Сваляне на температура с природни средства, лекарства, компреси

За сваляне на температура в домашни условия можете да си помогнете естествени средства, вани, компреси и други методи

Съдържание на статията: Сваляне на температура. Причини за висока температура. Сваляне на температура при дете. Сваляне на температура на бебе. Сваляне на висока температура. Бързо сваляне на висока температура. Сваляне на температура без лекарства. Лекарства за сваляне на температура. Сваляне на висока температура при възрастни.

Сваляне на температура.

Повишената температура при детето винаги е сериозна причина за обезпокояване на родителите. И ако става въпрос за бебе, тогава тревожността им може да се обърне в истинска паника. Температурата и треската в действителност са често срещани симптоми на много заболявания. Да разгледаме как да успеем да направим сваляне на температура при деца и възрастни.

Когато здравословното състояние се влоши, започва треперенето, термометърът показва 38 °С или 39 °С, и Вие искате бързо да направите нещо за сваляне на температура с хапче. Това е грешка поради факта, че понижаването на температурата не значи, че е добре за здравето. Повишената температура е естествена реакция на тялото да унищожава патогени и вируси, за да се освободи от вредните вещества. Не е необходимо да предизвиквате желаното сваляне на температура, без да е необходимо. Самият организъм в повечето случаи без таблетки може да се справи с болестта.

Причини за висока температура.

Това състояние висока температура е физиологична самоотбрана, да се отърве тялото от вредни вещества. На този процес трябва да се даде възможност, ако здравето позволява да се развие естествено, предоставяйки цялата възможна помощ.

Полезно е да се пие чиста топла вода. Глад за няколко дни, за да не се затрудни тялото от смилането на храната.

Слабостта може да се обясни с факта, че в кръвта се появяват много вредни вещества, които причиняват интоксикация. Трябва да полагаме значителни усилия за премахване на вредните вещества, за унищожаване на микробите. Активността на ензимите се увеличава, произвеждат се повече антитела, от което се увеличава имунитета.

Приемането на антипиретици, за намаляване на температурата, натоварва допълнително бъбреците и черния дроб. Към това вредните вещества, циркулиращи в кръвта, се елиминират. Оставащата вредна слуз в организма е със склонност да се разпадне, развитието на тумори насърчава и тя става храна за патогенните микроорганизми.

По този начин треската (хипертермията) е един от оздравителните фактори. Например през период на остра респираторна вирусна инфекция в здрав организъм, показанията до 38 °С не продължават повече от 2-3 дни.

Терморегулацията се контролира от мозъчния отдел в хипоталамуса. Тя поддържа показателите в приемливи граници, като изпраща за тях сигнали до кръвоносните съдове за разширение или свиване, повишава се потенето, ако е необходимо.

Температурата се повишава от развитие на вирусни или бактериални инфекции, при възпалителни процеси след операция. Тялото отделя специални вещества (например интерферони), от които хипоталамусът започва да отчита нормалната стойност на 38 °С. В резултат на това, докато кръвта се затопли до нова стойност, се получава треперене, треска.

Таблетките, които понижават температурата, блокират това действие.

Температура 37, 38, 39 °С

Субфебрилна – лека, нисък клас. При 37-38 °C се повишава защитата на организма, активността на вирусите и бактериите се понижава. Следователно не е належащо да се намали тази температура, ако пациентът е със задоволително здравословното състояние. По-чувствителни са децата, така че е възможно да е необходимо се да ползват антипиретични таблетки.

Фебрилна – среден клас. Фебрилни пърчове при децата. Умерено високи нива от 38 °С до 39 °С.

Висока температура. Стойностите варират от 39 до 40 °C.

Много висока температура. Над 40 °С.

Обикновено високите и много високи показания не са полезни за тялото, те имат възможност да причинят смущения в работата на тъканите и органите. Но всичко е индивидуално.

При заболяване е достатъчно да се измерят стойностите сутрин след пробуждане и малко преди лягане. Благодарение на тях се определя правилната диагноза и коригиране на лечението, затова са важни за нас.

Симптоми

Температурата при деца и възрастни се проявява със следните симптоми: треперене, умора, главоболие, болка в различни части на тялото. Сърдечният ритъм и дишането се увеличават. Количеството на отделената урина става все по-малко. Температурата често е признак на борбата на тялото с инфекция.

След отстраняване на повишената температура идва облекчение, отделя се пот, уринирането става все по-голямо.

Колко градуса е правилната температура?

Приема се, че здравият възрастен човек има нормална температура от 36,6 °С или по-ниска. Тя може да падне сутрин до 35.5 °С, а през нощта да се повиши до 37.2 °С. Стойностите на най-ниската температура са в периода от 2 до 7 часа, най-големите – от 16 до 21 часа.

Установено е, мъжете имат температура с 0,5-0,7 градуса по-ниска от жените, като правило. Показателите при момчетата се стабилизират на 18 години, при момичетата – на 13-14 години.

При липса на заболявания температурата се повишава при храносмилането на храната (до 1 °С), при жените след овулация поради повишаване нивото на хормона прогестерон, тези стойности се запазват до менструация.

При бегачите на дълги разстояния на финала могат да достигнат 40.5 °C. Тялото произвежда много топлина, за която няма време да я отдели от тялото.

Добре ли е да бързаме да свалим високата температура?

С помощта на имунитета тялото се бори с болестта. Защитните сили се проявявят ефектовно, включително с повишена температура, болка и покачване на налягането.

Оказва се, че лечението с хапчета, които понижават температурата на фебрилната или субферилната, е насочено срещу ефекта на имунитета.

Някои специалисти са с мнение, че веднъж през годината температурата трябва да се повиши до 39 °С. При тези показания измират мутирали клетки, източници на всякакъв вид тумори. Въпреки неудобството, тази мярка увеличава антитуморния (клетъчен) имунитет.

Освен това, ако не предизвикваме сваляне на температура от 38-39 °С, тялото ще произведе необходимите антитела, вид ваксина срещу болестта.

Закалените хора рядко се разболяват. Те нямат почти никаква треска поради увеличаването на противовъзпалителния (хуморален) имунитет. Антитуморният имунитет обаче на закаленото лице остава на също така високо ниво.

Оказва се едно парадоксално заключение:

 • Ако нямате нужда да сваляте температурата, тогава имунитетът е нисък.
 • Ако сте получи „треска“, тогава имунитетът е на достатъчно високо ниво.
 • Организмът повишава температурата, за да разруши специфични микроорганизми: при 37 градуса едни изчезват, а при 38 градуса умират други.

Скоростта на миграция на левкоцитите към причинителя на болестта се удвоява с една степен с повишава на температурата. Този процес допринася за възстановяването. Таблетките за понижаване на температурата го възпрепятстват.

Много възрастни усещат неразположение сутрин и отиват на лекар. Индикаторът от 38 градуса обаче не е в състояние да увреди здрав възрастен човек. Тялото реагира с висока температура с естествена реакция при остри заболявания като грипа.

Затова не понижавайте температура от 38 °С и не вземайте антипиретици. Не се безпокойте особено, когато това „лечение“ се провали и стойностите не намаляват.

Често за оздравяването е по-правилно да не се понижава температурата за бързо възстановяване, а тя да се повиши до 39 °С, така или иначе преминава за ден-два. Установено е експериментално, че бактериите са убивани ефективно от клетките на имунната система при 39.5 °С.

Струва си да се обърне най-сериозно внимание и да информирате лекаря за повишаването на температурата при хора с отслабен имунитет, възрастните след предишна химиотерапия в случай на левкемия. Има смисъл по същия начин да реагирате, ако през първия месец на новороденото повишената температура се поддържа.

Колко време трае високата температура

По правило, колкото по-високи са показателите, толкова по-кратко продължава състоянието. Например температура от 38.5 °С често се случва да започне да се понижава след три дни, а 37.7 °C да трае една седмица.

Ако възрастен или дете получи температура от 39 °С за кратко време, това е знак за силен имунитет и здраво тяло. Ако показанията за 37 °С продължат дълго време – седмица или повече – тялото не се справя добре с болестта, имунитетът му е отслабнал.

Добре е при възможност да се толерира повишената температура, като се отчитат индивидуалните характеристики. Здравото дете често не усеща повишебата температура от 39 °С, движи се и играе тъй като получената реакция на тялото е естествена за него.

Сваляне на температура при дете.

Децата страдат от различно повишаване на температурата. Някои при 37.5 °C ​​се случва да загубят съзнание, други спокойно си играят на 39 °C. Следователно стойностите, за които трябва да се вземат мерки, за всеки са индивидуални.

При деца висока температура (от 37 °C до 40 °C) обикновено се появява при някои състояния на тялото:

 • изникване на млечните зъби;
 • развитие на вирусна / бактериална инфекция;
 • термичен шок;
 • прегряване;
 • силни емоционални преживявания;
 • дългосрочен стрес, страх.

Често първият симптом на тежко заболяване (пневмония, менингит и други) е внезапната треска. Тя може да се придружава от тревожни признаци:

 • Липса на мобилност, летаргия, сънливост.
 • По тялото са се явили обриви под формата на синини, сини „звезди“.
 • Бебето спира да уринира или то се случва много рядко, самата урина става с по-тъмен цвят; появяват се гърчове.
 • Дишането е затруднено (рядко или твърде често), повърхностно или обратно твърде дълбоко.
 • От детската уста излиза странна миризма (ацетон).

В случай, че е налице един от посочените по-горе симптоми с вашето дете, трябва незабавно да извикате „Бърза помощ“.

В допълнение! За дете на възраст под 6 месеца при всяко повишаване на температурата, трябва да се консултирате спешно с Вашия лекар.

Колко градуса е опасната температура за децата?

Често задаван въпрос от младите майки: кога е добре да се пристъпи към сваляне на температура при децата?

Педиатрите са съставили следните температурни граници, според които се взема решение за належащото сваляне на температурата до оптимални стойности:

 • Лека температура – от 37 °C до 38.5 °C;
 • Умерена температура – от 38.6 °C до 39.4 °C;
 • Висока температура – от 39.5 °C до 39.9 °C;
 • Висока температура, застрашаваща живота – от 40 °C и повече.

Лекарите не одобряват даването на антипиретици до 38 ° С, ако състоянието на детето е добро. Можете да понижите температурата с този индикатор без лекарства: леки кърпички, влажни компреси по кожата ще са от полза. На детето трябва да се осигури прохлада, много пиене и почивка.

Обърнете внимание! В случай, че предприетите мерки не носят особени резултати, и на детето до два часа температурата не стихва, е належащо да се даде лекарство за сваляне на температура предписано по рецепта от педиатър. С рязко увеличение на температурата или „температурни скачания“ от 38 °C до 39.5 °C, без значение възрастта на бебето, трябва незабавно да се обадете на „Бърза помощ“.

Без паника при здраво дете с температура

 •  Понякога бебето може да има висока температура, която да е просто едва забележима. Проблемът е, че терморегулаторните механизми при новороденото бебе не са напълно оформени, поради което температурата в подмишницата може да достигне 37-37.5 °С. Вечер тя обикновено е по-висока от сутринта – това трябва да се знае, че е характерно за възрастните и за новородените.
 •  При никнене на млечни зъби температурата е над нормата и това тревожи родителите. Но повече от 37,5 °C, в тези случаи температурата не нараства, така че за да се подобри състоянието на детето може да се изберат домашни начини: по-малко топли дрехи, по-голяма гъвкавост и без пелена поне в будно състояние. Ако има признаци на треска (и признаци като нежелание за пиене, гадене, повръщане) и повишаване на температурата, време е да потърсите лекар.
 •  Също така в някои случаи, при които здраво бебе без очевидни причини започва да му се повишава телесната температура много съществено при това. Причината може да е от прегряване (най-често при ниска влажност в дома). Възможно е да стане така, когато майката старателно се грижи за бебето и през деня не отваря прозореца, не проветрява в детската стая. В резултат при смяна на пелена тя разсъблича загрятото бебе, то диша тежко и температурата му надвишава 38 °С.

Добре е да имате пред вид, че детето трябва да е облечено само с един слой дрехи, по-топли от тялото му! Не се ръководете от хладните му крака и ръце. Ако ба малкото дете са топли лактите и подколенните гънки, както и гръбчето – това означава, че му е комфортно и не му е студено.

Ако детето е с треска, тогава трябва да се намали температурата възможно най-скоро до 38,5 °C (ректално – до 39 °C). Какво е нужно да направите, за да е постигнете:

 •  Създайте оптимален температурен режим в стаята, където е детето.  Стаята трябва да бъде умерено топла (около 23 °C), но с достъп до чист въздух, добре вентилирана.
 •  Намерете за бебето си подходящи дрехи. Ако то е под година, тогава е напълно достатъчно да го облечете с тънка блуза. Когато детето е с висока температура, по-правилно е да се премахне пелената, за да е по-лесно контролирането на уринирането му. Пелените освен това задържат топлината, а това е причина за известно време да се преустанови употребата им, докато трае треската в бебето.
 •  Можете да поставите хладен компрес от напоен с вода плат на челото на детето, и да намокрите и избършете синините с вода при стайна температура. Гърдите могат да бъдат намокрени с вода с нормалната за тялото температура (37 °C). Това е от полза за безопасно сваляне на треската при ангина. Честото втриване помага за облекчаване на болестта по-лесно. Но спирт или оцет за малки деца не се препоръчва – бебешката кожа е много деликатна и тънка, веществата лесно проникват през нея, и има риск мъникът с температура да приеме още токсини.
 •  Предложете на детето да пие повече и често. Ако бебето още се кърми, тогава му осигурете 24-часов достъп до гърдата. В майчиното мляко са складирани имунни фактори, които са полезни за по-бързото справяне с треската. Ако бебето е на изкуствено хранене или е израснало, тогава му предлагайте обикновена варена вода. Изключително е необходимо да се му се дава поне една глътка на всеки 5-10 минути, с цел да се избегне дехидратацията.

Важно! За да установите дали детето пие достатъчно вода и други течности, помислете за уринирането му – бебе, което достатъчно пие, уринира поне веднъж на 3-4 часа със светла урина. Ако едно дете на една година откаже да пие вода или е много слабо, за да пие само, консултирайте се незабавно отново с лекар.

За да се понижи температурата, е нужно да се създадат условия за охлаждане на тялото. Детето все пак трябва да бъде облечено топло, но така че да няма спазъм на кожата и при него да има отделяне на топлина, също и на пот. Но в стаята да се поддръжка +16 .. + 18 °C.

Не е необходимо да разтривате с оцет или да втривате с алкохолни тинктури кожата на малките деца, защото те се абсорбират в кръвта. Поставете по-добре студен компрес върху тялото в продължение на 15 минути, като добавите няколко капки етерично масло от бергамот във водата.

Полезно е изобилно да се пие вода. От полза е също да се приготви отвара от стафиди, да се свари компот от сушени плодове. Към това може да се дават на детето чайове, билкови инфузии и плодове, като ги нагрявате на не по-висока температура от 40 °С.  Не трябва да се дават малини на децата до една година. Правилно е да се изключат и гроздовият сок и прясното грозде.

Не трябва да се дават малини на децата до една година, но за възрастните е ефикасно за сваляне на температура

Не трябва да се дават малини на децата до една година, но за възрастните е ефикасно за сваляне на температура. Сок от малини сваля температурата и бори грипа.

За да се свали температурата на по-големите деца, могат да им се разтрият тялото и бедрата с водка или влажна гъба.

Опасно е да се бърза за сваляне на температура при деца с аспирин и други салицилати. Например аспиринът за дете на възраст от 12 години може да провокира развитието на болестта синдром на Рей.

Терапевтична клизма

Клизмата работи добре, за да понижи температурата с поне 1 градус през първия час след изпълнението й. Може да се прави при деца над 1,5 години. Решението за терапевтична клизма е: 1 ч. л. лайка се залива с 0,2 литра завряла вода и се запарва за час. След това се филтрира през марля и е вече готова за ползване. Можете също така да употребите солев разтвор за клизма, който се приготвя бързо и е много ефективен: към 0,3 литра топла преварена вода се добавят 2 ч.л. фино смляна сол и пресен сок от цвекло няколко капки. Остава да разбъркате добре, за да е готов разтворът.

Разглежданото в статията сваляне на температура не оказва влияние върху възстановяването. Освен това механизъм не позволяващ на температурата да се покачи над 41 °C, не е обяснен все още.

Ако детето е с температура от 37 °C, не се безпокойте. Проучванията са установили, че индексите на здрави деца са в диапазона 35.9 – 37.5 °С. Следобед или вечер съвсем нормално е стойността може да се повиши малко до някаква степен. Температурата също може да се увеличи с приема на антихистамини, и при усвояване на тежка храна.

Опасност има при загуба на съзнание в следствие на топлинен удар от слънцето, след посещение в сауната, или в случай на отравяне. Тези ефекти могат да потиснат защитните сили, които се противопоставят на повишаването на температурата до опасни стойности, когато детето е в съзнание.

Температурата се увеличава и от прекомерното обличане. Особено поради факта, че едно малко дете не е способно да се отърве от излишните дрехи само. Желателно е детето да е облечено с толкова дрехи, с колкото се обличат и възрастните.

Някои специалисти са на мнение, че не е належащо да се бърза със свалянето на температурато от 40.5 °С за 1 или 2 дни, ако няма повръщане, няма трудно дишане и детето е активно. Повишените индикации са показател, че детската система за оздравяване на тялото работи.

Във всеки случай, лекуващият лекар остава да се справи с летаргията, объркването, потрепването на мускулите и други нехарактерни поведения на детето.

Сваляне на температура на бебе.

Главната задача на всички родители при висока температура на бебето е да се уверят, че неговото тяло има възможност да отделя топлина. Принципно начините за това са само два:

 • предизвикване на изпотяване;
 • затопляне на вдишвания въздух.

Всеки родител ще може да направи успешно сваляне на температура и да подобри здравето на своето бебе чрез някои по-известни методи, отличаващи се с безопасност, простота и възможност да се приложат във всяка ситуация.

Справяне с дехидратацията

Ако се забелязва у бебето треска и то не желае да пие вода дори малко, това е симптом за дехидратация, който може да се подобри само с капкомери. Не трябва да се стига до екстремни условия, така, че не забравяйте да компенсирате липсата на течност в тялото на бебето.

Какво може да се даде за пиене:

 • на бебета: варена вода, майчино мляко;
 • от 1 година и нагоре: слаб зелен чай, отвара от лайка, отвара от лимонов цвят, компот от сушени плодове;
 • от 3 години и повече: чай с касис, боровинки, кайсия, минерална вода не газирана и други.

Ако температурата е съпроводена с повръщане и течностите не се задържат в тялото, за да се запази водно-солевият баланс трябва да се разреди водата с лекарството на прах Регидрон съгласно инструкции и да даваме вода на детето с по една чаена лъжичка.

Трябва да осигурим прохлада

Ако детето страда от треска, необходимо е незабавно да се съблекат дрехите, които увеличават загряването, и с това се засилва болезненото състояние на бебето. Проветрявайте помещението на бебето по всяко време на годината минимум с по 10 минути, като пуснете чист въздух в неговата стая, където то пребивава и спи. Потокът от хладен въздух благоприятно засяга малкия пациент, който има треска. Това под-бре се постига през лятото, с временно включване на вентилатора или климатика (без да се насочва потока към детето!).

Баня

Хладната баня може да помогне, когато показанията на термометъра се покачват по-високо и родителите не разполагат с лекарства под ръка. Необходимо е да запълнете ваната с топла вода, но не и гореща – сложете термометър и се наблюдавайте водата да не е над 37 °С. Спуснете бебчо във водата и леко го измийте. Бъдете внимателни, когато го докосва топлата вода, това може да бъде болезнено – в такива случаи, просто го намокрете внимателно с вода от каната за пиене. От банята за 15 минути температурата му ще падне поне на една степен и мъникът ще се чувства по-добре. След ваната леко попиваме с кърпа кожата, без да я избърсваме – изпаряването на водата ще даде лек допълнително антипиретичен ефект. Повтарянето на процедурата може да става до 5 пъти на ден.

Също така още народни съвети за сваляне на температура ще намерите в таблицата, показани по-долу.

Възраст на детето В какъв момент се прави сваляне на температура Народни средства за облекчаване на състоянието
От 1 до 12 месеца При 38 °C не е желателно да се прави сваляне на температура с медицински средства, а само с леки домашни средства. Ако тя е превишена, използвайте лекарството според указанията на лекаря. Разсъблечете бебето, свалете пелената, покрийте го с тънка пелена, за да диша кожата. Осигурете на бебето достатъчно течности (кърма, топла варена вода, от възраст 6 месеца билков чай за деца). Проветрете стаята, където е детето за 10-15 минути, а него поставени в друга стая.
От 1,5 години до 3 години В рамките на допустимата норма без употребата на лекарства – когато температурата е от 37 °C до 38.5 °C. Ако се достигне ограничението и домашните средства не помогнат, трябва да се вземат мерки за намаляване на температурата с лекарства. След 1-2 години бебето вече може да пие самостоятелно, така че при високи температури, предлагайте на детето да пие много вода и напитки без химия като чайове. Особено полезна е отварата от шипки, може е да се получи в термос. Три супени лъжици плодове се добавят в 600 мл гореща вода и се получава топла напитка, леко я подсладете с мед. Можете да дадете чая на бебето да го пие топъл не горещ! Вана за 20 минути е достатъчно, за да се намали телесната температура с една степен.
От 3 години и повече Температурата е по-висока от 38.5 °C, детето е сънливо, бавно, гори и отказва да пие течности, тогава е време да се обадите на лекар и да му дадете изписаното от него лекарство за понижаване на температурата. Проветрете детската стая и овлажнявайте въздуха. Със сух въздух при температура на детето, ще му е много трудно да диша. Ако няма овлажнител, закачете хавлиени кърпи около креватчето на бебето, напоени с вода. Детето трябва да има достъп до течности, на всеки 10 минути трябва да пие по 3-5 супени лъжици. вода, мътеница, чай или компот. Оставете на тялото само леки дрехи, тениска, бельо. Ограничете активността на детето, при треска да почива на легло, защото този режим е важен.

От началото на живота на човек от дете до пълнолетие, лекарят може да предписва лекарства. Ето защо въпросите „как да свалим“ и „с какво да свалим“ температурата на детето, трябва да се насочат преди всичко към педиатър. Трябва да се вземе предвид, че повечето лекарства не действат веднага, но след някакъв времеви период, който може да бъде от 20 минути до 1,5 часа.

Лекарят назначава Парацетамол за деца в две форми на приложение – на суспензии и свещи. Суспензиите са по-приятни за вкуса, така че повечето родители дават предпочитание на тях. Медикаментът помага да се понижи температурата не до нормална стойност от 36,6 ° C, но с около 1-1,5 градуса. Една розова „порция“ парацетамол е 15 мг и е определена за килограм от теглото на детето. Например, ако мъникът тежи 4 кг, той трябва да приеме 60 мг от това лекарство.

Ибупрофен (активен агент в лекарства от типа на Нурофен и други) се отнася до препарати от „резервата“. Той се прилага активно от майките на деца след една година, но не и за бебета. Не е препоръчително да се дава на деца под 4 месеца. Подобно на това и педиатрите не одобряват ползването на Ибупрофен, поради риск от дехидратация. Освен това лекарството има вреден ефект върху бъбреците. Еднократната доза, която трябва да се приема е 10 мг Ибупрофен за 1 кг от теглото на детето.

В допълнение! Комбинацията от Парацетамол и Ибупрофен в медицината се приема за опасна – на практика лекарствата са показали, че могат да усилят нежеланите ефекти едно на друго. Ако можете, стремете се към лечението на детето с лекарства със същото активно вещество или при приема им просто правете прекъсвания между употребата на различни лекарства с по-голям времеви интервал (най-малко 6-8 часа).

Панадол се е утвърдил като лекарство за треска при ангина, групата на болестите на ухото (отит) и ТОРС. Фалконът със суспензия е лесен за използване, съставът е подсладен, така че спокойно се приема от децата. Лекарството е предназначено за деца на възраст над 3 месеца, а за по-малки от тази възраст – само по лекарско предписание.

Цефекон Д – лекарство, произведено под формата на свещи, се основава на парацетамол. Свещите са удобни за употреба по време на сън на детето, както и по време на дехидратация (гадене, повръщане, невъзможност за приемане на течности и храна). Цефекон Д има не само антипиретичен ефект, но е аналгетичен, както и противовъзпалителен ефект. Действието на свещите започва още през първите 15 минути, но преминава също така толкова бързо, така че преди сутринта на еднократна употреба на лекарството може да не е достатъчно.

Лекарства, които не могат да се използват за намаляване на температурата при деца: Кетопрофен, Нимезулид и други от групата на НСПВС. В никакъв случай не може да се дава на детето аспирин – това може да причини увреждане на мозъка и черния дроб.

Препоръчителната доза и правилата за приемане на горепосочените лекарства, в зависимост от възрастта на детето, могат да бъдат намерени в таблицата.

Антипиретици: таблица по възраст за сваляне на температура

Възраст на детето Парацетамол Нурофен Панадол Цефекон Д
Новородени - - - -
От 1 до 3 месеца в суспензия 120 мг/5 мл, взема се 2 мл вътрешно преди хранене, 3-4 пъти на ден през интервали от 4-5 часа - - под формата на ректални супозитори, по 1 супозитор от 50 мг два пъти дневно с интервал от 4 до 6 часа
От 4 до 6 месеца в суспензия 120 мг/5 мл по 2,5-5 мл вътрешно преди хранене, 3-4 пъти на интервали от 4-5 часа в суспензия от 100 мл, 2,5 мл перорално 3 пъти на ден с интервал от 6-8 часа в суспензия от 120 мг/5 мл, 4 мл перорално 3 пъти на ден под формата на ректални супозитори, 1 супозитор по 100 мг 2 пъти дневно с интервал от 4 до 6 часа
На 7 до 12 месеца - в суспензия от 100 мл по 2,5 мл орално 3-4 пъти на ден с интервал от 6-8 часа в суспензия от 120 мг/5 мл, по 5 мл перорално 3 пъти на ден -
На 1 година и на 2 години в суспензия от 120 мг/5 мл, 5-10 мл вътрешно преди хранене, 3-4 пъти на ден с интервал от 4-5 часа в суспензия от 100 мл/5 мл орално 3 пъти на ден с интервал от 6-8 часа в суспензия от 120 мг/5 мл, 7 мл орално 3 пъти на ден под формата на ректални супозитори по 1-2 супозитора по 100 мг 2-3 пъти на ден с интервал от 4-6 часа
На 3 години и на 4 години - - в суспензия от 120 мг/5 мл, 9 мл перорално 3 пъти на ден -
На 5 години и на 6 години - в суспензия от 100 мл, 7,5 мл перорално 3 пъти на ден с интервал от 6-8 часа в суспензия от 120 мг/5 мл, 10 мл орално 3 пъти на ден под формата на ректални супозитори, 1 супозитор по 250 мг 2-3 пъти дневно с интервал от 4 до 6 часа
От 7 години до 10 години в суспензия от 120 мг/5 мл, 10-20 мл вътрешно преди хранене, 3-4 пъти на ден през интервали от 4-5 часа в суспензия от 100 мл, 10-15 мл орално 3 пъти на ден с интервал от 6-8 часа в суспензия от 120 мг/5 мл, 14 мл орално 3 пъти на ден -

Важно! За да се понижи температурата на нормалните стойности, не е достатъчен само един антипиретичен медикамент за терапия – трябва да го комбинирате с други по-сигурни средства (обтривания, вентилация, изобилно пиене на напитки).

Сваляне на висока температура.

Водни процедури за сваляне на температура

При сваляне на температура се препоръчва да се взема хладка вана. Температурата на водата трябва да е 38-40 градуса. Ако треската е придружена от сънливост и умора, добавете 4-6 капки етерично масло от: евкалипт; мащерка; ментол; грейпфрут; лавандула.

Морската сол притежава тонизиращ ефект и ако добавите малко оцет, изпотяването ще се увеличи и температурата ще се нормализира много по-бързо.

Баните с добавки и етерични масла не трябва да отнемат повече от 20 минути. Топлата вода увеличава натоварването на сърдечно-съдовата система на пациента, а човек може да се замайва или да получи сърдечен удар.

Важно: Понякога има препоръки за обвиване на тялото на пациента със студен мокър чаршаф или кърпа при треска. Ниските температури възпрепятстват имунитета и забавят възстановяването, така че инфекцията продължава да се разпространява в тялото и само температурата се увеличава.

Вместо да се къпете, можете да вземете вани за крака. Изсипете гореща вода в леген при стайна температура, задръжте крака в нея за 15-20 минути. По-добре е, ако добавите морска сол във водата.

Картофи и лук срещу треска
Суровите картофи се измиват и се настъргват на ренде. Добавете една чаена лъжичка оцет към получената суспензия, разбъркайте добре. Поставете масата върху мека кърпа, прикрепете картофения компрес към слепоочията и челото, китките и сгъвките на лактите.

Картофите могат да бъдат нарязани на няколко дебели резена и прикрепени към краката. Опаковайте парчетата зеленчуци с пластмасова обвивка, поставена върху тях вълнени чорапи. По подобен начин се използва и лукът.

Бързо сваляне на висока температура.

Сваляне на температура без лекарства.

В домашни условия се използват различни рецепти от народната медицина за сваляне на температура без лекарства.

Оцет. Разстрийте гръдния кош отпред и отзад с оцет, разреден със същото количество вода.

Ракия. Разбъркайте равномерно ракия и вода. Правете обтривания до три пъти на ден. Алкохолът се изпарява и дава бърз ефект. Следователно, след процедурата, не се крийте под одеяло.

Лимон. Често вземайте чаша топла варена вода, в която сте изстискали сока на един лимон.

Червена боровинка. Вземете сок от червена боровинка, разреден с вода. Направете каша от пресни плодове с дървена лъжица, вземете сока. Изцедете варете до кипене, изцедете, охладете. Смесете сока и отварата, и добавете мед. Вземайте червена боровинка, за успешно сваляне на темпаратура.

Малина. Сварете 20 г малинови листа или плодове, от 2 с. л. от тях направете чай с 500 мл вряла вода, престояват 15 минути. Изсипете в чаша, добавете 2 ч. л. ракия или водка. Когато пиете чай, добре е да се облечете дебели или да се увиете с одеяло и да се потите. Повторете до три пъти дневно.

Шипка. Смесете 3 части плодове от шипка и 1 част ябълков оцет. Намокрете салфетки и ги поставете върху тялото, увийте се с топло одеяло в леглото. Докато изсъхнете, отново навлажнете салфетките. След 2 часа изчистете тялото.

Стафиди. Накиснете 25 стафиди в половин чаша вода. Накиснете ги във вода, прецедете, изхвърлете ципите. Добавете 0.5 ч. л. лимонов сок. Приемайте като антипиретик два пъти дневно.

Краставица. За да свалите температурата, изпийте чаша сок от краставици. Можете да избършете тялото със сока и незабавно да си легнете.

Цикория. Смесете цикорията, добавете 1 ч. л. в чаша кайсиев сок, 1 ч. л. мед. Един лесен начин да намалите температурата, и да се отървете от вредните вещества.

Джинджифил. Сварете корен от джинджифил и добавете канела. Една полезна напитка отслабва симптомите на настинка, има диафоретичен ефект, охлажда тялото.

Глухарче. Сокът от растението има диафоретично, понижаващо температурата действие при настинка.

Репей. Покрийте тялото с пресни листа при висока температура.

Червено френско грозде. Сокът има диафоретично, противовъзпалително, антипиретично действие. Той помага за по-бързо възстановяване на здравето. Противопоказан е при ниско съсирване на кръвта, с пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, остър гастрит и хепатит.

Стари монети от мед. За да намалите температурата, фиксирайте медните монети върху челото за 2-3 часа.

Подходящи са монетите отпреди 1990 години, издадени преди 1962 г., но навярно няма откъде да се намерят. Монетите трябва да се загреят, да се оставят да се охладят, да се шлифоват с шкурка. Или я поставете в чаша с разтвор на сол (25 г на 250 мл) в продължение на един час, изсушете.

Металът мед намалява главоболието, успокоява, спира кървенето, увеличава имунитета, премахва отока, има противовъзпалителен и аналгетичен ефект, нормализира съня.

Мъртва вода„. Забелязва се, че чаша „мъртва“ (кисела) вода позволява бързо (за 10 минути) да се понижи температурата при възрастни и деца. Домакински активатори на жива и мъртва вода се произвеждат.

Ледена вода. Пълното потапяне (с главата) в ледена баня за 5 секунди намалява температурата за 10-15 минути. След процедурата трябва да се изсушите и незабавно да си легнете.

Билков чай за сваляне на висока температура

Билков чай за сваляне на висока температура

Задръжте се 5 минути в басейн с ледена вода. Не изтривайте краката, носете плетени вълнени чорапи, изработени от естествена вълна, непрекъснато се разхождайте в апартамента за 20 минути, веднага си легнете.

Лекарства за сваляне на температура.

Хапчета, които понижават температурата

Съвременните медикаменти често облекчават симптомите – намаляват температурата, намаляват главоболието, но не премахват причините за заболяването.

Известно е, че при едновременно приложение на две лекарства рискът от непредсказуемо излагане е 10%, три – до 50%, повече от пет – 90%. Следователно лечението трябва да бъде различно по отношение на качеството, а не на количеството на използваните лекарства.

Препаратите с парацетолол (Панадол, детски Панадол, Ефералган) и ибупрофен (Нурофен, Ибуфен) са най-безопасните, имат аналгетичен и противовъзпалителен ефект.

Препаратите на ацетилсалицилова киселина (Аспирин, Буферин, Новандол, Новасан, Терапин) не трябва да се дават на деца под 12-годишна възраст, поради риска от синдром на Рей.

Към сваляне на температура трябва да се подхожда, само ако тя стане непоносима. Високите индикатори са важни за успешната борба на имунитета с болестта, като се изчиства тялото.

Цитрусовите плодове помагат за сваляне на високата температура

Цитрусовите плодове помагат за сваляне на високата температура

Изпотяването започва в рамките на един час след приемането на хапчето – тялото се охлажда. След това може да започне да трепери отново. След консултация с лекар, е необходимо да се придържате към схемата и да приемате антипиретици на всеки 4 часа.

Лекарят трябва да бъде повикан, ако температурата е 39.5 °С и повече. Индикации от 41 °C, засягат функцията на мозъка, има конвулсии. При 42 °C – 42.2 °C възникват необратими изменения в мозъка.

При здрави възрастни температурата рядко се повишава над 41 °С при сърдечен удар, инсулт и възпаление на мозъка. В случаи на грип и други често срещани заболявания това обикновено не се случва.

Сваляне на висока температура при възрастни.

Сваляне на температура с природни средства, лекарства, компреси

Сваляне на температура с природни средства, лекарства, компреси

Средства за вътрешна употреба

Ако причината за треска е настинка или грип, препоръчително е да ядете много цитрусови плодове: портокали; грейпфрут; лимони; мандарини.

Полезно сладко от плодовете на растението гълъбов нокът и пресни ягоди. Срещу инфекциите смес от лимон и мед действа добре:

 • Измийте цитрусовите плодове и ги смелете заедно с корите;
 • Добавете в чашата или миксера с лимоните няколко лъжици мед;
 • Съставките трябва да се миксират за 5-10 минути, за да се получи хомогенна паста;
 • Изяжте това лекарство на един път.

Пийте лимон с отвара от лайка или обикновен топъл чай, завийте се с дебело одеяло, за да се изпотите.

Пийте лимон с отвара от лайка или обикновен топъл чай

Пийте лимон с отвара от лайка или обикновен топъл чай

Антибактериалните и антипиретичните свойства има следната напитка, приготвена от: чаша горещо мляко; няколко лъжици мед; нарязана скилидка чесън.

Разбъркайте съставките, пийте на малки глътки. Продуктът е подходящ за възрастни и деца и се счита за един от най-безопасните начини за намаляване на температурата.

При треска е полезно да консумира салата, която се приготвя от лук, мед и ябълки. Вземете продуктите в равни пропорции. Зеленчуците и плодовете настържете или нарежете ситно, смесете с мед. Яжте по една супена лъжица от салатата три пъти на ден.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *