Ароматната салвия е безценен дар срещу много болести

Билката салвия се отглежда и ползва като подправка и като билка за различни болести и си е спечелила легендарна слава на лековито растение

Ароматната салвия (Salvia officinalis) е храст с вечнозелени листа с дървенисто стъбло достигащо височина 30-60 см и листа с виолетови, сини и сиви цветове.  Тя е известна и с други имена – божигробски босилек, теменче, градински чай, рожково биле и други. Билката принадлежи към рода на покритосеменните растения и към семейството на Устноцветни с латинско название Lamiaceae.

Ароматната салвия е безценен дар срещу много болести

Ароматната салвия е безценен дар срещу много болести

Билката салвия се отглежда и като градинско цвете. Тя има много видове – между 700 и 900 вида тревисти растения и храсти. Най-много се отглежда в Близкия Изток и Централна Азия. С най-добри лековити свойства е видът градинска салвия. Тя произхожда от местата по крайбрежието на Средиземно море и Мала Азия, издържа на студ и е разпространена из много места по света. Името й е с латински произход salvare и означава оздравявам, лекувам, а арабското й название е salveo и означава лековит или здрав.

Използвана част за лечебни цели са листата. Салвията цъфти през юни-юли.

Листата й съдържат антиоксиданти, етерично масло около 1,5-2%, цинеол — 15%, някои видове терпени (камфора, борнеол, цедрен, пинен) — 15% и сесквитерпени около 15%. Освен това съдържа около 8% тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, катехинови дъбилни вещества, двутерпенов лактон карнозол, флавоноиди (производни на лутеолина и апигенина), витамини В1 и С, β-ситостерол, каротен, фумарова и никотинова киселина. Притежава антиоксидантно, кръвосъсирващо и противовъзпалително действие.

Демир бозан билки за бъбреци

Билката салвия е полезна срещу косопад, болести на храносмилателната и дихателната система, черния дроб, язви, гастрити, пречиства кръвта. Чаят е полезен още за предотвратяване на инсулти, при нощно изпотяване, възпаления на сливиците, нощно изпотяване, треперене на крайниците, спазми, жлезите, облекчава болки в главата, болести на гръбначния стълб и други. Освен за пиене на чай се използва и за жабурене.

Билката салвия не се препоръчва при остър нефрит, от бременни и кърмещи жени.

Чай от легендарната салвия се прави като 1 чаена лъжичка се вари в 400 мл вода и се пие на малки порции за целия ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *