Ряпата и нейните полезни свойства

Ряпата е традиционен зимен зеленчук. Съществуват много нейни разновидности, различаващи се по форма, цвят и размер

Ряпата и нейните полезни свойства

Ряпата и нейните полезни свойства

За родина на ряпата се счита Западна Азия. Едно от най-старите култивирани растения, познато с лечебните си свойства още от древни времена.

Ряпата е нискокалоричен зеленчук, съдържащ комплекс от витамини, минерали, протеини, въглехидрати и органични киселини. Богата е на манган, желязо, натрий, магнезий, калий, калций, фосфор и много други, необходими за човешкия организъм, вещества.

Тя е ценно, укрепващо с витамини, средство. В състава й влизат витамин A, B1, B2, B5, PP. А съдържанието на витамин C в ряпата е два пъти по-високо, отколкото в цитрусовите плодове. Редовната консумация на ряпа снижава риска от сезонни инфекции.

Поради ниското съдържание на въглехидрати, този зеленчук е незаменим за диабетици.

Ряпата е богата на серни соли, които спомагат за обеззаразяване на кръвта и способстват за изхвърляне на камъни от бъбреците и пикочния мехур. В това кореноплодно, се съдържа и глюкорафанин – антиоксидантно вещество, притежаващо силни противоракови и антидиабетни свойства.

Магнезият, съдържащ се в ряпата, подпомага усвояването на калция от костите, което е много важно за развитието и укрепването на скелета, особено при подрастващия детски и юношески организъм. Изключително подходяща за консумация и от възрастните хора,чиито кости значително отслабват с времето.

Способства за нормализиране обмяната на веществата, премахване на токсините и отпадъците от човешкия организъм.Отвара от ряпа подобрява съня, успокоява сърдечния ритъм, помага при астма и бронхит.

“Демир

Сокът от ряпа има аналгетично, успокояващо и отхрачващо действие. Влияе благоприятно при заболявания на ставите, способства за разтваряне камъните в бъбреците.

Тъй като ряпата е с високо съдържание на етерични масла, консумацията й в сурово състояние е противопоказна за хора, страдащи от язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника или остър гастрит.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *