмарин са много: при метеоризъм, при възпаление и камъни в жлъчката, заболявания на черния дроб, при болки в стомаха и червата, при стрес, умствена и физическа преумора, за усилване на паметта, нервно и полово изтощение, главоболие, менингит, като диуретично средство, спазмолитично, от него се прави мехлем за ревматизъм, ишиас и за масажиране, нормализира ниското кръвно, помага за отслабване, помага за изхвърляне на токсините от тялото, тонизира сърцето, подобрява кръвообращението, полезен е за кожата и косата – ускорява растежа й, полезен е и за очите, ароматът му успокоява нервите и подобрява съня, помага при кашлица, бронхит и грип, проблеми с менструалния цикъл, за дезинфекция на рани по кожата, разширява кръвоносните съдове и за апетит.

Използват се за здравни цели листата и младите клонки, които се събират по време на цъфтеж.

Може да си направите запарка от билката като сложите 1 лъжица за супа в 400 мл предварително завряла вода и я оставите захлупена за 2 часа. Приема се 3 пъти през деня по 120 мл преди да се храните.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *