Чудодейната ряпа крие ред здравословни ползи

Полезните свойства на вкусната ряпа я правят един особено полезен есенно-зимен зеленчук

Полезните свойства на вкусната ряпа я прави един особено полезен есенно-зимен зеленчук, който е хубаво да присъства на трапезата ни през тези сезони. Съществуват много нейни разновидности, различаващи се по форма, цвят и размер.

ряпа

Полезните свойства на вкусната ряпа я правят един особено полезен есенно-зимен зеленчук

За родина на вкусната ряпа се счита Западна Азия, а зеленчукът е едно от най-старите култивирани растения, познато с лечебните си свойства още от древни времена.
Тя е нискокалоричен зеленчук, съдържащ комплекс от витамини, минерали, протеини, въглехидрати и органични киселини.

Полезната ряпа е богата на манган, желязо, натрий, магнезий, калий, калций, фосфор и много други, необходими за човешкия организъм, вещества. Тя е ценно, укрепващо с витамини, средство. В състава й влизат витамин A, B1, B2, B5, PP. А съдържанието на витамин C в ряпата е два пъти по-високо, отколкото в цитрусовите плодове. Редовната консумация на ряпа снижава риска от сезонни инфекции.

ряпа

Полезните свойства на вкусната ряпа я правят един особено полезен есенно-зимен зеленчук

Поради ниското съдържание на въглехидрати, този зеленчук е незаменим за диабетици.
Ряпата е богата на серни соли, които спомагат за обеззаразяване на кръвта и способстват за изхвърляне на камъни от бъбреците и пикочния мехур. В това кореноплодно, се съдържа и глюкорафанин – антиоксидантно вещество, притежаващо силни противоракови и антидиабетни свойства.

Магнезият, съдържащ се в чудодейната ряпа, подпомага усвояването на калция от костите, което е много важно за развитието и укрепването на скелета, особено при подрастващия детски и юношески организъм. Изключително подходяща за консумация и от възрастните хора,чиито кости значително отслабват с времето.

Способства за нормализиране обмяната на веществата, премахване на токсините и отпадъците от човешкия организъм.Отвара от ряпа подобрява съня, успокоява сърдечния ритъм, помага при астма и бронхит.

Сокът от ряпа има аналгетично, успокояващо и отхрачващо действие. Влияе благоприятно при заболявания на ставите, способства за разтваряне камъните в бъбреците. Тъй като полезната ряпа е с високо съдържание на етерични масла, консумацията й в сурово състояние е противопоказна за хора, страдащи от язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника или остър гастрит.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *