На какво се дължи неприятният световъртеж

Ако често получавате световъртеж, потърсете лекарска помощ, за да се изясни от къде идва проблемът

На много хора се е случвало да получат моментно световъртеж от глад, някаква болест, която е изтощило организма ни или от други по-прозаични неща. Но ако неприятният световъртеж се повтаря често, най-добре потърсете лекарска помощ, защото това може да е признак на доста сериозни заболявания.
Световъртежът бива централен, когато е от мозъка и периферен, когато е от вестибуларния апарат. Той е симптом и при някои заболявания на вътрешното ухо, нервната система, понякога и при увреждането на кръвоносните съдове. При тези заболявания от симптом, неприятният световъртеж може да се превърне в хронично състояние.

световъртеж

Ако често получавате световъртеж, потърсете лекарска помощ, за да се изясни от къде идва проблемът

При поява на ниско кръвно налягане или анемия често срещано в младежка възраст се получава замайване, а понякога се стига и до колабиране.
Друга причина за замайване и световъртеж може да са изкривявания на шийните прешлени в напреднала възраст и появата на шипове, които притискат нервите. Това заболяване е познато като шийна остеохондроза и е популярно с названието шипове. То се влия от положението на главата и дали човек е спал на висока и неудобна възглавница.
Световъртеж се получава и при лоша регулация на налягането на течностите във вътрешното ухо. Това заболяване е познато като болест на Мениер. С напредването й се увеличава отслабването на слуха и се появяват и други симптоми като повръщане и гадене.
Подобни са и симптомите при вестибуларен невротит, за което се смята, че се получава от увреждане от грипни токсини без пациента да боледува от грип. Доказано е серологично, че грипен вирус В е причина за това заболяване, то отшумява за няколко дни. Среща се повече в младежка възраст и се характеризира със световъртеж и замайване.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *