Упоритият розов лишей се лекува до последното петънце

Редовната хигиена, използването на специални препарати и домашни рецепти помагат при лечение на розов лишей

Неприятното кожно заболяване розов лишей възниква основно като алергичната реакция на организма към някои вещества от фабричната обработка на дрехите.

Предимно към тези, които служат за стабилизиране на цветовете или за подобряване издръжливостта на материята. Има теория, според която неприятният розов лишей всъщност представлява инфекциозно заболяване въз основа на вируси или микроби. Тази теория обаче не е доказана и при лабораторни опити няма доказателства за това.

розов лишей

Редовната хигиена, използването на специални препарати и домашни рецепти помагат при лечение на розов лишей

Болестта розов лишей започва внезапно с появата на малко овално петно с розово-червен цвят. Най-често това става ако облечете дреха или бельо купени от магазина и неизпрани. Именно веществата от тъканите предизвикват алерhичната реакция и се появява розов лишей.

Първото петно най-често се появява в областта на гърдите, а няколко дни по-късно, обикновено след къпане, се появяват множество малки подобни петънца от розов лишей. Появяват се симетрично по тялото, краката и ръцете до коленете и лактите, както и по гърба.

При розов лишей се употребяват излющващи и противомикотични средства за справяне с тях. Най-любопитно е, че се изисква висока хигиена, но къпането трябва да става само с вода и без след това да се избърсвате с хавлия. Прави се ежедневно измиване и с йодов или салицилов спирт. Препатили споделят, че се постига добър ефект при лечението на розов лишей със селениев сулфид.

Всички тези средства целят колкото дезинфекциране на кожата, толкова и предизвикване на лек възпалителен процес с последващо излющване, при което заедно с люспите се отделят и гъбичките. Лечението на розов лишей се прави до последното петънце, иначе рискувате той отново да започне да се размножава.

Може засегнатият от розов лишей да носи по-леки памучни небоядисвани дрeхи, изтривания на тялото с разреден с вода оцет, камфоров спирт или одеколон.

Кожата трябва да се подсушава добре, но без да се търка с кърпа, а така също трябва и да се напудря с антисептични и подсушаващи пудри при наличие на розов лишей.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Упоритият розов лишей се лекува до последното петънце

  1. Работя в мебелна фирма за производство на мебели от модифицирана дървесина / МДФ / и вероятно до сега никой не си е задавал въпроса , е ли е възможно да се провокира появата на розов лишей от прахта , която е толкова ситна при рязането на плоскостите и наситена със съставки от карбамид формалдехид – лепилото , което служи за слепване на частиците при изработката на МДФ – плоскостта , но ето на , че от няколко дена съм пациент на дерматолог , а той не знае , от какво се е появил проблемът ми , въпреки , че неколкократно му споменавах за работната среда и т.н. Ако някой е със симптоми на розов лишей , нека си зададе въпроса , дали скоро не си е купувал мебели изработени от МДФ и съм убеден , че ще намери отговорът на въпроса от къде и как се е появил по тялото му , айтъй от нищото.

    • Аз от 3 години имам Розов лишей и не мога да се отарва от него пробвах почти всичко сега се мажа с невенов вазелин той успокоява но не лекува незнам друго какао да пробвам някой ако знае нека пише

  2. Преди години имах розов лишей тогова ми поставиха някаква ваксина за една нощ ми обхвана цялото тяло но след това постепенно изчезна попитай те дермаколог за тази ваксина успех

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *