Вижте ползите от превъзходния зеленчук ряпа

Превъзходният зеленчук ряпа е богат на антиоксиданти

Репите са много нискокалорични кореноплодни зеленчуци, които носят само 28 калории в 100 грама. Въпреки това, те са много добър източник на антиоксиданти, минерали, витамини и диетични фибри. Питателната ряпа е популярен кореноплоден зеленчук.

Вижте ползите от превъзходния зеленчук ряпа

Вижте ползите от превъзходния зеленчук ряпа

Тя е с кръгли корени, отглеждат я в много части на Европа и Азия, като един от зеленчуците за зимния сезон. Ботанически, те принадлежат към семейство Кръстоцветни, широкото семейство на зелените и зеленчуци, което също включва зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле и т.н.

Въпреки, че този подут корен е широко признат, неговите свежи зелени върхове всъщност са по-питателни. Наистина тя е няколко пъти по-богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Научното наименование е: Brassica гара (Rapifera Group).

Пресните корени наистина на тези зеленчуци, са богати на витамин С. 100 грама пресни корени осигуряват около 21 мг или 35% от DRA на витамин С. Витамин C е мощен водноразтворим антиоксидант, необходим за човешкото тяло за синтез на колаген. Той също така помага на тялото да улавя вредните свободни радикали, за превенция от рак, възпаление и помага за по-добър имунитет.

В питателната ряпа наистина се съдържат много жизненоважни хранителни вещества. Зелените части съставляват върховете на много витамини и минерали няколко пъти повече от това в корените. Те са много добър източник на антиоксиданти като витамин А, витамин С, каротеноиди, ксантини и лутеин. Освен това, листните върхове са отличен източник на витамин К.

В допълнение към неговите топ ползи, зелените части също са много добър източник на витамини Б-комплекс като фолати, рибофлавин, пиридоксин, пантотенова киселина и тиамин и също е отличен източник на важни минерали като калций, мед, желязо, калий, манган и други.

Полезната ряпа и зелените зеленчуци като цяло са много безопасни за ядене, включително и при бременни жени. Въпреки това, коренът и зелените части съдържат малко количество оксалова киселина (0,21 г на 100 г), естествено срещащи вещество, открити в някои зеленчуци, което може да кристализира като оксалатни камъни в бъбреците и пикочните пътища при някои хора.

Ряпа - Brassica гара

Ряпа – Brassica гара

Поради това е, тези хора с оксалатни камъни в пикочните пътища може да я избягват в храната. Препоръчва се адекватен прием на вода, за да се поддържа нормалното отделяне на урина при тези лица, за да се минимизира рискът от камъни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *