Какво да правите, ако страдате от себореен дерматит

Неприятният себореен дерматит засяга кожата на главата, но може да се появи и на други места по тялото

Ако често получавате лющене на кожата на скалпа, лицето, веждите, клепачите, областта зад ушите и гърдите, най-вероятно страдате от себореен дерматит. Това заболяване засяга най-често кожата на главата, но може да се появи и на други места като клепачите, между гънки при меки части на тялото. Може да засегне веждите, от двете страни на носа и зад ушите, над гръдната кост, в слабините, а понякога и в под мишниците.
За щастие тази болест не влошава цялостното здраве, но създава дискомфорт и комплекси, защото засяга видимите части на тялото. Трябва да се знае, че неприятният себореен дерматит не е заразен и не се получава в резултат на лоша хигиена.

себореен дерматит

Неприятният себореен дерматит засяга кожата на главата, но може да се появи и на други места по тялото

Медицината няма точен отговор от какво се получава той, но се спрягат няколко възможни причини като гъбички, климатичните особености при смяна на сезоните, някои неврологични болести, стрес и умора.
Тъй като не се знае кое точно го причинява, все още няма и адекватно лечение на неприятния себореен дерматит. Хората, които страдат от него трябва да внимават за това с какво се хранят, за да не влошават състоянието си. От менюто трябва да бъдат изключени мляко и млечни продукти и яйца. Добре е да се внимава за харните, които могат да причиняват алергии като морските храни, орехи, шоколад, фъстъци, царевица, пшеница, ягоди, домати, зеле, цитрусови плодове.
Хората, страдащи от себореен дерматит трябва да хапват повече храни, богати на витамините А, Е, С, В и протеини.
Като полезни съвети за преодоляване на симптомите при себореен дерматит лекарите препоръчват да се избягва стресът, високите температурни разлики, топлината и ниската влажност. Трябва да се пият поне 2 литра вода дневно, да се ползват неутрални или меки сапуни за кожата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *